Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wonski napisał(a):

Ten ich czujnik to taka trochę porażka, bawiłem się nim przez jakiś czas ale dałem sobie spokój bo strasznie przekłamywał . Raczej nie ma wpływu brak Internetu na to że nie działa (sprawdzałem u siebie i po braku/słabym Internecie logował się z powrotem do pieca) u mnie był problem raczej z tym jak dałem go na bateriach. Ogólnie przypisujesz go do której chcesz  pogodówki i z nią powinien działać (masz np.3 obiegi/pogodówki to możesz do każdej podpiąć osobny czujnik) i nie powinien  mieć wpływu na pogodówkę .U mnie jak go miałem pogodówka jednak sterowała mieszaczem i dawała temp.na grzejniki jaka mam ustawioną a czujnik tylko wyłączał piec jak doszedł do zadanej.

Nie wiem jak sie przypisuje do pogodówki, serwis mi to robil ja nic nie ustawialam z czujnikiem. Kiedy przez moment było brak połączenia z internetem to po pewnym czasie, jak przywrócono kocioł połączył się ponownie samoistnie , nic nie klikałam. Tylko cos przekłamuje ta czujka temperaturę , wg niej uśredniony odczyt 20,9 a wg termometru leżącego obok 23

59 minut temu, bziku3 napisał(a):

no to kablowy ntc10k działa inaczej ,jak kocioł widzi pod T5 czujnik temperatury to działa wg niego i zadanej w opcjach kotła i pogodówkę olewa ,pomimo że w opcjach pogodówki masz wyliczone otwarcie zaworu /temperature ,to i tak otwiera na 100 % i puszcza około 50 dych na grzejniki ,zagrzeje do zadanej i sie wygasza .Nie ma chyba lepszego rozwiązania jak ktoś ma same grzejniki ,tak jak ja .Bez zabawy z pogodówkami .Przy tej temp jaka jest teraz około 0 u mnie jest 7 rozpaleń na dobę i około 23 st w domu ,ja akceptuje to wachanie histerezy około 1 stopień .Jak ktoś ma same grzejniki i tego nie wie ,to jest spoko opcja ,kwestja czujników i ich dokładności ,no i dwa kable potrzebne do pokoju .Czujniki tanie ,można kilka kupić i dopasować.

U mnie też same grzejniki , bez termostatów. Czyli co powinnam zrobić , kocioł mam w piwnicy , pociagnąc  kable do jakich czujników ? i Co je podłączyć do kotła , w jaki sposób ? Kobiecie trudno takie tematy ogarnąć , dlatego wybrałam kocioł automat ale nie wiedziałam ,ze tu nie ma dedykowanych czujników /sterowników pokojowych na których widac temperaturę pomieszczenia co i jak sie dzieje czy trzeba cos przestawic. 

Edytowane przez chatam
Opublikowano

@chatam,skoro nie jesteś zadowolona z działania czujnika wifi ,to pozostaje zamontowanie czujnika ntc10k ,to popularny czujnik do kupienia gdziekolwiek (to nie jest tak że musi byc dedykowany do rtb ) ,zwykły dwu przewodowy czujnik .Z tego co ja zauważyłem ,to w temperaturach pokojowych nawet dość dobrze trzyma parametry .Gorzej jest jakby miał byc czujnikiem zewnętrznym do pogodówki .Ale o tym nie rozmawiamy .Innych czujników nie ma .Kocioł po osiągnięciu temperatury ma sie wygasić normalnie i czekać.Czujnik ,najlepiej mieć z dwa ,trzy i sobie podpinając pod kable dobrać najbardziej wiarygodny względem temp zmierzonej dobrym termometrem np w salonie ,zamontować gdzieś w salonie z 140 cm nad podłogą,drugi koniec kabla podpinamy na płytę główną pod styk T5 .Potem logujemy sie na kocioł jako dystrybutor ,w opcjach kotła pojawia się więcej opcji .Wybiera się tam pod jaki slot podpięty jest czujnik ,jaka temperatura max ma być w pokoju(po osiągnieciu wygasi kocioł) i histerezę ,u mnie sprawdza się 1 stopień.To znaczy że jak ustawisz temp max 23 st i histerezę 1 stopien to kocioł będzie grzał do 23 ,stop ,czeka i jak w pokoju jest 22 zaczyna znowu.Łatwe .Jak czujnik przekłamuje wzgledem termometru w pokoju to na kotle mozna zrobić korektę.Przykład ,jezeli w pokoju termometr pokazuje 22 c a czujnik w tym samym czasie 23 c ,to na kotle max wpisujesz 24 ,zeby w domu było faktycznie 23 ,rozumiesz prawda ;).Potem on już działa tak jak trzeba.

No ale sama tego nie ogarniesz musi ktoś pomóc.Ja bym olał pogodówkę dla grzejników .

Jakie są wady takiej pracy kotła ,nie zrobisz harmonogramu,obnizen nocnych ,kocioł bedzie pracował w cyklu praca,stop,praca i tak w kółko .Dlatego czujnik powinien być tam gdzie najwięcej przebywacie , a sypialka czy inne można przydławić głowicami termo .Bedzie sie kilkakrotnie rozpalał i wygaszał ,u mnie teraz przy tej pogodzie odpala sie z 7 razy na dobe ,ale są tez zalety ,bo grzanie wody w kotle nie zaczyna się od niskiej temperatury tylko od czterdziestu paru stopni ,bo nie zdązy sie bardzo wychłodzić.

Ja też pale pierwszy sezon peletem ,no ale ja tak mam ,że lubię zrozumieć o co chodzi .

Opublikowano (edytowane)

Albo druga opcja (tak mam u siebie ale 70/30 grzejniki, podłoga), olać czujnik , zakupić dobre głowice elektroniczne  na grzejniki plus do nich termostaty żeby pilnowały temp.w pomieszczeniach ,wtedy nie dość że masz indywidualnie w każdym pomieszczeniu temp.jaka chcesz to piec się i tak wyłączy jak nie będzie odbioru ciepła gdy dojdzie w pokojach do zadanej temp. i głowice zamkną grzejnik.

Edytowane przez wonski
Opublikowano
15 minut temu, wonski napisał(a):

Albo druga opcja (tak mam u siebie ale 70/30 grzejniki, podłoga), olać czujnik , zakupić dobre głowice elektroniczne  na grzejniki plus do nich termostaty żeby pilnowały temp.w pomieszczeniach ,wtedy nie dość że masz indywidualnie w każdym pomieszczeniu temp.jaka chcesz to piec się i tak wyłączy jak nie będzie odbioru ciepła gdy dojdzie w pokojach do zadanej temp. i głowice zamkną grzejnik.

Ok , a możesz podac przykłady tych glowic i termostatów? W przyszłym roku po zezonie muszę je pozakładać,  bo rzeczywiście mam pomieszczenia w których nie potrzebuję grzania na full, np garderoba lub nie uzytkowane pokoje na co dzień i tam przydałoby się temperaturę obniżyć , czy do starego typu grzejników aluminiowych żeberkowych , na których są jakies zaworki tylko da się takie założyc czy muszę też wymienić np grzejniki na stalowe ? i czy wtedy nie ustawiam harmonogramu pogodówki ? 

1 godzinę temu, bziku3 napisał(a):

@chatam,skoro nie jesteś zadowolona z działania czujnika wifi ,to pozostaje zamontowanie czujnika ntc10k ,to popularny czujnik do kupienia gdziekolwiek (to nie jest tak że musi byc dedykowany do rtb ) ,zwykły dwu przewodowy czujnik .Z tego co ja zauważyłem ,to w temperaturach pokojowych nawet dość dobrze trzyma parametry .Gorzej jest jakby miał byc czujnikiem zewnętrznym do pogodówki .Ale o tym nie rozmawiamy .Innych czujników nie ma .Kocioł po osiągnięciu temperatury ma sie wygasić normalnie i czekać.Czujnik ,najlepiej mieć z dwa ,trzy i sobie podpinając pod kable dobrać najbardziej wiarygodny względem temp zmierzonej dobrym termometrem np w salonie ,zamontować gdzieś w salonie z 140 cm nad podłogą,drugi koniec kabla podpinamy na płytę główną pod styk T5 .Potem logujemy sie na kocioł jako dystrybutor ,w opcjach kotła pojawia się więcej opcji .Wybiera się tam pod jaki slot podpięty jest czujnik ,jaka temperatura max ma być w pokoju(po osiągnieciu wygasi kocioł) i histerezę ,u mnie sprawdza się 1 stopień.To znaczy że jak ustawisz temp max 23 st i histerezę 1 stopien to kocioł będzie grzał do 23 ,stop ,czeka i jak w pokoju jest 22 zaczyna znowu.Łatwe .Jak czujnik przekłamuje wzgledem termometru w pokoju to na kotle mozna zrobić korektę.Przykład ,jezeli w pokoju termometr pokazuje 22 c a czujnik w tym samym czasie 23 c ,to na kotle max wpisujesz 24 ,zeby w domu było faktycznie 23 ,rozumiesz prawda ;).Potem on już działa tak jak trzeba.

No ale sama tego nie ogarniesz musi ktoś pomóc.Ja bym olał pogodówkę dla grzejników .

Jakie są wady takiej pracy kotła ,nie zrobisz harmonogramu,obnizen nocnych ,kocioł bedzie pracował w cyklu praca,stop,praca i tak w kółko .Dlatego czujnik powinien być tam gdzie najwięcej przebywacie , a sypialka czy inne można przydławić głowicami termo .Bedzie sie kilkakrotnie rozpalał i wygaszał ,u mnie teraz przy tej pogodzie odpala sie z 7 razy na dobe ,ale są tez zalety ,bo grzanie wody w kotle nie zaczyna się od niskiej temperatury tylko od czterdziestu paru stopni ,bo nie zdązy sie bardzo wychłodzić.

Ja też pale pierwszy sezon peletem ,no ale ja tak mam ,że lubię zrozumieć o co chodzi .

bziku3 skąd jesteś? Twoja pomoc by mi się przydała 🙂 Możesz podac jakieś przykładowe czujniki , o których mówisz. I rozumiem że ciągnę kabel z piwnicy do mieszkania i podłączam ten czujnik pod jakie kable? Teraz mam podpięte jako T6 jakoś mi sie rzuciło w oczy w systemie .. Kurczę żeby miec kogos kumatego kto by to ogarnął ...

Opublikowano

Wiesz co ja mam wszystko z firmy Homematic ale one są głównie do dostania w dobrej cenie na Allegro czy Olx(brak dystrybutora na Polskę), są też np. Netatmo,Agara,Bosch itp.(dość drogie) lub coś z Chińczyków a tego jest od groma .Tylko szukaj takich żeby miały płynną regulację a nie tylko zamknięcie i otwarcie na 100% a w większości tych firmowych są adaptery do różnych typów zaworów 

Opublikowano
Godzinę temu, chatam napisał(a):

bziku3 skąd jesteś? Twoja pomoc by mi się przydała 🙂 Możesz podac jakieś przykładowe czujniki , o których mówisz. I rozumiem że ciągnę kabel z piwnicy do mieszkania i podłączam ten czujnik pod jakie kable? Teraz mam podpięte jako T6 jakoś mi sie rzuciło w oczy w systemie .. Kurczę żeby miec kogos kumatego kto by to ogarnął ...

Ja jestem z podlasia ,blisko mam na Litwę 🙂 doraźnie ten czujnik to jest rozwiązanie ,bo nie grzebiesz w c.o ,trzeba pociągnąć kabel 2 żyły np. 0,75 do kotła a druga strona do pokoju ,zdejmujesz pokrywe ,odkręcasz przykrywkę płyty głównej i wszystko widać ,szukasz oznaczenia T5 ,podłanczasz obojętnie którą żyłę przewodu ,drugą pod "wspólny zacisk T" z innym np T6 .W pokoju obojętnie jak podłanczasz ntc10 ,nie ma znaczenia .Zrobione. Odpalasz kocioł. Wchodzisz w system ,zmieniasz uzytkownika na dystrybutor .Wchodzisz w opcje kotła ,pojawi Ci sie więcej opcji.

Treraz jak na dole innych opcji rozwiniesz baton wyboru czujnika rozwinie się okno ze wszystkimi czujnikami jakie są podłaczone do kotła i pokazana będzie temperatura aktualna na każdym. Szukasz T5 i patrzysz co pokazuje ,porównujesz z termometrem w pokoju czy to prawda ,a jak nie prawda to o ile przekłamuje .Temperaturę żądaną w pokoju wpisujesz wyżej w oknie pod spodem masz histerezę  a wybór czujnika wybierasz T5.Jeżeli wybierzesz czujnik T5 i tam jest podłaczony ten w pokoju ,to od tej pory kocioł zacznie pracować od temperatury zadanej (dla pokoju) zatrzyma sie ,potem pokój z czasem się zacznie wychładzać ,kocioł stoi i czeka aż histereza zostanie osiągnięta .Jak dasz 1 stopien to odpali sie ponownie jak temperatura spadnie o 1 ,jak dasz 0,6 to wtedy itd.

Pamiętaj ,że histereza to postój, im większa ,tym większa oszczędność ,bo kocioł dłuzej nie pracuje,ale z moich obserwacji jak przesadzisz to wychładzasz wode w kotle i on potem i tak musi opałem nadrobić żeby sie ogrzać.Kluczowe tu jest jak Twój dom oddaje ciepło ,każdy jest troche inny, inaczej ocieplony itd .

Będą też wachania temperatury w pokoju ,własnie o tę histerezę ,ja to akceptuje ,dla nas pasuje jak to w obrębie tego jednego stopnia działa.Powodzenia.