rymar71 Opublikowano 1 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Witam. Użytkuję od pewnego czasu kocioł Witkowskiego CARBON 5 ze sterownikiem PLUM ecoMAX920P1. Chciałbym wymienić doświadczenia z innymi użytkownikami tegoż modelu, optymalizacji spalania, sugestie zmian ustawień. Jak zauważyłem MetalFach produkuje bliźniaczy model SMART EKO - CARBON i serdecznie zapraszam również tych użytkowników do wymiany doświadczeń. Na początku miałem ogromne problemy z ujarzmieniem tego kotła ale teraz pracuje w miarę zadowalająco. Spalanie to 150kg/7 dni, sterowanie FuzzyLogic ze sterowaniem pogodowym zaworu 4D + miesznka grzejników i podłogówki + zasobik cwu 140 l. Niestety pompę podłogówki musiałem podpiąć pod pompę cyrkulayjną, ponieważ w tym sterowniku mogłem tylko tak to zrobić. Może macie lepsze wyniki spalania, sugestie obsługi, zmian w ustawieniach.
KamilMiernik Opublikowano 2 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ale kolego nie napisałeś czym palisz jaki masz dom jak ocieplony jaką temperaturę masz w domu. Temperatura kotła dos spora według mnie. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2018 może kolega rozwinąć dlaczego temp dość spora ?Im wyższa tym mniej problemów z kotłem.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2018 w pełni sie z tym zgadzam . Wyższa temp.. Na kotle to masa pozytywów zniewielkim kosztem minimalnej straty kominowej.
KamilMiernik Opublikowano 2 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Skora tak twierdzicie to ok ja tam mam swoje przemyślenia i testy z których wynika że między 55 a 60 stopni kocioł pali mi około 3kg na dobę więcej to dając mu 70 myślę że będzie koło 5kg więcej ale zrobię testy i zobaczę jak to wychodzi. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2018 ok chętnie zobaczę testy tylko pytanie czym kolega pali jaki kocioł itp. itd , napewno nie będzie miarodajne zawsze będą jakieś różnica albo i bardzo wielkie różnice. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
KamilMiernik Opublikowano 2 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Oczywiście że w porównaniu do Twojego będę miał trochę inne wymiki bo mam kocioł starszy 4klasy inny sterownik itp. Ale myślę że da to jakiś obraz sytuacji :) Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Mój kocioł zawsze chodził na wysokiej temp. Raz przetestowałem 60 stopni. Temperatura spadała dobrze poniżej 60 a po tygodniu kocioł zabudował sie sadza na amen. Podejrzewam dzięki niskiej temperaturze powrotu. Przy jednoczesnym niskim usytuowaniu komory spalania
KamilMiernik Opublikowano 2 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Być może ja obecnie trzymam 55stopni i sadzy nie mam praktycznie wcale komin 2 lata nie czyszczony i też nic nie ma smoly. Ale nie wykluczam że wyższa temperatura jest zła tylko mniej ekonomiczna według mnie ale przetestuje i podzielę się obserwacjami Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ogrzewam ok. 170 m2 groszkiem II eco z Mysłowic-Wesoła, dom docieplony, krzywą grzewczą mam 1.2. Temperatura kotła wynika z ekonomii popartej charakterystyką pracy tego rodzaju kotłów. Przy zaworze 4D ciepło w nadmiarze wraca do kotła, powodując niewielką różnicę temp. i tym samym, niewielkim wydatkiem energetycznym uzupełnić straty. Zadaniem kotła jest uzupełnianie strat ciepła, a nie bieżące grzanie pomieszczeń wyprodukowanym ciepłem. Do takiego celu są piece. Wolę wyrównywać wyższe temp. kotła np. 75C niż np. 55C, bo energii zużyję podobnie, a kultura spalania wielokrotnie efektywniejsza.
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Co do niskiej temp kotła próbowałem puścić go na pogodówce wtedy się działy cyrki kocioł potrafił zejść do temp 43 C potem gonił do 70C jakieś szaleństwo . Jak miałem ustawione 55 C zauważalne było osmolenie kotła + wysoka temp spalin akurat w tym czasie przyjechał serwis który wymieniał mi zapalarke technik jak zobaczył temp kotła 55C złapał się za głowę i podniósł od razu na 65C ale i tak nie dowieżalem że im wyższa temp kotła tym lepiej sam zjechalem na 55 C i tak pracował wtedy nie byłem świadom jako nowy użytkownik kotła że jest coś takiego u mnie jak zawór 4 D i dzięki pomocy Rymara teraz zaczęło to jakoś sensownie pracować na wysokiej temp kotła 65C _ 70C temp spalin niska 65 czasami do 90 i temp powrotu dlatego też chętnie zerknę na ustawienia kolegi i spalanie bo to dość ważne informacje .Zawór 4 D mi nie działał w sumie siłownik nie sterował i dlatego piec grzał bez opamiętania , jedynie co mnie teraz martwi piec czasami wpada w nadzór dlatego dalej się bawię ustawieniami , ja akurat palę retopalem . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
KamilMiernik Opublikowano 2 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Dodam że też mam zawór 4drogowy i na dom idzie tylko 35stopni teraz powrót też mam dogrzany i czysto w piecu ale tak jak pisze zrobi testy i zobaczę jak to wychodzi Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 2 Stycznia 2018 A szanowne koleżeństwo jakie ma wpisane parametry A,B i C FuzzyLogic ?
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 2 Stycznia 2018 ja mam takie Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #15 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Spróbuję przy nich zrobić trochę korekt, zobaczę jak modulacja mocy zareaguje.
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 2 Stycznia 2018 A czy można wydłużyć czas cyklu w trybie PRACA z poziomu ustawień serwisowych, czy też tylko mieszając programem sterownika ? Jak u was z wydajnością podajnika ? Fabrycznie ustawione jest 16 kg/h, u mnie po teście podajnika 14.2 kg/h
Lagrossa Opublikowano 2 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Niestety pompę podłogówki musiałem podpiąć pod pompę cyrkulayjną, ponieważ w tym sterowniku mogłem tylko tak to zrobić. Z jakiego powodu był Pan zmuszony podpiąć pod cyrkulację podłogówkę?
fotopasjajelcz Opublikowano 2 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 2 Stycznia 2018 u mnie było tak im większe wartości wydajność i kaloryczność podawanie mniejsze . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #19 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Z jakiego powodu był Pan zmuszony podpiąć pod cyrkulację podłogówkę?Ponieważ fabrycznie były wyjścia na pompę c.o., cwu i pompe cyrkulacyjną.Prawdopodobnie muszę dokupić moduł B
Lagrossa Opublikowano 2 Stycznia 2018 #20 Opublikowano 2 Stycznia 2018 920P-T obsługuje 2 obiegi mieszające, pompę kotła, cwu i cyrkulację. Fabrycznie podłączany jest jest jeden obieg. W komplecie z kotłem powinien być oddzielnie drugi czujnik. Po podłączeniu uaktywni się kolejny obieg.
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #21 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Teraz temp podłogówki reguluję zaworem termostatycznym afriso. A wolę mieć kontrolę i możliwość regulacji ze sterownika kotła. To też moduł B jest konieczny, żeby sterować siłownikiem zaworu 3D. Tu akurat jestem rozczarowany wyposażeniem mojego sterownika.
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #22 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Rzeczywiście jest luzem jeden czujnik. Traktowałem go jako zapasowy lub free gift od firmy.
Lagrossa Opublikowano 2 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Teraz temp podłogówki reguluję zaworem termostatycznym afriso. A wolę mieć kontrolę i możliwość regulacji ze sterownika kotła. To też moduł B jest konieczny, żeby sterować siłownikiem zaworu 3D. Tu akurat jestem rozczarowany wyposażeniem mojego sterownika. W Pana sterowniku moduł B wymagany jest w przypadku rozbudowy o 3 i 4 obieg. Standardowo 920P-T obsługuje 5 pomp, Podłączy Pan ten czujnik z tego co pamiętam pod styki 32 i 33. Po tym obieg pojawi się w menu. Nie polecam zmieniać w serwisówce Czasu cyklu w trybie PRACA. Nie zmieni to w żaden sposób ilości podawanego paliwa. Sterownik i tak przepchnie to samo tylko w innych interwałach. 20-25s ustawianie niżej spowoduje szybsze uszkodzenie kondensatora rozruchowego.
rymar71 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #24 Opublikowano 2 Stycznia 2018 OK. Dziękuję. Jutro się tym zajmę.
rymar71 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #25 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Taki jest konkretnie sterownik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.