Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witkowski Carbon 5 16Kw Platinium Plum Ecomax920P1

rymar71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy używacie harmonogramu obniżenia temp. dla mieszaczy i CWU ?

tak obniżam temperaturę w nocy na mieszaczu o 3 C w godzinach 23-4,30. do cwu nie używam gdyż cwu grzeje się troche grawitacyjnie troche pompa ( jak spadnie temperatura cwu poniżej 44C)  układ cwu do poprawy (grzeje grawitacyjnie mimo klapki)

Opublikowano

Nie wychładza się na tyle, że później kocioł goni na 100% mocy ? Dzisiaj chyba ustawię i sprawdzę, czy to będzie oszczędność faktyczna, czy pozorna.

Opublikowano

Zastanawiam sie czy kocioł powinien cały czas pracować w trybie PRACY czy lepiej żeby wchodził w tryb NADZORU.

Mam teraz tak ustawiony sterownik że kocioł ciągle jest w trybie pracy. Poprzednio miałem tak że ciągle wchodził w tryb nadzoru.

Zużywał wtedy 180 kg groszku na 10-11dni.

hmmm...nie wiem juz jak to ustawić....

Opublikowano

Lepiej jak pracuje ciągle bez nadzoru po co ma ci zasmalać kocioł, mniej czyszczenia, sztuką jest tak ustawić by praca była ciągła i nie było dużego spalania . Ile ci spala przy pracy ciągłej?

Druga sprawa często gęsto jest tak że jak piec wstaje z nadzoru musi gonić temp maksymalną kotła a jak stoi w nadzorze za długo robią się mega spieki ,źle dobrane czasy podawania w nadzorze spowodują że będzie ci podawał groszek a go nie spalał a jak piec ruszy z nadzoru to się okaże że w popielniku masz nie spalony groszek i strata paliwa .180kg na 10/ 11 dni nie ma tragedii.Dlatego opcja FL jest dobra bo sobie sam moduluje dobiera dawkę paliwa do zapotrzebowania mocy zerknij u mnie osiągnął temp max kotła zszedł na minimalną moc kotła i minimalną dawkę paliwa 3,7kw moc oraz 0,3 kg /h i podtrzymuje temperaturę choć i tak czasami zdarza się że stanie w nadzór ale to zależy od temperatury zewnętrznej .

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

9176321de6eb92a13f5a6746d32e55da.jpg

Opublikowano

Zastanawiam sie czy kocioł powinien cały czas pracować w trybie PRACY czy lepiej żeby wchodził w tryb NADZORU.

Mam teraz tak ustawiony sterownik że kocioł ciągle jest w trybie pracy. Poprzednio miałem tak że ciągle wchodził w tryb nadzoru.

Zużywał wtedy 180 kg groszku na 10-11dni.

hmmm...nie wiem juz jak to ustawić....

jaki sterownik?. fachowcy zalecaja prace bez nadzoru, przechodzenie w nadzór świadczy że kocił pracuje ze zbyt dużą mocą w stosunku do zapotrzebowania

Opublikowano

Jak kotły ? Dają radę w mrozy ?

Opublikowano

z 8 KW musiałem dać 9 lub 10 KW słabo mu idzie przy -8 C na dworze , nadmuch z 18% zwiększony na 20 .

Opublikowano

To ja sporo więcej podkręciłem, bo do 13 KW, teraz jest na zewnątrz -12.5 C. Na CO idzie 61 C, podłoga 45 C. Kocioł 75C, powrót 57C, dmuchawa wiruje na 25%.

Przypomnij mi jakiej mocy masz kocioł ?

Opublikowano

ja mam 17 KW , jakie masz spalanie widzę u siebie że przy tej temp około -10C tak n dobe idzie z 22 kg lub więcej .2778691b4f53b871ae40bfd8e8aff2dd.jpg

Opublikowano

1.4 kg/h przy 100% mocy

Opublikowano

Teraz zjechałem na 1.1 kg/h i ostro dmucham. Spaliny 210 C :-)

Opublikowano

no to ostro palisz heh , ważne by ciepło było .

Opublikowano

Jak kotły ? Dają radę w mrozy ?

kocioł 67 C , zawór 4dr 52C , moc zwiększyłem z 14 kW na 21kW ( przy CWU nie dawał rady na tej mocy) , temp zwe -12C, temp w domu 23 , nadmuch zwiekszyłem do 24%

kalorycznośc  8 kWh/kg temperatura spalin od 150 do 190 wg obserwcji, podawanie 2,3 kg/h przy 20,9kW

sypałem mieszany groszek dawał radę przy 14kW w temperaturach wyzszych teraz jadę groszkiem ok 27

kocioł 25kW, metal -fach , smart eko plus , dom ok 160 m2 częsciowo ocieplony

post-77570-0-06057900-1519579402_thumb.jpg

post-77570-0-20760300-1519579435_thumb.jpg

post-77570-0-76097500-1519579461_thumb.jpg

post-77570-0-36654500-1519579476_thumb.jpg

Opublikowano

Fizyki się nie oszuka. Trzeba dołożyć mocy, żeby utrzymać komfort cieplny w domku. A moja rodzinka ciepłolubna :D

Opublikowano

zgadzam się , jednak kiedy się wie jak sterowac to ciepłolubnośc można zapewnić.

Pozdrawiam i życze ciepła pod każdą postacią.

Opublikowano

Zgadza się fizyka jest nie do oszukania, ale nie przypuszczałem po kupnie domu aż tak ucierpi portfel przy zakupach groszku . Cóż coś za coś , swoją drogą trochę przesadzaja z cenami .Dużo ciepła dla Was i waszych rodzin .

Opublikowano

Koledzy proszę o informację czy ustawienia biegu pompy mają duży wpływ na mocniejsze grzanie kaloryfera na wyższej kondygnacji domu.Otoz borykam się od jakiegoś czasu ze słabszym grzaniem kaloryfera na 1 piętrze , kaloryfer odpowietrzony i dopuszczona woda do instalacji bo przelewala się woda . Zauważalne jest słabsze grzane u góry na parterze wszystkie grzeją podobnie , CO sterowanie pogodowo temp na piecu 65C zawór 4d sterowany siłownikiem.42caba7a2a8136b3c7aca57b94952244.jpg4589657e5870f5e23e27fa76b850a13a.jpg

Opublikowano

jak to sprawdzic

Opublikowano

jeśli pompa jest na II biegu może to byc przyczyna ,tez tak miałem ,że na II biegu na pietrze słabo grzał przełaczenie na III pomogło

Opublikowano

Już przelaczylem na III bieg i daje rady .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak tam kociołki się sprawują

Opublikowano

Mogłby mniej spalać. Ale komfort cieplny w porównaniu z moim poprzednim kopciuchem, NIEPORÓWNYWALNY.

Opublikowano

fakt że spalaniem trochę kiepsko , trochę mało możliwości sterownika by cokolwiek osiągnąć i zmienić

Opublikowano

Witam panowie! Ile w takim razie palą wam te kociołki, bo przymierzam się właśnie do Carbona od Witkowskiego.

Myślałem tylko o sterowniku SKZP-02 do tego kociołka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.