Robot16 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #351 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Jasa powitać,co do fot.to nie wstawiłem bo z telefonu wychodzą do du.....y, żeby to oceniać ,ale nie jest źle,pozdro dla ciebie no i wszystkich którzy próbowali mi pomoc.................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #352 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 OK. To forum oprócz wymiany poglądów jest również po to żeby sobie nawzajem pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokar2 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #353 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Mam kocioł defro 30 z palnikiem ekoenergia 35kw dom 270m2 nie ocieplony chce wymienić palnik na retorte obrotowa 25kw nie zamaly będzie? I czy mogę zostawić stara dmuchawe i silnik z motoreduktorem? A sterownik te ha mam i co z nim zostaje czy nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #354 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Za mało danych ale na Twoim miejscu nie zaczynałbym od wymiany na obrotówkę. Duża ekoenergia to jeden z trudniejszych palników ale na przeciętnych ekogroszkach , nie żyłowany mocą , po modernizacji napowietrzania da się w miarę przyzwoicie prowadzić. Przemyśl wymianę bo to nie jest remedium na wszystkie dolegliwości palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekkss Opublikowano 12 Grudnia 2019 #355 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam. Czy jest jakiś producent co robi oryginalnie takie retorty?? Aby miała takie nawiercane otwory napowietrzające i była bezpośrednio na kolano bez wieńca napowietrzającego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kijasr Opublikowano 12 Grudnia 2019 #356 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Chyba kotły seko takie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 15 Grudnia 2019 #357 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) palniki co mają przed końcem ślimaka tzw przeciw zwój do wypiętrzania w górę czarnego złotka nie powinny istnieć . i reduktory z przekładnią ślimakową w środku np ogólnie stosowane niby 90 w a pobierają ponad 200w Edytowane 15 Grudnia 2019 przez bernard , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ofik Opublikowano 15 Grudnia 2019 #358 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Panowie chciałem się pochwalić trwałością mojego palnika stalowego Ardeo AZP-MR 25 KW z obrotową koroną . Pracuje u mnie już 11 lat od wiosny 2008 roku, przez te 11 lat nic się w nim nie zepsuło, dosłownie nic, obrotowa korona nadal jest oryginalna, mechanizm obrotu działa nadal dobrze, ślimaka od 11 lat nie wymieniałem na nowy, nawet zawleczki ślimaka nigdy nie wymieniłem bo nigdy się nie zerwała. Kosz zasypowy także oryginalny, nie wymieniany, nie przerdzewiały. Nadmieniam, że palę tylko suchym ( bardzo suchym) opałem, który kupuję luzem. Jestem z tego palnika Ardeo mega zadowolony, jak się popsuje ( mam nadzieję, że za kolejne 11 lat) to kupię taki sam albo może o mniejszej mocy 15 kW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliks Opublikowano 15 Grudnia 2019 #359 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Będziesz musiał wymienić wcześniej bo Cię do tego przepisy zmuszą, ale jesteś przykładem że poprawna instalacja + suchy opał = bezawaryjna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikel Opublikowano 15 Grudnia 2019 #360 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 1 godzinę temu, bernard napisał: bernard - masz racje, ja w tamtym sezonie miałem dość przeciw zwoja w połowie sezonu. W tym sezonie zwykły ślimak i kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 15 Grudnia 2019 #361 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 palnik fajkowy angliki wynaleźli w 90 latach i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #362 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 5 godzin temu, bernard napisał: palniki co mają przed końcem ślimaka tzw przeciw zwój do wypiętrzania w górę czarnego złotka nie powinny istnieć . Nie podzielam tej opinii. Przeciwzwój jest potrzebny do wzruszania złoża w czasie podawania paliwa ( pomijam podajniki z fajką ) . Niestety , wszystko na tym świecie ma swoje zalety i wady , przeciwzwój też . Skutkiem ubocznym jego zastosowania jest mielenie ekogroszku i zaburzony w związku z tym proces spalania na palniku . Jest to mniej widoczne w przypadku ślimaków stalowych i bardziej uciążliwe w przypadku żeliwnych . Bez przeciwzwoju , szczególnie w przypadku eko spiekających , będzie jeszcze gorzej. Całkowicie mielenia eko nie da się wyeliminować nawet po usunięciu przeciwzwoju , choć oczywiście on jest tu głównym winowajcą. Jeżeli napowietrzanie paleniska jest optymalne ,nierównomierność spalania wynikająca z mielenia przez przciwzwój nie jest dokuczliwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 15 Grudnia 2019 #363 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 sam palnik to nie wszystko a gdzie sterowanie dmuchawka no i podstawowa czy palacz ma jakąś głowe każdy inny palnik od fajki to złom i jeszcze mają piece niby 5 klasę -parodia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor #364 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 "każdy inny palnik od fajki to złom i jeszcze mają piece niby 5 klasę -parodia " Niestety , z tak postawioną tezą - ma być tak i już - nie jestem w stanie racjonalnie polemizować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 15 Grudnia 2019 #365 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 a czego oczekiwałeś ja tylko jestem stałym forumowiczem z 6 negatywami a ty jesteś doświadczony to wiesz najlepiej z teorii z praktyki do mnie jesteś troszkę powyżej zera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Visitor1230 Opublikowano 15 Grudnia 2019 #366 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 8 godzin temu, bernard napisał: każdy inny palnik od fajki to złom i jeszcze mają piece niby 5 klasę -parodia Czyli, ze fajki sa OK a reszta to buble? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 15 Grudnia 2019 #367 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 12 godzin temu, bernard napisał: palnik fajkowy angliki wynaleźli w 90 latach i jest super To zdanie powinno dać do myślenia, szczególnie tym, co mają mieć głowę. Słusznie zauważono, że palnik fajkowy to lata 90te. Powstał zatem na długo przed pierwszą wersją normy PN-EN 303-5:2002.. już do niej musiałbyć podciagany, aby przeszedł 3klasę wówczas najwyższą. Ponowne pudrowanie po połowie 2013roku pod klasę 5tą i tu już trzeba do tego dodatkowo sporo murarki i ceramiki. W tamtym czasie i na początku lat 2000 mieliśmy na rynku duzooooo lepsze i łatwiejsze w spalaniu opały. Jedyne z czym się można zgodzić, to fakt że palnik fajkowy poprawnie spala ekogroszek o niższym RI i tyle, bez żadnych cudów. Do spalania ekogroszku palnik fajkowy jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 16 Grudnia 2019 #368 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) ok a w którym palniku opał jest wstępnie lepiej odgazowany poniżej żaru oprócz fajki- to chętnie go zakupię chociażby w celu sprawdzenia go a kolor wymiennika prawde pokaże Edytowane 16 Grudnia 2019 przez bernard . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #369 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Ja tam mądrzył się nie będę ale mam fajke pancerpola i pomijając sam początek to już potem nigdy nie miałem żadnego problemu a spalałem chyba już każdy ekogroszek nawet taki który nigdy nie powinien być ekogroszkiem bo zrobiony z węgla typ 34,4 czyli silnie koksujący i o silnym spiekaniu Ri 80 a ja nawet najmniejszego spieku nigdy na oczy nie widziałem popiół sypki , co nie zwalnia mnie od kombinowania , mam już prawie wyspawany swój palnik tzw rurowy ale co z tego będzie i ile wytrzyma to się okaże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernard Opublikowano 16 Grudnia 2019 #370 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 ekonomiczne, dokładne spalanie Palnik jest sercem Twojego kotła Poznaj jeden z najlepszych palników na rynku mam prawie taki sam ponad - 12-13-14 latek wstecz zrobiłem tzw sama- ślimak stalowy fajka korona komora i rura podajnika oryginał do dzisiaj obecnie lecz wtedy tego co widać grubymi literami jeszcze nie było nawet słychać miałem to w tamtych czasach na kanale you tube,,,od około 3 lat sterownik ie 42 ustawiony tylko na 2 moce a na początku tatarek 09 pid reduktor 2.2 obr i dmuchawka wpa03 najsłabszy bieg plus i śmiga wsio a minusiki i plusiki mnie interesują co kto ile ich ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikel Opublikowano 16 Grudnia 2019 #371 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) EFM 520 STOKER BURN TEST.stoker test.avi Ja nie mogę się na paczyć na ten palnik , granulacja paliwa inna jak u nas ,klapa (podajnika otwarta ) a dymienia nie widać w zasobniku. Edytowane 16 Grudnia 2019 przez nikel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #372 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Stwierdzenie , że fajki nie mają zalet byłoby niestosowne , podobnie jak niestosownym jest stwierdzenie , że tylko fajka ( bo ją mam ) - reszta to złom. Swiat na szczęście nie jest czarno-biały. Ale wracając do merytoryki. Słusznie zwróciłeś uwagę na zaletę tego typu palnika - dobre odgazowanie węgla poniżej żaru - to chyba podstawowa zaleta . Paradoksalnie jednak jest to największa jego wada . Zawęża mianowicie zakres jego stosowania do ekogroszków o małej spiekalności , o które coraz trudniej na rynku , eliminując trudne mocniej spiekalne grochy , mieszanki , miały itp. To było dobre w czasach , kiedy ten palnik został skonstruowany - wtedy na naszym rynku ekogroszek był łatwy w spalaniu , obecnie trafić na taki jest prawdziwą sztuką. Dla takiego grochu jego przygoda z fajką często kończy się właśnie w gardzieli , gdzie na skutek odgazowania i zagęszczenia tworzy spieczoną "kichę" i w postaci kolby kukurydzy bezradnie sterczy nad paleniskiem - o ile go w ogóle nie zablokuje. Pomijam nadmierne zużywanie się kolana na skutek wycierania się oraz nadmierne tarcie ślimaka o ścianki fajki. Czy to znaczy , że palniki takie nie mają racji bytu ?. Oczywiście nie . W rękach dobrego palacza jego zalety w postaci dobrego spalania ekogroszku ( szkoda że jednak tylko ) są na tyle istotne , że " będzie Pan zadowolony". Swiadczą o tym zresztą przykłady wcześniej wypowiadających się Kolegów , którzy od lat takie palniki stosują . Dobrze jedynie byłoby aby podkreślając jego zalety , nie określać złomem innych rozwiązań , moim skromnym zdaniem nieco lepszych - bardziej przyszłościowych. Postępu zatrzymać się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 16 Grudnia 2019 #373 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Pytanie powinno brzmieć nieco inaczej. Co z tego,że odgazowuje, jak gaz ucieka..... W rozwinięciu, norma chce, aby wysokie wartości emisyjne były na 30 i 100%mocy. Jak tylko na retorcie czy to fajkowej czy obrotowej, nieważne jakiej zobaczycie na środku czarna wyspę, to już jesteście w emisyjnym tyłku z CO..... palniki fajkowe schodząc na niższe moce pracuja ze sporym nadmiarem tlenu dobrze prowadzone tak 13-15% a kichowate 17%, to już jest finisz... Rerorta na niższej mocy syczy , tak uciekają niedopalone gazy i nie ma ich co zmieszać ani cofnąć w ogień i tu jest pies pogrzebany. Co z tego,że będzie siwo czy szaro, tak jest, bo tak duży nadmiar tlenu jest podawany. Wsadzić analizator spalin, to prawdę powie. Jak ktos lubi samodzielnie zrobić x-koronek, to fajnie, ale 99% użytkowników tak nie będzie robić, oni chcą normalnie palić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #374 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Pełna zgoda . Jeszcze gorzej jak się próbuje ratować sytuację nadmiarem tlenu na palenisku. NOX - y to znaczne gorzej niż CO2 i sadza razem wzięte . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colover Opublikowano 16 Grudnia 2019 #375 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Mam porównanie fajki Pancerpola 300kW i obrotówki Ardeo 150kW. Stoją dwa kotły obok siebie. Do Ardeo się nie dotykam, idzie na pełnej mocy, żadnych problemów. Pancerpola za nic ustawić nie mogę, cały czas spieka mi się popiół i szlakuje się po obwodzie, wgłąb palnika, zasłaniając otwory napowietrzające. Z nadmuchem zszedłem nawet do 2% i nadal szlakowało. No i nie grzało. Tak więc fajce mówię zdecydowane nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi