Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Dracogo napisał:

Tylko po co, palnik miałby pracować na mocy minimalnej po załadowaniu bufora? W instalacjach z buforami, palnik też pracuje w trybie start/stop.Dogrzewa bufor, pracując na dużej mocy, a potem się wygasza.

Nie wiem :). Ale moglby skoro w tym kotle sprawnosc jest wyzsza niz na nominalnej.

Opublikowano
Cytat

Dlatego, że temperatura w budynku, nie spadła od ostatniego dogrzewania niżej, niż do 20,3 a w ciągu dnia osiągała 21-22,5 stopnia. Słońca, nie da się powstrzymać, ale nikt nie narzeka, na taki wzrost temperatury, powyżej zadanej.
Więc przez 3 ostatnie dni, palnik spalił około 9 kg. pelletu.

Zależy od domu i założonego komfortu. Ja nie siedzę w zimę w domu w swetrze. Gdybym trzymał 21 stopni to pewnie 3 dni kocioł by się nie odpalał, ale że trzymam minimum 23 stopnie, to się odpala, a ja wszystkie zasypy skrupulatnie zapisuję żeby potem móc się z tą wiedzą z forumowiczami podzielić. Największy komfort to mają gaziarze, w domu 19-21 stopni i twierdzą że komfortowo ciepło a kiedy mogą, dogrzewają się kozami.

Opublikowano
46 minut temu, Dracogo napisał:

No i już wiadomo teraz, kto ma największy wpływ na wzrost cen owych kotłów na polskim rynku. Kolega handlarz.

chciałbym mieć takie możliwości lecz niestety ceny zostały podniesione w fabryce a moja marża pozostała na tym samym poziomie żeby nie zepsuć sobie rynku i nie zszokować ludzi ceną. Ale dzięki za docenienie szkoda niestety że to tylko przecenie. Gdzieś wcześniej wrzucałem cenniki fabryczne urządzeń edilkamina zobacz sobie tam ceny katalogowe. Kocioł Laguna P 18 + Kit R kosztuje fabrycznie netto 17 320 zł a u mnie taki zestaw możesz kupić za 13 425 zł netto

Opublikowano

Tylko, że ta sprawność, nie dotyczy zapewne kotła, tylko samego palnika.
Sprawność kotła spada wraz z jego mocą. Najwyższa jest wtedy, gdy kocioł pracuje z mocą nominalną, a nie będzie z taką pracował, gdy palnik będzie działał z mocą mininalną.

Mieszanie pojęć doprowadza do tego, że marketing robi w głowach naiwnych czytających zamęt, a oni dają się nabrać na reklamowe hasełka.

A fakty są takie, że sprawność palnika i kotła, to są 2 odrębne parametry, które nie zmieniają się jednakowo, pod wpływem spadku mocy.

I tyle w temacie.

Opublikowano
Godzinę temu, PioBin napisał:

Jakos pozno te wiadomosci od Ciebie sie ukazaly. Nie wiem czy tylko u mnie. Nie wazne.

Racja. Zrobił się mały zamęt z kolejnością postów

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Puławiak napisał:

A i wywróce teraz też trochę teorię bo zgodnie z danymi technicznymi sprawność kotła przy mocy minimalnej jest wyższa 3,1 - 92,1% niż przy mocy nominalnej 16,5 kW - 91,3%. 

@Dracogo Taka byla odpowiedz.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
16 minut temu, Dracogo napisał:

Tylko, że ta sprawność, nie dotyczy zapewne kotła, tylko samego palnika.
Sprawność kotła spada wraz z jego mocą. Najwyższa jest wtedy, gdy kocioł pracuje z mocą nominalną, a nie będzie z taką pracował, gdy palnik będzie działał z mocą mininalną.

Mieszanie pojęć doprowadza do tego, że marketing robi w głowach naiwnych czytających zamęt, a oni dają się nabrać na reklamowe hasełka.

A fakty są takie, że sprawność palnika i kotła, to są 2 odrębne parametry, które nie zmieniają się jednakowo, pod wpływem spadku mocy.

I tyle w temacie.

Acha czyli to badanie i certyfikat nie dotyczy kotła tylko palnika ? A to ciekawe https://powietrze.malopolska.pl/wp-content/uploads/2018/07/Badania-laguna-P.pdf

i jeszcze instrukcja: tam pewnie też podane są dane samego palnika 

https://powietrze.malopolska.pl/wp-content/uploads/2018/07/INSTRUKCJA-Laguna.pdf

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Puławiak napisał:

A i wywróce teraz też trochę teorię bo zgodnie z danymi technicznymi sprawność kotła przy mocy minimalnej jest wyższa 3,1 - 92,1% niż przy mocy nominalnej 16,5 kW - 91,3%. 

No teraz to mnie zastrzeliłeś, kolego Puławiak :). Jeśli to prawda, to nastąpi totalna rewolucja w mojej głowie :)

Edytowane przez Benton661
  • Lubię to 1
Opublikowano

Certyfikaty robione są we Włoszech. Wątpię żeby tam Pan Kazio klepnął pieczątkę w garażu :) Kiedyś @Visitor1230 ładnie opisał różnice między węglakami z palnikiem pelletowym i prawdziwymi kotłami na pellet. Jak wygląda spalanie, jak działa podciśnienie itd.

Opublikowano
8 minut temu, HarryH napisał:

To chyba też już nie twierdzisz, że bufor jest potrzebny?

Sam już nie wiem, co o tym myśleć :) muszę to przetrawić :)

Opublikowano
6 minut temu, Puławiak napisał:

Strona zablokowana z powodu próby wyłudzenia danych, tak mi wyskakuje

Opublikowano
4 minuty temu, Puławiak napisał:

Gdzieś wcześniej wrzucałem cenniki fabryczne urządzeń edilkamina zobacz sobie tam ceny katalogowe. Kocioł Laguna P 18 + Kit R kosztuje fabrycznie netto 17 320 zł a u mnie taki zestaw możesz kupić za 13 425 zł netto

Może i mogę, ale nie jestem zainteresowany.

Ale Ci mogę dać do zrozumienia, że wiem jak to działa i jest możliwe, że cena u dystrybutora lokalnego, jest niższa od ceny fabrycznej, która jest zawyżana celowo, żeby było z czego obniżać.

Więc tak to jest, że naogół każdy dystrybutor, negocjuje ceny indywidualnie. Ale cena produktu, zawsze będzie u niego niższa od fabrycznej, która figuruje tylko w takich cennikach, pokazywanych potencjalnym klientom. Czyli jest to praktycznie ściema.

W przypadku montażu kotła przez tegoż dystrybutora, podatek dla klienta zostaje obniżony z 23 do 8% co jest dopuszczalne z racji tego, że kocioł sprzedawany jest wraz z instalacją, czyli usługą, a ta jest niżej opodatkowana. I to najbardziej obniża cenę zestawu, bo aż o 15%

Wszystko zgodnie z prawem.

Dystrybutor odzyska różnicę w podatku i stratny nie będzie, a zarobi jeszcze na instalacji.

Opublikowano

U mnie dziala

Opublikowano

Jest jeszcze Lazar z nierdzewki, niby kondensacyjny, który w ogóle nie wymaga ochrony powrotu. Montuje się kocioł jak w XIX w - ile w kotle, tyle na grzejnikach. Tu bufor teoretycznie znacznie pogarsza sprawność.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Dracogo napisał:

Może i mogę, ale nie jestem zainteresowany.

Ale Ci mogę dać do zrozumienia, że wiem jak to działa i jest możliwe, że cena u dystrybutora lokalnego, jest niższa od ceny fabrycznej, która jest zawyżana celowo, żeby było z czego obniżać.

Więc tak to jest, że naogół każdy dystrybutor, negocjuje ceny indywidualnie. Ale cena produktu, zawsze będzie u niego niższa od fabrycznej, która figuruje tylko w takich cennikach, pokazywanych potencjalnym klientom. Czyli jest to praktycznie ściema.

W przypadku montażu kotła przez tegoż dystrybutora, podatek dla klienta zostaje obniżony z 23 do 8% co jest dopuszczalne z racji tego, że kocioł sprzedawany jest wraz z instalacją, czyli usługą, a ta jest niżej opodatkowana. I to najbardziej obniża cenę zestawu, bo aż o 15%

Wszystko zgodnie z prawem.

Dystrybutor odzyska różnicę w podatku i stratny nie będzie, a zarobi jeszcze na instalacji.

Ale celowo podałem ceny netto

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano

Smucisz Dracogo, daj sobie luz w niedzielę, pogadaj o sprawności, zamiast o kasie dystrybutora.

Opublikowano

A co kolego, temat nie na rączkę?

Czyżbyś był powiązany z dystrybutoren, że prawda w oczy kole?

Opublikowano

@DracogoAle przecież ktoś tu podawał ceny we Włoszech i na eBayu, które pokazywały że kotły nie podrożały TYLKO w Polsce. Rozumiem, że wraz z udowodnieniem Ci braku racji, wsiadłeś na zarobki.

Opublikowano
19 minut temu, robin60 napisał:

No właśnie kolego @Benton661 i co Ty na to. BBBBBOOOOOOLLLLLL Głowy jak u mnie.

Jak mawiał Sokrates czy inny mądrala : WIEM, ŻE NIC NIE WIEM heheh