Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serio chcesz wydać 1700zł na ekogroszek?

Teraz Wszyscy lecą na Kazachu więc groszki są bardzo podobne.

Pozdrawiam Jacek

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.05.2025 o 15:44, jacekmury1 napisał(a):

Serio chcesz wydać 1700zł na ekogroszek?

Teraz Wszyscy lecą na Kazachu więc groszki są bardzo podobne.

Pozdrawiam Jacek

Mogę, nie muszę 🙂 Aktualnie jest po 1600zł, lew to niby mieszanka polskiego i kazachstańskiego węgla.

Co innego polecasz dobrej jakości?
Chcę kupić około 3 ton dla siebie i 4 dla teściów 🙂

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ciężko teraz coś polecic,musisz sam podjąć tą decyzje.

Ja w ciemno kupiłem Jowisza czysty Kazach 1232zł jak będzie zobaczymy.

Pozdrawiam Jacek

Opublikowano

Kupiłeś trzy tony po 1232 zł za tonę, jak z transportem, czy jest w cenie, kupowałeś od producenta czy gdzie indziej, jaki czas dostawy, dzięki za informacje.

Opublikowano
8 godzin temu, jacekmury1 napisał(a):

Pozdrawiam Jacek

Jakiej on mocy?

Opublikowano
5 godzin temu, segal21 napisał(a):

Kupiłeś trzy tony po 1232 zł za tonę, jak z transportem, czy jest w cenie, kupowałeś od producenta czy gdzie indziej, jaki czas dostawy, dzięki za informacje.

Od producenta czyli od Atex,transport w cenie.Czas oczekiwnia u Mnie 2 tygodnie

4 godziny temu, Pjottter napisał(a):

Jakiej on mocy?

24-26 mj

Opublikowano

Trochę słaby ale z drugiej strony czy można tak wierzyć tym informacją, że dany węgiel ma 29. Kiedyś jak zamawiałem 29 to przyszedł, wysypał, patrzę ładny węgiel prawie bez miału dostałem kartki i gościu pojechał. W domu patrzę, a na papierze deklarowana moc nie mniej niż 26...

Opublikowano

1 .Pellet ma 17 mj i ludzie palą..

2 .To co na worku pisze to chwyt reklamowy.

3.Nie warto płacić  np 1700zł a dostajesz max 1 do 2 mj więcej

Opublikowano

Ja pale weglom brazowym 17Mj i nie ma problemu z osiagnieciem mocy kotla.Tylko odpowiedna ilosc tego opalu potrzebna przepchac kotlom.

Opublikowano
3 godziny temu, jacekmury1 napisał(a):

1 .Pellet ma 17 mj i ludzie palą..

2 .To co na worku pisze to chwyt reklamowy.

3.Nie warto płacić  np 1700zł a dostajesz max 1 do 2 mj więcej

Może i ma obecnie koło 17 bo nie potrafią wyciągnąć z niego więcej (o ile się w ogóle da) I takim się też ociepli dom. Kwestia tylko ile się spali przy takim 17mj, a takim realnym 27mj. Jak ktoś ma mały i dobrze ocieplony dom gdzie rocznie idzie mu 1.5t pelletu to problemu nie ma. U mnie przy ponad 200 średnio ocieplonego poszło w tym roku (i jeszcze się troszkę grzeje bo przymrozki były) ok 3.3t teoretycznie 29mj (realnie pewnie coś koło 28). To przy 17mj pewnie bym z 5t spalił. 

Marketing marketingiem ale oszukiwanie klientów powinno być ścigane przez państwo, a jest jak jest. Każdy w łapę dostanie i nie widzi problemu.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 9.05.2025 o 09:15, jacekmury1 napisał(a):

Pozdrawiam Jacek

Kiedy go kupiłeś za taką cenę? Teraz widzę 1400zl/t na stronie producenta.

Opublikowano

Na stronie sklepu wchodzisz w menu w prawym górnym rogu i wybieramy pakiety i promocje i tam jest węgiel w promocji,tak ja zamawiałem.

Opublikowano
W dniu 12.05.2025 o 07:57, pafiik napisał(a):

Kiedy go kupiłeś za taką cenę? Teraz widzę 1400zl/t na stronie producenta.

Do konca maja przy zakupie 3 ton

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.05.2025 o 14:08, jacekmury1 napisał(a):

Do konca maja przy zakupie 3 ton

Również kupiłem, dzięki za cynk. Czekam na dostawę 👍🏻 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jowisz już u mnie w piwnicy. Większość frakcji rzeczywiście drobna. Za pare dni zasypie zbiornik i będziemy grzać wodę to zobaczę jak się sprawdzi. Rzeczywisty test dopiero jednak zimą nastąpi 👍🏻😉

Opublikowano

Mogę potwierdzić słowa o Jowiszu. Suchy i drobna granulacja. Przychodzi nie tylko na palecie, ale również na jakimś plastikowym wzmacnianym podwyższeniu.

Worki leciutko słabsze od wcześniejszych, które kupowałem tj. Pułkownik (nie kupiłem ponownie, bo ma widoczne kamienie) czy Ogniwo. Słabsze... tzn. lot do piwnicy z wys. 1,5m powoduje rozklejenie co drugiego worka, wraz ze wzrostem "kopca" problem zanika.

Mogę jeszcze podać deklaracje przedsiębiorcy z świadectwa (różnią się od tych ze strony): Popiół - max. 12%; siarka - max. 1,2%; spiekalność - max. 25. Kraj pochodzenia: Kazachstan.

Opublikowano

@jacekmury1 skoro dokupujesz drugi raz to chyba faktycznie musi być OK. Rozumiem, że palisz nim teraz. Możesz napisać coś więcej, 2-3 zdania jak się spala i jaki popiół?

Opublikowano
22 godziny temu, jacekmury1 napisał(a):

Dokupiłem jeszcze 3 tony Jowisza w sumie 6 tom będę miał.

Zapasy na 10 lat robisz? Ja kupiłem 3t ekosuna, ma przyjść we wtorek w przyszłym tygodniu. I tyle z nadmiarem mi wystarczy na kolejny rok. Chyba że będzie jakaś ostra zima. Spalam 2.8t rocznie - CO + CWU

Opublikowano
W dniu 6.06.2025 o 07:58, KKTS napisał(a):

@jacekmury1 skoro dokupujesz drugi raz to chyba faktycznie musi być OK. Rozumiem, że palisz nim teraz. Możesz napisać coś więcej, 2-3 zdania jak się spala i jaki popiół?

Frakcja drobniejsza jak to prz mielonym opale jest suchy malo popiołu,w tej cenie trudno kupic coś lepszego w mojej okolicy.

W dniu 6.06.2025 o 13:25, mkwapisz napisał(a):

Zapasy na 10 lat robisz? Ja kupiłem 3t ekosuna, ma przyjść we wtorek w przyszłym tygodniu. I tyle z nadmiarem mi wystarczy na kolejny rok. Chyba że będzie jakaś ostra zima. Spalam 2.8t rocznie - CO + CWU

Nie na 10lat tylko na 2lata.Ekosun ma 26mj a Jowisz 25mj.Nie będe dokładł 170zl do 1 mj więcej.

Pozdrawiam Jacek

• Lubię to 1