Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D a problem z temp kotła

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre grupy mają zawór zwrotny wbudowany ale to raczej do rozdzielacza/sprzęgła wkłada się wkładkę. Ty tego nie masz. Zwykłego zaworu zwrotnego na pewno nie ma. Poza tym widzę, że masz 2 różne zawory mieszające, jeden ręczny do którego prawdopodobnie da się złożyć siłownik drugi termostatyczny. Co do pytania czy dobrze, że są dwie grupy. Moim zdaniem dobrze. 

• Odpowiedzi 255
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wydaje mi się, że tak ale nie wiem co to za zawór 3d. Nie jest to ani Afriso ani ESBE. Bym powiedział, że nawet trzeba założyć siłownik i podłączyć pod sterownik bo inaczej nie wyregulujesz temperatury.

EDIT:

On ma zakres 90st?

EDIT:

Dobra już wiem. Jeśli to jest to: >>>LINK<<< (nie patrz na pompę) to masz dwa rozwiązania.

Albo regulator stałotemperaturowy >>>>LINK<<<< lub siłownik i podłączyć pod sterownik kotła >>>>LINK<<<<

EDIT:

Wydaję mi się, że ten termostatyczny da się wymienić na taki pod siłownik. zmierz rozstaw króćców.

Opublikowano

Tak mam grupy tej firmy. Jedna z ręcznym regulatorem temp a druga z możliwością zamontowania siłownika. 

Tam w opisie jest podane że posiadają zawór zwrotny z ręczna blokadą i śluzą powietrza. Czyli rozumiem ze zawory zwrotne są czy może chodzi wam o jakieś inne?

Opublikowano

Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono)  i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.

image.png.25da32247dc59796caa9af6291de5fcf.png

Opublikowano

w zaworze powrotu(ten z niebieskim termometrem) jest wbudowany zawór zwrotny. Na termometrze masz opis jego działania. Zawór otwarty - działa zwrotny, zawór przymkniety np. o 45st.- zawór zwrotny nie działa.

Budowa tego zaworu zwrotnego jest dziwaczna bo znajduje sie w kuli zaworu.

@Dragster był szybszy.

5 minut temu, Dragster napisał:

Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.

a niby jak ma zassać z powrotu drugiej grupy? jakby nie było ZZ w pokrętle to owszem, a tak?

Opublikowano

Tu chodzi o to, że powrót z jednej grupy potrafi zassać z powrotu drugiej grupy. Wystarczy wtedy ZZ w pozycji żółtej strzałki. ZZ w pokrętle służy do czego innego tak na mój maluczki rozum.

Opublikowano

niestety nie, ale może się mylę, wytłumacz dokładnie.

Opublikowano
20 minut temu, Dragster napisał:

Ten zawór zwrotny o którym piszesz jest umieszczony w zaworze kulowym powrotnym z niebieską gałką (zaznaczyłem na czerwono)  i to jest ok jak jest jedna grupa pompowa. Przy dwóch powinien być w belce rozdzielającej od tego zestawu(zaznaczone na żółto) . Chodzi o to by grupy pompowe zasysały powrót tylko ze swojego obiegu.

image.png.25da32247dc59796caa9af6291de5fcf.png

Kurczę tez tak patrze na to wszystko i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić by jedna grupa zasysała powrót z drugiej grupy. Wtedy woda by musiała w jednej rurze płynąć w przeciwnych kierunkach.

Opublikowano

Kolega @odpowietrznik wstawił taki schemat na którym zawory zwrotne są na powrotach w tych miejscach o których piszę nie bez powodu. 

JJ.png

Opublikowano

wystarczy tak jak jest fabrycznie, w zaworze.

dlaczego @odpowietrznik wstawił te zawory tam gdzie wstawił? bo jest pompa mieszająca kotła. gdyby tam był zawór 4D tak jak u  @JacekFF to nie ma potrzeby w tym miejscu, wystarczy tam gdzie sa w grupach

24 minuty temu, JacekFF napisał:

IMG_20181101_175806.thumb.jpg.a948f37d49b273ff826d0fa3cb8d11b5.jpg

ten filtr pionowo w górze wraz z zaworem na wyjściu z kotła to czemu ma służyć? Nie szkoda kasy na niego było, nie spełnia swojego zadania. gdyby był poziomo, to wtedy tak, ale w pionie w takiej pozycji nic nie daje.

ta pompa za zaworem 4D pod termometrem na rurze do czego jest? Przecież ona działa szeregowo z pompami w grupach pompowych, do "wywalenia".

Opublikowano

@Gonzo19, przeczytaj ten wątek. Było.

Opublikowano
7 minut temu, Gonzo19 napisał:

wystarczy tak jak jest fabrycznie, w zaworze.

dlaczego @odpowietrznik wstawił te zawory tam gdzie wstawił? bo jest pompa mieszająca kotła. gdyby tam był zawór 4D tak jak u  @JacekFF to nie ma potrzeby w tym miejscu, wystarczy tam gdzie sa w grupach

ten filtr pionowo w górze wraz z zaworem na wyjściu z kotła to czemu ma służyć? Nie szkoda kasy na niego było, nie spełnia swojego zadania. gdyby był poziomo, to wtedy tak, ale w pionie w takiej pozycji nic nie daje.

ta pompa za zaworem 4D pod termometrem na rurze do czego jest? Przecież ona działa szeregowo z pompami w grupach pompowych, do "wywalenia".

Ta pompa jest na grzejniki i jednocześnie przez nią idzie zasilanie na grupy. 

IMG_20181101_205157.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Dragster napisał:

@Gonzo19, przeczytaj ten wątek. Było.

ok, może było, a sledze wątek od początku, pewnie zapomniałem, ze było.

9 minut temu, JacekFF napisał:

Ta pompa jest na grzejniki i jednocześnie przez nią idzie zasilanie na grupy. 

bez sensu, to nie będzie działać stabilnie.

Pompa powinna być jak poniżej

IMG_20181101_205157.thumb.jpg.46af86b758cd4336184633beff813d9c.jpg

Opublikowano

aha, nie doczytałem, sorry.

edit:

faktycznie wczoraj @odpowietrznik  wszystko Ci wyjaśnił i rozrysował.

To o czym teraz dyskutujemy?

Opublikowano
9 minut temu, Gonzo19 napisał:

To o czym teraz dyskutujemy?

No właśnie :)?

Opublikowano

A Panowie jeszcze chyba ostatnie dwa pytania tak dla mnie bym wiedział jak z fachowcem gadać. 

Ta pompa przed grupami w czym tak naprawdę przeszkadza. 

I jak jest w końcu z tym zaworem 4D. Przy pozycji na 5 według instrukcji Herza płytka jest w poziomie a tu piszecie że ma być w pionie.

Opublikowano
29 minut temu, JacekFF napisał:

Ta pompa przed grupami w czym tak naprawdę przeszkadza. 

zakłóca prace zaworów 3D w grupach.

29 minut temu, JacekFF napisał:

jak jest w końcu z tym zaworem 4D. Przy pozycji na 5 według instrukcji Herza płytka jest w poziomie a tu piszecie że ma być w pionie.

edit:

zostaw tak jak masz, jedynie odwróc skale, aby tam gdzie jest 0 ma byc 10, a tam gdzie jest 10 ma byc 0

edit2:

możesz to sprawdzić bez przestawiania skali, wystarczy, ze w głowie będziesz widział po lewej stronie 5-tki liczby 4,3,2,1,0, a po prawej 6,7,8,9,10

Opublikowano

Bzdura....Jeśli ma zostawić jak jest, to skala jest właściwa.

Co zaś do zaworów zwrotnych na powrotach grup pompowych to tutaj to ładnie widać:

grupy i zz.jpg

Opublikowano

spierałbym sie co do twierdzenia "bzdura" jak już, to skala jest niewłaściwa. Płytka w tym zaworze jest poziomo, jak ustawi na "0" to wtedy jest max otwarty przelot na instalacje a powrót z instalacji ma przelot do powrotu kotła, przy "10" jest odrotnie, czyli mały obieg kotłowy a w instalacji mieli sie woda z instalacji.

oczywiście wszystko zależy od punktu widzenia, czy od kotła czy od instalacji

edit:

najważniejsze to zrozumieć jak działa taki zawór 4D, a wtedy zadne skale sa niepotrzebne. oczywiście my za autora tego nie zrobimy :)

Opublikowano

Zamiast sie spierać, zajrzyj  do pierwszego posta. Kocioł jest z lewej a pompa na górze :)

Opublikowano

nie trzeba patrzec do postu 1, pare postów wyzej tez to widać.

Wiem, że kocioł jest z lewej a pompa na górze, a z prawej powrót z instalacji a na dole powrót kotła.

i pisze o zaworze 4D w oparciu ze kocioł jest z lewej a pompa na górze.

nie spieram się, tylko dyskutuje. jesli źle rozumiem, to wytłumacz dlaczego.

Opublikowano

Wiesz, że przegroda jest w poziomie przy ustawieniu na 5. Więc jeśli przekręci w lewo na 10, to pompa zasysa całość z kotła a nie powrotu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.