Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszeliście o grupie na FB, poświęconej Palniki, Sterowniki Technix? 

Opublikowano

Próbował ktoś z kontaktować się z Technix em? Bo ja tak, tylko nikt nie odbiera. 

Opublikowano

Ja pisałem maila, tak samo, bez odpowiedzi. Pewnie tak jak pisał Pieklorz mają inwentaryzację :-)

O grupie na FB usłyszałem dopiero od Ciebie, wszedłem, poczytałem... Jak dla mnie to niezbyt ciekawie, masa pytań i mało odpowiedzi. Trochę to wygląda jak kanał reklamowy, a nie grupa "dyskusyjna". Ale co ja tam wiem :-)

Dalej obserwuję swój sterownik, zauważyłem zachowanie które jest wg. mnie błędne. Ciekawe czy uda się znaleźć osobę która go programowała i czy zechce porozmawiać. Bo może to moja instalacja jest niesterowalna dla niego.

Opublikowano (edytowane)

Co masz na myśli o zachowaniu sterownika? Dzwoniłem też do Timela, tak z ciekawości i odebrali. Grupa to farsa, zmusić kogoś z Technixa do wypowiedzi to cud, mnie się to udało. Jak widać mają swoje podejście do sterownika i tyle. Dlatego sterownika, to chyba żadna instalacja nie jest dobra. Większość producentów, wymaga ochrony powrotu , oferuje też odpowiednie rozwiązania. A tu taka lipa. Jak widzę jak, lata ten siłownik zaworu, to mnie krew zalewa. Unormuje się, na chwilę przed wygaszeniem. No i tylko jeden tryb pracy, start stop bez podtrzymania. Jak czytam instrukcję innych producentów, szkoda gadać. 

Edytowane przez adamretro
Opublikowano

Ciekawe, że u mnie sterowanie zaworem działa nadzwyczaj dobrze. Tzn na początku po rozpaleniu, albo po jakiejś katastrofie typu cztery osoby pod rząd biorą kąpiel trochę kręci zaworem tam i z powrotem. Ale w ciągu 5-6 minut stabilizuje temp. za zaworem i potem dosyć dobrze jej pilnuje. Z tym, że to może być efekt różnego podejścia do grzania, ja bym chciał stale po troszkę grzać, a Ty - jak załączy się pokojówka - to grzejesz na full. 

Zachowanie jest takie, że doprowadza do rozbiegania się sterownika zamiast doprowadzać do zbieżności do temp. zadanej. Chodzi o to, że w sytuacji kiedy temperatura kotła spada to sterownik zwiększa moc palnika (i to jest OK), ale po pewnym czasie i przy pewnej mocy temp. kotła przestaje spadać (zatrzymuje się na chwilę), a potem powoli zaczyna rosnąć. Tu jest moment kiedy sterownik popełnia błąd, on dalej w tym samym tempie zwiększa moc palnika. W chwili kiedy temp. kotła zrównuje się z temp. zadaną moc palnika (i "rozpęd" kotła) już są dużo za duże (przeważnie jest to już 100%) i zanim sterownik zareaguje to już temp. kotła jest dużo ponad temp. zadaną. No i trzeba mocno redukować moc palnika (i to jest OK) ale jak temp. kotła przestanie rosnąć, zatrzymuje się na chwilę i zaczyna spadać to sterownik dalej niepotrzebnie zmniejsza moc palnika, zmniejsza ciągle aż do minięcia granicy temp. zadanej (albo częściej do 20%). Gdyby zatrzymać moc w momencie "przełamania" i tak by dotarł do temp. zadanej. Może nie tak szybko jak teraz, ale by dotarł z mocą dużo bliższą tej oczekiwanej. Jeśli tam faktycznie jest zaimplementowany regulator PID to ma ustawione za duże wzmocnienie Kp i równocześnie za małą stałą Ti. To "rozwala" sterowanie :-( Gdyby był dostęp do tych parametrów dało by się dostroić sterownik do (prawie) KAŻDEJ instalacji, no ale to już zabawa dla automatyka, a nie przeciętnego "palacza" :-) (fajnie pomarzyć).

Opublikowano

Ja cały czas czekam, na prezentację tego sterownika naYT, przez K. M. Pewnie nigdy nie będzie, bo niema się czym chwalić. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ciężko jest zrobić kilku minutowy film pokazujący zachowania sterownika trwające godziny. Ale... też czekam :-)

Opublikowano

Na Skzp-05 chwali się równymi liniami.... 

Opublikowano

No tak, zapomniałem, że na Max'ie można przez internet pokazać wykresy... Mam Black'a więc nie myślę nawet o takich cudach :-)

Opublikowano

Do Argos Black, nie można modułu internetowego podłączyć? 

Opublikowano (edytowane)

Witam  tez posiadam kociol z tym sterownimiem kociol 15kw sterownik ARGOS PID KOLOR wersja v2 

Przeczytalem caly watek i  wystepuja u mnie dodatkowe problemy a mianowicie:

1. Po wejsciu i wyjsciu w menu nastepuje podanie dawki paliwa (pomimo ze nic nie bylo w menu zmieniane)

2. Popiol nie jest w pelni dopalony (tzn. Wyczuwalne sa male kawaleczki pelletu oraz popiol brudzi na czarno co moim zdaniem oznacza ze nie do konca jest przepalony )

3. W kotle jest czarno (gdy dodaje wiecej powietrza to wiecej nie dopalonych kawalkow pelletu wpada do popielnika gdy zmniejszam podawanie pelletu to mam za malo mocy i pracuje na 100procent bardz dlugo i moim zdaniem taka sytuacja powoduje nadmierna ekspulatacje np. Dmuchawy, podajnika a tym samym wieksze zuzycie energi ) 

Poza tym mam wszystkie juz tu opisane problemy .

Ciesze sie ze czesc dam rady usunac dzieki temu czego sie tu doczytalem 

Czego mi brakuje w tym sterowniku to:

1. Brak ochrony powrotu np  zaworem 4D (moim zdaniem zawor powinien miec priorytet ochrony powrotu tzn. ze na instalacje poda tylko taka temperature ktora ma do dyspozycji  po tym jak ustabilizuje  zadana  temperature powrotu )

2. Brak mozliwosci rozpalania zapalarka ekogroszku ( gdy mam mozliwosc zdalnego odpalania kotla i chce z tego korzystac to jak ma sie odpalic )

3. Brak klapki odcinajacej doplyw powietrza przez dmuchawe w czuwaniu ( ma byc szczelnie a przez dmuchawe ciagle zaciaga powietrze i to wychladza kociol w podtrzymaniu powoduje dlugie gaszenie a ty  samym okopcenie wymiennika w tym czase)

4. Brak utrzymywania stalej zadanej temperatury kotla w podtrzymaniu ( woda w ukladzie  ostyga i po odpaleniu nastepuje skraplanie w wymienniku)

5. W sterowaniu pogodowym za duza rozpietosc zakresu temperatur  zmiana temperatury zaworu powinna nastepowac jak dlamnie co 5 stopni 

6. Calkowity brak konkretnej instrukcji do sterownika

7. No i brakuje w tym palniku samoczyszczenia (co wcale nie jest skomplikowane do zrobienia a pozwolilo by na podniesienie jakosci palnika do zupelnie innej ligi ) 

Teraz o termostacie pokojowym 

Termostat dedykowany do sterownika nie spelnia moich oczekiwan i nie zapewnia  utrzymania stalej temperatury w mieszkaniu  bo regulacja temperatyry jest co jeden stopien (brak ustawienia dzesietnych stopnia)  co jest kompletnym nie porozumieniem i histereza powinna byc  0,5 stopnia (tzn osiaga zadana tem wylancza sie po spadku o 0,5 stopnia znowy sie zalancza )to pozwolilo by na nie odczuwanie dyskomfortu i zadowolenie z pracy termostatu

Obecnie modernizuje sam palnik jak i kociol tak by spelnial moje oczekiwania mam nadzeje ze uda mi sie usunac wady jak i palnika tak i kotla  problem dla mnie to bedzie usuniecie  wad sterownika  

Kupilem kociol z tym palnikiem i sterownikiem w nadziei ze bede zadowolony ze dostane POLSKA MYSL TECHNICZNA NA WYSOKIM POZIOMIE I ZE WSPIERAM MALE POLSKIE FIRMY ale czy te firmy chca bym jako uzytkownik byl naprawde zadowolony i dumny z tego ze mam ich produkt hmmm tego nie jestem pewien a moim zdanie tylko tak mozna wzajemnie sie wspierac i osiagac wspolnie dobrobyt 

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzeje ze wspolnie uda nam sie osiagnac zadowolenie z zakupu .

Edytowane przez Oto
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak jak piszesz termostat pokojowy to porażka .Ja mam sterownik argos black ale to praktycznie to samo co argos color .Jak u Ciebie wygląda płomień mi się wydaję że pellet za blisko podajnika się spala.a nie na ruszcie nawet jak chodzi na 100% to płomień jest słaby  mam 10 kw 10s.podajnik 15 pauza dmuchawa 67 % Jak wezmę więcej wyżuca nie dopalony pellet 

Opublikowano

Ja Termostat pokojowy, kupiłem nowy, Auraton, bo T1000 to beznadzieja, jedyny plus jego, to to że temperatura pomieszczenia jest na sterowniku widoczna i przez moduł internetowy. Najgorsze jest to, że producent ma użytkowników gdzieś. 

@jolal-próbowałeś palić na małych dawkach paliwa, podawanie 3sekundy i przerwa np. 8

Opublikowano (edytowane)

Tez  mysle ze za blisko podajnika sie pali ja mam 10s podawanie i 17 przerwa dmuchawa na 50

Nie palilem na malych dawkach bo silnik podajnika jest dosc cieply

Edytowane przez Oto
Opublikowano

Takie propozycje dawał Grzegorz Urbański z Technixa. 

Umnie płomień sięga ściany kotła. 

Opublikowano
14 godzin temu, boortek napisał:

No tak, zapomniałem, że na Max'ie można przez internet pokazać wykresy... Mam Black'a więc nie myślę nawet o takich cudach :-)

Oczywiście, że możesz podłączyć moduł internetowy i oczywiście, że wówczas będą wykresy.

Opublikowano

Kiedy będzie można się dodzwonić do Technixa? Bo próbowałem i nic. 

Opublikowano (edytowane)

@Oto

Zawór 4d ma być dobrze podłączony i ma być dobrze wykonana instalacja. Wachlowanie aby chwilowo podnieść temperaturę powrotu nic nie poprawi. W SKZP najczęściej pracujemy z pompą kotłowa bez aktywnej ochrony powrotu. Pompa chodzi ciagle a jedynie należy dobrać nastawę kotła i biegi pomp.

Ad.2 w trybie węgiel zapalarkę masz dostępną w trybie ręcznym i możesz odpalić. Druga opcja jest taka, że zostawiasz na trybie pellet i palisz sobie groszkiem. Czujnik pojemnościowy sobje będzie leżał i świecił, ale do węgla nie jest potrzebny.

Ad.3 Błędne myślenie, odcięcie dmuchawy klapka to dopiero okopcenie i osadzanie się szklistej mazi na wymienniku. Jak masz kłopot z ciągiem albo napowietrzeniem kotłowni, to zacznij od montażu RCK 

Ad.4 Jak palisz pelletem,to podnieś temperatura załączenia pompy CO na 45-50 i się wykraplanie powinno skończyć

Ad.5 poprawka softu to płynna zmiana temperatury dla wartości pośrednich. O tym już było wcześniej. 

Jak masz płytkę do ekogroszkowego, to pal na niej, lepiej sobie z pelletem no name poradzisz

@adamretro

Przecież pisałem, że o tej porze roku inwentury, DOMER zamknięty, PROND zamknięty, Timel też jeszcze tylko dyżur itd. 

Wszystko powinno ruszać od 11.01, tak jest każdego roku w tej branży 

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Bierze pod uwagę Technix , taką opcję żeby uwolnić sterowanie zaworem, ten zawór najbardziej mnie denerwuje? 

Opublikowano

Nie produkuję żadnego sterownika, do żadnego nie pisze także softu.

Jak pracujesz z termostatem pokojowym, to prostej kreski za skarby nie będzie w żadnym sterowniku. Chcesz prostej kreski, to bez termostatu i stabilizuj instalację oraz jej odbiór, to wykres wygladzisz. Pytanie czy chodzi o kreskę na wykresie czy komfort cieplny w pokojach i niższe spalanie.

Opublikowano
7 godzin temu, Oto napisał:

Termostat dedykowany do sterownika nie spelnia moich oczekiwan i nie zapewnia  utrzymania stalej temperatury w mieszkaniu  bo regulacja temperatyry jest co jeden stopien (brak ustawienia dzesietnych stopnia)  co jest kompletnym nie porozumieniem i histereza powinna byc  0,5 stopnia (tzn osiaga zadana tem wylancza sie po spadku o 0,5 stopnia znowy sie zalancza )to pozwolilo by na nie odczuwanie dyskomfortu i zadowolenie z pracy termostatu

Co do termostatu to faktycznie straszny syf, aż się nie chce wierzyć że takie g...no jest wciskane razem z kotłem.......

Piekorz nie kituj z tym kreskami po prostu twój kocioł ma nędzne sterowanie

Opublikowano

@adamretro - ja też przeszedłem na częstsze, mniejsze dawki, ale dlatego, że wtedy mniej mi spieka popiół. Niestety jest taki minus tego ustawienia, że sterownik dodaje mały ułamek sekundy pracy podajnika i jeśli masz 10s dawkę to przy 20% podaje 2,2s co daje ~22% (to jest przykład oczywiście, a nie dokładne pomiary - jak je robiłem to nie notowałem). Natomiast przy dawce 4s, 20% to 0,8s a podawane jest 0,8+0,2=1s to już 25%. Taka właściwość plus te testy płomienia (skoki na 50%) rozwalały mi sterowanie na niskich mocach.

@Pieklorz - masz rację, z modułem internetowym. Źle się wyraziłem, nie myślałem o takich bajerach dlatego, że zastanawiam się na wymianą sterownika (jeśli nie uda się dogadać z producentem ws. aktualizacji). Nie chcę wydawać pieniędzy na internet w takiej sytuacji.

Widać, że masz duże doświadczenie (na pewno gigantycznie większe niż ja),  więc pozwól, że zapytam o coś. Piszesz, że Oto może w drugiej wersji zostać w trybie pelletowym i palić ekogroszkiem. Z tego co czytałem to w minimalnej mocy i przy podtrzymaniu ekogroszek prowadzi się inaczej (przedmuchy, dawki podtrzymujące itp.) niż pellet. Czy takie palenie w trybie pellet ekogroszkiem jest bezpieczne (i ekonomiczne)? Pytam, bo gdybym zdecydował się jednak na zmianę sterownika to chciałbym wiedzieć czy lepiej kupić pelletowy i palić nim też ekogroszkiem, czy kupić groszkowy i palić nim tez pelletem. Co doradzisz?

Do wszystkich: spędzając długie godziny w kotłowni (żona zaczyna podejrzewać, że chodzę tam "na kielicha" ;-) ) rozbolały mnie nogi i w związku z tym usiadłem sobie na niskim stołeczku przed kotłem. Podniosłem wzrok ku niebu... kątem oka widząc wyświetlacz sterownika. A tam pod ostrym kątem patrząc na krawędzi płytki widać napis "Elektro-Miz". Może to jest powód powolnej reakcji Technixa na nasze zgłoszenia. Jeśli producentem jest zewnętrzna firma to trochę to może trwać. Zerknijcie na stronę http://www.elektro-miz.pl/produkty w zakładki "NOWOŚĆ 4" I "NOWOŚĆ 5". :-)

ps. przepraszam za długość posta :-) taki ze mnie gawędziarz. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.

Jak w domu na SKZP zalacze termostat pokojowy, to za skarby prostej kreski nie uswiadcze, więc @jameess każdy sterownik wg Twojego toku myślenia jest nędzny. 

@boortek

Argos black i max powstaje na zamówienie technix w ElektroMiz. Wg tego, co zleca właściciel Technix.

T1000rth ma wbudowaną histerezę bodajże 1st.C. początkowo miał 0,1 ale był z tym jakiś kłopot, nie pamiętam o co chodziło

Myślę, że fajnie by było przy 0,5 

W max v2 na 5pomp jest obniżenie za zaworem jak się go da na podłogowy.

Wiem, że niebawem mają być wykonane nowsze panele domowe wersja przewodowa lub radiowa.

No tak, możesz zostać w trybie pellet i palić ekogroszkiem, wowczas zachowanie będzie z grubsza takie jak u mnie na SKZP przy aktywnej zapalarce. Obiekty zagrzane, to dopalanie i wygaszenie. Obiekt zgłosi zapotrzebowanie, to się odpali.

Ja akurat czekam na pośredni sterownik gdzie elektronikę robi firma bolecki a montaż końcowy Technix. Tam jest wbudowany internet i działa na www.ekotlownia.pl jest na obsługę 3pomp, mieszacz, czujnik spalin, zapalarka, pogodowy, pojemnościowy do pelletu. Jego jeszcze fizycznie nie ma. W związku z inweturami w branży sam teraz także korzystam z urlopu, może w przyszłym tygodniu jakiś pierwszy testowy model zapne u siebie w domu. 

Pozdrawiam

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano (edytowane)

@Pieklorz - znowu masz rację jeśli chodzi o dogadzanie :-) Ale to co napisałeś na temat załączania termostatu pokojowego to nie do końca tak. Pisałem wcześniej o nastawach regulatora PID. Taka sytuacja z załączeniem termostatu pokojowego to jest książkowy przykład badania/ustawiania regulatora, tzw wymuszenie jednostkowe czyli sygnał sterujący skacze w jednej chwili z 0% na 100%. Znalazłem fajną grafikę.

pid_settings_effect-2.png

Celem każdego sterowania jest uzyskać mały "błąd" w rozsądnym czasie. Wymuszenie jednostkowe (załączenie pokojowego) następuje w czasie "5" (na wykresie niebieska przerywana linia). Na grafice - powiedzmy w czasie "20" mamy w większości przypadków stabilny wykres (pomarańczowa linia). I czy przedtem jest oscylacja, czy narastanie szybsze lub wolniejsze - w przypadku kotła CO nie ma praktycznie znaczenia. ALE nasz sterownik zachowuje się jak na wykresie w lewym górnym rogu. I to jest niedopuszczalne wg. mnie, i to trzeba by poprawić. Siedząc kilka godzin w kotłowni udaje mi się "ręcznie" ustabilizować sterownik (chłodząc czujnik temp. zwiększając i zmniejszając moc) tak, że prowadzi kocioł na +-0,5 stC. Super! Tylko, że jak go zostawię w spokoju na noc to sam się rozbiega na oscylacje 20-100% :-( 

Pomarańczowa linia to u nas oczywiście modulacja mocy, a nie temp. kotła. Na grafice to odpowiedź, czyli temperatura ale nie zmienia to zasady działania.

Edytowane przez boortek
Opublikowano

@boortek

Tu wyszli z założenia, że sterownik ma być zamknięty i aby Kowalscy czy Iksinscy nie grzebali. Ma to swoje zalety, bo jak ktoś noga, to nie nagrzebie. Wadą jest to, że nie na każdy układ wyjdzie idealnie i jak ktoś kumaty, to nie ma jak poprawić.

Pomijając jakieś usprawnienia tu się moim zdaniem nie zgodzą na odblokowanie danych PID dla ludzi.

Ja czekam na ten pośredni, tam jest menu kodowe PIDa i mogę reakcje ustawić na mój układ grzewczy. Mogę zmienić I mogę wyłączyć D czy dać chwilowe podbicie. Tu znam programistę i coś zawsze może zrobić dla mnie czy pode mnie jak go przekonam do swoich racji. Mój układ jest prosty, zawór mieszający, pompa na grzejniki i bojler stojący z dwoma wezownicami i solarem. Ja nie potrzebuje zatem obslugi x pomp i x zaworów.