Jam2000 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Witam, bardzo proszę o refleksje związane z ustawieniami pieca eko Silver 19kw. W chwili obecnej mam ustawienia podane przez producenta kotla. Pow. do ogrzania ok.150m2, piec w trybie modulacji, do tego zawór 4d, brak podlogowki. Moje ustawienia: Mod 100%: Praca: 5s Przerwa: 12s Wentylator: 70% Mod 60%: Praca: 6s Przerwa: 15s Wentylator: 53% Mod 30%: Praca: 4s Przerwa: 20s Wentylator: 36% Histeryza 5 stopni Temp kotła 60stopni. W efekcie niedopalony pellet w popielniku. Wykres - sinusoida od 50 do 70 stopni. A jakie ustawienia macie u siebie? Cytuj
robsz Opublikowano 13 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Spróbuj na początek wydłużyć przerwy w podawaniu. Tu masz jeszcze temat o Stalmarku. Może któreś z ustawień sprawdzą się u ciebie. Cytuj
ACE84 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) A jak ze spalaniem u Ciebie na tych modulacjach? I jak tam na rusztach? Masz rc zainstalowany w kominie? Edytowane 16 Stycznia 2020 przez ACE84 Cytuj
Marek33K Opublikowano 24 Maja 2020 #4 Opublikowano 24 Maja 2020 Piszcie ,dzielcie się informacją na temat tego kotła . Zdecydowałem się go zamontować z dotacją ,termin koniec Czerwca 2020 . Cytuj
eliks Opublikowano 24 Maja 2020 #5 Opublikowano 24 Maja 2020 Marku, jest kilka tematów na temat tego kotła, trzeba poszukać. Generalnie niezbyt pochlebne opinie. Cytuj
Marek33K Opublikowano 24 Maja 2020 #6 Opublikowano 24 Maja 2020 Ja ten kocioł już obadałem na kilku stronach i filmach na YT Złe opinie to tylko te od konkurencji albo od nie potrafiących go ustawić , ten kocioł bije większość konkurencji samoczyszczącym się wymiennikiem ciepła , w kotłach Kostrzewy trza czyścić ręcznie poziome kanały co za każdym razem niesie mnóstwo pyłu na całą kotłownie , w Eko Silver nie ma żadnej tylnej wyczystki tak jak w wielu kotłach konkurencji gdzie raz na miesiąc trzeba na kolanach czyścić kocioł od tylca , tego wam nie powie prawie żaden diler ! Wprawdzie Palnik VG Kostrzewa posiada lepszy od całej reszty ale konstrukcja kotłów jest mniej dopracowana , nawet ilość miejsca na popiół w większości kotłów Kopstrzewy jest zbyt mała w porównaniu do Eko Silver. Cytuj
eliks Opublikowano 24 Maja 2020 #7 Opublikowano 24 Maja 2020 Ok no to widać że nie potrzebujesz żadnych opinii bo wiesz lepiej porównując kocioł do Kostrzewy. Nie jestem "z konkurencji" i życzę Ci powodzenia mając do czynienia z tymi kotłami na co dzień w wersji 14 i 24KW. Cytuj
Outsider Opublikowano 24 Maja 2020 #8 Opublikowano 24 Maja 2020 1 godzinę temu, Marek33K napisał: Wprawdzie Palnik VG Kostrzewa posiada lepszy Palnik VG to konstrukcyjna porażka jeżeli już. A czyszczenie kotła to jeszcze nie wszystko. Cytuj
Marek33K Opublikowano 24 Maja 2020 #9 Opublikowano 24 Maja 2020 Outsider Ty od Kipi czy innego oblepiającego się wynalazku ? pokarz no przykład lepszego palnika niż VG od Kostrzewy ? Ja widziałem jak ten palnik potrafił oczyścić spieki po zmielonych meblach , ten sam dziadowski pellet z mebli zakleja Kipi na amen Cytuj
ACE84 Opublikowano 25 Maja 2020 #10 Opublikowano 25 Maja 2020 Ja tam nie narzekam troche problemu z ustawieniami w stosunku do jakosci pelletu. A co do spalania to po zimie srednia wyszla okolo 32 kg. Z tym ze palilem lokalnym smieciem pod koniec zimy zakupilem bardziej dla testow olimpa i tu juz sytuacja zmienila sie diametralnie, kociol szybciej dochodzil do zadanej i czesciej pracowal na 30 pr. Mocy. Co do popielnika to faktycznie wiekszy lepszy . Smieciem palc czyscilem po okolo pol tonie, a w olimie po przepaleniu 700kg dopiero wywalilem popiol. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 25 Maja 2020 #11 Opublikowano 25 Maja 2020 10 godzin temu, Marek33K napisał: w kotłach Kostrzewy trza czyścić ręcznie poziome kanały co za każdym razem niesie mnóstwo pyłu na całą kotłownie , w Eko Silver nie ma żadnej tylnej wyczystki tak jak w wielu kotłach konkurencji gdzie raz na miesiąc trzeba na kolanach czyścić kocioł od tylca , tego wam nie powie prawie żaden diler ! Jak się ma pomysł na czyszczenie, to nawet pyłek nie poleci na kotłownie :), a wyczystkę z tyłu czyszczę raz po sezonie, a popiołu są tam może 3 garści. Wszystko zależy od jakości pelletu i w jaki sposób jest spalany. Cytuj
Outsider Opublikowano 25 Maja 2020 #12 Opublikowano 25 Maja 2020 8 godzin temu, Marek33K napisał: Ty od Kipi czy innego oblepiającego się wynalazku Nie Kolego, nie od Kipi. Stronię od głupoty i oklejonych palników. Cytuj
Marek33K Opublikowano 29 Maja 2020 #13 Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Mały Sajgon , jeden mówi że VG Kostrzewwy Lipa , inny że Stalmark Eko Silver posiada dużo niepochlebnych opinii jeszcze inny twierdzi że Kipi to najlepszy palnik . Toż to jak u nas w polityce PeO Vs PiS Vs Konfederacja :) Ja już wybrałem kocioł ale inni będą mieć z tego powodu dylemat i będą zakładać setki nowych postów może warto zrobić Ranking palników / kotłów ? ps czy prawdą jest że w Stalmarku Eko Silver zabudowany jest palnik DEFRO ? dajcie jakiegoś plusa żebym wyszedł na zero ;) Edytowane 29 Maja 2020 przez Marek33K 1 Cytuj
eliks Opublikowano 29 Maja 2020 #15 Opublikowano 29 Maja 2020 Ale po co mamy spamować w 2 tematach? Trzymajmy się jednego. 2 godziny temu, Marek33K napisał: czy prawdą jest że w Stalmarku Eko Silver zabudowany jest palnik DEFRO ? Stalmark ma palnik Ecomat z Puław jednak tutaj zmieniona jest trochę konstrukcja rury w której siedzi ślimak. Defro to bliźniacza konstrukcja. Jak byś kupił np. Defro Gamma to to jest toćka w toćkę kopia Stalmarka. Musisz uważać żeby pellet nie był za długi bo będziesz musiał co chwilę włazić pod zasobnik. 1 Cytuj
Marek33K Opublikowano 8 Czerwca 2020 #16 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Dziś odpaliłem kocioł bo temperatura na polu w nocy spadłą do 8'C , więc kocioł przed odpaleniem pomacałem czy suchy , po odpaleniu zanim jeszcze osiągnął zadaną temperaturę sprawdzam a tam kuźwa wilgoć czarna marmolada na ściankach :( czy to normalne że tak nagle pokazuje się wilgoć ? w piwnicy mam sucho jak w domu , pellet też wygląda na normalny Cytuj
HarryH Opublikowano 8 Czerwca 2020 #17 Opublikowano 8 Czerwca 2020 To jest wilgoć że spalania pelletu. Jest w nim znacznie więcej cząstek wodoru, więc produktem spalania jest woda. Cytuj
eliks Opublikowano 8 Czerwca 2020 #18 Opublikowano 8 Czerwca 2020 No niby tak, ale ja mam starą kotłownie w klocku z 92 roku i nigdy tak nie miałem. Właśnie nie wiem od czego to zależy że jedni mają skroplony, drudzy nie. Teorii jest kilka, ale w kotłowni mam również dość wilgotno, w końcu to 30 letnia piwnica bez kaloryfera. Marek, kocioł miałeś szczelnie zamknięty czy robiłeś przewiew? Cytuj
Marek33K Opublikowano 8 Czerwca 2020 #19 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Kocioł był szczelnie zamknięty do tego przed rozpaleniem sprawdzałem ścianki komory spalania i były suche ,zaraz po odpaleniu dokładnie po 4-5 minutach gdy kocioł uzyskał 48'C z zadanych 62'C otwieram drzwiczki i blacha miała skropliny. Tak jak pisałem w kotłowni mam sucho tak jak w domu . Niezła zagadka skąd się wzięła ta wilgoć dopiero po kilku minutach . Cytuj
Kordjano Opublikowano 8 Czerwca 2020 #21 Opublikowano 8 Czerwca 2020 U mnie dziś pompa ciepła cwu ukręciła trzy litry wody z powietrza zewnętrznego , normalnie na pustynie zabrać i z pragnienia by człowiek nie umarł . Szkoda że to tylko zwykła woda a nie coś mocniejszego . Cytuj
Marek33K Opublikowano 9 Czerwca 2020 #22 Opublikowano 9 Czerwca 2020 13 godzin temu, sambor napisał: Punkt rosy spalin Czyli rzecz normalna przy każdym rozpalaniu zimnego kotła ? Cytuj
sambor Opublikowano 9 Czerwca 2020 #23 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Tak normalna rzecz i taki punkt rosy trzeba jak najszybciej "przeskoczyć" 1 1 Cytuj
Marek33K Opublikowano 21 Grudnia 2021 #24 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Jak tam sprawują się wasze kociołki ? Zagadnąłem tu aby sprawdzić fabryczne ustawienia Eko Silver 19kw bo żem ostatnio namieszał . W moim EkoSilver strzelił ślimak ,wymiana zajęła 20 minut ,sam ślimak moim zdaniem zbyt oszczędnie wyklepany . Tu Stalmark powinien coś poprawić . Cytuj
ACE84 Opublikowano 21 Grudnia 2021 #25 Opublikowano 21 Grudnia 2021 U mnie gitara dwa razy zatkany dolny ślimak pozatym wszystko ok, tak się zastanawiałem właśnie ostatnio czy by go nie puścić non stop, przy mojej podlogówce praca wygląda ostatnio przy -8st. 8h pracy 9 h postoju... macie jakieś doswiadczenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi