Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wonski napisał(a):

Ten ich czujnik to taka trochę porażka, bawiłem się nim przez jakiś czas ale dałem sobie spokój bo strasznie przekłamywał . Raczej nie ma wpływu brak Internetu na to że nie działa (sprawdzałem u siebie i po braku/słabym Internecie logował się z powrotem do pieca) u mnie był problem raczej z tym jak dałem go na bateriach. Ogólnie przypisujesz go do której chcesz  pogodówki i z nią powinien działać (masz np.3 obiegi/pogodówki to możesz do każdej podpiąć osobny czujnik) i nie powinien  mieć wpływu na pogodówkę .U mnie jak go miałem pogodówka jednak sterowała mieszaczem i dawała temp.na grzejniki jaka mam ustawioną a czujnik tylko wyłączał piec jak doszedł do zadanej.

Nie wiem jak sie przypisuje do pogodówki, serwis mi to robil ja nic nie ustawialam z czujnikiem. Kiedy przez moment było brak połączenia z internetem to po pewnym czasie, jak przywrócono kocioł połączył się ponownie samoistnie , nic nie klikałam. Tylko cos przekłamuje ta czujka temperaturę , wg niej uśredniony odczyt 20,9 a wg termometru leżącego obok 23

59 minut temu, bziku3 napisał(a):

no to kablowy ntc10k działa inaczej ,jak kocioł widzi pod T5 czujnik temperatury to działa wg niego i zadanej w opcjach kotła i pogodówkę olewa ,pomimo że w opcjach pogodówki masz wyliczone otwarcie zaworu /temperature ,to i tak otwiera na 100 % i puszcza około 50 dych na grzejniki ,zagrzeje do zadanej i sie wygasza .Nie ma chyba lepszego rozwiązania jak ktoś ma same grzejniki ,tak jak ja .Bez zabawy z pogodówkami .Przy tej temp jaka jest teraz około 0 u mnie jest 7 rozpaleń na dobę i około 23 st w domu ,ja akceptuje to wachanie histerezy około 1 stopień .Jak ktoś ma same grzejniki i tego nie wie ,to jest spoko opcja ,kwestja czujników i ich dokładności ,no i dwa kable potrzebne do pokoju .Czujniki tanie ,można kilka kupić i dopasować.

U mnie też same grzejniki , bez termostatów. Czyli co powinnam zrobić , kocioł mam w piwnicy , pociagnąc  kable do jakich czujników ? i Co je podłączyć do kotła , w jaki sposób ? Kobiecie trudno takie tematy ogarnąć , dlatego wybrałam kocioł automat ale nie wiedziałam ,ze tu nie ma dedykowanych czujników /sterowników pokojowych na których widac temperaturę pomieszczenia co i jak sie dzieje czy trzeba cos przestawic. 

Edytowane przez chatam
Opublikowano

@chatam,skoro nie jesteś zadowolona z działania czujnika wifi ,to pozostaje zamontowanie czujnika ntc10k ,to popularny czujnik do kupienia gdziekolwiek (to nie jest tak że musi byc dedykowany do rtb ) ,zwykły dwu przewodowy czujnik .Z tego co ja zauważyłem ,to w temperaturach pokojowych nawet dość dobrze trzyma parametry .Gorzej jest jakby miał byc czujnikiem zewnętrznym do pogodówki .Ale o tym nie rozmawiamy .Innych czujników nie ma .Kocioł po osiągnięciu temperatury ma sie wygasić normalnie i czekać.Czujnik ,najlepiej mieć z dwa ,trzy i sobie podpinając pod kable dobrać najbardziej wiarygodny względem temp zmierzonej dobrym termometrem np w salonie ,zamontować gdzieś w salonie z 140 cm nad podłogą,drugi koniec kabla podpinamy na płytę główną pod styk T5 .Potem logujemy sie na kocioł jako dystrybutor ,w opcjach kotła pojawia się więcej opcji .Wybiera się tam pod jaki slot podpięty jest czujnik ,jaka temperatura max ma być w pokoju(po osiągnieciu wygasi kocioł) i histerezę ,u mnie sprawdza się 1 stopień.To znaczy że jak ustawisz temp max 23 st i histerezę 1 stopien to kocioł będzie grzał do 23 ,stop ,czeka i jak w pokoju jest 22 zaczyna znowu.Łatwe .Jak czujnik przekłamuje wzgledem termometru w pokoju to na kotle mozna zrobić korektę.Przykład ,jezeli w pokoju termometr pokazuje 22 c a czujnik w tym samym czasie 23 c ,to na kotle max wpisujesz 24 ,zeby w domu było faktycznie 23 ,rozumiesz prawda ;).Potem on już działa tak jak trzeba.

No ale sama tego nie ogarniesz musi ktoś pomóc.Ja bym olał pogodówkę dla grzejników .

Jakie są wady takiej pracy kotła ,nie zrobisz harmonogramu,obnizen nocnych ,kocioł bedzie pracował w cyklu praca,stop,praca i tak w kółko .Dlatego czujnik powinien być tam gdzie najwięcej przebywacie , a sypialka czy inne można przydławić głowicami termo .Bedzie sie kilkakrotnie rozpalał i wygaszał ,u mnie teraz przy tej pogodzie odpala sie z 7 razy na dobe ,ale są tez zalety ,bo grzanie wody w kotle nie zaczyna się od niskiej temperatury tylko od czterdziestu paru stopni ,bo nie zdązy sie bardzo wychłodzić.

Ja też pale pierwszy sezon peletem ,no ale ja tak mam ,że lubię zrozumieć o co chodzi .

Opublikowano (edytowane)

Albo druga opcja (tak mam u siebie ale 70/30 grzejniki, podłoga), olać czujnik , zakupić dobre głowice elektroniczne  na grzejniki plus do nich termostaty żeby pilnowały temp.w pomieszczeniach ,wtedy nie dość że masz indywidualnie w każdym pomieszczeniu temp.jaka chcesz to piec się i tak wyłączy jak nie będzie odbioru ciepła gdy dojdzie w pokojach do zadanej temp. i głowice zamkną grzejnik.

Edytowane przez wonski
Opublikowano
15 minut temu, wonski napisał(a):

Albo druga opcja (tak mam u siebie ale 70/30 grzejniki, podłoga), olać czujnik , zakupić dobre głowice elektroniczne  na grzejniki plus do nich termostaty żeby pilnowały temp.w pomieszczeniach ,wtedy nie dość że masz indywidualnie w każdym pomieszczeniu temp.jaka chcesz to piec się i tak wyłączy jak nie będzie odbioru ciepła gdy dojdzie w pokojach do zadanej temp. i głowice zamkną grzejnik.

Ok , a możesz podac przykłady tych glowic i termostatów? W przyszłym roku po zezonie muszę je pozakładać,  bo rzeczywiście mam pomieszczenia w których nie potrzebuję grzania na full, np garderoba lub nie uzytkowane pokoje na co dzień i tam przydałoby się temperaturę obniżyć , czy do starego typu grzejników aluminiowych żeberkowych , na których są jakies zaworki tylko da się takie założyc czy muszę też wymienić np grzejniki na stalowe ? i czy wtedy nie ustawiam harmonogramu pogodówki ? 

1 godzinę temu, bziku3 napisał(a):

@chatam,skoro nie jesteś zadowolona z działania czujnika wifi ,to pozostaje zamontowanie czujnika ntc10k ,to popularny czujnik do kupienia gdziekolwiek (to nie jest tak że musi byc dedykowany do rtb ) ,zwykły dwu przewodowy czujnik .Z tego co ja zauważyłem ,to w temperaturach pokojowych nawet dość dobrze trzyma parametry .Gorzej jest jakby miał byc czujnikiem zewnętrznym do pogodówki .Ale o tym nie rozmawiamy .Innych czujników nie ma .Kocioł po osiągnięciu temperatury ma sie wygasić normalnie i czekać.Czujnik ,najlepiej mieć z dwa ,trzy i sobie podpinając pod kable dobrać najbardziej wiarygodny względem temp zmierzonej dobrym termometrem np w salonie ,zamontować gdzieś w salonie z 140 cm nad podłogą,drugi koniec kabla podpinamy na płytę główną pod styk T5 .Potem logujemy sie na kocioł jako dystrybutor ,w opcjach kotła pojawia się więcej opcji .Wybiera się tam pod jaki slot podpięty jest czujnik ,jaka temperatura max ma być w pokoju(po osiągnieciu wygasi kocioł) i histerezę ,u mnie sprawdza się 1 stopień.To znaczy że jak ustawisz temp max 23 st i histerezę 1 stopien to kocioł będzie grzał do 23 ,stop ,czeka i jak w pokoju jest 22 zaczyna znowu.Łatwe .Jak czujnik przekłamuje wzgledem termometru w pokoju to na kotle mozna zrobić korektę.Przykład ,jezeli w pokoju termometr pokazuje 22 c a czujnik w tym samym czasie 23 c ,to na kotle max wpisujesz 24 ,zeby w domu było faktycznie 23 ,rozumiesz prawda ;).Potem on już działa tak jak trzeba.

No ale sama tego nie ogarniesz musi ktoś pomóc.Ja bym olał pogodówkę dla grzejników .

Jakie są wady takiej pracy kotła ,nie zrobisz harmonogramu,obnizen nocnych ,kocioł bedzie pracował w cyklu praca,stop,praca i tak w kółko .Dlatego czujnik powinien być tam gdzie najwięcej przebywacie , a sypialka czy inne można przydławić głowicami termo .Bedzie sie kilkakrotnie rozpalał i wygaszał ,u mnie teraz przy tej pogodzie odpala sie z 7 razy na dobe ,ale są tez zalety ,bo grzanie wody w kotle nie zaczyna się od niskiej temperatury tylko od czterdziestu paru stopni ,bo nie zdązy sie bardzo wychłodzić.

Ja też pale pierwszy sezon peletem ,no ale ja tak mam ,że lubię zrozumieć o co chodzi .

bziku3 skąd jesteś? Twoja pomoc by mi się przydała 🙂 Możesz podac jakieś przykładowe czujniki , o których mówisz. I rozumiem że ciągnę kabel z piwnicy do mieszkania i podłączam ten czujnik pod jakie kable? Teraz mam podpięte jako T6 jakoś mi sie rzuciło w oczy w systemie .. Kurczę żeby miec kogos kumatego kto by to ogarnął ...

Opublikowano

Wiesz co ja mam wszystko z firmy Homematic ale one są głównie do dostania w dobrej cenie na Allegro czy Olx(brak dystrybutora na Polskę), są też np. Netatmo,Agara,Bosch itp.(dość drogie) lub coś z Chińczyków a tego jest od groma .Tylko szukaj takich żeby miały płynną regulację a nie tylko zamknięcie i otwarcie na 100% a w większości tych firmowych są adaptery do różnych typów zaworów 

Opublikowano
Godzinę temu, chatam napisał(a):

bziku3 skąd jesteś? Twoja pomoc by mi się przydała 🙂 Możesz podac jakieś przykładowe czujniki , o których mówisz. I rozumiem że ciągnę kabel z piwnicy do mieszkania i podłączam ten czujnik pod jakie kable? Teraz mam podpięte jako T6 jakoś mi sie rzuciło w oczy w systemie .. Kurczę żeby miec kogos kumatego kto by to ogarnął ...

Ja jestem z podlasia ,blisko mam na Litwę 🙂 doraźnie ten czujnik to jest rozwiązanie ,bo nie grzebiesz w c.o ,trzeba pociągnąć kabel 2 żyły np. 0,75 do kotła a druga strona do pokoju ,zdejmujesz pokrywe ,odkręcasz przykrywkę płyty głównej i wszystko widać ,szukasz oznaczenia T5 ,podłanczasz obojętnie którą żyłę przewodu ,drugą pod "wspólny zacisk T" z innym np T6 .W pokoju obojętnie jak podłanczasz ntc10 ,nie ma znaczenia .Zrobione. Odpalasz kocioł. Wchodzisz w system ,zmieniasz uzytkownika na dystrybutor .Wchodzisz w opcje kotła ,pojawi Ci sie więcej opcji.

Treraz jak na dole innych opcji rozwiniesz baton wyboru czujnika rozwinie się okno ze wszystkimi czujnikami jakie są podłaczone do kotła i pokazana będzie temperatura aktualna na każdym. Szukasz T5 i patrzysz co pokazuje ,porównujesz z termometrem w pokoju czy to prawda ,a jak nie prawda to o ile przekłamuje .Temperaturę żądaną w pokoju wpisujesz wyżej w oknie pod spodem masz histerezę  a wybór czujnika wybierasz T5.Jeżeli wybierzesz czujnik T5 i tam jest podłaczony ten w pokoju ,to od tej pory kocioł zacznie pracować od temperatury zadanej (dla pokoju) zatrzyma sie ,potem pokój z czasem się zacznie wychładzać ,kocioł stoi i czeka aż histereza zostanie osiągnięta .Jak dasz 1 stopien to odpali sie ponownie jak temperatura spadnie o 1 ,jak dasz 0,6 to wtedy itd.

Pamiętaj ,że histereza to postój, im większa ,tym większa oszczędność ,bo kocioł dłuzej nie pracuje,ale z moich obserwacji jak przesadzisz to wychładzasz wode w kotle i on potem i tak musi opałem nadrobić żeby sie ogrzać.Kluczowe tu jest jak Twój dom oddaje ciepło ,każdy jest troche inny, inaczej ocieplony itd .

Będą też wachania temperatury w pokoju ,własnie o tę histerezę ,ja to akceptuje ,dla nas pasuje jak to w obrębie tego jednego stopnia działa.Powodzenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 20:01, komar33 napisał(a):

Witam, czy ktos mi napisze co tu sie dzieje na wykresach?

Chodzi o utrzymanie temperatury na mieszaczach.

Sa godziny, ze utrzymuje zadaną prawidlowo, ale czasem wpada w osyclacje. Wygląda to tak,ze utrzymuje zadaną temp.,az nagle sterownik łapie otwarcie 0% a temp. fizycznie rosnie, bo otwiera mieszacz na np. 50%.I sterownik tak sobie otwiera i zamyka mieszacz a na ekranie ma stala wartosc np. 5%

Po X czasie nagle wroci do normy.Screenshot_20251121_193857_Brave.thumb.jpg.c140c9bbb36e78de1902d0033634d24b.jpgScreenshot_20251121_192021_Brave.thumb.jpg.98d2064b5151e0925e853395e6ca54e9.jpg

Wedługnie masz wszystko ok. Masz zadaną temperaturę. I kocioł ja osiąga. Po pewnym czasie następuje, osiągnięcie maksymalnej temperatury powiększona o histerezę. Kocioł się wyłącza. Następuje wychładzanie układu. I wtedy zawory zaczynają się otwierać. Kocioł wychłodzony do temperatury załączenia, odpala się jednak powrót masz wychłodzony i zawór go przymyka, chwilę to trwa. Zawór ochrony stopniowo się otwiera i zamyka aby osiągnąć minimalną (powrotu) w tym czasie brakuje ciepła aby ogrzać układ CO. Chwilę to trwa. Kocioł w końcu osiąga minimalną na powrocie. Układ się stabilizuje. 

Według mnie działa tak. Jak powinno. 

W dniu 27.11.2025 o 18:43, chatam napisał(a):

Ok , a możesz podac przykłady tych glowic i termostatów? W przyszłym roku po zezonie muszę je pozakładać,  bo rzeczywiście mam pomieszczenia w których nie potrzebuję grzania na full, np garderoba lub nie uzytkowane pokoje na co dzień i tam przydałoby się temperaturę obniżyć , czy do starego typu grzejników aluminiowych żeberkowych , na których są jakies zaworki tylko da się takie założyc czy muszę też wymienić np grzejniki na stalowe ? i czy wtedy nie ustawiam harmonogramu pogodówki ? 

Co prawda nie do mnie pisałeś. Ale systemów z głowicami jest kilka godnych polecenia.

Drogi ale naprawdę dobry Saluscontrols. Trochę a może znacznie tańsze techsterowniki. Engocontrols, homematic IP -do tego systemu proponuje kontakt z użytkownikiem Seles na tym forum. Zna to od podszewki.

Z godnych polecenia jeszcze Tuya ale tu jest tego tyle i o różnych standardach. Trzeba poczytać. Albo znaleźć kogoś, ogarniętego.

Jest tego sporo, ja wymieniłem tylko kilka popularnych, 

W dniu 27.11.2025 o 18:53, wonski napisał(a):

Wiesz co ja mam wszystko z firmy Homematic ale one są głównie do dostania w dobrej cenie na Allegro czy Olx(brak dystrybutora na Polskę), są też np. Netatmo,Agara,Bosch itp.(dość drogie) lub coś z Chińczyków a tego jest od groma .Tylko szukaj takich żeby miały płynną regulację a nie tylko zamknięcie i otwarcie na 100% a w większości tych firmowych są adaptery do różnych typów zaworów 

Hej a dlaczego nie może być właśnie otwarcie i zamknięcie? A homematic pracuje w jakim standardzie?( Zeegbee czy wifi?). Bo trochę mnie zaciekawiłes. Zwłaszcza że wydawało mi się, że te głowice działają właśnie jako on/off. 

I co to właściwie daje?

Opublikowano

Te głowice które posiadam Homematic (mam kilka różnych rodzai )działają właśnie płynnie regulujac zaworem w grzejnikach a nie zamykają go od razu .W aplikacji jest np.opcja wcześniejszego nagrzewania grzejnika(delikatnie) żeby o danej porze jak ustawisz temp.w harmonogramie już dogrzewał do odpowiedniej temp..Gdy dochodzi do prawie zadanej temp.to nie zamyka się tylko delikatnie przymyka i dopiero jak termostat wyśle sygnał do głowicy (oczywiście termostat osobno bo same głowice to lipa) i przekroczeniu np. 0,1 stopnia to wtedy ją już zamyka na stałe.Wszystko działa w ich systemie po wifi oczywiście z Access pointem, działa to u mnie wyśmienicie i temp. w pomieszczeniach wacha się w przedziale+- 0.2 stopnia.

W samej ich aplikacji jest mnóstwo opcji konfiguracj(oczywiscie wszystko przez ich chmurę)albo można dokupić CCU 3 i mieć wszystko lokalnie .Ja mam jeszcze od nich parę rzeczy(czujniki zalania,otwarcia okien,zamek do drzwi) wszystko spięte razem i działa to rewelacyjne .Oczywiście też można to wrzucić w Homeasistant.

Opublikowano (edytowane)

Tak na chłopski rozum lepiej jest dla pieca/instalacji jak grzejniki się stopniowo zamykają i trzymają delikatnie temperature niż miały by się od razu wszystkie zamknąć i piec dostał by strzała gdy nie było by odbioru temp.na instalacji(oczywiście piec wtedy szybciej się wyłączy) . Przy mojej instalacji/domu  (niestety dosyć szybko się wychładza)wolę żeby cały czas chodził na niskich obrotach i delikatnie się regulując utrzymywały temp.w pomieszczeniach niż co jakiś czas przy wygaszaniu pieca się chłodziły do zera i grzały później na maxa żeby dogrzać pomieszczenie.

Edytowane przez wonski
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@wonski, a jak masz rozwiązanie grzanie cwu ? bo montażyści montują do tych kotłów zawór strefowy, który odcina grzanie co na czas grzania cwu.  Pytam , bo przy intensywniejszym korzystaniu z cieplej wody może dochodzić do wychłodzenia domu co nie jest komfortowe.

W przyszłym roku będę zmieniał kocioł na RTB Fenix i jak twoim zdaniem najlepiej to podłączyć aby nie  odłączać co w czasie grzania cwu , ale żeby można było latem grzać samo cwu (tryb letni)

Opublikowano (edytowane)

Tak masz rację w tym piecu montowany jest zawór strefowy,(z tego co pamiętam nie obsługuje pompy Cwu)u siebie mam histereze Cwu ustawioną na 5 stopni i daje to ok .15-20 minut odcięcia grzania Co(grzeje ok .300l na 100% mocy pieca) więc nie jest to czas aż tak duży żeby wychodziły się pomieszczenia.Do tego można sobię ustawić harmonogram grzania Cwu w jakich godzinach ma działać.W lato przełączasz na tryb letni (w harmonogramie wyłączasz Co) i działa tylko Cwu,więc i tu nie ma problemu. Jak masz jeszcze jakieś pytania pisz na priv.

Edytowane przez wonski
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, rambo5 napisał(a):

Pytam , bo przy intensywniejszym korzystaniu z cieplej wody może dochodzić do wychłodzenia domu co nie jest komfortowe.

Jak masz zbiornik cwu 50l i z 6-10 osób to tak może się zdarzyć, ale jak masz zbiornik pionowy ~200l i 3-4 osoby, do tego zawór antypoparzeniowy to powyższy scenariusz może się zdarzyć jak na zewnątrz będzie >-35st.C przez co najmniej tydzień. W Polsce raczej małoprawdopodobne. Ale wracając do realiów, taki zawór strefowy to sama zeleta, zwłaszcza, że już jest.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Witam na forum. Kocioł mam od października. Piecem steruje termostat pokojowy. Obniżyłem max. moc na 8kW aby wydłużyć czas pracy kotła ze względu na niedopalony pellet. Może ktoś spojrzeć na moje ustawienia? Może trzeba coś poprawić?  Zmieniałem tylko moc max, korektę o2 i prędkość dmuchawy. Spalanie pelletu takie jak oczekiwałem. Nie interesuje mnie obniżenie spalania o 20dkg, tylko prawidłowa, bezawaryjna i bardzo długa praca pieca. 

Link do mojego kociołka

https://v16.stokercloud.dk/#zbyszeks

Opublikowano

Na razie z tego co napisałeś to wróżenie z fusów,po co zmieniłeś moc kotła na te 8kw?, przecież przy jego modulacji i sprawnosci nic ci to nie da (jedynie jak masz przewymiarowane kocioł to wtedy ok.chociaz i tak jak dla mnie bez sensu)a niedopalony pellet zależy od różnych rzeczy(jakość pelletu,nadmuch,za częsty postuj i czyszczenie, zdarzały się problemy z sondą itp.).Masz czyszczenie co 15 kg wtedy piec się wygasza i wywala ten niedopalony pellet(daj mu z 25 kg to wtedy zobaczysz czy jest lepiej),nadmuch też przy 100% dałeś na ponad 50 trochę za dużo moim zdaniem.Nic nie napisałeś ile masz metrów do grzania i ile to dla ciebie jest ok.z ilością spalonego pelletu,jak wygląda ten niedopalony pellet(jakieś zdjęcie),jaki masz komin,czy jest jakiś regulator ciagu(jakie utrzymujesz ciśnienie)Jak patrzyłem u ciebie to nie masz tam aż tak dużo poprzestawiane tylko jak coś zmieniasz to daj temu parę dni popracować a nie co chwila zmieniać i się denerwować że coś jest nie tak.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie. Sonda denso bez problemów. Pellet olczyk, chatka peerelowski w miarę ocieplony klocek - powierzchnia i sposób ogrzewania w opisie, komin ok 12m brak regulatora (ciąg ok). Piwnica ogrzewana rurami . Grube i nieizolowane. Piec nie jest przewymiarowany bo przy niskich temperaturach musi mi ten majdan ogrzać. Chyba że pomarańcze zaczną u nas rosnąć i będę musiał go wymienić na klimę. Obniżyłem moc, żeby przedłużyć czas pracy kotła bo przy obecnych temperaturach na pełnej mocy szybko nagrzewa dom i się wyłącza. Mam sterownik pokojowy ustawiony na 23 stopnie (zakres pracy 22,5-23,5). Średnie spalanie w grudniu ok 22kg/dzień. Myślałem o przejściu na harmonogram, ale sterownik daje większy komfort cieplny (stała temperatura). Z pieca jestem bardzo zadowolony i chciałbym, żeby został ze mną na długoooo. Z tego co widzę to sterownik potrafi dostosować się do w miarę rozsądnych działań użytkownika. Zaniepokoił mnie tylko żar w pojemniku na popiół. Praktycznie się tam paliło i to w zasadzie jest powód mojego posta. Podejrzewam, że producent dopuszcza takie sytuacje bo pojemnik jest z dość grubej blachy. 

Pozdrawiam

IMG_20251025_164207.jpg

IMG_20251025_164231.jpg

IMG_20251025_164221.jpg

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, steffy007 napisał(a):

Dzięki za zainteresowanie. Sonda denso bez problemów. Pellet olczyk, chatka peerelowski w miarę ocieplony klocek - powierzchnia i sposób ogrzewania w opisie, komin ok 12m brak regulatora (ciąg ok). Piwnica ogrzewana rurami . Grube i nieizolowane. Piec nie jest przewymiarowany bo przy niskich temperaturach musi mi ten majdan ogrzać. Chyba że pomarańcze zaczną u nas rosnąć i będę musiał go wymienić na klimę. Obniżyłem moc, żeby przedłużyć czas pracy kotła bo przy obecnych temperaturach na pełnej mocy szybko nagrzewa dom i się wyłącza. Mam sterownik pokojowy ustawiony na 23 stopnie (zakres pracy 22,5-23,5). Średnie spalanie w grudniu ok 22kg/dzień. Myślałem o przejściu na harmonogram, ale sterownik daje większy komfort cieplny (stała temperatura). Z pieca jestem bardzo zadowolony i chciałbym, żeby został ze mną na długoooo. Z tego co widzę to sterownik potrafi dostosować się do w miarę rozsądnych działań użytkownika. Zaniepokoił mnie tylko żar w pojemniku na popiół. Praktycznie się tam paliło i to w zasadzie jest powód mojego posta. Podejrzewam, że producent dopuszcza takie sytuacje bo pojemnik jest z dość grubej blachy. 

Pozdrawiam

IMG_20251025_164207.jpg

IMG_20251025_164231.jpg

IMG_20251025_164221.jpg

Witam ,czemu przy termostacie pokojowym chcesz ,żeby długo grzał? ,niech zagrzeje i sie wyłączy ,potem histereza podziała i sie włączy .Ja też zacząłem używać salusa ,narazie testuje różne rozwiązania,dom podobnydo twojego  .Jak chcesz żeby kocioł dłużej pracował ,obniż temperature kotła ,jak masz jak teraz 70 st. i jak postoi wg termostatu i startuje Ci od czterdziestu paru stopni ,to wtedy dzała moc ,im mniejsza róznica między temperaturą startu a temperaturą kotła ,to moc automatycznie bedzie mniejsza.Ja zauważyłem ,że masz b. niską wagę peletu ,napewno to 980 g ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, bziku3 napisał(a):

Witam ,czemu przy termostacie pokojowym chcesz ,żeby długo grzał? ,niech zagrzeje i sie wyłączy ,potem histereza podziała i sie włączy .Ja też zacząłem używać salusa ,narazie testuje różne rozwiązania,dom podobnydo twojego  .Jak chcesz żeby kocioł dłużej pracował ,obniż temperature kotła ,jak masz jak teraz 70 st. i jak postoi wg termostatu i startuje Ci od czterdziestu paru stopni ,to wtedy dzała moc ,im mniejsza róznica między temperaturą startu a temperaturą kotła ,to moc automatycznie bedzie mniejsza.Ja zauważyłem ,że masz b. niską wagę peletu ,napewno to 980 g ?

Dłuższa praca to mniej niedopalonego pelletu. Też testuję ustawienia a obniżać temperatury nie chcę bo boję się skraplania. Poprzedni piec ( SDS Ceramik Kostrzewa) to wykończyło. Pellet ważyłem chyba cztery razy i wyciągnąłem średnią. Pellet na rozruch był cięższy (ok 1400g). A popiół wskazuje na potrzebę korekty. Spaliny niewiele przekraczają 100 stopni czyli ciąg kominowy chyba nie jest zbyt duży. Przy przeglądzie było 10-12pa. Za radą Wonskiego zmniejszyłem moc dmuchawy i czyszczenie na 25kg.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jak dla mnie te ciągłe włączanie i wyłączanie pieca niestety powoduje takie granulki zamiast popiołu,u siebie jak zaczynałem 2 lata temu z tym piecem to  na jesieni dogrzewałem chatę parę razy dziennie to też tak to wyglądało (jak nie gorzej).Przy ciągłym paleniu i lekkich korektach (bawiłem się tak z 2 miesiące) problemu już nie ma .Ogrzewasz 150 m + piwnica czy sam dom ,bo jak grzejesz też piwnice to te średnie 22 kg przy takim metrażu(prawie 300m) to super wynik.