gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #201 Opublikowano 4 Listopada 2018 Juz sądziłem, że to jakiś chochlik drukarski, gdyby nie to, że dla tych mniejszych mieszaczy ma dokładnie tak, jak "reszta świata".
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #202 Opublikowano 4 Listopada 2018 A moi instalatorzy mają gdzieś i nawet się nad tym nie zastanawiają tyljo montują jak leci. Aha i jeszcze jedno sobie przypomniałem. Powiem im o tych grupach by przepięli mi je między zawór 4D a pompę na grzejniki. Wątpię by byli chętni to zrobić ale zobaczymy. Ale do rzeczy. Gdyby to przepięli to wtedy jest jeszcze potrzebna jakaś pompa? Bo teraz ta czerwona co daje na grzejniki i grupy jest sterowana sterownikiem kotła i załącza się przy 40 stopniach.
odpowietrznik Opublikowano 4 Listopada 2018 #203 Opublikowano 4 Listopada 2018 Wg mnie powinna być jeszcze dodatkowa pompa w obiegu kotłowym,jak już zresztą wspominałem,bo na grawitację tu nie ma szans i będą problemy z osiągnięciem odpowiedniej temp.na powrocie do kotła
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #204 Opublikowano 4 Listopada 2018 Tylko znów chyba wspominałeś że wtedy jest niepotrzebny zawór 4D? A sam zawór poprawnie ustawiony nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej temperatury na kotle i powrocie?
Dragster Opublikowano 4 Listopada 2018 #205 Opublikowano 4 Listopada 2018 4 godziny temu, Gonzo19 napisał: chyba, że jest układ z pompa kotłową mieszającą jak na obrazku wstawionym przez @odpowietrznik Czyli jak kolega @JacekFF z jakiegoś powodu dołoży pompę kotłową na powrocie z 4d to wg, Ciebie będzie już miał źle? A w układach ze sprzęgłem gdzie pompa kotłowa kompletnie nie wpływa na obiegi? No to w końcu jak to jest z tymi zaworami zwrotnymi? Pytanie do kolegów obytych w instalacjach? Które miejsce jest najlepsze dla ZZ w układach z wieloma obiegami mieszającymi?
antek55 Opublikowano 4 Listopada 2018 #206 Opublikowano 4 Listopada 2018 4 minuty temu, JacekFF napisał: A moi instalatorzy mają gdzieś i nawet się nad tym nie zastanawiają tyljo montują jak leci. Aha i jeszcze jedno sobie przypomniałem. Powiem im o tych grupach by przepięli mi je między zawór 4D a pompę na grzejniki. Wątpię by byli chętni to zrobić ale zobaczymy. Ale do rzeczy. Gdyby to przepięli to wtedy jest jeszcze potrzebna jakaś pompa? Bo teraz ta czerwona co daje na grzejniki i grupy jest sterowana sterownikiem kotła i załącza się przy 40 stopniach. grupy pompowe winny (moim skromnym zdaniem) byc zasilane prosto z pieca natomiast zawór 4 dr zostaw do regulacji temperatury na grzejniki. napęd zaworu 4dr 0% to zamknięcie zaworu -w0da krąży w obwodzie kotła , 100% -to otwarcie zaworu woda krąży w obwodzie grzejników. wróć do schematu instalacji. pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 4 Listopada 2018 #207 Opublikowano 4 Listopada 2018 5 minut temu, JacekFF napisał: Tylko znów chyba wspominałeś że wtedy jest niepotrzebny zawór 4D? A sam zawór poprawnie ustawiony nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej temperatury na kotle i powrocie? Jak już masz zaw.4D to potrzebna jest pompa Gdybyś nie miał wystarczyłaby sama pompa z zaworem grzybkowym do regulacji przepływu)
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #208 Opublikowano 4 Listopada 2018 21 minut temu, JacekFF napisał: A moi instalatorzy mają gdzieś i nawet się nad tym nie zastanawiają tyljo montują jak leci. Aha i jeszcze jedno sobie przypomniałem. Powiem im o tych grupach by przepięli mi je między zawór 4D a pompę na grzejniki. Wątpię by byli chętni to zrobić ale zobaczymy. Ale do rzeczy. Gdyby to przepięli to wtedy jest jeszcze potrzebna jakaś pompa? Bo teraz ta czerwona co daje na grzejniki i grupy jest sterowana sterownikiem kotła i załącza się przy 40 stopniach. Dziewięć stron bicia piany i wracamy do punktu wyjścia. \Kolego JacekFF. Masz do załatwienia trzy rzeczy". Kolejność nieprzypadkowa. 1/ zabezpieczenie kotła wg przepisów 2/ dodatkowa pompa kotłowa na pewno, jesli rezygnujesz z 4D. Jeśli nie rezygnujesz, to też wskazana, aby zapewnić zadowalajacą temperature powrotu. oraz utrzymywanie stałej wyzszej temperatury na kotle i termostaty na grzejnikach. 3/przeniesienie zasilania grup pompowych lub pompy c.o., aby nie pracowały w szeregu. Ostatnią rzeczą i najmniej pracochłonną jest tu przestawienie trzpienia 4D.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #209 Opublikowano 4 Listopada 2018 12 minut temu, odpowietrznik napisał: Wg mnie powinna być jeszcze dodatkowa pompa w obiegu kotłowym,jak już zresztą wspominałem,bo na grawitację tu nie ma szans i będą problemy z osiągnięciem odpowiedniej temp.na powrocie do kotła W instrukcji kotła jest informacja by zapewnić odpowiednią temp kotła i powrotu zaleca się montaż zaworu mieszającego. Czyli nie powinni robić problemów z gwarancją bo zawór jest.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #210 Opublikowano 4 Listopada 2018 5 minut temu, gmaj22 napisał: Dziewięć stron bicia piany i wracamy do punktu wyjścia. \Kolego JacekFF. Masz do załatwienia trzy rzeczy". Kolejność nieprzypadkowa. 1/ zabezpieczenie kotła wg przepisów 2/ dodatkowa pompa kotłowa na pewno, jesli rezygnujesz z 4D. Jeśli nie rezygnujesz, to też wskazana, oraz utrzymywanie stałej wyzszej temperatury na kotle i termostaty na grzejnikach, aby zapewnić zadowalajacą temperature powrotu. 3/przeniesienie zasilania grup pompowych lub pompy c.o., aby nie pracowały w szeregu. Ostatnią rzeczą i najmniej pracochłonną jest tu przestawienie trzpienia 4D. 3/ Tak wszystko już wiem. Z zaworu nie będę rezygnował ponieważ głównie ogrzewanie to podłogówka. Grzejniki pewnie nawet nie będą odpalane ale żona chciała mieć drabinki w łazienkach. I jeszcze zapomniałeś o ZZ między grupami.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #211 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zaleca się, to nie znaczy że jest obowiązkowe. Odpowiednio wysoką temperaturę powrotu można zapewnić na kilka sposobów. Jednym z nich jest zawór 4D.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #212 Opublikowano 4 Listopada 2018 19 minut temu, JacekFF napisał: I jeszcze zapomniałeś o ZZ między grupami. Nie zapomniałem, tylko zostało juz ustalone, że ZZ są przy grupach.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #213 Opublikowano 4 Listopada 2018 20 godzin temu, Dragster napisał: Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono) i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu. Spojrzałem jeszcze raz na te grupy i faktycznie trzeba dodać ZZ na powrotach. Wczesniej napisał juz o tym zresztą @Dragster
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2018 #215 Opublikowano 4 Listopada 2018 Godzinę temu, Dragster napisał: 5 godzin temu, Gonzo19 napisał: chyba, że jest układ z pompa kotłową mieszającą jak na obrazku wstawionym przez @odpowietrznik Czyli jak kolega @JacekFF z jakiegoś powodu dołoży pompę kotłową na powrocie z 4d to wg, Ciebie będzie już miał źle? A w układach ze sprzęgłem gdzie pompa kotłowa kompletnie nie wpływa na obiegi? Nie, jak @JacekFF z jakiegoś powodu dołoży pompe kotłową na powrocie zaworu 4D to w/g mnie będzie miał dobrze. porównaj układ na rysunku wstawionym przez @odpowietrznik do którego odnosi sie moja wypowiedź a układem jaki ma @JacekFF nawet jak dołoży pompę kotłową. Oba układy rożni jedna bardzo ważna rzecz, która diametralnie zmienia tok rozumowania.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #216 Opublikowano 4 Listopada 2018 A tak z innej beczki. Ten filtr co jest na tym pionie powinii inaczej zamontować tzn na odwrót filtrem w dół? Gdy będę czyścił te filtry siatkowe to nie zapowietrzy się podłogówka?
RedEd Opublikowano 4 Listopada 2018 #217 Opublikowano 4 Listopada 2018 Filtr w poziomie bo tak wszystko co się do niego nie przyczepi spadnie na zawór i jak to wyczyścisz?
Dragster Opublikowano 4 Listopada 2018 #218 Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie, powinien być w poziomie. Kapslem siatki do dołu. W tej pozycji część paprochów które wyłapie opadnie z powrotem do kotła.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #219 Opublikowano 4 Listopada 2018 Ok czyli muszą zamontować do góry nogami. A co z tym zapowietrzaniem?
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #221 Opublikowano 4 Listopada 2018 Czyli filtr też muszą przestawić. Żeby go dać w poziomie będą musieli przestawić tą pompę
Gonzo19 Opublikowano 4 Listopada 2018 #222 Opublikowano 4 Listopada 2018 jak odwrotnie to musiałby być na powrocie, zobacz strzałkę na nim w która stronę ma być przepływ, pod tym względem jest dobrze teraz, ale pod względem funkcjonalności musi być poziomo, albo tak aby przepływ był zgodny ze strzałką i korek musi byc w dół
hajtaler428 Opublikowano 4 Listopada 2018 #223 Opublikowano 4 Listopada 2018 48 minut temu, JacekFF napisał: Czyli filtr też muszą przestawić. Żeby go dać w poziomie będą musieli przestawić tą pompę Nawet gdyby był dobrze to nie może go być w tym miejscu (na rurze bezpieczeństwa). Musi odchodzić w bok od rury bezpieczeństwa. Masz tam gdzieś to poprzestawiane na zdjęciu na 3 stronie. Nie chce mi się szukać nr posta. 9 stron z czego w kółko wałkowane jest to samo
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #224 Opublikowano 4 Listopada 2018 Spoko jak go dadzą w poziomie to nie będzie na rurze bezpieczeństwa.
JacekFF Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #225 Opublikowano 4 Listopada 2018 W dniu 2.11.2018 o 10:08, krisgie napisał: Co do instalacji to trzeba zasymulować kilka przypadków by instalator sam zobaczył co i gdzie nie działa i wtedy można mu podsunąć pomysły z tego wątku. Jutro pewnie pojawi się instalator więc chcialbym zapytać o ostatni szczegół. W tym wątku kolega krisgie napisał takie coś jak wyżej zacytowałem. Wiem że instalator na pewno będzie miał problem by poprawić np połączenie tych pomp. Jak można za symulować błędne działanie takiego połączenia by instalator widział że takie połączenie jest niepoprawne. Paliłem w kotle 3 dni. W tym czasie podłogi były ciepłe , na grupach temperatury były stabilne takie jakie zadałem. Więc jak wyperswadować tą zmianę u instalatora jako poprawka a nie jako moje widzi misie za które będę musiał zapłacić. Wiadomo za materiały będę płacił bo to nie o to chodzi by kogoś naciągać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.