kuszamot Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #126 Opublikowano 25 Stycznia 2020 15 minut temu, g69 napisał: Kilka minut i temperatura powrotu poleciała tak mocno w dół? Mieszacz był otwarty i pewnie dlatego. 28 minut temu, eliks napisał: No i czemu pompa nawala na 45W? I to w Auto. Nie masz termostatów na grzejnikach? Nie mam. A jak powinna pracować? Mam możliwość stopniowania jej mocy
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #127 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Po pierwsze wylacz nadzor. Jest on raczej niepotrzebny bo kociol i tak sie wygasza. Brak termostatow to blad. Pompa adaptacyjna w takim ukladzie nie ma sensu. Ustaw Jakis tryb reczny i niech pracuje na mocy kilku , max kilkunastu watow. Taka pompa adaptuje sie do ukladu. Termostaty sa ustawione powiedzmy na 3 i przymykaja sie gdy temp. w poszczegolnych pomieszczeniach uzyskuja powiedzmy 22°C. Pompa wyczuwa zwiekszony opor przeplywu i redukuje moc. I odwrotnie. U mnie dla przykladu dziala na 5-6 Watow. Wstaw jakie masz ustawienia w menu serwisowym mieszacza. Chodzi mi o takie parametry:
eliks Opublikowano 25 Stycznia 2020 #128 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Tak jak @Visitor1230 pisze, ustaw pompę na 1 bieg ze zmiennym przepływem i zobacz czy wszędzie będziesz miał ciepłe kaloryfery.
Benton661 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #129 Opublikowano 25 Stycznia 2020 7 godzin temu, Puławiak napisał: Nie wszyscy. Np windhagera ni wymaga takowego. A jakie zabezpieczenie układu kotłowego wymaga Winhager?
Benton661 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #131 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Aha. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #132 Opublikowano 25 Stycznia 2020 26 minut temu, Benton661 napisał: A jakie zabezpieczenie układu kotłowego wymaga Winhager? 12 minut temu, Puławiak napisał: Zadnego No prosze.
eliks Opublikowano 25 Stycznia 2020 #133 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Nie wiem co tam jest wymagane na powrocie, bo nawet DTR tego nie mówi, ale musisz kupić ich grupy pompowo-mieszające za parę tysięcy (określasz przy zakupie ile obiegów i co grzejesz) na każdy obieg ma być mieszacz z siłownikiem, pompa CWU i RCK nastawiona na 10 pascali.
Benton661 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #134 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Tak też myślałem, oglądając ich schematy... To ja już wolałbym sprzęgło i VTC :-) 15 minut temu, eliks napisał: ale musisz kupić ich grupy pompowo-mieszające za parę tysięcy (określasz przy zakupie ile obiegów i co grzejesz) Ten zakup jest wymagany?
eliks Opublikowano 25 Stycznia 2020 #135 Opublikowano 25 Stycznia 2020 To co napisałem na obiegi jest wymagane na 100% a ich grupy wybierasz przy zamówieniu kotła więc chyba wyjścia nie ma.
Benton661 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #136 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Hmm... Myślałem, że można zaoszczędzić na grupach pompowych za parę tysięcy, wpakować 4d i też by jakoś działało :-):-)
kuszamot Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #137 Opublikowano 25 Stycznia 2020 5 godzin temu, Visitor1230 napisał: Wstaw jakie masz ustawienia w menu serwisowym mieszacza. Chodzi mi o takie parametry: Zakres proporcjonalności 5 Stała czasu całkowania 130 Nieczulosc mieszacza 2.0
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #138 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Parametr pierwszy raczej za wysoko to skok jednostkowy zaworu. Ustawiamy tu proporcjonalnosc. Im parametr wyzszy tym skok zaworu wiekszy. Tym wiekszy im wieksza jest odchylka od temperatury wyliczonej. Ustaw wstepnie na 2 Parametr drugi to w uproszczeniu czas oczekiwania na zmiane temperatury. Masz za malo. Przy ierwszym parametrze 2 tutaj ustaw na 180 -200 Parametr trzeci to chyba oczywsiste. Jest to tolerancja +/- od temperatury wyliczonej za mieszaczem w zakresie ktorej zawor nie reaguje. Ustaw wstepnie na 1. Masz porownanie powyzej jak to wyglada u mnie. Ale stabilnosc mieszacza jest bezposrednio uzalezniona od predkosci przeplywu wody w instalacji. Przy duzym przeplywie fluktuacja temperatury jest dosc dynamiczna i duza. Zwlaszcza jezeli pokojowka odlacza pompe.
kuszamot Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #139 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Pompę ustawiłem na 7 wat. Pozostałe wartości jak sugerowałeś. Dzięki
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2020 #140 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Może jak pompa jest niżej ustawiona to i postój byłby dłuższy? Jak masz cierpliwość to próbuj.
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #141 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Sprawdz czy wszystkie grzejniki beda nadal cieple. Jezeli nie ustaw wiecej. Na przyszlosc pomysl o termostatach. Wtedy pompe mozesz przelaczyc na autoadapt.
kuszamot Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #142 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Będę testował. Termostaty to pewnie na przyszły sezon założę teraz chce zainwestować w econet300, rck I ecolamda. Czy Econet i ecolambda muszą być do danego modelu kotła czy podejdzie każda aby z firmy plum?
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2020 #143 Opublikowano 25 Stycznia 2020 7 minut temu, kuszamot napisał: czy podejdzie każda aby z firmy plum? Raczej nie, tutaj musisz zachować ostrożność i nie kupować "na pałę".
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #144 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Ecolambde zamow w Biawarze. Sa rozne softy i modele. I nie wgrasz sobie tego sam bez grubego hakowania. Jezeli w kotle nie jest czarno to mozesz sobie jeszcze odpuscic. Najwazniejsze to ustabilizowanie instalacji i kotla. Econet jak najbardziej. Dzieki temu latwiej bedzie nam ci udzielic pomocy. Biawary to fajne kotly. Plumy na nasze zasciankowe warunki tez ujda. Ale tu niestety trzeba wszystko poznac. Nauczyc sie sterownika. I kilka razy przeczytac instrukcje :)
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2020 #145 Opublikowano 25 Stycznia 2020 10 minut temu, Visitor1230 napisał: Plumy na nasze zasciankowe warunki tez ujda Chyba jesteś zbyt surowy w ocenie. Idzie to okiełznać.
kuszamot Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #146 Opublikowano 25 Stycznia 2020 No wiem, trzeba dobrze zrozumieć zasadę działania, sterownik i całość ogólnie. Przed budową kotłowni myślałem że to bułka z masłem, piec daje dużo możliwości, obsługa prawie żadna, i co najważniejsze czysto i pachnąco. To mój pierwszy sezon więc jestem laikiem ale lubię poznawać i uczyć się tego czego nie wiem. Jeszcze rok lub dwa i może też będę w stanie pomagać innym. A jeśli chodzi o econet to może być taki z allegro?
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2020 #147 Opublikowano 25 Stycznia 2020 1 minutę temu, kuszamot napisał: A jeśli chodzi o econet to może być taki z allegro? Może być, oby był do biawara. Choć może to być ryzykowny zakup.
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #148 Opublikowano 25 Stycznia 2020 wrzuc jakies foty przy okazji jak wyglada komora spalania. Ocenimy czy nie utylizujesz pelletu. Zawsze powtarzam ze przy pellecie tandem kociol - instalacja musi dzialac perfekcyjnie. Koiol musi sprawnie wyprodukowac cieplo. Instalacja musi stabilnie i rownomiernie to cieplo dystrybuowac. W takiej ilosci jakie jest zapotrzebowanie. Wtedy bedzie ekonomicznie. Zeby to osiagnac kociol musi byc prawidlowo ustawiony i sterowany. Nalezy do tego spiac pogodowke i pokojowke. U siebie od kilu lat mam mieszacz pogodowy sprzezony ze sterownikiem pokojowym. Poprzedni kociol ekogroszkowy byl trzy razy za mocny. Teraz mam tez za duzy kociol ale wspolpracuje z buforem. Wiec efekt przewymiarowania nie wystepuje. Kociol pracuje na mocy max z najwieksza mozliwa sprawnoscia. Przy ekogroszkowcu 15 kW nie bylo na to szans. Efekt jest taki, ze pomimo tego ze pellet daje ok 30% mniej ciepla pale go mniej niz wegla. Gdyby nie brac pod uwage paneli PV wspomagajacych uklad spalanie byloby na podobnym poziomie. Znaczne oszczednosci uzyskalem juz dawniej na weglu gdy zrezygnowalem z obnizen nocnych. Obnizenia stosuje tylko na CWU.
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2020 #149 Opublikowano 25 Stycznia 2020 17 minut temu, kuszamot napisał: . To mój pierwszy sezon więc jestem laikiem ale lubię poznawać i uczyć się tego czego nie wiem Masz kolego dobry kocioł, z którym można się"zaprzyjaźnić". Jeśli nie będziesz narzekał, że wydałeś naście tysięcy i miało działać, a nie działa, to będzie dobrze. Econet pomoże ci w okiełznaniu kotła. Będziesz widział kiedy pracuje, jak i z jakiego powodu. Spróbuj kilka sposobów prowadzenia kotła, które ci zaproponowaliśmy, a wybierzesz ten właściwy dla siebie. Obecna zima sprzyja testom, bo temp zew jest prawie stała. Będzie Pan zadowolony.
kuszamot Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #150 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Moja komora spalania czyszczona dwa tyg temu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.