Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grawitacja A Zabezpieczenie Powrotu Kotla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, zaciapa napisał(a):

A tak z ciekawości, jeśli mam w buforze po 95*na całej objętości to co się wtedy dzieje? Domknięte się klapowy? 

Nie ma roznicy gestosci wiec jesli sie domyka to z innego powodu. Np. dlatego ze zamontowany jest w pionie i ciezar kulki domyka zawor (o ile gestosc materialu kulki jest wieksza od gestosci wody). Jesli schlodzisz bufor na dole to ciezar wody  zimnej wypchnie cieplejsza do gory i jak pokona sile ciezaru kulki to zawor sie uchyli.

To jak z balonem na cieple powietrze lub statkiem na wodzie. Balon czy statek mimo swojej duzej wagi ma sumarycznie gestosc mniejsza niz gestosc powietrza (zimnego) czy wody.

Opublikowano

@PioBin no mi akurat chodziło o klapowy w poziomie mam i działa dobrze, ale to nie ważne już..

Teraz wiem o co biega, bo ja zawsze rozumiałem, że ciepło idzie do góry, a to chodzi o to, że zimniejsze masy wypychają te cieplejsze bo są gęstsze.. 

Dobrze teraz rozumuje? 

Opublikowano

Dobrze, dobrze.

Wazna jest gestosc (ciezar). Ciezkie wypycha to lekkie do gory.

Lekkie tez zawsze cos wazy i jest przyciagane sila grawitacji ale ze pod nim jest ciezsze to ono jest zawsze na dole.

Opublikowano
8 godzin temu, carinus napisał(a):

@szpenio Skąd u Ciebie takie ciśnienie w instalacji? Masz dwupiętrowy budynek? Też mam instalację zamkniętą i piętro w domu, ale ciśnienie trzyma się na poziomie 0,7-0,9 bara.

Nie nie, to nieporozumienie, ja po prostu chaotycznie skomentowałem posty kol. zaciapa, który podał to ciśnienie u siebie i ja bym nie chciał mieć takiego w swoim buforze. Na razie jestem zdecydowany na układ otwarty, ale kto wie jak w końcu zrobię, gdy się dokształcę z naczyń zamkniętych 😀

Opublikowano
W dniu 6.02.2024 o 01:33, zaciapa napisał(a):

Jest jeszcze jedna kwestia, apropo ciągu o którym pisałem na klubie, że mam za mocny i też może to być problem

A myślałeś o tym (i czy próbowałeś) aby zmniejszyć uchylenie zasuwy dopuszczającej powietrze wtórne? I czy to przynosiło efekt?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.02.2024 o 20:57, Matejko1 napisał(a):

A myślałeś o tym (i czy próbowałeś) aby zmniejszyć uchylenie zasuwy dopuszczającej powietrze wtórne? I czy to przynosiło efekt?

Próbowałem różne ustawienia, efektów zadowalających nie było.. Jutro będę testował przerobiony oryginał, sam jestem ciekaw efektów 🙂

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Przydało się 1
Opublikowano

Może przy robieniu instalacji komuś się przyda - widziałem film na którym autor jest zdania, iż filtry siatkowe powinny być przed zaworami termostatycznymi trójdrogowymi aby nie dostały się do nich zanieczyszczenia, a zawór trójdrogowy termostatyczny na grzejniki powinien mieć odpowiedni przepływ i że przy dużej ilości grzejników taki przepływ ma zawór z siłownikiem:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Powyższy schemat z poprzedniego postu dot. połączenia krzyżowego dwóch buforów, pojawia się też na dyskusji na forum muratora pod tym linkiem:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?147321-Piec-100-bufor%C3%B3w-i-grawitacyjne-zabezpieczenie/page5

Może komuś się przyda więc wrzucę znalezione w internecie filmy z kanału youtube MakGajwer o jego instalacji centralnego ogrzewania gdzie grawitacyjnie działają bufor, kocioł 5 klasy, boiler CWU i kaloryfery.

Co ciekawe autor podaje temperatury w poszczególnych częściach instalacji i to w zależności od tego czy działa ona grawitacyjnie czy na pompce, ale nie jestem pewien czy mierząc temperaturę powrotu zimnej wody z bufora do pieca odczekał aby po zamieszaniu wody w buforze przez pompki cyrkulacyjne bufor się w pełni rozładował a potem grawitacyjnie ładował.

Tutaj zrzut ekrenu ze schematem instalacji z filmu (podejrzewam, że schemat nie uwzględnia faktycznych spadków):

SchematMakGajwera.thumb.png.7c20e7857474237ee398df01b91e6982.png

A tutaj filmy o jego instalacji (w filmie pt. Uzupełnienie do filmu: Działający grawitacyjnie piec 5 klasy. jest schemat):

Edytowane przez Matejko1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 20.01.2024 o 16:10, zaciapa napisał(a):

Tak wygląda cała instalacja, ładowania bufora i podłogówki 🙂

IMG_20240111_121935.jpg

@CezarCs Moim zdaniem lepiej abyś rozważył aby zrobić obejście podobnie jak @zaciapa na tym zdjęciu – czyli obejście grawitacyjne na najkrótszej linii pomiędzy kotłem a buforem a pompkę w łuku ponad bajpasem.