Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dylemat Ferroli Biopellet vs Ferroli Biopellet Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Zaczynając od poczatku, potrzebuje kotła zasilanego pelletem który obsłuży wymiennik cwu 200l + 2 obwody na różnych poziomach podlogowki łącznie jakieś 100m2.

Ciepło właściwe domku : http://cieplowlasciwie.pl/wynik/68vt

Trochę tematów przewertowalem i jestem zainteresowany kotlami że stajni ferroli. Cenowo wychodza dobrze a też maja sporo zwolenników. Pozostaje kwestia modelu i mocy. Który z tych kotłów i jakiej mocy będzie odpowiedni?

Pytanie do osób bardziej obeznanych w temacie czym faktycznie model biopellet różni się od wersji biopellet pro? ( Pomijając cenę,kolor - bardziej chodzi o konstrukcję )

Czy w tym przedziale cenowym co te dwa kotly jest jeszcze coś godnego zainteresowania? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i informacje

Opublikowano

Ifyil spoko ale tam masz zasobnik 40kg. Patrząc po zdjęciach użytkowników Ferroli to palnik i wymiennik wyglądają bliźniaczo podobnie w obu modelach.

Opublikowano (edytowane)

Wersja pro faktycznie ma większy zasobnik. Jednak cena dla tych dwóch kotłów w o mocy 18 kw średnio różni się o 1,5 k PLN . Co na to ma wpływ? Czy są w stanie coś powiedzieć na temat montażyści tych pieców?

Budżet do 10k. W tej cenie myślę że chyba nic lepszego nie znajdę a do naszych produkcji nie jestem przekonany.

Druga sprawa czy kociol 18 kw będzie odpowiedni pod moje potrzeby?

Edytowane przez Qedro
Opublikowano

Moc kotła będzie ok. W sprawie instalacji i jej wyglądu musiał byś wspomóc się wiedzą np. Puławiaka który robi takie rzeczy na tych prostych włoskich sterownikach. 

Opublikowano (edytowane)

Którykolwiek z tych kotłów wybierzesz będziesz musiał rozbudować kocioł o dodatkowy sterownik bo one obsługują jeden obieg c.o. i c.w.u. bez zaworu mieszjacego  co przy podlogówce to koniecznosc.

Edytowane przez kocyl
Co do mocy kotła to spokojnie da radę.
  • Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podajesz że masz 100m2 podłogi -ale na każdym z poziomów? czy w całości? i co jeszcze oprócz tej podłogi do grzania?

Jakieś grzejniki?

Wg mnie na ponad 200m2 podłogi 12kW to trochę mało.

Opublikowano

Bierz 12KW. I tak średnio będzie pyrkał na polowie mocy. Ja mam 12KW w słabo ocieplonej chacie 150m2 i w domu minimum 23*. Do max mocy to się zbliża tylko przy rozpalaniu. Żeby te 18KW startowało również od 3KW jak np. w Lagunie, to wtedy większy możesz śmiało brać a tak nie ma sensu bo u Ciebie ten dół najważniejszy. 

Widziałem te Ferroli 12KW teraz w noworocznej cenie za 7000zl brutto!

Opublikowano

Zgadza się. U @Puławiaka Ferroli Biopellet Pro 12 jest za 7000zł.

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał:

Podajesz że masz 100m2 podłogi -ale na każdym z poziomów? czy w całości? i co jeszcze oprócz tej podłogi do grzania?

Jakieś grzejniki?

Wg mnie na ponad 200m2 podłogi 12kW to trochę mało.

100 m2 razem. Parter strefa mieszkalna 80m2 + piętr 20m2 ( łazienka+korytarz )

Do tego w piwnicy 1 grzejnik. Na parterze 3 grzejniki  ( 2 w garażu + drabinka łazienka ). Na piętrze 5 (drabinka w łazience + 4 grzejniki w 4 pokojach)

Bojler cwu 200l

Cenowo nie ma dużej różnicy. Bardziej przychylam się ku 18kw bo wolałbym mieć zapas. Z drugiej strony patrzę na ekonomię.

Opublikowano

To nie chodzi o zapas czy różnice w cenie, tylko o dolną część mocy kotła, którą tracisz kupując 18KW. Gdyby kocioł działał z mocą 12KW to palił by Ci jakieś 50kg pelletu dziennie. Zrozumiałeś już o co chodzi? Bo ja nie wiem już jak wyjaśnić inaczej a czuję że jakiś majster tam Ci inaczej podpowiada.

Opublikowano

Jak byś miał moje metry i te grube rury do zagrzania jak u mnie (ponad 300 litrów wody) to też bym radził 18KW. 

Opublikowano

Łącznie rozłożyłem koło 800m pexy. To pojemnościowo jakieś 90l wody. Do tego grzejniki licząc z nadmiarem 70 l. Liczby razem ze wszystkim jakieś 180 l w obiegu co. Także połowa tego co u Cb. Szczerze przekonałes mnie.

Opublikowano

Najważniejsze żebyś kumatego majstra znalazł. Jak przykłady pokazują, nawet tak proste kotły potrafią schrzanić.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kilka zdjęć po 2 tonach przerobu. W sumie przepalone 6,5t

received_2474582796139930.jpegreceived_593180107911494.jpegreceived_611085546377898.jpegreceived_647895262618430.jpegreceived_786163815241398.jpegreceived_2445266962393837.jpeg

Opublikowano

eliks ogólnie jak wygląda ze spalaniem? 5 ton starcza Ci na rok? Dzięki za zdjęcia. Dość czysciutko wygląda. Jaki stosujesz pellet? Tylko klasa A1?

Opublikowano

To kolegi. 300m2 opala. Mieści się w 4,5 tony.

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy Biopellet Pro łapie się na wyższą dotację z czystego powietrze?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka