Skocz do zawartości

ofik

Forumowicz
  • Postów

    17
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia ofik

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Mam taki sam piec od 9 lat, przez tez czas nawet głupia zawleczka ani razu mi się nie zerwała, dopiero teraz w marcu 2017 wymieniłem po raz pierwszy kondensator przy silniku.Ogólnie jestem z tego pieca bardzo zadowolony a jak przechodzi jeszcze 10 sezon to będę go chwalił "po wszystkich odpustach". Jeśli piec nie osiąga zadanej temperatury to znaczy, że jest za mały do metrażu budynku albo paliwo jest niskokaloryczne. Paliłem w nim miałem węglowym, wtedy ustawiałem podawanie na 7-10 s, dmuchanie 50-53s, natomiast przy ekogroszku podawanie 14-19 s, dmuchanie 40-44 s, siła nadmuchu przy pracy 50-55%, siła nadmuchu przy podtrzymaniu 40-45%, czas pomiędzy podaniem paliwa w podtrzymaniu - 10s, krotność podawania w podtrzymaniu - 2. Dodam, że to ekogroszek "ruski" - 22-24 MJ Skoro piec nie dopala ci węgla to ekogroszek jest niskiej jakości i wymaga krótszego czasu podawania i dłuższego dmuchania ewentualnie podniesienia siły nadmuchu przy pracy ale 0 10-20%. Mój dom to 220 m2 i w największe mrozy piec ten nie spalał mi więcej niż 45-50 kg/dobę.
  2. Panowie. Dziewiąty sezon grzewczy mojego pieca Walendowscy KWGSR 25 kw z obrotowa retortą ślimakową AREDEO! Nic do tej pory się nie psuło oprócz sterownika uszkodzonego przez piorun! Jeśli ten piec wytrzyma 10 sezonów to będę go chwalił po wszystkich odpustach i kupię drugi taki sam na zapas! Jak ktoś nie wierzy kontakt do mnie 606 902 217.
  3. To i ja się podzielę moim doświadczeniem z kotłem. Piec firmy Walendowscy KWM-SGR z podajnikiem ARDEO AZP-MR25 śłimakowym stalowym z obrotową retortą, bojer 300 litrów. Piec kupiony w 2008 roku, paliłem w nim przez 6 sezonów, w tym również w lecie dla ciepłej wody. Przez pierwsze 4 lata użytkowany na miale węglowym, przez dwa ostatnie na ekogroszku ( z uwagi na cenę 580 zł, miał -500). Nie chcę zbytnio zachwalać ale przez te 6 lat ani razu nie zerwała się zawleczka, opał kupowałem luzem a nie workowany, przesychał w kotłowni, zbiornik na opał w stanie dobrym, niewielkie ślady rdzy w środku, wytrzyma moim zdaniem jeszcze z 10 lat. Instalacja z zaworem 4D, temperatura na wyjściu 55 stopni, na powrocie 40-45 stopni. Oprócz jakiegoś scalaka w sterowniku Tango Negro, który "umarł" od pioruna i sterownik widział w bojlerze wodę ciągle 100 stopni nic się nie psuło w tym piecu, odpukać....! Naprawa sterownika 80 zł z przesyłką przez firmę, która go produkuje w Polsce. Teraz kupiłem "na zapas" ślimak coby leżał w kotłowni w razie potrzeby jego wymiany ale dopóki nic się nie będzie działo z podajnkiem to nic nie ruszam, najwyżej jak wytrzyma 10-12 lat to wymienię cały podajnik za 1800 zł jak się popsuje. Podkreślam, że palę tylko suchym opałem!!! Dom powierzchnia całkowita 220 m2, wtym garaż 45 m2 w bryle budynku ogrzewany, na rok z ogrzewaniem ciepłej wody w lecie musze liczyć 5-5,5 tony ekogroszku ale jest to ekogroszek z "rosyjskiego" wegla moim zdaniem o kaloryczności nie przekraczającej 25 MJ. Jeśli się komuś przyda to pozdrawiam.
  4. Witam. Palnika Brucer nie testowałem i nie będę się wypowiadał ale mam retortę obrotową ARDEO już drugi rok, palę tylko miałem i żadnych problemów typu zrywanie zawleczki nie było. Dodam, że miał kupuję normalny, luzem ze składu, nie tam żadne kwalifikowane ekofinsy. Teraz chyba jest też w sprzedaży żeliwna retorta obrotowa ARDEO. Ja osobiście polecam retortę obrotową, na dachu mam ceglastą blachodachówkę i po dwóch sezonach wcale nie jest czarna od sadzy tak jak u mojego sąsiada, który ma piec na wszystko. W zimie to wydaje się, że palę gazem bo w ogóle nie widać dymu.
  5. Ja kupiłem 6 ton miału tzw. "ruskiego" i też palę na retorcie obrotowej. Spala się gorzej od polskiego miału bo jest więcej popiołu ale drastcznie mniejszej kaloryczności nie zauważyłem. Jak szło dwa wiadra przy temp. 0-10C tak i idzie dalej. Po prostu ten węgiel ma w sobie więcej kamienia. Z popiołem
  6. Zdecydowanie zachęcam do retorty obrotowej np. firmy ARDEO. Ja palę na takiej już drugi sezon i to miałem węglowym. Pół rodzinki po wizycie u mnie w kotłowni pokupowało też sobie takie piece jak mój z dodatkowym stałym rusztem do palenia drewnem KWM SRG firmy Walendowscy. Podaję nazwę firmy bo jestem zadowolony jako użytkownik a dobre rzeczy trzeba promować szczególnie jak się ma opał po 450 zł za tonę.
  7. Ja mam taką retortę. Palę na niej już drugi sezon miałem węglowym i potwierdzam, że żadne spieki sie nie robią. Sterownika PID nie mam ale TANGO NEGRO i jestem zadowolony. Z tymi sterownikami PID to było głośno na początku 2008 roku.
  8. Mam piec firmy Walendowscy z Pleszewa jak już wspomniałem 25 kW. Nie będę nikogo bujać, że nie zużywa on prądu bo zużywa i to około 40-50 kWh na miesiąc czyli 25-30 złotych. Biorąc jednak pod uwagę, że w ciągu miesiąca spalam średnio 1 tonę miału za 450 złotych to koszt ten stanowi tylko 5% kosztu ogrzewania. Oczywiście, ze wolałbym palić groszkiem bo jest mniej popiołu, tylko, że z tymi groszkami to też kombinują i mają one kaloryczność od 21 do 29 MJ i nie wiadomo na co się trafi. Dobry miał posiada kaloryczność nawet 23-24 MJ a ja teraz kupiłem rosyjski 19 MJ który też dobrze mi się spala na retorcie obrotowej. Tylko powtarzazam miał musi być suchy żeby nie zawieszał się w podajniku. Ja sprawę rozwiązałem w ten sposób, że ponieważ w kotłowni i tak miał wysycha zawsze po wierzchu pryzmy to go zgarniam grabkami i co dwa dni uzupełniam zasobnik. W tym roku palę już drugi sezon w piecu i nie mam zadnych problemów musiałem zmienić tylko ustawienia sterownika żeby krócej podawał paliwo aby zdązyło się dopalić. No ale każdy średnio rozgarnięty człowiek po kilku próbach zrozumie zasadę działania tego pieca. Pochwalę się jeszcze, że już trzy osoby z rodziny po wizycie w mojej kotłowni zainstalowały sobie takie piece i są zadowolone. No i oczywiście w lecie do grzania wody paliłem drewnem na stałym ruszcie. Strona producenta www. walsc.pl - piec KWM SRG.
  9. Ja mam piec 25 kw z obrotową retortą firmy ARDEO, palę w nim miałem sort 22, paliłem też ekogroszkiem, nie miałem z tą retortą przez 5 miesięcy najmniejszych problemów. Moim zdaniem idealnie nadaje się ona do gorszych jakościowo ekogroszków i do miału ale miał musi być suchy. Dom 210 m2, temp 23-24 stopnie wewnątrz, przez 5 miesięcy spaliłem 5 ton miału. Po jednym sezonie grzewczym na pewno mogę stwierdzić, że retorta obrotowa nie jest awaryjna i polecam choćby z tego względu, że nie jest się uzależnionym tylko od ekogroszku. Ale jeśli mogę coś poradzić to może rozejrzyj się za konstrukcjami innych producentów piecy bo mają oni retorty obrotowe w cenie normalnych a dla mnie dopłata 1000 zł to jest nieporozumienie. Mnie piec z taką retortą kosztował 6500 zł.
  10. ofik

    Przechowywanie Miału

    Miał nawet kupowany w lecie zawsze będzie trochę wilgotny bo na hałdzie wysycha tylko po wierzchu i podczas wsypywania do kotłowni prawie nie pyli. Ja mam piec z retortą obrotową o mocy 25 kw, dom 210 m2, bojler 300 l, palę miałem sort 22 od 15 października 2008, średnio wychodzi mi tona na miesiąc a spalanie w zależności od temperatury waha się od 20 do 40 kg na dobę, srednio 33 kg. Polecam podajnik ARDEO bo nie miałem przez 5 miesięcy żadnych z nim problemów, zawleczka nie zerwała się ani razu i tym podobne. No i najważniejsze z komina prawie nie widać dymu jakbym palił gazem, w porównaniu z ekogroszkiem jest jednak 3 razy więcej popiołu. Dodam, że w domu cały czas temperatura 23-24 stopnie.
  11. Polecam palnik ARDEO z obrotową retortą, sam palę w takim od 4 miesięcy miałem węglowym, testowałem też ekogroszek, nie mam z tym palnikiem żadnych problemów, zawleczka nigdy się nie zerwała i to chyba o czymś świadczy. A miał kupowałem luzem, nie jakiś kwalifikowany EKOFINS i ten miał którym palę na pewno nie ma więcej niż 20-22 MJ/kg bo z trzech wiaderek miału mam wiadro popiołu. Dodam jeszcze,że na dom około 200 m2 zużywam miesięcznie 1-1.2 tony.
  12. Polecam piece z retortą obrotową, sam mam taki, palę miałem i przez 4 miesiące nie było żadnych problemów, zawleczka nie zerwała się ani razu, w domu o pow. 200 m2 na miesiąc zużywam około 1-1.2 tony miału. W porównaniu z paleniem ekogroszkiem jest tylko 3 razy więcej popiołu. Mój palnik to AZP-MR.
  13. Też mam piec z Pleszewa 25 KW ze sterownikiem Tango Negro i retortą obrotową, palę od tygodnia miałem węglowym na ustawieniach: - podawanie paliwa -10s - przerwa w podawaniu 50 s - obroty dmuchawy - 5. Spalam teraz ok. 20-25kg miału dziennie, dom 210 m2, bojler 300 l, temperatura w domu 24 stopnie Celsjusza, mam zawór czwórdrogowy ustawiony na 80% wody z powrotu grzejników, grzejniki są letnie. Najwiekszy mankament to trzykrotnie wiecej popiołu niż po spalaniu ekogroszku. No ale miał kupiłem za połowę ceny ekogroszku. Mój piec pochodzi z firmy Walendowscy, ma palnik ARDETO i posiada wyczystki u góry. Jak paliłem groszkiem na wiosnę to ustawienia miałęm tkie: podawanie -13 s, przerwa 50 s, obroty dmuchawy -5.
  14. ofik

    Zamiennik ekogroszku

    Witam wszystkich. Skoro jest to temat o zamiennikach ekogroszku to chciałbym podzielić się wrażeniami z użytkowania pieca z retortą obrotową na miał. Piec ma moc 25 kW i kupiłem go wiosną 2008r jak robiłem c. o. w nowowybudowanym domu. W marcu 2008r przetestowałem ten piec na ekogroszku, spaliłem ok. 200 kg, nie było żadnych problemów, na sterowniku ustawiłem czas podawania na 13 s a czas nadmuchu na 47 żeby zmieścić cykl w 1 minucie. Teraz od tygodnia palę miałem węgla kamiennego, którego kupiłem 6 ton w czerwcu. jest on dość gruby i tak na moje oko ma ze 20 % ekogroszku. Moje spostrzeżenia są następujące: miał pali się bardzo dobrze, popiół się nie zbryla i niczego nie blokuje, musiałem jednak zmniejszyć czas podawania do 10 s żeby zdazył się spalać na retorcie. Najwiekszym mankamentem w porównaniu do ekogroszku jest co najmniej 3 razy większa ilość popiołu w szufladzie i dużo pyłu zbierającego się na półkach wymiennika dlatego wybieram go codziennie. Aktualnie odnoszę wrażenie, że z trzech spalonych wiader miału mam jedno wiadro popiołu. Mój dom ma 210 m2 powierzchni, bojler 300 l, sciany trójwarstwowe ocieplone 8 cm styropianu, dach ocieplony 20 cm wełny. Przy temperaturach takich jak dziś tzn 5 stopni Celsjusza spalam ok. 20-25kg miału ale w domu mam 24 stopnie, mam zawór czterodrogowy, który ustawiłem na 80 % to znaczy, ze 80% wody wracajacej z grzejników spowrotem jest tam kierowanej a tylko 20% jest goracej z pieca, kaloryfery są praktycznie letnie. Moim zdaniem oszczędzam w stosunku do ekogroszku jakieś 30% na ogrzewaniu, jak kupowałem miał po 330 zł to ekogroszek był u mnie po 650 zł bo mieszkam na Podlasiu. Także jako zamiennik ekogroszku miał spełnia swoje zadanie ale oczywiście wolałbym palić groszkiem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.