Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Palnik dekarski przyłożyć do tego wymiennika i się wypali smoła. Potem wyciorem szczotką i będzie czysty.

Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem dotleniania komory zasypowej co zapobiega robienia się takiego kondensatu ,w tym przypadku stawiam blachę po bokach każda zakrywa jeden kanał rusztu z boku dzięki temu powietrze z pod rusztu unosi się między tą blachą a ścianą boczną do góry i teraz najważniejsze w tej blasze trzeba nawiercić dziury na wysokości załadowanego opału i też na szczycie blachy otwory fi 8 minimum co około cztery cm odstęp , ma to wyglądać jak ekrany w kotłach HG ,propozycja może się wydawać dziwna ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz .Zwykły trociniak też można łatwo do powietrzyć aby nie lało się po rurach a tam dopiero się smoła leje.

• Przydało się 1
Opublikowano

Kol @szpenio mój poprzedni piec miał podobny układ wymiennika tylko poziomy i taka 3 też była bez dostępu. (Typ GS i DS w jednym) czyściłem tylko 1 nigdy na błysk. Nieraz go wypalałem papierami i wymiatalem. Miałem szczęście że mi się komin nie zapalił. Taka rurka 1/2 była by dobra. Mój ma fi 12 ale pracuje w pionie. Proponowany przez Kol @Piecuch19 palnik może by sobie poradził ale to by trochę trwało i mogłyby mieć odwiedziny panów z OSP I żeby na kominie się skończyło. A może przyspawać szerokie dłuto stolarskie. Jedno jest pewne trochę czasu to zajmie.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Może nie dłuto, ale szeroki pilnik do metalu. Odciąłem kawałek ze starego pilnika i przyspawałem to do kawałka pręta zbrojeniowego. Ustawiony odpowiedni kąt natarcia, dobrze naostrzony, czyści wszystko suche, mokre, daje rade.

• Zgadzam się 1