Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła powietrze - woda - czy to się opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, maniek83 napisał:

To nie problem w układach wtrysku samochodowych występują ciśnienia rzędu 2000 bar więc takie 70 to nic. W zwykłej butli samochodowej potrafi być 25 barów i przenosi to zwykła plastikowa rurka Faro. Uważam, że to nie powód.

Układy chłodzenia czy to do domu czy do przemysłu, a układy różnego rodzaju w samochodach to dwa zupełnie różne światy. To, że we wtrysku paliwa jest 2000 barów, nie oznacza, że 70 barów CO2 w układzie chłodzenia to pikuś. CO2 stosuje się głównie w przemyśle, gdzie jest duża jednostka główna i wiele rozproszonych odbiorów.

Opublikowano (edytowane)

Nie mów, że w 21 wieku gdzie rzekomo zaraz wszyscy umrzemy na brudne powietrze nikt nie umie sobie poradzić z ciśnieniem 70 barów i wszyscy używają czynnika cieplarnianego zmieniając klimat :) Litości.

Edytowane przez maniek83
Opublikowano

Słowa klucze "pieniądze" i "koszty" Instalacja na nie ekologicznym gazie jest prostsza i tańsza. Ot cala tajemnica.

Opublikowano
18 godzin temu, maniek83 napisał:

W zwykłej butli samochodowej potrafi być 25 barów

Jakiej ? Chętnie się dowiem.

Opublikowano
2 godziny temu, maniek83 napisał:

Nie mów, że w 21 wieku gdzie rzekomo zaraz wszyscy umrzemy na brudne powietrze nikt nie umie sobie poradzić z ciśnieniem 70 barów i wszyscy używają czynnika cieplarnianego zmieniając klimat :) Litości.

Nie masz kompletnie pojęcia o czym mówisz albo nie zrozumiałeś tego co napisałem. A napisałem, że takie układy się projektuje i z powodzeniem wykorzystuje, ale np. w dużych sklepach, gdzie jest 50 dużych szaf chłodniczych, a nie jakaś malutka pompka ciepła do domu na 5kW. Pracuję w firmie, która projektuje układy chłodzenia.

Opublikowano
3 godziny temu, HarryH napisał:

Jakiej ? Chętnie się dowiem.

A pierwsza z brzegu GZWM ciśnienie robocze 20 bar, próbne 30 bar. Przed reduktorem miałem kiedyś manometr to dobijało do 16 bar.

1 godzinę temu, Wello napisał:

a nie jakaś malutka pompka ciepła do domu na 5kW. Pracuję w firmie, która projektuje układy chłodzenia.

No więc pytam co za problem skoro to taka pilna sprawa, przecież ekolodzy mówią, że zostało nam 10 lat.

Opublikowano

Zapoznaj się z pojęciem prężności par i nie ośmieszaj się więcej. 25 barów w butli lpg to może byłoby w czasie pożaru, gdyby nie zawór bezpieczeństwa.

Opublikowano

LPG ma około 6 bar , a CNG np. w autobusach , ma butle wysokociśnieniowe około 200 bar. Ale w tym temacie chyba nie o tym mowa.

Opublikowano
1 godzinę temu, HarryH napisał:

Zapoznaj się z pojęciem prężności par i nie ośmieszaj się więcej. 25 barów w butli lpg to może byłoby w czasie pożaru, gdyby nie zawór bezpieczeństwa.

Pytałeś jaka butla więc odpowiadam KAŻDA i ma na to papiery. Nie ważne ile tam jest w danej chwili bo zależy od warunków, składu itd. A technicznie to wystarczy, że zawór nie zadziała albo jakiś Janusz wygnie pływak i zatankuje do pełna, postawi auto w upale. 6 bar to odbywa się tankowanie. Narobiłem się trochę testów i pomiarów więc na prawdę nie piszcie bzdur.

Wystarczy poczytać wymagania dla zbiorników LPG, ciśnienie rozerwania około 70 bar niektóre wytrzymują 110 bar, ciśnienie robocze 5-17 bar itd. itp Przyrost ciśnienia 0,7MPa co stopień gdy poduszka jest zbyt mała (wygięty pływak)...

Jestem już zmęczony dyskusją, że 70 bar to dużo i dlatego nie można zrobić pompy ciepła 7kW na CO2.

Opublikowano

Napisałeś"potrafi być", a teraz obracasz kota ogonem. Policz sobie naprężenia w płaszczu zbiornika przy 110 barach i znajdź taką blachę w katalogu. Może być nawet katalog NASA :-) 

Opublikowano
9 godzin temu, HarryH napisał:

znajdź taką blachę w katalogu. Może być nawet katalog NASA :-) 

To proste, wibranium.

Opublikowano
10 godzin temu, HarryH napisał:

Napisałeś"potrafi być", a teraz obracasz kota ogonem. Policz sobie naprężenia w płaszczu zbiornika przy 110 barach i znajdź taką blachę w katalogu. Może być nawet katalog NASA :-) 

Kolego znajdź sobie warunki testów butli LPG i przestań bredzić. I robi to nawet byle mechanior podczas legalizacji butli LPG więc tekstem o NASA nieco sie ośmieszyłeś chyba, że w NASA pracują Czesie od butli LPG.  Są również zbiorniki kompozytowe w tym na CNG, które wytrzymują 300-500 barów. Pytałeś w jakiej butli więc podałem dosyć dokładnie, nie nadążasz za tematem?

W samochodach jest cała infrastruktura wysokociśnieniowa zarządzana elektroniką więc jak ktoś mówi, że 70 bar CO2 w pompie ciepła jest strasznym i drogim problemem to uśmiech pojawia się na twarzy.

Gość berthold61
Opublikowano

Wszystko się da zrobić tylko pytanie kto to ma zrobić ? nasi ? nasi powoli patenty na łopaty i widły będą kupować więc kto ? ja widzę tylko Chińczyków lub Niemców ale im na tym aż tak jeszcze nie zależy .

Opublikowano
4 godziny temu, eliks napisał:

To proste, wibranium

Rosyjski jebonit też się nadaje, maniek 83 naprawia nim samochody.

Opublikowano

Mnie też się pojawia uśmiech na twarzy widząc jak się ośmieszasz :) Wiedz, że każdy może przeczytać to, co piszesz, więc powinieneś najpierw liznąć temat układów chłodzenia żeby w ogóle wiedzieć o czym jest mowa. Porównujesz zupełnie dwa różne światy. Pierwsza moja podpowiedź - kompresor, punkt krytyczny CO2, olej, zabezpieczenia. Masz punkt zaczepienia więc teraz wujek google i szukaj.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, HarryH napisał:

Rosyjski jebonit też się nadaje, maniek 83 naprawia nim samochody.

Jak nisko można upaść nie mając argumentów...

56 minut temu, sambor napisał:

Ponoć nawet do 8

Ciekawe czy gruntówki też .

17 minut temu, Wello napisał:

Mnie też się pojawia uśmiech na twarzy widząc jak się ośmieszasz :)

Kolego masz link powyżej, takie pompy już działają a ty swoje to przypomina kopanie się z koniem.

I jak już to sprężarka dwustopniowa a nie kompresor, kompresorem to możesz sobie napompować koła w Skodzie Favorit, tutaj mamy do czynienia ze sprężarką jako fachowiec od klimy musisz to wiedzieć. Nie każda sprężarka jest kompresorem! Serio mam dosyć tego ZOO :)

Sprężarka, wtrysk gazu, pierwszy stopień, drugi stopień mówi ci to coś? Wiem, nic, musisz poczytać w google...

17 minut temu, Wello napisał:

Porównujesz zupełnie dwa różne światy.

Do prawdy?

Edytowane przez maniek83
Opublikowano

Link powyżej powiadasz... Tam jest podany model pompy do 480kW. Rozumiem, że taką pompę dasz do domu? :D Sam nawet nie wszedłeś na ten link skoro podałeś taki argument. Gdybyś siedział w układach chłodzenia, to też używałbyś żargonu. Kompresor/sprężarka to jedno i to samo w tym temacie, używane zamiennie. Na prawdę nie kompromituj się bo nie masz pojęcia o układach chłodzenia. Siedzisz w butlach z gazem, a wypowiadasz się jako ekspert o pompach ciepła.

Opublikowano

Domowe do 10kW też są, wystarczy poszukać.

16 godzin temu, HarryH napisał:

Policz sobie naprężenia w płaszczu zbiornika przy 110 barach i znajdź taką blachę w katalogu. Może być nawet katalog NASA :-) 

To z czego są robione butle na tlen, gdzie ciśnienie w pełnej butli wynosi 200bar?

Opublikowano

Chyba z tego samego co do argonu. Akurat taka uzywam do TIGa. Butla jak butla, ale ciężka przyznam jak na swoja pojemnosc 

Opublikowano
34 minuty temu, Wello napisał:

Tam jest podany model pompy do 480kW.

Do domu dam np coś z pomp Sanden  lub ECoNordic lub inne .

W PC na CO2 ciśnienie robocze to ok 140 bar, potrzeba wzmocnione rury

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

To z czego są robione butle na tlen, gdzie ciśnienie w pełnej butli wynosi 200bar?

Są ciągnione z 1 kawałka, bez spoin, do grubości 5mm i relatywnie małej średnicy. Lpg są spawane z cienkiej blachy, więc teorie o 110 barach w takiej butli... no cóż

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przez ostatnie 3 tygodnie siedziałem popołudniami przed kompem i rozkminiałem dylemat zakupu PC.Rozważałem zasadność zakupu T-Cap-a względem hińskiego Haier-a za połowę ceny Panasa.Wkradł się dodatkowy dylemat niejako zainicjowany informacją od kolegi z forum,żeby rozważyć założenie do posiadanego bufora zwykłych grzałek i korzystać z dobrodziejstwa taryfy nocnej i FV oraz okazyjnie kociołka,jeżeli będzie na to ochota i chęci.Za kasę przeznaczoną na pompę mógłbym też opcjonalnie zakupić dodatkowe panele i korzystać z dodatkowego prądu w dzień.Nawet nie da się porównać skomplikowania układu kilku grzałek z instalacją pompy,kosztami zakupu i czasem kiedy inwestycja w dodatkowy prąd do grzałek,dogoni koszty zakupu PC.Temat zakupu PC zaczął robić się naprawdę irytujący jeżeli spojrzymy na rosnące ceny zakupu pompy i braki dostępności niektórych modeli.