wonski Opublikowano 14 Grudnia #1176 Opublikowano 14 Grudnia (edytowane) To jest model z przed kilku lat gdzie był właśnie z tyłu wbudowany w piec, teraz jest oddzielnie i możesz go postawić gdzie chcesz(u mnie jest pod zasobnikiem) a z tyłu jest tylko butla do nabijania powietrza .W tych najnowszych to chyba cały kompresor jest oddzielnie razem z butlą i zasilany już normalnie z gniazdka a nie elektryki pieca. Edytowane 14 Grudnia przez wonski Cytuj
steffy007 Opublikowano 14 Grudnia #1177 Opublikowano 14 Grudnia W tegorocznych piecach jest coś takiego: Cytuj
wonski Opublikowano 15 Grudnia #1179 Opublikowano 15 Grudnia O taką dosyć spora ta sprężareczka,ta z przed 2 lat o wiele mniejsza i można ją schować pod zasobnik. Cytuj
steffy007 Opublikowano 15 Grudnia #1180 Opublikowano 15 Grudnia Mam zbiornik 500l. Z przodu spoko wejdzie. Nie przyglądałem się jak przewody wyprowadzić na tył. Ale jak ktoś ma szlifierkę ta da radę. Tylko głośny skubaniec jak diabli. Trzeba czyszczenie ustawiać na dzień. Cytuj
Lenon Opublikowano 18 Grudnia #1181 Opublikowano 18 Grudnia W dniu 14.12.2025 o 10:01, wonski napisał(a): E tam jakby coś padło to jeden ,dwa dni i masz część u siebie(dosyć sprawnie im idzie dosyłanie części).Fakt na plus w naszych piecach jest to że mogą normalnie pracować jak padnie sondą czy czujnik podciśnienia(w moim przypadku jak padł) ze sprezarką też nie ma problemu podłączyć co kolwjek innego.Jedynie (odpukać) jak padnie płyta czy jakiś wentylator to niestety trzeba zamawiać bo nigdzie indziej tego nie dostaniemy. Właśnie też się zastanawiałem dlaczego w tegorocznych piecach sprężarki są na off w sterowniku a jak piszesz są podłączone do gniazdka a nie do pieca i chyba dlatego. W moim właśnie padła płyta po czterech latach i 2100 rozpaleń 🤬. Płyta zamówiona u dystrybutora z Sopotu., realizacja 1 dzień i 1930 i sztabek złota. Cytuj
Lenon Opublikowano Czwartek o 16:29 #1183 Opublikowano Czwartek o 16:29 Gwarancja 36 miesięcy,padła po 48. Wylał środkowy kondensator,wymiana nie pomogła . Oddana do serwisu może da się uratować . Cytuj
Gonzo19 Opublikowano Czwartek o 19:23 #1184 Opublikowano Czwartek o 19:23 Trzeba było oba trzy wymienić . Cytuj
Kroitzman Opublikowano Piątek o 14:23 #1185 Opublikowano Piątek o 14:23 W dniu 15.12.2025 o 15:08, steffy007 napisał(a): Mam zbiornik 500l. Z przodu spoko wejdzie. Nie przyglądałem się jak przewody wyprowadzić na tył. Ale jak ktoś ma szlifierkę ta da radę. Tylko głośny skubaniec jak diabli. Trzeba czyszczenie ustawiać na dzień. Kompresor ma Silent Mode, tryb cichy, spróbuj W dniu 14.12.2025 o 02:26, steffy007 napisał(a): Po pierwsze Ryszard sorry. Biorę na klatę. Bziku3 potwierdzam wody w instalacji mam mnóstwo, więc i stygnie wolno. Ilość popiołu faktycznie symboliczna, tylko trochę się przestraszyłem jak zapaliły się te resztki w pojemniku. Miałem tam czerwony żar. Harmonogram i ciągłą pracę kotła zostawię chyba sobie na większe mrozy. Czujkę mam ENGO 901 RF i myślę na moje potrzeby wystarczy. Kompensację pogodową do harmonogramu chyba można wykorzystać z internetu ale myślę, że chyba lepiej empirycznie samemu dopasować moce i temperatury do swojej chałupy. Tylko do tego potrzebne większe mrozy a tych chwilowo brak. Wonski dzięki za sugestie. Na zapas myślę o rurze do podajnika. Sprężarkę mam tę nową podłączaną do gniazdka. Trzeba przy niej w opcjach zaznaczyć kompresor wbudowany na off bo wywala błąd i po pięciu razach wyłącza piec(co też da się zmienić w opcjach). Gdyby padła mam taką do pompowania kół i dam radę to sklecić do kupy. Zamiast sondy lambda może pracować fotodioda. Zostaję zapalarka ale one podobno są długowieczne. W razie czego do Sopotu mam 490 km S7 - dam radę 🙂 . Pozdrawiam Gniazdko do kompresora w kotle jest w lewym tylnym narożniku, wtedy kocioł steruje kompresorem Cytuj
Lenon Opublikowano Piątek o 15:33 #1186 Opublikowano Piątek o 15:33 20 godzin temu, Gonzo19 napisał(a): Trzeba było oba trzy wymienić . Wymieniłem wszystkie nie pomogło , podejrzewam zasilanie diody bardzo słabo świeciły . Oddałem do serwisu może uda się naprawić. Cytuj
Mariup4p Opublikowano Piątek o 20:15 #1187 Opublikowano Piątek o 20:15 U mnie piec z tego roku ale sprezarka jest inna . Nie ma wyswietlacza. Kompresor jest dosyć głośny chyba go jakoś zabuduje żeby go wyciszyć . Nie da się ustawić żeby się włączał tylko wtedy jak pięc się czyści . Bo tak to się włącza co parę godzin żeby dobic ciśnienie . Cytuj
lenas1 Opublikowano Piątek o 20:29 #1188 Opublikowano Piątek o 20:29 Ja jak robiłem czyszczenie sprężonym powietrzem to kompresor podłączyłem przez sonoffa i załącza się od harmonogramu raz na 24h. Ale inny kocioł. Cytuj
bercus Opublikowano Piątek o 20:38 #1189 Opublikowano Piątek o 20:38 (edytowane) Kup bezolejowy,cos takiego z membrana.Kupilem podobny na piwko i bylem zaskoczony jak cichiutky. https://allegro.pl/oferta/sprezarka-kompresor-bezolejowy-24l-r2-10-bar-cichy-15612698654?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MzUwOGM0YmQtMzIxMi00NmNhLTkyYzMtZjVkNjExZWFlNzQ0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7709df1f-f511-4e07-bce2-cb633789565c Tylko moj naprawde mini baniak i stoi na nožkach gumowych. Edytowane Piątek o 20:41 przez bercus Cytuj
steffy007 Opublikowano Piątek o 23:18 #1190 Opublikowano Piątek o 23:18 8 godzin temu, Kroitzman napisał(a): Kompresor ma Silent Mode, tryb cichy, spróbuj Gniazdko do kompresora w kotle jest w lewym tylnym narożniku, wtedy kocioł steruje kompresorem Mam włączone Silent Mode (50%) ale stoi ustrojstwo przy żeliwnych rurach kanalizacyjnych i niesie się jak mówi Mikołaj, że ho ho ho... Jest tam faktycznie gniazdko ale na raczej angielską wtyczkę. Nie było takiego cuda w zestawie. Chyba, że montażysta zajumał 😉 . Przy tych nowych sprężarkach trzeba pamiętać, że przy braku prądu uruchamiają się w stand by. Należy ją obudzić prawym górnym przyciskiem. 2 godziny temu, Mariup4p napisał(a): U mnie piec z tego roku ale sprezarka jest inna . Nie ma wyswietlacza. Kompresor jest dosyć głośny chyba go jakoś zabuduje żeby go wyciszyć . Nie da się ustawić żeby się włączał tylko wtedy jak pięc się czyści . Bo tak to się włącza co parę godzin żeby dobic ciśnienie . Przy zabudowie zostaw mu jakąś dziurę, żeby oddychać mógł i się nie zgrzał. U mnie dobija góra raz dziennie. Młody to jeszcze mu zwieracze trzymają. POZDR Cytuj
Mariup4p Opublikowano Sobota o 07:34 #1191 Opublikowano Sobota o 07:34 Być może ten model z wyświetlaczem lepiej trzyma Ciśnienie. Ten mój bez wyświetlacza potrafi nic cisninie kilka razy na dzień . Tylko to są takie krótkie cykle . Włącza się dosłownie na chwilę . Cytuj
rambo5 Opublikowano Sobota o 08:40 #1192 Opublikowano Sobota o 08:40 Może jak byś go podłączył do tego gniazdka którym steruje serownik kotła to kompresor by się załączał tylko przed czyszczeniem kotła? Cytuj
bziku3 Opublikowano Sobota o 18:41 #1193 Opublikowano Sobota o 18:41 (edytowane) 11 godzin temu, Mariup4p napisał(a): Być może ten model z wyświetlaczem lepiej trzyma Ciśnienie. Ten mój bez wyświetlacza potrafi nic cisninie kilka razy na dzień . Tylko to są takie krótkie cykle . Włącza się dosłownie na chwilę . Masz coś zwalone ,u mnie nowy kocioł z tego roku ,sprężarka bez wyświetlacza,podłonczona pod gniazdko kotła ,załancza sie tylko wtedy jak jest czyszczenie .Nie ma żadnego dobijania pomiędzy .Pomiędzy czyszczeniami sprężarka stoi pusta,może być to wersja softu ,że masz inaczej ,tu jest rev .xxx.414 Edytowane Sobota o 18:58 przez bziku3 Cytuj
Zuzola Opublikowano 16 godzin temu #1194 Opublikowano 16 godzin temu Witam, od listopada mam rtb feniks. Przez pierwszą paletę nie miałam problemów z popiołem, niestety przy kolejnej pojawia się mnóstwo niedopalonego pelletu w popielniku. Przy przeważaniu wyszło mi praktycznie połowę mniej niż wpisał instalator przy rozruchu - wtedy wyszło 1515 g, aktualnie wyszło 771 g. Nie za bardzo rozumiem, w którą stronę powinnam robić korekcję w sensie wpisać więcej czy mniej. Nie mam pojęcia jak zaradzić problemowi. Mój nick to aleksandra1981. Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj
wonski Opublikowano 5 godzin temu #1195 Opublikowano 5 godzin temu Coś tam masz pomieszane,ogólnie w ustawieniach pieca jest względnie ok.ale przy tak małej wadze pelletu którą wpisałaś zwiększyły ci się czasy pracy podajnika i dlatego ci to wszystko nie dopala(dziwnie że miałaś tak wysoką wagę na początku a teraz o połowę mniej) Weź na razie daj tak w ustawieniach ok.1000g i niech pochodzi z parę dni to zobaczysz czy jest lepiej czy gożej, ogólnie u siebie ważę pellet co tone bo niestety różnie to bywa.Jak coś zmieniasz w ustawieniach to daj temu parę dni popracować żeby piec się do nowych parametrów dostosował, sondą dobrała sobie ustawienia jak ma najlepiej sterować tlenem żeby ci się to dobrze spalało. Gdzieś na forach czytałem że czasami ilość pelletu w zasobniku ma wpływ na wagę przy przeważaniu choć nie są to tak duże (50%) jak u ciebie(wrzuć zdjęcia tego popiołu czy aż taki straszny) Cytuj
Zuzola Opublikowano 4 godziny temu #1196 Opublikowano 4 godziny temu 33 minuty temu, wonski napisał(a): Coś tam masz pomieszane,ogólnie w ustawieniach pieca jest względnie ok.ale przy tak małej wadze pelletu którą wpisałaś zwiększyły ci się czasy pracy podajnika i dlatego ci to wszystko nie dopala(dziwnie że miałaś tak wysoką wagę na początku a teraz o połowę mniej) Weź na razie daj tak w ustawieniach ok.1000g i niech pochodzi z parę dni to zobaczysz czy jest lepiej czy gożej, ogólnie u siebie ważę pellet co tone bo niestety różnie to bywa.Jak coś zmieniasz w ustawieniach to daj temu parę dni popracować żeby piec się do nowych parametrów dostosował, sondą dobrała sobie ustawienia jak ma najlepiej sterować tlenem żeby ci się to dobrze spalało. Gdzieś na forach czytałem że czasami ilość pelletu w zasobniku ma wpływ na wagę przy przeważaniu choć nie są to tak duże (50%) jak u ciebie(wrzuć zdjęcia tego popiołu czy aż taki straszny) Zdjęcie wrzucę później bo na razie kocioł działa, w tym wątku było zdjęcie niedopalonego pelletu jednej osoby i wygląda podobnie. Pellet przeważałam w taki sposób: poniżej 20 %zasobnika dosypałam 2 worki z nowej tony. Gdy znowu zaszło poniżej 20 % dosypałam kolejne 2 i przeważyłam. Wcześniej pojawił się komunikat w zdarzeniach zwiększanie mocy ( nadzór) 0 414. Ten 1000 mam wpisać w korekcja pelletu czy wydajność podajnika? Cytuj
Zuzola Opublikowano 2 godziny temu #1197 Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, wonski napisał(a): Coś tam masz pomieszane,ogólnie w ustawieniach pieca jest względnie ok.ale przy tak małej wadze pelletu którą wpisałaś zwiększyły ci się czasy pracy podajnika i dlatego ci to wszystko nie dopala(dziwnie że miałaś tak wysoką wagę na początku a teraz o połowę mniej) Weź na razie daj tak w ustawieniach ok.1000g i niech pochodzi z parę dni to zobaczysz czy jest lepiej czy gożej, ogólnie u siebie ważę pellet co tone bo niestety różnie to bywa.Jak coś zmieniasz w ustawieniach to daj temu parę dni popracować żeby piec się do nowych parametrów dostosował, sondą dobrała sobie ustawienia jak ma najlepiej sterować tlenem żeby ci się to dobrze spalało. Gdzieś na forach czytałem że czasami ilość pelletu w zasobniku ma wpływ na wagę przy przeważaniu choć nie są to tak duże (50%) jak u ciebie(wrzuć zdjęcia tego popiołu czy aż taki straszny) To jest popiół po pierwszej tonie i po rozpoczętej drugiej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi