Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie jest pompa w cenie kotła a co z nią zrobisz to już Twoja sprawa

Opublikowano

Kto ma z Was RBD 10kW? Chciałbym podejrzeć jak tam spalanie i wykresy u Was. 

Planuję budowę, a tym samym kotłownie i mieszam się między PC, a właśnie pelletem. Założenia mam takie:

• Dom około 200m z silikatu, bez piwnicy, bez udziwnień, prosta bryła, dach 4 spadowy, ceramiczna lub betonowa dachówka
  • Garaż 40m2 nie ogrzewany, bądź ogrzewany tylko z któreś strony (od bramy garażowej?)
  • Na całości podłogówka
  • Możliwie dobre docieplenie budynku
  • W salonie jedno duże okno HST
  •  Poddasze nieogrzewane (do adaptacji kiedyś bądź zwyczajny strych - jeszcze nie wiem)
  • Chciałbym z salonu sterować piecem
  • Chciałbym, aby na pokoje puścić osobne pętla do grzania i dać tam również sterownik - wychodzę z założenia, że po co grzać wszystko jak można to oprogramować i grzać tam, gdzie trzeba i w godzinach jakich trzeba
  • CO + CWU z jednego pieca
  • Chciałbym mieć bufor ciepła, ale nie wiem jaki
  • Chciałbym również dodać większy zasobnik na pellet

Przeglądałem SlimKo z kotłospawa, ale patrząc na komory spalania i popiół u Was, chyba większą bezobsługowość wolałbym dołożyć i mieć spokój.

Czy ma ktoś może jakieś kalkulacje PC vs taki RDB w okresie 10letnim? :D 

Czy ktoś jest w stanie utwierdzić mnie w pellecie, a może wręcz odwrotnie? Spodziewam się od 2,5 do 3T pelletu rocznie - mogę się zaskoczyć czy mocno zdziwić? :D 

Opublikowano

Na 200m2 to chyba z tymi tonami się lekko zdziwisz. U mnie pali 2.5 przy 80m2. Fakt stary dom, bez bufora i praktycznie same grzejniki, za to dość dobrze ocieplony. Kocioł głównie się nudzi i pracuje na 10% mocy a i tak swoje musi zjeść. Nie chcę prorokować ale wydaje mi się, że spali sporo więcej. Gdybym budował to bezapelacyjnie wybrał bym PC. 

Opublikowano

Pierwszy sezon zakończyłem w 12 miesiącu jakieś 4.8T. W nie w pełni skończonych termo- modernizacjach. Dom z 1998 roku. 140m2 plus garaż 30m2

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobra, ale technologia budowy też swoje robi, dom 20 lat młodszy to też inaczej. Grzane będzie tylko 150m2, gdzie rozmyślam jeszcze na przcięciu dołu o któryś metr. Nie uważacie tak? Izolacji fundamentów nie zmodernizujecie :d 

Hydro, dlaczego mimo wszystko szedłbyś w PC? Kusi wygoda czy koszty? Bez PV raczej wyjdzie podobnie jak pellet. Ile daliście na swoje instalacje pelletowe?

Opublikowano

Z prostego powodu, wygoda użytkowania. Przy najlepszym kotle i tak musisz do niego iść żeby wsypać, opał musisz ogarnąć, przetransportować i zmagazynować. Do tego jeszcze od czasu do czasu wynieść popiół i wyczyścić komin i kocioł. Przy PC tego nie ma. Nie żebym zniechęcał bo ja jak dotychczas jestem zadowolony z użytkowania mojego kociołka szczególnie, że przesiadając się z miałowca pozbyłem się etatu palacza. Jednak przy pompie nie robi się już praktycznie nic. Z czasem dołożysz FV i masz grzanie za półdarmo. 

Opublikowano

No co Ty? Pelletu też sobie dosypie i popiół wyniesie?:-):-)

Opublikowano
13 minut temu, hydro521 napisał:

Przy najlepszym kotle i tak musisz do niego iść żeby wsypać, opał musisz ogarnąć, przetransportować i zmagazynować

No tak, pewne rzeczy robisz przed sezonem, niech Ci pójdzie na to ..... z górką jeden dzień.

15 minut temu, hydro521 napisał:

Do tego jeszcze od czasu do czasu wynieść popiół i wyczyścić komin i kocioł

Popiół wynosisz raz na kilka miesięcy, kocioł czyścisz raz w sezonie a komin ogarnia również raz w roku kominiarz. 

To tak z innej perpsektywy.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no, nie zrozumcie mnie źle. Już wyżej napisałem, że jestem bardzo zadowolony z przejścia na poziom pelletu. Kolega tylko pytał co bym wybrał i dlaczego. No i te drobne aspekty moim zdaniem przeważają szalę na korzyść PC. 

Edytowane przez hydro521
Opublikowano

W dniu 18.09.2020 o 15:18, piciuok napisał:

Kto ma z Was RBD 10kW? Chciałbym podejrzeć jak tam spalanie i wykresy u Was. 

Planuję budowę, a tym samym kotłownie i mieszam się między PC, a właśnie pelletem. Założenia mam takie:

• Dom około 200m z silikatu, bez piwnicy, bez udziwnień, prosta bryła, dach 4 spadowy, ceramiczna lub betonowa dachówka
  • Garaż 40m2 nie ogrzewany, bądź ogrzewany tylko z któreś strony (od bramy garażowej?)
  • Na całości podłogówka
  • Możliwie dobre docieplenie budynku
  • W salonie jedno duże okno HST
  •  Poddasze nieogrzewane (do adaptacji kiedyś bądź zwyczajny strych - jeszcze nie wiem)
  • Chciałbym z salonu sterować piecem
  • Chciałbym, aby na pokoje puścić osobne pętla do grzania i dać tam również sterownik - wychodzę z założenia, że po co grzać wszystko jak można to oprogramować i grzać tam, gdzie trzeba i w godzinach jakich trzeba
  • CO + CWU z jednego pieca
  • Chciałbym mieć bufor ciepła, ale nie wiem jaki
  • Chciałbym również dodać większy zasobnik na pellet

Przeglądałem SlimKo z kotłospawa, ale patrząc na komory spalania i popiół u Was, chyba większą bezobsługowość wolałbym dołożyć i mieć spokój.

Czy ma ktoś może jakieś kalkulacje PC vs taki RDB w okresie 10letnim? :D 

Czy ktoś jest w stanie utwierdzić mnie w pellecie, a może wręcz odwrotnie? Spodziewam się od 2,5 do 3T pelletu rocznie - mogę się zaskoczyć czy mocno zdziwić? :D 

2.5 tony na 250m2????

raczej 3 tony na max 150m2 i to przy dobrym ociepleniu wraz z oknami i przy grzaniu podłogówką.

https://stokercloud.dk/v3/#/bsbojano/main-page    ->    Konsumpcja

Ale podobnie i PC żeby mieć fajne rachunki też trzeba spełnić powyższe..

Niemniej jednak Polecam RTB i BS+

Tu masz coś dla siebie RTB 16kW w domu 240m2 + garaż ogrzewany węzłem cieplnym, ocieplenie dobre ale nie bardzo dobre, rejon kaszubski czyli równy tym podgórskim. Wynik 4.5 - 4.8 tony rocznie to i tak nieźle wg mnie bo większość peleciaków w Pl pali właśnie około 4 ton.

https://stokercloud.dk/v3/#/rtbbobolice/main-page   ->    Konsumpcja

W sumie jeżeli chcesz spalać 2 tony to zmniejsz rozmiar domu do 150m2 i wstaw piecyk typu hydro. Zamiast kotłowni będziesz grzał salon ;)

Konfiguracja pieca którą opisałeś to już koszt 40k lub może więcej jeżeli wstawić pneumatykę podającą paliwo z silosu.

Jeżeli odpuścisz sobie bufor ciepła i pneumatykę to 30k tak nawiasem mówiąc

Jeżeli nie masz miejsca na bufor 1000l lub 2000l TO WEŹ SE ODPUŚĆ. Poza tym duńczycy śmieją się z buforów w domach jednorodzinnych.

Jeżeli chcesz ogrzewac strefy czasowo to fajnie i polecam - masz w standardzie 4 strefy

Jeżeli chcesz więcej stref np5 i jednocześnie ogrzewaniewanie podłogówką no to już moduł rozszeżeń

powyższe + sterowanie z salonu jak najbardziej daje Ci RTB i BS+

Zasobnik powiększony np 330kg oraz co i cwu z pieca to pikuś.

Co do porównania peleciak vs PC to jeżeli chodzi o moje peleciaki z ostatnich 11 lat to spalanie 3 - 5 ton, co roku serwisy 300 - 400zł  Czasami jakieś drobne wymiany naprawy pierdółki i piece wyglądają jakby miały pochodzić drugie tyle lat. Jak PC to nie wiem, musisz spytać pompiarza.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.09.2020 o 21:15, ŁukAsh napisał:

2.5 tony na 250m2????

raczej 3 tony na max 150m2 i to przy dobrym ociepleniu wraz z oknami i przy grzaniu podłogówką.

https://stokercloud.dk/v3/#/bsbojano/main-page    ->    Konsumpcja

Ale podobnie i PC żeby mieć fajne rachunki też trzeba spełnić powyższe..

Niemniej jednak Polecam RTB i BS+

Tu masz coś dla siebie RTB 16kW w domu 240m2 + garaż ogrzewany węzłem cieplnym, ocieplenie dobre ale nie bardzo dobre, rejon kaszubski czyli równy tym podgórskim. Wynik 4.5 - 4.8 tony rocznie to i tak nieźle wg mnie bo większość peleciaków w Pl pali właśnie około 4 ton.

https://stokercloud.dk/v3/#/rtbbobolice/main-page   ->    Konsumpcja

W sumie jeżeli chcesz spalać 2 tony to zmniejsz rozmiar domu do 150m2 i wstaw piecyk typu hydro. Zamiast kotłowni będziesz grzał salon ;)

Konfiguracja pieca którą opisałeś to już koszt 40k lub może więcej jeżeli wstawić pneumatykę podającą paliwo z silosu.

Jeżeli odpuścisz sobie bufor ciepła i pneumatykę to 30k tak nawiasem mówiąc

Jeżeli nie masz miejsca na bufor 1000l lub 2000l TO WEŹ SE ODPUŚĆ. Poza tym duńczycy śmieją się z buforów w domach jednorodzinnych.

Jeżeli chcesz ogrzewac strefy czasowo to fajnie i polecam - masz w standardzie 4 strefy

Jeżeli chcesz więcej stref np5 i jednocześnie ogrzewaniewanie podłogówką no to już moduł rozszeżeń

powyższe + sterowanie z salonu jak najbardziej daje Ci RTB i BS+

Zasobnik powiększony np 330kg oraz co i cwu z pieca to pikuś.

Co do porównania peleciak vs PC to jeżeli chodzi o moje peleciaki z ostatnich 11 lat to spalanie 3 - 5 ton, co roku serwisy 300 - 400zł  Czasami jakieś drobne wymiany naprawy pierdółki i piece wyglądają jakby miały pochodzić drugie tyle lat. Jak PC to nie wiem, musisz spytać pompiarza.

Z tego co pamiętam to serwis 550 :p Apropo jak tam mój tablet? ;-) 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.09.2020 o 21:19, hydro521 napisał:

Z tego co pamiętam to serwis 550 :p Apropo jak tam mój tablet? ;-) 

Oki 350 + dojazd :( Ale nad wszystkim pracujemy :)

tablet czeka, nikt do nikogo się nie odzywa więc się nudzi. Zgadajmy się w tyg i wysyłamy!

Jak toyota?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.09.2020 o 21:25, ŁukAsh napisał:

Oki 350 + dojazd :( Ale nad wszystkim pracujemy :)

tablet czeka, nikt do nikogo się nie odzywa więc się nudzi. Zgadajmy się w tyg i wysyłamy!

Jak toyota?

A skąd wiesz? No dzięki, jeździ. Trochę głośna ale w porównaniu do 20 letniego Opla to jak przesiąść się ze śmieciarza na RTB :) 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Może doprecyzyje - 200 dom, w tym garaż 43m nieogrzewany - czyli 150 hakiem wychodzi ale prawdopodobnie przytniemy go o 10m2 więc byłoby git. 

@ŁukAsh Dzięki za konkretne informacje. Rozumiem, że te 5 ton to z okresu zimy 2010-2012? Wtedy chyba byłoo chłodniej :) miejsce dopiero w planowaniu, idę w projekt indywidualny więc mam wolną rękę co jak i gdzie. Te stroker pierwszy to u ciebie czy u kogoś na 150m2?

Liczę się z takim kosztem kotłowni, można by powiedzieć, że PC wyjdzie podobnie w takim razie. Obawiam się tylko co będzie jak przyjdzie ten miesiąc po -20 i co wtedy? 

Z drugiej strony podłączają i się zapomina. Jak dojdzie PV to kosztami można zejść do prawie zera. Ponoć jak kasa ma się kisić to lepiej tak "zainwestować". 

@Olo04 @eliks podacie namiary na swoje strokery? Jaki macie dom i jak ocieplony?

Opublikowano

Ja nie posiadam. Mam biedny, prosty kociołek bez internetu. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Po co nam net, "włącz i zapomnij" ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z Waszej rozmowy wynika  że  v13  nie obsłuży podlogowki: zawor 3d z silownikiem + czujnik temperatury zaworu+ ewentualnie pompa ( pompa może być podłączona pod techa który będzie sterował siłownikami za pośrednictwem czujników pokojowych).

Chodzi mi o pogodowe sterowanie zaworu ,dostosowanie temp. Wody  do warunków zewnętrznych. 

Dodam że poddasze z grzejnikami chciałbym zasilić inną temp wody poprzez czujnik pokojowy.

W schematach blackstar jest taka opcja .tylko nie widzę schematu połączeń sterownika z osprzętem . 

Oczywiście oba obiegi grzejników i podlogowki za sprzęgłem . Grzejniki bez zaworu 3d .

Ewentualnie gdyby z poziomu v13 nie bylo możliwości to może moduł rozszeżeń da radę lub rtb z v16 a w ostateczności to sterownik zaworu techa  z czujnikiem temp zaworu i zewnętrznym.

Tylko wtedy 3 sterowniki w kotłowni:) pieca ,siłowników i zaworu 3d.

Opublikowano

Nic nie trzeba dokładać z obcego sterowania do kotłów NBE tylko ewentualnie moduł rozszerzeń. Różnica między V13 a V16 to taka że w pierwszym trzeba pobawić się ustawieniem dmuchawy aby prowadzić prawidłowy proces spalania w oparciu o tleny z sondy. Robi się to praktycznie podczas pierwszego uruchomienia z możliwa korekta późniejsza przy zmianie pelletu. W V16 wszystko dzieje się automatycznie w oparciu o podcisnienie i sondę lambda potrzebne jest tylko przeważenie pelletu. 

Opublikowano
W dniu 5.08.2020 o 13:40, sambor napisał:

To jest pokrętne i nieprawdziwe.

Ponadto w kotle brak czujnika temp zewnętrznej i sterowanie temp na odbiory tym czujnikiem.

Sterowanie przez dane z neta w naszych warunkach jest fikcją

Moje poglądy - moja sprawa, opinia moja jest jak najbardziej obiektywna, kotła nie kupowałbym dla siebie, więc i tak nie byłoby mojej opinii z użytkowania.

Natomiast chciałem się zabezpieczyć przed niewłaściwym wyborem kotła dla potencjalnych klientów.

Wygląda na to że jest czujnik zewnętrzny 

Screenshot_20201011-110433_Drive.jpg

Opublikowano (edytowane)

Czujnik zewnętrzny jest z najbliższej stacji pogodowej zczytywany przez www i działa, kwestia prawidłowych ustawień. Z tego co wiem możliwe że zostanie dodana funkcja obniżenia mieszacza po dogrzaniu i wtedy będziemy mogli odznaczyć ktora strefa jest ogrzewaniem podłogowym. Tutaj przykład. Kocioł praktycznie w pracy ciągłej wygaszany tylko przy dużym wzroście temperatury zewnętrznej (słońce) 

https://stokercloud.dk/v3/#/red/main-page

Edytowane przez pospisz