Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcecie szybko to musi być wysoko energetycznie a że energię bierzemy ze spalania węgla więc nie ma wyjścia.   Zwolnijmy cywilizację będzie trwała dłużej tak jak gwiazdy te masywne wysokoenergetyczne żyją burzliwie ale krótko te spokojne trwają "wieki". W tym czasie mamy większą szansę na zdobycie innych źródeł energii.

pozdrawiam Hermogenes

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie – to nie jest w temacie ekologii, mimo że coś tam jest o węglu i ekologach wspomniane.

To jest o kopalni węgla koksującego. Cholernie istotny detal, który polskim redaktórom umknął. Węgiel koksujący jest surowcem strategicznym. Opłaca się i warto mieć jego źródła u siebie.

Opublikowano

W woj. pomorskim jest właśnie konsultowany projekt uchwały antysmogowej z przymusowym uszczęśliwieniem ludzi za pomocą gaz-rurki. Oczywiście gazu nie będzie za darmo ani nawet pół-darmo – po prostu będzie obowiązek przyłączyć się do rurki a w rachunki można się wypłakać (jeśli papierowe przychodzą), ale zapłacić trzeba będzie samemu.

Kto nie chce być tak uszczęśliwiony – uprasza się o zabieranie głosu w konsultacjach. Szczegóły: https://czysteogrzewanie.pl/2019/11/konsultacje-pomorskiej-uchwaly-antysmogowej/

Opublikowano

Mechanizm zawsze ten sam. Najpierw szczytny cel, któremu wszyscy przyklasną a potem wprowadzamy środki, które przyniosą poprawę albo nie ale napewno co niektórzy dobrze zarobią. A może tak zacznijmy sobie uchwalać na osiedlach w gminach czy wsiach zakaz ruchu samochodów z silnikami spalinowymi dla przyjezdnych, bo smog. A co ? Niech sobie turyści wysiadają i dalej z buta...

Opublikowano

A ja kilka dni wcześniej oraz wczoraj widziałem, jak ktoś kupił drewno opałowe świeże (gałęziówka), prosto z wyrębu i ładował przez okienko do kotłowni — piwnicy.

W tych miesiącach to nagminna metoda postępowania w załatwianiu tematu ogrzewanie.

Jak uregulować, ograniczyć, sprzedaż, spalanie mokrego drewna w przydomowych kotłowniach?

Opublikowano

Ja go widziałem w środę, siedział na przystanku PKS. Chciał przeczytać rozkład jazdy; tabliczka świeciła pustką, wyciągnął z kosza starą gazetę zaborczą a tam na rozkładówce; płoną lasy, wilgotność spadła do 8% . Pomyślał mam suchy opał na zimę, dalszą historię już znasz. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

2019.11.11 Narodowe Święto Niepodległości.

To tyle tytułem wstępu.
Ciekawe co tam słychać w Krakowie, w którym  od września obowiązuje całkowity zakaz palenie paliwami stałymi.
Pogoda sprzyjająca występowaniu zjawiska smogu. Temperatura o 16:30 około 4*C, temperatura odczuwalna około 0*C, wiatr słaby 10 km/h w porywach do 20 km/h.

Poniżej Kraków i okolice zilustrowane "oczyma" czujników Airly z dnia 2019.11.11. godzina 16:30.

1398711869_Krakw_2019_11_11_godz.16-30.thumb.jpg.523068ebe4c080526427da39bb5899b3.jpg

Opublikowano
W dniu 9.11.2019 o 19:32, Animus napisał:

Jak uregulować, ograniczyć, sprzedaż, spalanie mokrego drewna w przydomowych kotłowniach?

Szeroką i wieloletnią kampanią informacyjną, w którą zaangażowana zostanie branża, kominiarze, sprzedawcy drewna i klienci. Tak zrobiono w Szwajcarii ponad 10 lat temu (fairfeuern.ch) i dziś widzą wyraźne efekty na plus. Na wszystko są sposoby tylko komuś musi zależeć.

Opublikowano (edytowane)

Jest mały problem, mokra gałęziówka jest tania, sezonować w większości takich przypadków ludzie nie mają gdzie. 

Jak rozpali taki, to  aż zatyka przechodniów.

U nas Januszowi nie wystarczy zakaz spalania, potrzebny jeszcze zakaz sprzedaży, jak dla  mułów i flotokoncentratów, a to niewykonalne.

Edytowane przez Animus
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jest mały problem, mokra gałęziówka jest tania, sezonować w większości takich przypadków ludzie nie mają gdzie. 
Jak rozpali taki, to  aż zatyka przechodniów.
U nas Januszowi nie wystarczy zakaz spalania, potrzebny jeszcze zakaz sprzedaży, jak dla  mułów i flotokoncentratów, a to niewykonalne.
Wystarczy kilka palet porządna plandeka za 30 zł i już można sezonować drewno problemem jest brak myślenia gość zaczyna myśleć o opale dopiero jak mu w dupę zimno .
Raz dzwoniłem po drewno w Grudniu kiedy się akurat zimno zrobiło a sprzedający się mnie pyta czy mi się bardzo spieszy bo zimno się zrobiło i wszyscy teraz drewno chcą a jak było cieplej to takiego ruchu nie było . Ja mu mówię że to ani nie na tą ani następna zimę więc kiedy przywiezie to będzie , stwierdził że tak się powinno robić ale mało kto się trafia żeby mu się nie spieszyło .
Wniosek jest prosty przeważnie to drewno trafia do pieca prosto z auta do tego dmuchawa wiadro węgla i wio.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1
Opublikowano

2 dni temu od około godziny 15 do grubo po 23 miałem taki smród spalin, że wentylacja wyłączona, strach otworzyć okno, bo kłęby dymu nie pozwalały tego zrobić. Z czego ? Z kotłów zasypowych ! Ja tam nic do tych kotłów nie mam, ale właściciele są niereformowalni , więc popieram likwidację tego źródła zasilania.

Opublikowano

Kotły zasypowe nie pójdą w odstawkę przez najbliższe 10 lat ale na pewno palenie w nich będzie musiało być bardziej cywilizowane jakby na to nie patrzeć.
Przynajmniej wypadną z obiegu te ochydne dmuchawy co zadymiaja wszystko w promieniu kilometra

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam dla wszystkich drogich forumowiczów niezbyt przyjemną wiadomość prasową.

To już wiemy od dawna, że "opowieści" o cywilizowanym spalaniu węgla w domowych paleniskach możemy sobie włożyć pomiędzy bajki.
Pelet jako paliwo stałe, także nie jest akceptowalny.
No to może gaz. Niestety gaz jest także paliwem kopalnym i w procesie spalania emituje dwutlenek węgla.
To samo tyczy się ojeju opałowego.

"Do 2050 roku domy jednorodzinne w Polsce z zakazem emisji dwutlenku węgla." ,,,,

źródło:
https://biznes.newseria.pl/news/do-2050-roku-domy,p123206187

Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej_M_ napisał:

"Do 2050 roku domy jednorodzinne w Polsce z zakazem emisji dwutlenku węgla." ,,,,

Odpowiem troche ironicznie/przekornie.

Zeby to osiagnac to juz teraz powinnismy o tym myslec i... zwiekszyc co najmniej 100x emisje CO2 tak aby klimat nam sie na tyle ocieplil ze ogrzewanie nie bedzie potrzebne...

Opublikowano
14 minut temu, Andrzej_M_ napisał:

Do 2050 roku domy jednorodzinne w Polsce z zakazem emisji dwutlenku węgla." ,,,,

No i dobrze. Niech się inni tym martwią bo ja jak dożyję do tego czasu to będę zgrzybiały dziadek. A ci co to wymyślili to już ich nie będzie na świecie. I tyle w temacie.

ps. Niech zobaczą Ci "mądrale" co tak mędrkują o CO2 jak najwięksi truciciele na świecie emitują dwutlenek węgla i im nikt nic nie zrobi.

I co Wy na to?

Opublikowano
27 minut temu, Visitor1230 napisał:

Weglem nie, pelletem nie, gazem nie to czym?

Jak to czym, chińskimi PC z Biedronki w przyszłości.