Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociołek Stalmark Ekosilver Pellet Początki

kapifranio

Rekomendowane odpowiedzi

Więc wszystko działa tak jak powinno, z tym że masz zbyt mały odbiór ciepła w stosunku do mocy kotła i jego praca nie będzie optymalna.

Jaka masz ustawioną moc kotła?

Kociol chodzi na modulacji 100 60 30  z kazdej modulacji uczknelem po kilka % nawiewu i tyle.

A czy istnieje mozliwosc wysterowania w taki sposob zeby przy wystygnientym kotle zawor sie zamknał poczym kociol moglby wystartowac  dobic do zadanej 65 i otwierac zawor 3d do uzyskania zadanej na zaworze 28. 

Bo w mojej aktualnej sytuacji odbywa sie to tak ... kociol na czuwaniu temperatura na pokojowce spada do 18 kociol startuje jednoczesnie zawor 3d otwarty jest na 100% w tym momencie zawor cały czas 100% kociol probuje dojechac do zadanej ale zauwazam ze przy 100% zaworu podbiera pompa podlogi chociaz mam sprzeglo miedzy pompa co a podlogowa , zawor przymyka dopiero gdy dostanie  28 stopni w tym momecie juz niewiele brakuje a zeby zadzialala pokojowka 0.1 stopnia.

Możesz wrzucić schemat swojej instalacji.

Dziwi mnie że ten zawór otwiera ci się na 100%.

@ACE84 ze zdjęć ciężko się połapać co i jak...

zrób test i ustaw wyższa temperaturę w pokoju np. 23 stopnie, zobaczysz jak zachowa się piec, zwróć uwagę na nadmuch i temperaturę spalin bo jeśli jest ustawiona zbyt niska to może mocno ograniczać pracę piec w górnych zakresach mocy.

W sterowniku kotła masz opcję przy ustawieniach zaworu aby pokojówka po dogrzaniu obniżała zadaną temperaturę na zaworze, jest tam trochę więcej możliwości np sterowanie proporcjonalne pokojówką i może masz tu coś poprzestawiane . Dziwi mnie wciąż to że ten zawór mimo dogrzania masz tak mocno otwarty.

Chyba trochę zamieszani może powodować ten zawór ATV... ponieważ twoje sprzęgło i grupa pomp powinna rozpocząć pracę dopiero po osiągnięciu temperatury 50 stopni na powrocie, dopiero wtedy otwiera się obieg na sprzęgle.

Czy pompa opisana jako CO pracuje cały czas po uruchomieniu kotła?

Edytowane przez Darekgra

10 godzin temu, ACE84 napisał:

Start pompy co przy 45st. Pompa podlogi caly cas precuje na stalym cisnieniu.

Jaki to ma sens skoro:

-zawór temperaturowy ATV przy takiej temperaturze na kotle nie puści wody na sprzęgło.

-kocioł jest odpalany od termostatu pokojowego.

4 minuty temu, g69 napisał:

Jaki to ma sens skoro:

Ma sens - np przy kotle DS jak miałem start pompy z temp 55C - czyli temp otwarcia zaworu VTC to trwało to prawie 60min zanim ruszyła woda na obieg grzewczy

Teraz mam pompę ze startem od 45C i VTC otwiera się o 1/4 szybciej.

Po prostu jak woda krąży w małym obiegu to sam zawór szybciej się nagrzewa i zaczyna otwierać wcześniej niż przy wyższych startach pompy

Przestaw ją nawet na 40 stopni. Przyśpieszy to otwarcie obiegu na sprzęgło

A jak masz rozwiązane sterowanie kotłem po uruchomieniu CWU.

Edytowane przez Darekgra

To juz niewiem wedlug mnie najpierw start co  a potem idzie podloga a tak nie jest, a u mnie startuje kociol zawor 3d 100% i pompa podlogi podbiera czynnik z ukladu co. 

Zawór otwiera ci się do 100% ponieważ po odpaleniu kotła masz poniżej 50 stopni i brak obiegu na sprzęgle wtedy pompa od podłogówki mieli cały czas zimną wodę w obiegu podłoga sprzęgło.

Dopiero po przekroczeniu 50 stopni zawór ATV puszcza obieg przez sprzęgło i dogrzewa je.

Twoja pompa CO tak naprawdę nią nie jest tylko pełni funkcję pompy obiegowej/kotłowej.

Edytowane przez Darekgra

Przy ostatnim odpaleniu kotla zawor 100% otwarty pompa co wystartowala od 50  dobilo uklad co do 56st  i stop zawor nadal 100% otwarty czujnik zaworu z 18 do 28 st dogrzalo podloge  pokojowka 18.3 kociol czuwa . Nieogarniam

W którym miejscu masz przyłożony czujniki temperatury zaworu?

Zadana temperatura zaworu masz na 28 stopni ?

Przy temperaturze 28 stopni zawór powinien być już prawie zamknięty jeśli nie jest to jest coś nie tak podłączone.

Jeśli zawór masz otwarty na 100% to nie ma innej opcji jak to że w obwód podłogowy pakujesz temperaturę taka jak masz na piecu, wtedy szybko rośnie temperatura w pomieszczeniach i pokojówka szybko wygasza kocioł.

Pytałem o CWU bo jak ma się ona grzać skoro pokojowka będzie wyłączać kocioł. 

Edytowane przez Darekgra

19 minut temu, ACE84 napisał:

To czemy niedogrzewa kotla do zadanej 65

Może być za małe zapotrzebowanie na ciepło i coś daje sygnał do kotła aby ten się wyłączył.

Tu trzeba trochę powalczyć z nastawami sterownika.

Pompa od podłogi powinna chodzić cały czas.