Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze do kompletu dla większej mocy :35753122_20210126_6_3pulpit.thumb.jpg.0cd65e07c2de16808281b48fe925fd33.jpg784787016_20210126_6_3system.thumb.jpg.73c5c0b99b1b5656c0c6141a0f53b548.jpg

W dniu 25.01.2021 o 09:11, Puławiak napisał:

Sondę poprawiać ? To to przecież jest autoregulacja tleny na odpowiednim poziomie czy wg labolatorum i tyle. Żeby to wyregulować czyli optymalna wartość tlenu resztkowego to musiałbyś mieć przebadany konkretny pellet dla i ustawić zawartość tlenu pod ten pellet. Tak jak się wprowadza konkretne parametry do analizatora spalin. Ale to długa historia. Przecież sonda wskazuje Ci po wygaszeniu konkretną wartość - zawartość tlenu w powietrzu. 

To sprawdż sobie na 5 kW i póżniej sobie przeliczysz. 

A w sumie może opisz jak należy ustawić sondę lambda i jak ją sprawdzić i dostosować do konkretnej instalacji i konkretnego układu dymowego. 

Sonda powinna być kalibrowana podczas serwisu rocznego (wykrzyknik w polskiej wersji ?) i przy instalacji kotła ? Brak wtedy efektu jaki był u Asik187 i jest u Adrian949 ( w "tym" temacie)- ( poziom O2 przy wygaszonym kotle ok.20,0 )

Sposób sprawdzenia i dostosowania  jest opisany w instrukcji kotła.

I tak przy okazji dlaczego usunięto opis kalibracji z polskiej wersji instrukcji ?

2088394775_Inkedstr24instr_LI2.thumb.jpg.91d5bf2786eb371a0329f8b3e0fb57c7.jpg196925894_O2instrpolska.thumb.jpg.33f7adbfc946b4392d558acdde4ab92b.jpg

Edytowane przez seles
Opublikowano
10 godzin temu, seles napisał:

( poziom O2 przy wygaszonym kotle ok.20,0

U mnie jest 20.7 na wyłączonym kotle to jest dobrze czy źle ? Może głupie pytanie ale jeszcze bez kawy z rana ? więc jak coś wybaczcie ... ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o naszą planetę to 20.8

• Lubię to 1
Opublikowano

dzięki ,  człowiek rano bez powinien się budzić z dozownikiem dożylnym kawy ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, eliks napisał:

Jeśli chodzi o naszą planetę to 20.8

A dokładnie 20,946 chyba jeśli dobrze pamiętam z podstawówki.

Z tego co wiem w RTB z sondą powinna wynosić ok. 20,5-21,0 ( na wygaszonym kotle )

1 godzinę temu, Puławiak napisał:

Ale to tylko kalibracja sondy a nie jej regulacja. A to jaka jest ta zawartość tlenu w powietrzu ? 

Regulacją sondy jest jej kalibracją - sonda a właściwie sterownik uczy się jaka jest wartość bazowa tlenu do późniejszych korekt- błędna ( a właściwie jej brak ) kalibracja powoduje błędy w regulacji spalania ( jak w samochodzie )

Edytowane przez seles
Opublikowano

Jest dobrze, nie szukaj dziury w całym

Opublikowano (edytowane)

Wykręć i wyczyść ( przedmuchaj )sondę, otwórz okno i sprawdź czy nie ma popiołu w przewodzie dymowym ( nie we wkładzie w kominie} a zwłaszcza w tej poziomej rurze dymowej.

3 godziny temu, Puławiak napisał:

Dlatego tez w różnych pomieszeniach są różne wskazania nie zawsze jest 21 czasem jest 20 . Dla mnie regulacja jest inną czynnością niż kalibracja. 

Jak lubisz szczelne okna bez wentylacji w pokoju i ból głowy to ok ale w kotłowni przy spalaniu jakiegokolwiek paliwa potrzebny jest odpowiednio wydajny dopływ świeżego powietrza - jeśli w kotłowni (w pomieszczeniu ) jest 20,0 procent tlenu to należy zwiększyć dopływ np. przez otwarcie okna. 

Głową muru nie przebiję.

2 godziny temu, eliks napisał:

Jest dobrze, nie szukaj dziury w całym

Trafna diagnoza online - na jakiej podstawie to stwierdzenie że jest dobrze ? montowałeś ten kocioł z Puławiakiem ? - widziałeś jego popiół ?

Edytowane przez seles
Opublikowano

seles zerknij na moje wykresy. Czy odczyt sondy jest u mnie poprawny?

Mam wrażenie że mało tlenu sonda odczytuje?

Opublikowano
28 minut temu, seles napisał:

Trafna diagnoza online

Nie, będę tworzył problemy online jak ty. Potem przez Ciebie ludzie grzebią i mają wątpliwości. A jak przyjedzie serwis to oni będą płacić, nie ty. 

Opublikowano (edytowane)

1.Na razie płacą za pellet przy nadmiernym spalaniu
2.Zasada nr 1 - przyjmować stwierdzenia guru i nie mieć wątpliwości - jesteśmy dorośli i grzebiemy na własną odpowiedzialność
3.Jak dla mnie złe proporcje w "tym" temacie : 70% instalatorów i ludzi nie mających tego kotła, 30% użytkowników i 0% serwisantów
4.Jak pisałem głową muru nie przebiję
5.I to by było na tyle - na razie.

Edytowane przez seles
Opublikowano

No ja widzę to trochę inaczej. Masz serwisantów @pospisz @Puławiak @Łukash @Kroitzman i gościa który uważa że wie lepiej. Ja się nie wypowiadam na temat samego oprogramowania bo z wersją v16 jeszcze do czynienia nie miałem.

Opublikowano (edytowane)

To ja mam nadzieję zakończę dyskusje. Wszyscy użytkownicy polskich kotłów chętnie się z Wami zamienia bo muszą siedzieć w kotłowni lub online i wszystko ustawiać. Kupiliście kotły w pełni automatyczne które oprócz wynoszenia popiołu i czyszczenia 1-2 razy w roku są bezobsługowe. Pisałem już to wielokrotnie zapotrzebowania nie da rady oszukać można jedynie spróbować nie przegrzewać pomieszczeń i w ten sposób wygenerować większe oszczędności. Jeżeli kogoś interesuje oszczędność rzędu 0,5 kg na dobę czyli ok 15kg miesięcznie (jeden worek) może nadal wyrywać sobie włosy z głowy. Życzę powodzenia. 

Edytowane przez pospisz
  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
13 minut temu, pospisz napisał:

Jeżeli kogoś interesuje oszczędność rzędu 0,5 kg na dobę czyli ok 15kg miesięcznie (jeden worek) może nadal wyrywać sobie włosy z głowy

Dobre ?

Opublikowano

Ponawiam prośbę. Gdzie macie ustawianie O2. I odczyt na poziomie między 20 a 21?

Czy wiadomo coś na temat czujników zewnętrznych? Kiedy i czy będą dostępne. Te temperatury z www są przekłamane. No teraz pokazuje 3.8°C na minusie a faktycznie jest -1°C. Mam zwykły czujnik też podłączony na zewnątrz też przekłamuje. Na nim mam -4.5°C. Uprzedzając pytanie z ląd wiem że jest -1. W samochodzie tyle było(dopiero przyjechałem) za oknem termometr pokazuje około 1 na minusie, no i z biedronki stacja pogodowa z czujnikiem prawie w tym samym miejscu czujnik zewnętrzny co czujka od RTB. Pokazuje  -1,2°C. A może da się ustawić aby pokazywał podobne wartości?

Opublikowano

Pojawił się kolejny dziwny przypadek, może to ja coś sknociłem. Wczoraj wyskoczył alarm aby wyczyścić popiół. Czujnik faktycznie pokazywał ponad 80% (nie pamiętam może 82%). No się zdziwiłem, bo jak miałem problem z kompresorem, to przy okazji wyczyściłem kociołek i pozbyłem się popiołu. Zaglądam a tam nawet ⅓ pojemnika nie zapełniło. Ok lekko dmuchnąłem w czujkę, założyłem z powrotem i teraz pokazuje wartość około 38%. Jaka może być przyczyną? Czy też macie podobnie?

Opublikowano

U mnie było podobnie chyba 2 razy, z 30 % raptem na 85 i komunikat oczyszczanie. Raz zrobiłem tak jak ty a za drugim postukałem lekko w pokrywę i już było ok. Chyba w czasie czyszczenia kompresorem drobinki popiołu dostają się na czujnik i wydaje mi się że jest pełny. Nie wiem tylko dlaczego stało się tak dwa razy, a potem już nie. Popiołu jeszcze nie wybierałem, po dwóch tonach pokazuje ok 50%, chociaż w zbiorniku jeszcze miejsca, że hoho. Ale w rurze dymowej miałem drugie tyle, ale rurę mam ok 1m prawie poziomio, była w połowie wypełniona. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy forumowicze. Szukam szczotki do zsuwania pyłu z czopucha. Moim zdaniem z materiału podobnego do tej jaką dostajemy do kociołka, tylko o średnicy 130mm. Ma ktoś jakiś patent i dostęp?