Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł zasypowy z innej planety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest taki czeski kocioł na drewno bardzo ciekawy. Wręcz wygląda jakby z kosmosu spadł.

Przede wszystkim spełnia wymogi Ecodesign na 30% i 100% mocy. Producent zaleca bufor ciepła, ale o pojemności do max. 50% tego co przewiduje norma. Bo więcej nie trzeba.

Poza tym:

• kocioł akceptuje drewno, brykiet, zrębkę, trociny
  • jest mądrze wysterowany – nazywają to "stałą warstwą żaru" – kocioł potrafi wybadać, kiedy wsad mu się kończy i przechodzi w tryb "podtrzymania", dopalając resztkę żaru tak długo jak się da, a jeśli użytkownik nie uzupełni paliwa, to wygasza się z pozostawieniem warstwy węgla drzewnego. Minimalizuje to liczbę rozpaleń w ogóle a jeśli już rozpalenie się trafi, to z użyciem warstwy węgla drzewnego jest łatwiejsze i czystsze.
  • jest wbudowana ochrona powrotu – temperatura w wewnętrznym obiegu wodnym kotła jest utrzymywana na min. 60 st.
  • komora zasypowa nie jest zasmolona – jest izolowana od wymiennika
  • jednocześnie paliwo nie rozpala się w całej objętości
  • kocioł jest w stanie pracować w instalacji z obiegiem grawitacyjnym

Można rozwiązać podstawowe problemy zasypowców? Można.

Screenshot_20191113_225249.thumb.png.a9625da2523a17cf3442c43ecfc3ca60.png

Screenshot_20191113_225309.thumb.png.78fc724a1343f7e7e46e6a82c24c91bb.png

Screenshot_20191113_224939.thumb.png.a06c783766be02cf1e89cbe0e07276fb.png

Navod+BH.1.pdf BC_certificate_of_test_ecodesign.pdf

Opublikowano

Jakie są ceny tego kotła i gdzie go można kupić?

Opublikowano
52 minuty temu, h3nio napisał:

wersja 15 kW 49,5 tys Kč (netto).

Drogo. Wychodzi prawie 2 razy tyle co za Atmosa 

Opublikowano

Panowie. Kocioł fajny. Dobrze pomyślany. Zrobiony tak, żeby użytkownik czy instalator miał małe szanse, żeby coś spieprzyć. Ale prawie taką samą funkcjonalność można osiągnąć w naszych dolniakach. W dodatku możemy jeszcze palić węglem. Polecam lekturę jego instrukcji. Sporo da do myślenia w sprawie podawania powietrza do spalania. Wg mnie to jedna z najważniejszych spraw przy spalaniu przede wszystkim drewna. Często ważniejsza niż zabudowanie całego kanału dopalającego szamotem...

Opublikowano
4 godziny temu, SONY23 napisał:

Ale prawie taką samą funkcjonalność można osiągnąć w naszych dolniakach.

Tylko że kupując taki kocioł masz od razu wszystko na gotowo i elegancko. Nie musisz rzeźbić, poprawiać fabryki, łykać pył i sadzę w kotłowni. To jest gotowiec dostępny dla Kowalskiego (czy raczej Novaka) a nie tylko nerdów, co wszystkie fora zjedli.

• Zgadzam się 1
Gość Visitor1230
Opublikowano

@SONY23 Ciebie  nikt i nic nie przekona, ze moze byc cos lepszego od dolniaka. A tym bardziej, ze nie da sie w nim palic weglem. A ten kociol jest lepszy. Utrzymuje zar 24 h. I w sezonie nie ma w nim rozpalania. Montujesz bufor. Palisz raz na dobe, dwie na max sprawnosci bez dlubania. Praca przy nim to ew. popiol w ktorym jest zar. Reszte mozna zalatwic odkurzaczem przemyslowym. Ten kociol sam sobie dozuje powietrze na podstawie zawarosci tlenu w spalinach. A spalic mozesz wszystko co drewnniane. Drewno, trociny, jakies szczapy, zrebki. Polana moga byc dluzsze, co oznacza mniej pracy przy pilowaniu. I palenie w takim kotle w zestawie z buforem bedzie naprawde tanie. Zauwazyles jak czysta Jet kotlownia na filmie, ktory wrzuciles? Przy weglu nie bedzie to nigdy mozliwe. 

Opublikowano
7 godzin temu, h3nio napisał:

@swampshark od 49,5 tys Kč (netto).

netto 8200zł + czeski VAT 21% = ok 10000zł  - ciekawa opcja jesli naprawde przy mocy nominalnej spaliny mają 130;C   a nie 230 w rzeczywistości.     

Ciekawa alternatywa do Defro HG czy ATMOSA.

Ciekawe jest to dawkowanie przez elektronikę PW - jak to zdaje egzamin.???   Na pewno wartwa  zaru nie utrzyma sie przez 6 czy 7h  ale połowe tego.

Opublikowano

O tym albo bardzo podobnym kotle czytałem i pisałem już jakiś czas temu. Sam wzorowałem się przy podawaniu powietrza.Nawet kiedyś podawałem jako  przykład, że część powietrza w kotłach zgazowujących można dawać  nad zasyp. A wtedy na forum panował  jedyny słuszny pogląd, że tylko pod ruszt ( także przy  drewnie...) Sam uważam, że to świetny i przemyślany kocioł. Ale wiem też, że tak samo spalam drewno w swoim. Nie rozumiem, czemu to do niektórych nie dociera. W swoim DS-e zgazowuję drewno. Na pewno z mniejszą sprawnością, bo bez wyciagu i spaliny muszą mieć większą temperaturę ale zgazowuję.  A jak mam ochotę, to mały myk i palę węglem i też bardzo czysto i ekonomicznie. Rozumiem, że wielu ma może kiepskie doświadczenia z zasypowcami i jak na własne oczy nie zobaczy, to w takie teksty nie uwierzy...

A kociołek z tematu w wersji podstawowej ma ręczne nastawy powietrza a lambda i sterowanie automatyczne PP i PW w opcji, czyli dodatkowo płatne. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
24 minuty temu, mikkei napisał:

Na pewno wartwa  zaru nie utrzyma sie przez 6 czy 7h  ale połowe tego.

Jak byk stoi, ze zar utrzymuje sie do 24 godzin.

Opublikowano

Tylko ile to kosztuje ? Przecież to marketing. U siebie też bez elektroniki mogę zrobić, żeby nie wypalało się do końca i na ruszcie był żar ale to strata paliwa podobnie jak praca na zbyt niskiej mocy. Może i fajne ale strata...

Opublikowano
7 minut temu, Visitor1230 napisał:

Jak byk stoi, ze zar utrzymuje sie do 24 godzin.

Papier wszystko przyjmie -  żar z wegla nie utrzymuje sie do 24h a co dopiero wegiel drzewny -  chyba nie uzywałeś nigdy grilla - 3-4h i pozamiatane.

Ciekawi mnie natomiast ta siatka - z jakiego to może być materiału  ???  inox sie przepali na 100%

Gość Visitor1230
Opublikowano
6 minut temu, SONY23 napisał:

Tylko ile to kosztuje ? Przecież to marketing.

Jeasne. Wszystko mozna zrobic. Z tym ze nie kazdy spedza zycie w kotlowni. A ile kosztuje MPM dolniak? Pare kawalkow zespawanej blachy… 4, 5 tys. to nkie marketing?

3 minuty temu, mikkei napisał:

Papier wszystko przyjmie

Oczywiscie. mozna wtedy wnioskowac, ze papier przyjal ze to kociol. A w rzeczywistosci zwykla lodowka. 

4 minuty temu, mikkei napisał:

chyba nie uzywałeś nigdy grilla - 3-4h i pozamiatane.

Coz, jezeli porownujesz grilla do kotla zgazowujacego to brawo...

Opublikowano

A ty masz kocioł zgazowujacy - czy zasłyszałeś wszystko z internetów ?    Niestety w internetach czasami dorosłe dzieci bajki wypisują .

Naprawdę szkoda 1 - ze producent nie nakrecił TIME LAPSE z palenia w tym kotle  czy naprawde wytrzymuje te godziny palenia na 1 zasypie czy nie tak samo z tym żarem.

Inaczej to można sobie wypisywać  w informacji handlowej wszystko .   -

Tak jak sonda Lambda która jest Opcją z innym sterownikiem, normalnie tym piecem steruje czujnik temperatury.  

Nie twierdzę absolutnie że ten piec jest zły ale Pepiki sie za bardzo rozkreciły w samozachwycie z tym trzymaniem temperatury na drewnie które jak wiadomo bdziknie i koniec.

Opublikowano

Takie czasy, że za zwyczajne rzeczy trzeba płacić krocie...

A co do warstwy żaru... W instrukcji stoi ". 6-10 godzin". I wg mnie pójdzie na ten patent z 10-20% paliwa załadowanego w kocioł. Będzie się tliło, bździło ale żar będzie...

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nie chce mi sie z wami gadac. Trzymajmy sie tego, ze waze MPMy dolniaki sa najlepsze , najsprawniejsze najtansze.  Az dziw bierze, ze wszyscy sa jacys nienormalni i ich nie maja.

Opublikowano

A ja wcale nie mam MPM-a...  Gdybym miał palić tylko drewnem kociołek o którym rozmawiamy chętnie bym przygarnął. Tylko czy jest aż tyle wart ? No ale skoro zwykły dolniak kosztuje 5k, to taki rzeczywiście jest wart dwa razy tyle...

Opublikowano

Zaczynam mieć ochotę powrócić do prostej techniki i wybudować coś identycznego jak ma Heso.Komora zgazowująca z cegły i wymiennik żeliwny,proste i skuteczne a najważniejsze że prawie wieczne.

Opublikowano

Jeśli warstwa żaru jest duża to świadczy o tym że się nie spaliła. Zależy na jaki wynik idziemy? Czy na długość podtrzymania warstwy żaru? Czy na efektywność ogrzewania?

Przy wyizolowanej osłonie z szamotu i przymknięciu kotła kiedy jeszcze jest duża warstwa żaru to ona długo tam pozostanie ( dla samego pozostania bo nic nie grzeje).

Podobnie w kaflakach - długo żar pozostaje jak się go szczelnie zamknie. Tylko tam żar jeszcze ogrzewa bo szamot nie jest wyizolowany.