Skocz do zawartości

Deafnezz
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.12.2020 o 15:16, Rafal23 napisał:

witam przyłącze sie do tematu podobno sytuacje miałem w tamtym roku z ekogroszkiem energo podobnie wygladał w tym roku mam ekogroszek nailepszyekogroszek eko premium plus 29 kj i jest super prawdopodobnie dobro partie trafiłem

Ja, ze względu na łagodne zimy, paliłem ostatnio słabszym ekogroszkiem, tj. 21-24mJ Eko Classic właśnie z tej firmy. W tym roku robiłem remont i ekogroszek zamówiłem dopiero w październiku tonę i drugą tonę w listopadzie. Niestety naciąłem się strasznie na dostawę listopadową która przyjechała do mnie ze składu Najlepszyekogroszek z Sochaczewa. Węgiel jest tak mokry, że woda kondensuje się w zasobniku, a worki aż pływają. Reklamacji nie chcieli przyjąć, bo zamówienie było poza stroną głównego sprzedawcy (zamawiałem telefonicznie) i zaproponowali tylko obniżenie ceny o koszt dostawy następnej partii (20zł).

Chciał nie chciał, opał muszę wypalić. Efekt jest taki:
1. Worki stoją otwarte w kotłowni i się suszą - zajmują powierzchnię
2. Mokry opał kondensuje się w kotle, a zasobnik ma parę na ściankach
3. Od mokrego opału wyszedł mi wykwit z komina
4. Spalanie pozostawia wiele do życzenia:
- robią się pokaźne spieki
- ilość ekogroszku przy temp. zewnętrznej -2 do +4 to 25kg na dobę. Gdzie wcześniej szło około 15kg (wcześniej trzy worki starczały na 4-5 dni, teraz 3 dni)
- kocioł pracuje mocno niestabilnie, jak przechodzi w tryb pracy to potrafi zgubić około 10-12 stopni zanim się z powrotem rozgrzeje (wcześniej gubił maks 5-6 stopni)

IMG_20201210_171153.jpg

IMG_20201210_171205.jpg

IMG_20201213_214027.jpg

Edytowane przez Brytanpl
korekta błędów
  • Przydało się 1

No tragedia, ale właśnie takie są najlepsze ekogroszki. Nie mam tu na myśli firmy. Ale z drugiej strony (poza wilgocią) kupując groch o wartości opałowej niewiele większej niż takową ma pellets to nie ma się co dziwić że spalanie duże.

A dodam jeszcze że jeśli jest mus palić takim mokrym grochem, dobrze jest po zasypie przysypać groch pelletami lub suchymi trocinami. Oczywiście bez przesady.

14 minut temu, Oldek napisał:

No tragedia, ale właśnie takie są najlepsze ekogroszki. Nie mam tu na myśli firmy. Ale z drugiej strony (poza wilgocią) kupując groch o wartości opałowej niewiele większej niż takową ma pellets to nie ma się co dziwić że spalanie duże.

A dodam jeszcze że jeśli jest mus palić takim mokrym grochem, dobrze jest po zasypie przysypać groch pelletami lub suchymi trocinami. Oczywiście bez przesady.

O widzisz, człowiek uczy się całe życie. Dzięki za podpowiedź, muszę kupić worek czy dwa pelletu i przysypać tak jak piszesz.

@Brytanpl tak jak na zdjęciu, to tego węgla w miesiąc nie wysuszysz. Trzeba go rozsypać na siatkę, lub chociaż jakąś plandekę.  W ostateczności ponakłuwać worek śrubokrętem, żeby dostał powietrza od samego dołu. 

Gość berthold61

Wysypać to gówno na podłogę z tych worków , w worku za rok to nie wyschnie , ja dostałem zeszły tydzień 3 worki ekogroszku suchego niby a po zasypaniu na drugi dzień już krople wody wisiały w zasobniku , nie ma to jak luzem i tylko luzem .

Ewentualnie przesypać w worki jutowe. W tych workach przyzwoicie schnie i nie zajmuje tyle miejsca co rozsypany ekogroszek.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Kilka lat wstecz pakowali węgiel w takie worki foliowe nakłuwane po całości (kupowałem taki towar z prestige) Teraz otwory walą tylko przy zgrzaniu, tak żeby powietrze zeszło z worka ,dobrze układał się na palecie i żeby nie lało się z worków. Bo otwory (na youtube nazywają je wentylacyjnymi), są na pośrodku końca worka, a tyle wody to juz nie leją najwięksi Kozacy. Worek jutowy jest alternatywą. Ale żeby z folii sypać do jutowego, to już przesada.. Taniej wyjdzie kupić luzem wsypać w jutowy. Ja narzekam sobie na jutowe worki z sambudrola, kurzy się przy zasypie. Ale wolę ten kurz zamiast bagna które dostawałem w workach foliowych. Dodam jeszcze że kupując węgiel pakowany w worki jutowe, na fakturze jest pozycja worek firmowy 40 zł.

Otwierany groch w workach jak na foty wyżej wyschnie na święty nigdy

Edytowane przez Oldek

@1mpsczep się tramwaja w świętokrzyskiem. Jak masz coś ciekawego to śmiało. Zapraszamy fachowca od mniemanologi stosowanej i wyjaśnia nam wyższość Świąt BN nad świetawi Wielkiej Nocy.

@Deafnezz, musisz nakiś nowy temat założyć, ten pomalutku staje nie przeszły. Chociaż "w tym sezonie" jest tak uniwersalne jak kartka na drzwich sklepu "zaraz wracam"

Edytowane przez Oldek

W dniu 15.12.2020 o 12:33, HarryH napisał:

Szarlej i Lew+ mają dodatki lekko skoksowanego węgla (tzw. błękitnego), przez co mniej dymią w starych kotłach. 

Cena tego zabija. To jest ni to koks ni to char.. wyjściowo sam w sobie miał być do zasypowych. Do podajnika problem aby spalić samodzielnie i drogie.

Dalsza sprawa która się nasuwa, to jest on jaki taki pumeks, w rozmowach branżowych zadawaliśmy sobie pytanie co będzie ze scieraniem ślimaków czy rur, jak ten temat będzie z tym wyglądał.

Teraz pojawiły się te miksy moim zdaniem w celu takim aby był do badań pod retorty (zgodnie z normą musi być paliwo handlowe) albo gminy coś na poziomie rządowym kombinują i będą zmuszać do mniej emisyjnego węgla.

Cenowo najlepiej wygląda propozycja Taurona bodajże Ecosobieski jest z dodatkiem 15% tego błękitnego i nie urywa kieszeni.

spacer.png

Edytowane przez Pieklorz

2 godziny temu, Pieklorz napisał:

wyjściowo sam w sobie miał być do zasypowych

W Polsce wszystko jest za późno, zwłaszcza gdy zrobione za forsę publiczną. Zniknęły kotły pozaklasowe z obrotu, a tu grant na błekitny węgiel został :-)

• Lubię to 1

W dniu 3.12.2020 o 15:16, Rafal23 napisał:

witam przyłącze sie do tematu podobno sytuacje miałem w tamtym roku z ekogroszkiem energo podobnie wygladał w tym roku mam ekogroszek nailepszyekogroszek eko premium plus 29 kj i jest super prawdopodobnie dobro partie trafiłem

Rafał, faktycznie musiałeś dobrze trafić, bo kilka postów poniżej widać co masz w środku ekogroszku z najlepszegoekogroszku. Smród, bród, woda i ubóstwo.. Jaki groch, taka firma, takie pryncypia. Nigdy groszku z najlepszegoekogroszku!

Edytowane przez Oldek

No qrwa zniknął. Na zasubskrybowanym kanale na YT widziałem dziś test najlepszegoekogroszku jakim jest premium + z tej pakowalni węgla i znikł. Czyżby niewidzialna ręka węglowej mafii maczała w tym paluchy ??

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów

Godzinę temu, Oldek napisał:

No qrwa zniknął. Na zasubskrybowanym kanale na YT widziałem dziś test najlepszegoekogroszku jakim jest premium + z tej pakowalni węgla i znikł. Czyżby niewidzialna ręka węglowej mafii maczała w tym paluchy ??

Mówisz o tym węglu w białym worku z fioletowymi napisami?

Nazwę strony taką mają "najlepszyekogroszek" 

Myślę, że o tej porze roku ,to większość w foliowych będzie wilgotna czy wręcz mokra. Sam zamówiłem od Kamila jego Płomień 27 i też w workach jest wilgotny, ale o tym byłem informowany przed zakupem. Kupiłem testowo. Ten mocniejszy 29 za mało spaliłem aby móc więcej powiedzieć. Próbka spalała się fajnie i to mnie zachęciło do zakupu tego średniego. 29ka malutko popiołu było i nie brudził. Nie spaliłem jednak większej ilości,tylko testowo jeden zasyp. Zachęcił mnie ten węgiel do zakupu 27ki

Szczerze mówiąc z tych wszystkich nazwijmy to internetowych do tej pory najbardziej zadowolony byłem z Super Mocny oraz Ogień Ultra. Moim zdaniem oba wymienione były nieco lepsze od Sobianka Lew z wiosny, bo ostatnio ten lew też jakoś brudzący się trafia ludziom.

Lwa, Super Mocny czy Ogień Ultra spaliłem po tonie. Musiałbym też cała paletę tego Płomień 29 spalić ,aby było można wyrazić zdanie. 

Karlika naszego brałem 3 dostawy i tu zawsze trafiał do mnie suchy. Kupowałem też niedawno paletę Taurona Różowego i też był suchy i palił się dobrze, po tym brałem ich Jaret Plus i też dostałem suchy. Z taurona bardzo duży plus za worki po 20kg bardzo wygodne do wrzucania. Niby tylko 5kg mniej a jaka różnica.

4 minuty temu, Pieklorz napisał:

Ogień Ultra

4 minuty temu, Pieklorz napisał:

Ten mocniejszy 29 za mało spaliłem aby móc więcej powiedzieć

Dostrzegłeś jakąkolwiek różnicę między tymi węglami?

Ogien Ultra spaliłem tonę. Tego 29 to raptem kosz. Aktualnie jestem po spalaniu ok.600kg tej wersji 27 i tu mogę powiedzieć, że różnica jest duża do Ogień Ultra. Ten 27 generował mi taki niski spiek. Popiołu jest mało, ale też czysto nie jest. Tyle, że nie zbiera się więcej pyłu na wymienniku. Wolno zachodzi. Popiół to mieszanka drobnego z takim twardym spiekiem. Od wczoraj ustawiłem po chamsku z dużym powietrzem i jak widzę spala się fajnie na drobbiejszy popiół, nie wysuwa już takiego spieczka, ktory się odlamywal. 

Z tego co wiem, to Ogień Ultra to taki węgiel jak ten Super Mocny i to praktycznie mogę potwierdzić. Spalalem oba w podobnym czasie, któryś mi się wilgotny trafił, ale nie pamiętam już który. 

Tu fota jak ten 27 się zachowywał.

IMG_20201211_174320639.jpg

• Przydało się 1

Panowie mam rodzinę która pracuje w Tauronie i nie poleca tego groszku od nich,  chciałem go kupić ale jednak odpuściłem. Ekogroszek kupuje się najlepiej latem cena najniższa plus czas na przeschnięcie. Zakupiłem ekogroszek patriot za 720 cena niska bo rok wcześniej kupiłem sobianek lew i miał trochę kamyków w popiele i dostałem taki rabat od składu, lew był  suchy ale kamyki od czasu do czasu i się nie spiekał.Jak tym patriotem zacząłem palić na wodę to wydawał się taki całkiem ok lecz gdy wszedł na większe moce to spieki były ogromne czasem od palnika aż do przeciwległej ściany kotła plus sporo popiołu.Teraz palę pan groszek red po 850 za tonę i jak na razie całkiem ok jutro będę sprawdzał popiół ile go jest.

@TOMEK12345

Wiem że takie opinie ma Tauron.

Kilka lat temu na Jaret Plus robiło się badania (jeszcze jak 3klasa była najwyższa) to był bardzo fajny węgiel.

Później po przejęciu przez tauron przez jakiś dlugi czas kiepsko wychodziło.

Kupiłem go z przekory do testu ten różowy najpierw. Spalał się bez kłopotu, tyle, że brudził, ale to węgiel 32 i może mieć wyższe RI. Spalał się elegancko na niższym nadmuchu, trzymał tlen.

Po nim paleta Jaret Plus i podobnie jak wyżej. Nie robiły mi takiego spieczka jak ten 27, ale ilościowo popiołu miały więcej. Nie miałem jednak żadnego problemu z wypalaniem tego paliwa i tlen też ładnie trzymały.