Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

He, he ciekawe kiedy ceny gazu pierdykną w górę. Bo jak narazie to tak jak najwiecej ludzi zgazować a potem.... niech się martwią...

Opublikowano

To za metr, ale ile wyjdzie za kWh? Tam chyba wychodziło 10 kWh z metra? Nie wiem

Opublikowano

Ja kupuje za 600zł z transportem i spala się na pył. Cena też mnie mocno ciekawi jak to wychodzi na gazie. Wiem, że do kondensatu musiałbym dołożyć parę żeberek do grzejników dla pewności i obniżenia trochę temperatury zasilania. Maksymalna moc kotła jaką obliczono to 11,7KW, a z kolei przeciętna to 5,8KW także wiem już, że instalator mocno mnie naciągnął na palnik mocy 26KW do kotła olejowego mocy 20KW tłumacząc, że może być za mało na taki dom i zyskuje tym, że kiepski pelet będę mógł spalać bo większa rura palnika jest i spieki nie będą się robiły a koszt między 20Kw był niewielki. 

Opublikowano
41 minut temu, CV6 napisał:

Witam panowie, od jakiegoś czasu obserwuje temat i zrobiłem wyliczenie sumiennie na stronie którą podawaliście ciepło właściwe. Zapotrzebowanie budynku wyszło około 87GJ nie wiem czy to dużo czy mało w każdym bądź razie spalam około 6 ton peletu na sezon. Przeraziłem się kosztami wyliczonymi przez stronę czy temu można ufać skoro dla peletu wyliczyło mi koszt 5500zł a płacę za ogrzewanie mniej? Gaz ziemny z kondensatem wychodzi mniej bo 5100zł pytanie tylko jak ta strona przelicza to na pieniążki na podstawie czego może się orientujecie? Podejrzewam, że są tam uśrednione ceny ale jak to się ma do zapotrzebowania? Zastanawiałem się nad przejściem na gaz ale w takim przypadku jest to nieopłacalne...

Mnie wyszło 83GJ koszt ogrzewania pelletem 5200 zł, a potrzebował bym bez dogrzewania drewnem łącznie z grzaniem cwu w lecie 4.5 t pelletu na rok,pellet po 550 zł razy 4.5 to 2475zł plus koszt transportu 300zł to 2800zł na okrągło .

Opublikowano

@Kordjano kurcze gdzie Wy kupujecie pellet po 550 czy 600zl i jeszcze jakość dobra gratulacje. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli wychodzi na to, że się to sprawdza mniej więcej. Szkoda że nie wiem ile kosztuje u mnie m3 gazu... Zero problemów ze spiekami czy jakimiś kiełbasami a widzialem, że niektórym się robią. Mój pellet ma 17,6 MJ sprawdziłem sobie prywatnie kaloryczność. 

Edytowane przez CV6
Opublikowano

@palacz66 nie wiem czy jakość dobra , ale od 4lat pale tym i nie sprawia mi to żadnych kłopotów ciepło daje nie śmierdzi to poco mam przepłacać ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie pellet po 550 zł pali się bez zarzutu. Dzisiaj właśnie odpaliłem palnik na sezon 2019/2020.

Edytowane przez misiek30
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Kordjano jakbym miał możliwość w takiej cenie kupić u siebie nawet troszkę w gorszej  jakości nie zastanawiałbym się nawet chwilę. Niestety u mnie ceny zaczynają się od 750zł.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

@palacz66 U mnie też nie jest tak kolorowo ,muszę zasuwać po to sto kilometrów w jedną stronę na szczęście mam dostawczaka na którego załaduje 1.5 pelletu paliwo mnie kosztuje 100 zł nie licząc że pół dnia stracę , pod nosem na składzikach to za 800zł nic lepszego nie kupisz a certyfikaty to ponad 1000zł { zdzierstwo}.

Opublikowano

Ja mam 75 km. w to samo miejsce .

Opublikowano

A macie jakąś stronę? 

Opublikowano

chodzi ci o namiar?

Opublikowano (edytowane)

Tak, link do tego składu z pelletem! 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

To jest producent . wpisz sobie pellet Sławków eco grand , 550zł to jest cena w bigbag.

Opublikowano

No to macie super producenta pelletu. 

Opublikowano

Przegladajac ceny pelletu w Polsce mam wrazenie ze mazowieckie rzadzi się jakimis swoimi prawami, ceny głownie zaczynają się od 800 zł wzwyz, choć fartem udalo mi się jeszcze kupić po 750.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, CV6 napisał:

Matko znowu musiałbym obliczać od nowa bo nie zapisałem sobie tego. Dach mam skośny ocieplony 15cm styropianem i między strop dzielący poddasze a piętro mam kupioną wełnę 18cm z bardzo niskim współczynnikiem 0,031 jak dobrze pamiętam. Robiłem to na telefonie i nie widziałem takiej opcji w każdym bądź razie chyba nici z gazu. Gdybym wiedział czy te 87GJ to dużo czy mało i jak to przeliczyć na spalanie gazu i kosztu to byłoby łatwiej. 

1gj =278kw/h 87 x278=24186kw/h x 0,22 zł za gaz =5320zł

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Przy cenie peletu 800/ tonę wychodziłoby ok. 0,20 zł/ kWh. Czyli podobnie do gazu...

Opublikowano

No to nawet mi się śni żeby na gaz przechodzić. Nie dziwie się, że nikt tego nie chce u mnie w okolicy. 

Opublikowano

Cena 1kWh gazu to wyliczenia teoretyczne , aby sprawdzić na 100% to zamontować ciepłomierz i wtedy mam ile kosztuje 1kWh z gazu uwzględniając straty na kotle ( faktyczne )

Ja podawałem dokładne wyliczenia mam zamontowane ciepłomierze i wiem dokładnie ile i gdzie idzie i jaka cena końcowa GJ

Opublikowano

@cinas Tak z ciekawości, ile Ci wyszło z ciepłomierzy? Pytam, bo za dwa lata mam mieć gaz w ulicy...