Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Tomek0407 napisał:

Zamieszczam dla poprawy dyskusji, wzięcia na luz,  "Polak potrafi"

Niby spala się nieźle, tylko skąd to paskudna ciecz- smoła gdzies około 40 sekundy?

Opublikowano
27 minut temu, Puławiak napisał:

Ok jestem niestety nie mogę na okrągło siedzieć na forum bo muszę montować kotły ale ok, napiszę. spoko sprawność super - rewelacja emisja ok. to dlaczego nie sprzedajemy tych kotłów np na rynku niemieckim z takimi parametrami i ceną ? 

Witam kolego , dzięki za konstruktywną opinię.

Powiem tak tych kotłów nie kupisz od ręki , obecnie trzeba czekać blisko 3-4 m-ce. Dlaczego nie sprzedają się za granicą tego nie wiem , widać każdy naród ufa swym produktom tak jak Niemcy kupują swoje samochody, a Włosi swoje, itd..

A co do czystości wymiennika to potwierdzam post kolegi @Dragster, czasami mnie dziwią posty użytkowników , że nie mogą ustawić palnika , tak szczerze tam za bardzo nie ma co ustawiać.

Kolego @Tomek0407 Ty to masz poczucie humoru , a luz jest zawsze u mnie , ale sam z czystej ciekawości byłem bardzo ciekaw tej sprawności. I nawet jak by  była niższa to żadnej tragedii bym nie widział.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

@robin60 tu coś dla Ciebie, temat tabu i niepotrzebna rzecz, która na zachodzie jest standardem, czyli wentylator wyciągowy. W sumie wywołany do tablicy @Puławiak Ci powie dlaczego np. ten kocioł jest w stanie uzyskać sprawność ciągłą na zadeklarowanym poziomie, a nie chwilową, laboratoryjną jak w przypadku składaka.

https://drive.google.com/file/d/1LAaJHC05NJ5U-JvOitLPnGN_XJuSSu3Q/view?usp=sharing

Widzisz jak zmienia się prędkość wentylatora i reakcja kotła na zmianę podciśnienia w komorze spalania? Niepotrzebny bajer co? Zawsze można spalić grawitacyjnie, też się spali.

A Kostrzewa z hiper palnikami chciał wejść na rynek niemiecki, niestety, tam są inaczej pilnowane normy niż u nas.

@Dracogo i widzisz, tu się wszyscy zgadzamy z twoim postem, chociaż napisałeś że obrotówka spali pellet trochę inaczej kosztem sprawności i robin widzę przyznał Ci rację. 

Cytat

. Faktem jest, że palniki pelletowe, mają pewne ograniczenia, jeśli chodzi o schodzenie z mocą poniżej pewnego progu. Gdyż ma to związek ze spadkiem sprawności samego palnika, a czasem też pogorszenia jakości procesu spalania. Bo jak wszystkim wiadomo, praca palnika z bardzo niską mocą, efektywna nie jest. Ale to wcale nie oznacza, że dobrej klasy kocioł, także pracuje z niższą sprawnością, bo to tak nie działa jak myślisz.

A kilka stron wcześniej właśnie było udowadniane że palnik na niskiej mocy nie traci na efektywności, ba, jest trochę lepiej niż na mocy maksymalnej.

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Tak na marginesie  panowie ,czy jest jakaś definicja stwierdzająca kiedy kocioł jest pelletowcem ,a kiedy zestawem  do spalania pelletu ? przeciesz w obu przypadkach jest palnik i wymiennik .

Opublikowano
58 minut temu, Puławiak napisał:

Ok jestem niestety nie mogę na okrągło siedzieć na forum bo muszę montować kotły ....

Na przykład u mnie :)

Laguna grzeje jak szalona. WIELKI DZIĘKI @Puławiak

@eliks no to jest nas dwóch :)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Niech moc pelletowa będzie z Wami:) Oby pellet Wam nie drożał tak jak nam... :/

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, radik81 napisał:

@eliks no to jest nas dwóch :)

O... mafia :)

Miarkownik sobie zamomtowalem dzisiaj. W takie wichury ma to sens.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

@Visitor1230, znaczy regulator ciągu?

Opublikowano

Ciekawe czy ta laguna  łyknie gorszy pellet  bez zadławienia ?

Opublikowano

Autobusem, autobusem... :)

Opublikowano

Mial eliks ostatnio gorszy i dawala rade. Szlag m,nie trafia jak slysze " gorszy pellet" To mowi tak wiele o skali oszustwa pseudoproducentow.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Dragster napisał:

Niech moc pelletowa będzie z Wami:) Oby pellet Wam nie drożał tak jak nam... :/

Tzw. pellet premium w 2012 roku kosztował ok. 950zł. Podwyższają tylko lokalni, bo widzą że jest na to popyt, nawet taki shit jak wam pokazywałem ostatnio schodzi tirami, to tylko pokazuje nieświadomość ludzi. 

@Kordjano https://drive.google.com/open?id=12rIIV_H1XDv7oPfmEGhMMsHYLjyPCoty

Tu akurat film nie jest od początku, bo spieka było do 3/4 kosza, potem go rozbił. Jak będzie całkiem gówno, to se nie poradzi. Kipi też nie spali wszystkiego, zresztą w odpowiednim temacie o tym mowa.

Edytowane przez eliks
Opublikowano (edytowane)

...i nie jest oszukany na każdym worku 0.5kg :))) Magiczna tona pelletu czyli 65 worków po 15kg co daje 975kg.  W rzeczywistości worek 15kg waży 14.5 (tak, tak wilgoć uciekła). Co daje 942,5kg. Mowie oczywiście o sh..t pellecie.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
9 minut temu, Visitor1230 napisał:

O... mafia :)

Miarkownik sobie zamomtowalem dzisiaj. W takie wichury ma to sens.

Dobre :) 

Na mafię trochę za mało, poczekaj trochę  ;)

Regulator ciągu zamontowany, super sprawa.

Opublikowano

15

Opublikowano (edytowane)

Kolego @eliks smutno mi , że dalej nic nie zrozumiałeś daj sobie już spokój z tymi Twoimi wentylatorami systemami leonardo. Mi one do niczego nie są potrzebne gdyż mam odpowiednio ustawiony ciąg w kominie bez wentylatora za pomocą jak już wspominał kolega @Dracogo smartflona , gdzie słynny Lazar potwierdził jego użyteczność  i jest git.

I każdy użytkownik kotła pelletowego powinien zadbać o odpowiedni ciąg kominowy a u  Ciebie to robi wentylator  na podstawie podciśnienia w kotle.

Edytowane przez robin60
Opublikowano (edytowane)

@robin60 wszystko ok, ale przecież ciąg kominowy jest ZMIENNY i zależny od warunków atmosferycznych, no proszę Cię. 

Niech @radik81 nagra film ze zmieniającymi się obrotami wentylatora, bo on mając RCK, wg Ciebie powinien mieć stałą prędkość, zobaczymy :)

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Regulator to niweluje w znacznym stopniu.