wladok Opublikowano 12 Maja 2019 Autor #126 Opublikowano 12 Maja 2019 Nie wiem ,w ustawieniach nie widzę innej opcji,mam właczoną ochronę 4d, zawór otwiera się i zamyka - ochrona powrotu jest. Zawór 4d nie uchyli się jeżeli nie załączona zostanie pompa grzejnikowa. Pozostaje chyba zrobic tak jak schemat w poście #106,lub na załączonym schemacie tylko w nim brak pompy powrotu.
PioBin Opublikowano 12 Maja 2019 #127 Opublikowano 12 Maja 2019 Teraz, wladok napisał: Zawór 4d nie uchyli się jeżeli nie załączona zostanie pompa grzejnikowa To zle. Pompa nie ma nic do otwarcia zaworu. Zawor powinien chodzic tylko na podstawie odczytu temperatury z czujnika za zaworem. Wlasciwe jego miejsce zamontowania tez jest istotne.
wladok Opublikowano 13 Maja 2019 Autor #128 Opublikowano 13 Maja 2019 Nie tu leży problem: Czujnik jest za pompą tak jak na załaczonym zdjeciu post # 123 w lewym górnym rogu osłonięty czerwoną otuliną. Sczytuje temperature dobrze,bo jest taka sama jak na wskazniku tym okrągłym-obok czujnika przylgowego.
Gość Digitrax Opublikowano 13 Maja 2019 #129 Opublikowano 13 Maja 2019 Nie myl czujnika w ogrzewaniu podłogowym z czujnikiem za zaworem 4D. Powinien on być przyczepiony do rury bezpośrednio za zaworem 4D aby mógł mierzyć temperaturę wody płynącej do mieszacza podłogówki także.
wladok Opublikowano 13 Maja 2019 Autor #130 Opublikowano 13 Maja 2019 To czujnik temperatury powinien być na wyjsciu mieszacza 4d,a nie za pompą podłogówki?-- chodzi mi o sterowanie mieszaczem 3d.Mieszacz 3d otwiera się ,ale w tym czasie jak nie załączone jest ogrzewanie grzejnikowe to zawór 4d nie puszcza wody ciepłej z kotła lub minimalnie, że zdaje mi się że pompa podłogi chodzi prawie na sucho
wladok Opublikowano 13 Maja 2019 Autor #131 Opublikowano 13 Maja 2019 Żle napisałem w poprzednim poście,pompa nie chodzi na sucho tylko chyba na podmieszaniu swojego obiegu.
mironw Opublikowano 18 Maja 2019 #132 Opublikowano 18 Maja 2019 Tak jak już pisałem jeśli ma się podłoge wpiętą ZA 4D to jak nie działa pompa CO lub zawór 4D chroni powrót to przez dużą bezwładność podłogówki zawsze będą zakłócenia , walczyliśmy z tym już kiedyś przez dwa tygodnie ( sezon przejściowy ) i jak popracowało ze dwa dni to znowu klapa , DLATEGO OD TEGO CZASU PREFERUJE POMPĘ KOTŁOWĄ bezpośrednio między zasilaniem a powrotem kotła . Jak jest pompa kotłowa to wyłącza się ochronę 4D niech kotłowa tego pilnuje , a jak nie działa CO to 4D ustawić ręcznie tak na 50% , i tu znowuż też wole podłogówkę mieć PRZED 4D .
sambor Opublikowano 18 Maja 2019 #133 Opublikowano 18 Maja 2019 29 minut temu, mironw napisał: wole podłogówkę mieć PRZED 4D . To wszystko zależy od wielkości podłogówki, jak duża to danie jej przed 4-D może pozbawić kocioł ochrony powrotu. Ale podstawową wadą jest niewłaściwe sterowanie zaw 4-D, wg mnie to bzdura aby zawór 4-D zamykał się całkowicie.
Gość Digitrax Opublikowano 18 Maja 2019 #134 Opublikowano 18 Maja 2019 Jak się ma pompę kotłową to 4D jest zbędny i wtedy wystarczy 3D z pompą do obiegu grzejników oraz 3D z pompą do podłogówki.
mironw Opublikowano 18 Maja 2019 #135 Opublikowano 18 Maja 2019 W dniu 13.05.2019 o 07:43, wladok napisał: jak nie załączone jest ogrzewanie grzejnikowe to zawór 4d nie puszcza wody ciepłej z kotła lub minimalnie, że zdaje mi się że pompa podłogi chodzi prawie na sucho A nie włączyłeś opcji lato , pompa podłogi nie ma prawa chodzić na sucho no chyba że w pętlach podłogi nie masz wody( czyli dziura )
mironw Opublikowano 18 Maja 2019 #136 Opublikowano 18 Maja 2019 9 minut temu, sambor napisał: To wszystko zależy od wielkości podłogówki, jak duża to danie jej przed 4-D może pozbawić kocioł ochrony powrotu. dlatego zainstalowaliśmy pompe kotłową i sobie radzi , a podłogówka ma 7 pętli około 80 m2 16 minut temu, Digitrax napisał: Jak się ma pompę kotłową to 4D jest zbędny i wtedy wystarczy 3D z pompą do obiegu grzejników oraz 3D z pompą do podłogówki. ale jak kolega ma już 4D to trzeba wykorzystać
Gość Digitrax Opublikowano 18 Maja 2019 #137 Opublikowano 18 Maja 2019 Ja bym ożenił go na Allegro i kupił 3D. Wtedy oba obiegi pracują niezależnie. Siłownik można wykorzystać.
wladok Opublikowano 19 Maja 2019 Autor #138 Opublikowano 19 Maja 2019 20 godzin temu, mironw napisał: dlatego zainstalowaliśmy pompe kotłową i sobie radzi , a podłogówka ma 7 pętli około 80 m2 ale jak kolega ma już 4D to trzeba wykorzystać Właśnie zainstalowałem podłogówke przed 4d,przeniosłem zasilanie CWU na powrót /tak jak było poprzednio/,zainstalowałem dodatkowy odpowietrznik bojlera CWU,dodałem ZZ w powrocie podłogówki. Woda w Bojlerze dalej bulgocze,przelewa się,więc chyba to nie chodzi o odpowietrzenie bojlera ,a chyba zasysane jest z czegoś powietrze.Zaczeło to się po zainstalwaniu pompy na powrocie do ochrony.Na dokładkę chyba zapowietrzyłem podłogówke/nie odkręciłem tego małego zaworkuna belce rozdzielacza/ i nie mogę tego nowego układu pdłogówki przetestowac.Jak włączę podłogówkę na zasilaniu temp. wzrasta, ale na powrocie tego nie widać, po pwenym czasie rotametry unoszą się do góry nie wim czy coś idzie w podłogówkę.Jak odpowietrzyć prawidłowo,lub jak sprawdzić czy jest zapowietrzona?W załączniku zdj po przeróbce.
mironw Opublikowano 20 Maja 2019 #139 Opublikowano 20 Maja 2019 ale źle masz powrót z podłogówki i brak ZZ na powrocie
wladok Opublikowano 20 Maja 2019 Autor #140 Opublikowano 20 Maja 2019 Zawór jest tylko faktycznie pozostawiłem powrót tak jak był poprzednio razem z grzejnikami ,dzieki za zauwazenie błędu,Pewnie dlatego mam coś nie tak z powrotem z podłogówki.A to przelewanie w bojlerze nadal jest,chociaz dodałem dodatkowo odpowietrznik-ma ktos na to jakąś wskazówkę?Za pompą wstawić powrót z podłogi -będzie problem -brak miejsca nie wiem jak to zrobic?
mironw Opublikowano 20 Maja 2019 #141 Opublikowano 20 Maja 2019 Co do zapowietrzania się bojlera, to przy pompie na powrocie każdy odpowietrznik automatyczny to potencjalne źródło powietrza więc używaj ich tylko do odpowietrzenia instalacji jak pompy stoją , a potem pozakręcaj kapturki
wladok Opublikowano 25 Maja 2019 Autor #142 Opublikowano 25 Maja 2019 Istalacja działa ,ale problem z przelewaniem się wody w bojlerze pozostał
mironw Opublikowano 26 Maja 2019 #143 Opublikowano 26 Maja 2019 a pozamykałeś nakrętki na odpowietrznikach WSZYSTKICH AUTOMATACH , to może jeszcze za mało wody jest na zasilaniu dla CWU jak wszystko działa bo to tylko Cu28 , może by tak jeszcze spróbować , choć w innym wątku problem znikł jak pompa poszła na zasilanie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/26985-huczenie-grzejników-krótkie-bulgotanie-w-grzejnikach/page/9/#comments
fankostrzewa Opublikowano 28 Maja 2019 #144 Opublikowano 28 Maja 2019 A co da wstawienie tam zaworu?,pompa była juz na zasilaniu,dlatego wróciłem na powrót,tak jak było przed przróbkami bez pompy kotłowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.