Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Już w piwnicy dwie tony suchutkiego pieklorza Chwałowice leży , za jakiś czas wezmę tonę od sambudrola tego ekodizajna i zobaczymy co w nim siedzi i czy warto , za Chwałowice 770/tona .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Gość berthold61
Opublikowano

Luzem trzymam , mam taką dużą łopatę i dosłownie 10 łopat zapełnia cały zasobnik (60kg) który zimą wystarcza na ok 7 dni więc zawsze suchy opał mam a w worku suchy nigdy nie jest choćby stał i miesiąc .

Opublikowano

Pomijając tą łopatę kolego @berthold61, to tak zapytam po co chcesz kupować trzecią tonę tego węgla ? Masz dwie tony suchego , które według ciebie powinny wystarczyć na pełne 7 miesięcy palenia.

A tak poważnie , jak czytają to świeżo upieczeni palacze, to mogą wpaść w niemałe kompleksy  60 kg na 7 dni w zimie , to jakieś 8,6 kg na dobę , no powiedzmy 9 kg , dom 160 m2 - rewelacja . Gdyby nie fakt, że jednak dwie tony nie wystarczą na sezon grzewczy to można by to brać serio. Tak właśnie powstają mity o cudownie małym spalaniu a rzeczywistość trzeszczy bo trzecia tona potrzebna :))

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Witam koledzy.Też mam dom 160m2 i ocieplony od stóp do głów i choćbym chciał takie spalanie jak kolega wyżej pisze mieć to skakałbym z radości przy zadanej w domu 23* i palę w pid.Kupuję 4 tony i starcza.Teraz od stycznia cwu już na prąd cały sezon bo fotovoltaika na dachu powstała.Więc może kiedy trzy tony spalę lub zbliże się do nich to będę zadowolony.Jeśli chodzi o workowanie to odpada.Kupuję sobianka panterę za 910 zł który jest ode mnie na składzie 500 metrów.Po otwarciu worka jest suchy.

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, besix napisał:

Pomijając tą łopatę kolego @berthold61, to tak zapytam po co chcesz kupować trzecią tonę tego węgla ? Masz dwie tony suchego , które według ciebie powinny wystarczyć na pełne 7 miesięcy palenia.

A tak poważnie , jak czytają to świeżo upieczeni palacze, to mogą wpaść w niemałe kompleksy  60 kg na 7 dni w zimie , to jakieś 8,6 kg na dobę , no powiedzmy 9 kg , dom 160 m2 - rewelacja . Gdyby nie fakt, że jednak dwie tony nie wystarczą na sezon grzewczy to można by to brać serio. Tak właśnie powstają mity o cudownie małym spalaniu a rzeczywistość trzeszczy bo trzecia tona potrzebna :))

Ja mam podłogówkę i zasilam ją temp 28 stopni w 90 proc czasua na piecu 65 stopni  ,ściany z pustką powietrzną 6 cm plus 12 cm styro grafitowego a pod dachem 30 cm wełny ,trzecia tona to raczej z ciekawości i nie Chwałowic a od sambudrola tzw ekodizajn bo twierdzą że ma 3 proc popiołu więc warto zweryfikować , a że tyle spalam cuż ja mogę powiedzieć tylko tyle że w domu mam tylko 23-24 a nie 28 stopni .

ps , nie 7 miesięcy tylko dłużej ,odpaliłem pod koniec września a wygasiłem pod koniec maja to daje 8 miesięcy z hakiem .

Edytowane przez berthold61
Opublikowano (edytowane)

berthold61 jesteś dla mnie zagadką...

Mieszkasz w cieplejszej części kraju, metraż masz taki sam, ocieplenie podobne (może teoretycznie gorsze), spalasz podobno mniej niż ja (2600/obecny sezon), zaczynasz grzać wcześniej (mimo cieplejszego regionu niż mój i kończysz później- ja zacząłem 10.10 i skończyłem 14.04) do tego kupujesz 3t węgla. Gdzie tutaj logika, może ktoś podpowie... Przecież to się "kupy ni dupy nie trzyma"...

Edytowane przez o6483256
Gość berthold61
Opublikowano

Nikt normalny w ten maj by raczej w domu nie wytrzymał ,przecież same przymrozki były a bynajmniej u mnie ba nawet kiwi mi nie zakwitły jeszcze to po pierwsze primo a po drugie primo ja nie pisałem że spaliłem 2 tony tylko że kupiłem 2 tony i mam zamiar z ciekawości kupić tonę innego ekogroszku , poprzedni sezon 2 tony a ten co teraz się skończył niestety więcej poszło i jaka tu zagadka ? i jakiej kupy się nie trzyma ? a trzecie primo podłogówka to inna para kaloszy niż kaloryfery i chyba tu jest dużo wyjaśnione i nikt mnie nie przekona że ciepło czym kolwiek grzane musi być tyle samo , wiem bo jak próbowałem grzać w okresach przejściowych 2-ma kaloryferami tylko to one nie były w stanie zagrzać domu a zżerały pod 7kw natomiast podłogówka w mrozy pod 20 stopni bierze max 4,5kw a w okolicach zera plus minus 5 stopni to ok 2-2,5 kw i dlatego czując pismo nosem z mety zakładałem podłogówkę a te dwa śmieszne kaloryfery 160x60 oraz 120x60 zakręcone są od ponad pięciu lat i chyba je zdejmę bo to bezsens .

Opublikowano

Czepiacie się trochę. Jak dla mnie to mieści się to w granicach. Sam po sobie widzę ile ciepła schodzi na budynek i ile węgla + kWh z grzałki. Rok do roku to samo. Budynki podobne wiec ciężko wyłapać różnice.

Opublikowano

Mam do was pytanie czym można wysmarować od środka piec po wyczyszczeniu?, można użyć domowego oleju czy w butli mam jeszcze troche oleju do silnika?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano
8 godzin temu, Kijasr napisał:

Berdhold bzdury piszesz, podłoga czy kaloryfery musisz tyle samo energii włożyć by zagrzać.

Z tym się nie zgodzę i kropka , jest całkiem inny rozkład temperatur ,przy kaloryferach pod sufitem masz ze 40 stopni a więc straty muszą być większe a przy podłogówce najcieplej tzn max 26 stopni jest przy podłodze i im wyżej tym zimniej więc straty w górę są dużo mniejsze , ale po co ja to piszę ?

Opublikowano (edytowane)

@berthold61 jeśli mogę coś poradzić to zamiast tego ekodesin weź pieklorz prosto z kopalni w workach i nawet przepłacając na tonie, susząc rozsypując w piwnicy te worki, porównasz czy faktycznie Twój sprzedawca sprzedaję to co mówi. Bo cena 770 ma się nijak do ceny pieklorza luzem na kopalni, który dziś kosztuje 664.2 no chyba ze sprzedawca dopłaca do tego interesu ?

Edytowane przez damdam
Opublikowano

Panowie nie chciałem robić zamieszania , ja tylko nie lubię jak doświadczony user jakim jest kolega @berthold61 tworzy mity , które na szczęście sam dementuje , albo niewiele wysiłku trzeba włożyć żeby je obalić.

Gdyby pisząc o tym suchym węglu nie było dopisku że 60kg starczy na 7 dni w zimę , nie byłoby sprawy, ale raz kolega pisze że max moc kotła to 4.5 kW przy minus 20 st, w innym temacie jest to już 6,5 kW przy tej samej temp . Na szczęście sam kolega przyznał, że w tym sezonie poszło więcej niż dwie tony i tak trzeba było pisać od początku.

To nie miejsce żeby oceniać różnice między ogrzewaniem podłogowym a grzejnikami , każdy z tych systemów potrzebuje innego sterowania , ale żeby zagrzać podłogę potrzeba więcej energii wiec kocioł  musi chodzić non stop, przy grzejnikach mogą być dłuższe postoje np w okresach przejściowych .

Najważniejsze żeby nie wprowadzać nowych niedoświadczonych userów w błąd , bo jak sam będziesz chciał przejść na pompę ciepła i ktoś ci będzie sprzedawał bajki o zużyciu prądu to zaczniesz rwać włosy z głowy  i będziesz się zastanawiał dlaczego u mnie idzie tak dużo, a w rzeczywistości wszystko będzie w normie.

To tyle i Pozdrawiam 

Gość berthold61
Opublikowano

Dziwne rzeczy ci się kojarzą , to sprostuję bi nie dasz mi spokoju , otóż te 6,5 kw idzie jak ogrzewam poddasze gdzie są kaloryfery i grzałem tam od października do lutego jak mieszkali młodzi z dzieckiem u mnie natomiast przez całe lata mieszkam na parterze i tylko tam grzeję samą podłogówką to te 60 kg idzie na 7 dób i moc nigdy nie przekracza 4,5 kw a raczej między 2-4,5 średnio , podłogę raz zagrzaną trzyma się ją stale na zasilaniu ok 28 stopni bez wyłączania , jak tak bardzo cię to boli to odpowiedz mi dlaczego ci co grzeją pompą ciepła na kaloryfery płacą dwa razy tyle co ci co grzeją podłogówkę ????  powiedz mi jaki ja miałbym mieć interes w tym żeby umniejszać zużycie opału przecież to kupy się nie trzyma , mój dom jest suchy nie zawilgocony ak połowa domów nawet nowszych , tyle spalam i już co mam więcej powiedzieć ? może to że kociołek jest super sprawny ? wszak to jest typowy peletowiec z palnikiem na ekogroszek i spaliny z niego wychodzą nie więcej jak około 60 stopni choć nie mierzyłem ale ręką trzymać rurę można tydzień i nie parzy , co jeszcze ?

damdam

Sprzedawca uczciwy tak wokoło wszyscy mówią ,sam twierdzi że ekogroszki kupuje tylko z 2 kopalni czyli Piast i Chwałowice ,w tym roku Piasta już nie bierze bo podobno tylko 10 zł tańszy i nieopłacalne bo ludzie wolą pieklorza , w sumie sam jestem ciekawy czy to to samo co zeszłego roku bo jeśli to słabszy ekogroszek to z mety to zauważę bo Piast szedł max 4 doby Chwałowice 6-7 ale teraz tego nie jestem w stanie ocenić 

Opublikowano (edytowane)

Zacznę od odpowiedzi na pytanie o pompę ciepła , Ci co grzeją wyższym parametrem - grzejniki płacą więcej bo pompa ciepła ma gorszą sprawność przy temp 45 st niż przy 35 st , a dokładnie ma niższy COP i potrzeba więcej energii elektrycznej, ale energii cieplnej a raczej zapotrzebowania budynku się nie zmieni wymieniając system grzejników na podłogówkę .

To jest tak samo kolego @berthold61 jak przy starym zasypowcu i nowoczesnym kotle z podajnikiem ,  w starym musisz walić więcej węgla bo sprawność do kitu a w nowym z wyższą sprawnością opału idzie mniej . Jednak tu mówimy tylko o stratach a nie o zmianie zapotrzebowania chaty.

Reszta zaczyna się zgadzać , ogrzewasz 100 m2 a nie 160 i warto żeby o tym wspomnieć jak się pisze o ilości spalonego opału

Edytowane przez besix
Opublikowano

@berthold61 czy zbyt mała różnica cen nie daje ci nic do myślenia? To jest około 100 PLN na tonie. Zadzwoń sobie do Burdackiego i zapytaj ile kosztuje przywiezienie tony opału z kopalni do klienta powiedzmy oddalonego od kopalni 50km.

Opublikowano (edytowane)

@jacekmury1 kto za tyle sprzedaję dziś? Cena loco w porcie w Amsterdamie to dziś 107$ za tonę. Cena ta jest referencyjną po której płaci energetyka a co dopiero jakiś tam skład opału ? dobra już nie zaśmiecam tego wątku. Chodziło mi tylko aby @berthold61 kupił zamiast ekodesin pieklorza z PGG cena podobna a porównał by z opałem z rzeczonego składu. Nie chce, nie moja sprawa, nie ma tematu ? 

Edytowane przez damdam
Opublikowano
2 godziny temu, berthold61 napisał:

60 kg idzie na 7 dób i moc nigdy nie przekracza 4,5 kw a raczej między 2-4,5 średnio

Realnie przy takiej mocy śmiesznej możesz mieć max 5kWh z 1 kg węgla, czyli 300kWh z 60kg. Wychodzi 1,7kW / h, a tyle to strata postojowa samego kotła i instalacji wynosi. Zwłaszcza, że chyba nadal mówimy o prototypie, który nie przeszedł badań, prawda? Coś ci garbate skrzaty węgiel do zasobnika sypią.

I ogólnie mam to gdzieś, tylko potem właśnie jak pisze @besix ktoś nowy pomyśli, że będzie grzał miesiąc zimą za niecałe 2 stówki w starym 160 m domu. 

@damdam spójrz na ceny na składach na stronie PGG

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Kolega Berthold61 zapewne jak zwykle troszkę podkoloryzuje jak wędkarz wracający z wędkowania.

Założyłem ciepłomierz, po kolejnym sezonie przedstawię wskazania z ciepłomierza, ilość spalonego węgla, na tej podstawie da się określić sprawność kotła (przy założeniu jakiejś stałej kaloryczności opału)

Polecam to też koledze, potem chętnie przeanalizujemy wyniki, które będą miały jakieś poparcie w danych, a nie tylko w dziadkowych bajaniach. 

PS Tylko nie pisz ZNOWU o tym ogrzewaniu podłogówce i grzejnikach... 

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano

DamDam w Pl umowy na duże kontrakty są podpisywane prędzej i na dłuższy czas,kiedyś tyle ile miał  Mj za tyle szedł na sprzedaż.Nie sugeruj się Amsterdamem Pl to inny wymiar.