Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można by dorzucić cytat  " cudze chwalicie swego nie znacie"

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale 24 kW to jest kosmos, dyskusja była o kotłach schodzących poniżej 3 kW, a tu badania na mocy minimalnej masz na 8kW jak sądzę? Poza tym wymiennik jest ogromny w porównaniu z większością tzw. śmieciuchów, o czym świadczy również spora objętość 125 l i masa kotła 420 kg!!!

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Laguna P12 ma wymiennik 2.1m2 z tego co widziałem.  Zresztą nic w tym dziwnego. Niby jak m sprawność uzyskać? Samymi zawirowaczami? 420kg, przynajmniej jest kawał solidnej blachy. 

Laguna ma z resztą chyba dokładnie taki sam w każdym modelu od 12kW do 35kW.  (Różnią się pewnie wielkością palnika i zasobnikiem) Co widać choćby po pojemności wodnej oraz temperaturze spalin dla każdego modelu. Przy mocniejszych modelach z tą sprawnością już tak różowo nie jest.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Zaraz zaraz. @robin60 wciąż nie dałeś wyników badań na które czekają tysiące ludzi, więc nie rób z nas debili dając kwity od kotła do grzania bloku. Napisałem wyraźnie:  "Jak pokażesz Twój palnik który będzie modulowal z mocą 3,1-16,5 KW działając na 3KW ze sprawnością większą niż przy mocy maksymalnej to przyznam Ci rację" a ty odpisałeś że pokażesz, więc czekam dalej.

Cytat

420kg, przynajmniej jest kawał solidnej blachy. 

Waga raczej od szamotu, pisałem już o tym wcześniej. Musi być pełno szamotu w składaku żeby badania w miarę wyszły. Markowe kotły pelletowe tyle nie ważą i nie dlatego że są z cienkiej blachy. 

Opublikowano (edytowane)

Jakiego szamotu, zejdź na zmienię. Jak już to wermikulitu. Różnica w wadze przeogromna.Niby co by ten szamot miał robić? @eliks Twój wymiennik tez blok nagrzeje nie przekraczając temperatury spalin 120st. Cały czas nie rozumiesz że "nowoczesne" pelleciaki 12kW wcale się wiele nie różni od śmieciucha 24kw. Zwrócę CI uwagę jeszcze raz, zobacz jaką masz powierzchnię swojego wymiennika, niektóre 30kW kotły takiej nie mają. 

Edytowane przez Dragster
literówka
Opublikowano

Nie zejdź na ziemię, tylko na konkurencyjnym forum była już o tym mowa. Mój wymiennik nagrzeje blok, ale kocioł już nie. Ale sugerowanie tezy, że kotły peletowe, nawet bardzo drogie jak Windhager, są lżejsze bo mają mniej "solidną blachę" jest jakimś absurdem. Wciąż czekam na te badania, które kolega @robin obiecał.

Opublikowano

Ja rozumiem solidność, ale 420 kg to nie waży nawet nadwozie samochodu średniej klasy. Granatami chcecie w tych kotłach palić? 

Opublikowano
2 minuty temu, eliks napisał:

Ale sugerowanie tezy, że kotły peletowe, nawet bardzo drogie jak Windhager, są lżejsze bo mają mniej "solidną blachę" jest jakimś absurdem

Gdzie ja to napisałem? Napisałem tylko że kocioł @robin60 to kawał solidnej blachy, resztę sam sobie wymyśliłeś. 

Opublikowano
39 minut temu, Dragster napisał:

Zwrócę CI uwagę jeszcze raz, zobacz jaką masz powierzchnię swojego wymiennika, niektóre 30kW kotły takiej nie mają. 

Ciekawe jest to, jak taki wymiennik potrafi odebrać ciepło z palnika pracującego na 3 kW... i jeszcze ze sprawnością ponad 90 %

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystkie 4 modele Laguny P na moje maja taki sam wymiennik. Każdy z tych kotłów ma 65l pojemności wodnej oraz P12 i P18 280kg oraz P24 i P35 320kg. Różnią się zapewne palnikiem i pojemnością zasobnika. Która i tak jest mała. 60kg dla P12 i P18 oraz 100kg na P24, P35. Przyjdzie naprawdę mróz i możemy obudzić się zmarznięci. P12 pewnie potrafi wciągnąć 6kg/h. Niech będzie 4kg dla 8kW, będzie realniej i w 6h nie ma zasobnika. Oczywiście sytuacja ekstremalna i w ostatnich czasach się nie zdarza. 

Temperatura spalin:
LAGUNA P12 80/58 stC (full/min)
LAGUNA P18 106/58 stC
LAGUNA P24 141/71 stC
LAGUNA P35 174/71 stC

Sami widzicie, że 2 pierwsze do ceglanego komina się nie nadają. Poza tym 58stC dla mocy minimalnej. Ja nie jak te 3kW grzeją ten wymiennik. Tyle to ma na wylocie powietrze kotła w postoju :) Ale okey ja tam się nie znam, nie widziałem nie używałem więc może tak być.

Dalej porównując kocioł do kotła kolegi @robin60 porównajmy adekwatny mocą czyli P24. Niech będzie "kobyła". Palnik moduluje w zakresu 6,8 - 24,4kW. Badań dla tego kotła nie mam ale ktoś kiedyś wrzucał, można poszukać.

Kolego @eliks jaki Ty masz zasobnik CWU? Jak długo go grzeje tej kociołek?

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Jeśli pytasz o czas grzania wody w zasobniku CWU, to powinno paść także pytanie o to, do jakiej temperatury jest ta woda grzana i z jaką histerezą. Bo to ma decydujące znaczenia. Tak samo jak to, czy podczas grzania, jest także zasilana instalacja CO, bo to też sporo zmienia.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
9 godzin temu, eliks napisał:

Zaraz zaraz. @robin60 wciąż nie dałeś wyników badań na które czekają tysiące ludzi, więc nie rób z nas debili dając kwity od kotła do grzania bloku. Napisałem wyraźnie:  "Jak pokażesz Twój palnik który będzie modulowal z mocą 3,1-16,5 KW działając na 3KW ze sprawnością większą niż przy mocy maksymalnej to przyznam Ci rację" a ty odpisałeś że pokażesz, więc czekam dalej.

Waga raczej od szamotu, pisałem już o tym wcześniej. Musi być pełno szamotu w składaku żeby badania w miarę wyszły. Markowe kotły pelletowe tyle nie ważą i nie dlatego że są z cienkiej blachy. 

Widzę , że długi czas minął odkąd  musiałeś przełknąć gorzki smak porażki a skrupulatnie Cię obserwowałem i wiem , że czytałeś i zapoznawałeś się z tymi wynikami . Które mówią jednoznacznie , że śmieciuchy mają większą sprawność jak Twoja Laguna. to po pierwsze.

Czyż byś nie umiał czytać jaka jest sprawność kotła na mocy minimalnej to zajrzyj jeszcze raz to się dowiesz. 

A jak byś miał jeszcze jakieś wątpliwości to umów się z Panem Rafałem u niego w firmie i na pewno Ci udostępni pełną dokumentację z tych badań.

Ponadto nigdzie nie pisałem o modulacji kotła od 3 KW gdyż nawet KIPi z taką modulacją startują od 5 KW kompletny brak znajomości specyfikacji palników.

A na koniec widzę , że kolega @Dracogo jest bardziej inteligentniejszy od Ciebie i szybko wyciągnął wnioski po swym kulawym starcie na forum i obecnie prowadzi merytoryczną dyskusję w przeciwieństwie do Ciebie. 

Kończąc szamot w kotle kolego to chyba jest w Lagunie bo te kotły z Narwi nie mają w sobie ani grama szamotu goła czysta blacha.

A po wyniki badań z modulacji palnika na mocy minimalnej to zwróć się podaniem załącz dwa zdjęcia i do tego jeszcze  merytoryczne  uzasadnienie napisz to na pewno KIPI CI odpowie.

Ponadto uważam , że ta Laguna będzie miała u Ciebie co robić jak ty za sezon spalałeś 16 mp drewna (grabu) przy 140 m 2. Rób zapasy palletu bo cena idzie w górę.

Myślałem , że stać Cię kolego @eliks na szczere słowa refleksji , ale grubo się myliłem. Pal spokojnie i skrupulatnie notuj co i ile czego poszło, tylko nie uczknij ani jednego woreczka.

Kończąc załączam zdjęcie poglądowe z wagi kotłów bo widzę , że dla niektórych to ogromny ból głowy.

20181024_081411.thumb.jpg.d2c75ade98564fabef4f2b34248a9e90.jpg

Pozdrawiam 

Opublikowano

@robin60 to nie są zawody, żeby przelykac gorycz porażki a na merytoryczną rozmowę z Tobą nie ma szans bo moje jest najmojsze i plujesz jadem jak prawdziwy PiSowski dygnitarz. 

Nie o to przecież chodziło.  Miałeś dać wyniki badań normalnego kotła do normalnego domku. Pokazać jak kocioł moduluje i przy tej minimalnej mocy jaką ma sprawność, Ty natomiast wypalasz z kotłem do grzania bloku, nie pokazując nawet jak nisko potrafi "zejść". Ja do Kipi nie będę pisał bo nie mój w tym interes,  ale generalnie w słabym świetle stawia Cię sytuacja, gdzie zapowiadając rewolucję, pokazujesz nam fabrykę sadzy do normalnie ocieplonego domu. Rozumiem, że tych rewolucyjnych badań na które czekają tysiące osób się nie doczekam?

@Dragster nie grzeje CWU. 

Opublikowano

Sadzy powiadasz... Koledzy posiadacze KIPI czy ktoś z Was ma sadzę na wymienniku? Bo ja po przejściu z ekogroszku mam czystą blachę. Pokrytą zresztą szaro błękitnym nalotem.

Opublikowano

Rozumiem że masz tego Narmeta? Na forum ludzie są bluzgani za branie kotła 15KW  do domu 100m2 a tu nagle kocioł modulujacy od ..... nadal nie wiemy ilu,  pewnie 8KW, nagle jest stawiany jako wzór. 

Opublikowano

Ja nikogo nie bluzgam, nawet chwalę. Nie raz napisałem, że Laguna P to zapewne fajny kocioł. Wkurza mnie natomiast to co Ty wygadujesz o "śmieciuchach", o setkach ludzi którzy przerobili swoje kotły i palą ekologicznie. I zapewniam Ciebie, że sadzy na wymienniku u nich nie zobaczysz.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolego @eliks ja na Twym miejscu to bym się spalił ze wstydu a Ty masz czelność udowadniać wszystkim że  czarne to jest białe a ja Ci mówię , że czarne to czarne.

A już wtrącanie polityki do tego ni jak się ma to Twej merytoryczności i ostatnio popularnego słowa o wyimaginanowanej ludzkości  która ni jak się ma, i  nic nie daje na Tym forum.

Może Twój przedstawiciel handlowy kolega @Puławiak odniesie się do Tych wyników i sprowadzi Twoje wysokie EGO na ziemie. Bo to on zasypał Was wszystkich takimi badaniami i sprawnością wszystkich czołowych producentów , ale jakoś cisza z jego strony. Może nie ma czasu i wierzę , że tak jest bo sezon ogórkowy dla niego trwa.

Nie zamierzam z Tobą dyskutować bo to jałowa i nie merytoryczna dyskusja , a każdy czytający ten wątek ma swą ocenę.

Pa kolego.

Opublikowano
4 godziny temu, eliks napisał:

kocioł modulujacy od ..... nadal nie wiemy ilu,  pewnie 8KW, nagle jest stawiany jako wzór. 

Mylisz kolego pojęcia, ale nie tylko Ty, jak widzę.

Modulacja, to jest określenie dotyczące funkcjonowania palnika, czyli jego umiejętność pracy z różną mocą, zależną od zapotrzebowania, którą zawdzięcza oprogramowaniu sterującemu. Faktem jest, że palniki pelletowe, mają pewne ograniczenia, jeśli chodzi o schodzenie z mocą poniżej pewnego progu. Gdyż ma to związek ze spadkiem sprawności samego palnika, a czasem też pogorszenia jakości procesu spalania. Bo jak wszystkim wiadomo, praca palnika z bardzo niską mocą, efektywna nie jest. Ale to wcale nie oznacza, że dobrej klasy kocioł, także pracuje z niższą sprawnością, bo to tak nie działa jak myślisz.

Oczywiste jest także, że palniki z obrotową komorą spalania, mają z racji konstrukcji, większe ograniczenie ze schodzeniem do niskich zakresów mocy, niż jest to w palnikach ze stałym rusztem, bo te często potrafią schodzić z mocą poniżej 2kW. Dzieje się to kosztem jego sprawności, gdyż proces spalanie może nie być wtedy idealny. Ale nie ma to nadal ścisłego związku ze sprawnością samego kotła, jeśli tylko potrafi on efektywnie zagospodarować tę niską moc palnika.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Zamieszczam dla poprawy dyskusji, wzięcia na luz,  "Polak potrafi"

Edytowane przez Tomek0407
poprawa pisowni
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ok jestem niestety nie mogę na okrągło siedzieć na forum bo muszę montować kotły ale ok, napiszę. spoko sprawność super - rewelacja emisja ok. to dlaczego nie sprzedajemy tych kotłów np na rynku niemieckim z takimi parametrami i ceną ? No i jeszcze jeden drobiazg - kto wam te kotły ustawi tak jak w warunkach w labo ? Gdzie ciąg kominowy jest stabilny bo na końcu "komina" jest zainstalowany wentylator który utrzymuje ciąg na ściśle określonym poziomie . 

A był wywoływany wiemiennik Laguny to ok pokaże wam jak taki wymienik wyglada w realu. 2092015483_IMG_20181024_1113591.thumb.jpg.298041515bb10aa99ee68532f6e25776.jpg337252299_IMG_20181024_1112471.thumb.jpg.7124ed5f537e10f9904b0ea32f0299c9.jpg979091062_IMG_20181024_1114181.thumb.jpg.d614c100872749f587fffc26e21c2584.jpg

Opublikowano

No to teraz ekogroszkowic z palnikiem KIPI.  Temperatura spalin do 80stC na wylocie. palnik 6-26 przestawiony na 5-20. 

c6134da8764dd19bgen.jpg

Nie czyszczony od Marca 2018.