Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jest szamot gr 3cm to by wystarczył w zupełności, bez szamotu bym nie ryzykował, ja nie zabezpieczyłem wszystkich ścianek i żałuje teraz nam wygięta blachę po stronie palnika.

co do lepszych pelletow, ja miałem Barlinka i ewidentnie przepłaciłem za niego, szybko znikał i szału nie było jeśli chodzi o ciepło z niego, mam mieszane uczucia, bo spalałem 45kg na dobę, co prawda popiołu mało i spalał się idealnie, a teraz mam gorszy, tańszy pellet i spałam 25kg i mimo ze jest więcej popiołu i się skubany jeszcze nie dopala to ciepła daje więcej. Takie móje odczucie.

Edytowane przez Joke00
Opublikowano
2 godziny temu, mhosaja napisał:

Tam gdzie mam wyłożony szamot nie ma płaszcza wodnego. Zaczyna się dopiero powyżej szamotu. Uważasz, że powinienem wyjąc te cegły z boku?

Ustawiłem czyszczenie na 4% co 120s i znow przekroczona temperatura palnika i taki widok w środku:

26d6d69e0b26088c8f5b5c9ba3f50607.jpg&key=57cea5b0562773a2b5005c28d830675b85a211f02fe7b9abdd9927656432a6ad

07c781a5dc966921cae74c49b18a178d.jpg&key=a598924e07af3690a8493954e89507c0a5517bbd798a6f573d4fe3d6e33414e6

Przypomina mi to moje testy palenia miskantem. Było zupełne podobnie. Musisz kolego częściej kulać tego gluta. Ważne by był długi a nie gruby. Zmniejsz czas na np. co 60s obrót o 3st.

Opublikowano

Piszesz takie głupoty kolego  Joke00, że aż oczy bolą to czytać. Zapewniam Cię, że pellet z drewna ma większą kaloryczność, niż jakiekolwiek wynalazki. Gdybyś na tym Barlinku ustawił lepiej palnik i grzał wodę w kotle zamiast komina i okolicę wokół, widziałbyś różnicę

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja w zeszłym roku jak miałem spieki w postaci kiełbas to obrót miałem co 40 -30 sekund i chyba 7 % że zapadka 2 razy pukała. Dodatkowo zmniejsz trochę moc np na 80 %. Czyszczenie na koniec też musisz wydłużyć eksperymentalnie może na początek 6 min. Potem otwórz palnik i sprawdź czy wszystko wydmuchało.

Opublikowano
27 minut temu, Benton661 napisał:

Piszesz takie głupoty kolego  Joke00, że aż oczy bolą to czytać. Zapewniam Cię, że pellet z drewna ma większą kaloryczność, niż jakiekolwiek wynalazki. Gdybyś na tym Barlinku ustawił lepiej palnik i grzał wodę w kotle zamiast komina i okolicę wokół, widziałbyś różnicę

Nic nie wskazywało żeby był źle ustawiony, spalał nie ładnie nie spadał % płomienia, a kocioł cały czas ten sam jednak tego tańszego idzie mniej, pisze co widzę i tak jest. Jak ktoś ma lepszy kocioł to pogratulować, mnie na razie na niego nie stać, a przepłacać na certyfikaty też nie mam zamiaru.

Opublikowano

Ja w certyfikowanym a przemyslowym nie widze zadnej roznicy a w zasadzie jest jedna ogromna wada - cena! Prawda jest tak ze za te certyfikaty placa klienci i bez certyfikatu taki pelet kosztowalby pewnie 300-400 na tonie mniej. Widze roznice natomiast w granulacji 6mm ubywalo wiecej niz  8mm z kolei 10-12mm palil sie dluzej i w pyl bez spiekow itp. 

Opublikowano

A spirala daje radę z pelletem 12mm? 

Opublikowano
Ja w zeszłym roku jak miałem spieki w postaci kiełbas to obrót miałem co 40 -30 sekund i chyba 7 % że zapadka 2 razy pukała. Dodatkowo zmniejsz trochę moc np na 80 %. Czyszczenie na koniec też musisz wydłużyć eksperymentalnie może na początek 6 min. Potem otwórz palnik i sprawdź czy wszystko wydmuchało.

Dlaczego sugerujesz zmniejszyć moc palnika?

Ciekawy jestem opinii kolegi Robina, bo zaangażował się w mój problem i w sumie od resetu ustawień robię wszystko zgodnie z jego zaleceniami, wiec nie będę mieszał. Oczywiście bez urazy koledzy, ale widać, ze ile osób, tyle rad i jak wezmę od każdego po trochę, to znowu zrobi się burdel w ustawieniach...
Opublikowano
1 godzinę temu, misiek30 napisał:

A spirala daje radę z pelletem 12mm? 

Jasne ze tak nic sie nie dzialo. Nie tyle co szerokosc peletu ma znaczenie a dlugosc bo trafily mi sie dwa razy kawalki dlugosci 8cm i to po prostu przyblokowalo mi wylot do rury spiro i zablokowanie spirali kwestia tylko wypiac spiro od strony podajnika i szerokim plaskim srubokretem zlamac kawalek peletu na pol i podajnik dalej chodzil.

Opublikowano

Po co kupować pellet 12mm? . Nie lepiej wrzucić zrębkę i spać w kotłowni ze śrubokrętem w dłoni? 

Opublikowano

Bardziej mi chodziło o spiralę w palniku, bo ona ma rdzeń, i jest tam dosyć ciasno ,ale skoro mówisz że działa to dobrze wiedzieć. 

Opublikowano
Teraz, Benton661 napisał:

Po co kupować pellet 12mm? . Nie lepiej wrzucić zrębkę i spać w kotłowni ze śrubokrętem w dłoni? 

Hahahaha 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mhosaja napisał:

Ciekawy jestem opinii kolegi Robina, bo zaangażował się w mój problem i w sumie od resetu ustawień robię wszystko zgodnie z jego zaleceniami, wiec nie będę mieszał. Oczywiście bez urazy koledzy, ale widać, ze ile osób, tyle rad i jak wezmę od każdego po trochę, to znowu zrobi się burdel w ustawieniach...

...i bardzo dobrze... Jednak ten glut w palniku wygląda mi na g... pellet. 

Edytowane przez Dragster
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Warto też sprawdzić, czy kocioł i  palnik jest dobrze wypoziomowany. Jak rura jest za bardzo do góry, to gluty nie mają jak spaść

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Jedno wiem na 100% ze  zrębki by spieków nie było . Widział ktoś spieki  z drewna kawałkowego , albo z sypkiej  trociny , paląc np w trociaku , bo ja nie .

Opublikowano

Palę tym i potwierdzam ,spieków brak,super paliwo do ds-sa,ale wasz i inne palniki delikatne są,wrażliwe,mogłyby się zakrztusić 

Opublikowano (edytowane)

@mhosaja wszystkie uwagi forumowiczów są cenne które prowadzą w dobrą stronę.  Tak , że nie wybrzydzaj ponieważ kolega @Darek21 ma taki sam palnik i jakoś sobie poradził u siebie ze spiekami. Ale pomału kolego.

Jeszce raz Cie proszę byś zmierzył czas podawana paliwa przez podajnik i czas jego postoju (podajnik główny ) ale nie patrząc na ikonkę na wyświetlaczu sterownika tylko patrząc w okienko wizjera podajnika. W trakcie mocy 16 KW.

Jak nie masz econetu to zrób zdjęcie z zakładki chyba podajnik tam gdzie jest praca podajnika 15 s kaloryczność itp wszystko razem. Tj ustawienia serwisowe ustawienie palnika i daj foto tych ustawień.

Zwiększ cykl czyszczenia ze 140 na 100 s i 4 % , nadmuch taki sam jak ostatnio. 

Niech się pali i daj foto najlepiej przed końcem palenia palnika i już po jego wygaszeniu.

Jak to nie pomoże pójdziemy bardziej radykalnie z ustawieniami.

I jeszcze jedno bardzo ale to bardzo nie podoba mi się ten tunel z tych cegieł grubych szamotowych. Musisz to zmienić tzn. usunąć te cegły grube i szarpnąć się na kawałek płyty wermikulitowej  grubości 2 cm i wyłożyć nią komorę tam gdzie nie ma wymiennika. Te cegły nic Ci nie dają poza tym , że pochłaniają dość znaczną cześć energii której nie odbiera wymiennik. Poza tym są za grube i widać wyraźnie , szczególnie z lewej strony , że ogień z palnika wali w czoło tej cegły odbija się to tez powoduje tak dużą temp podajnika w efekcie której dochodzi do stopienia rury spiro.

Mam nadzieję , że Tym już się zajmiesz po tym wszystkim.

Pozdrawiam

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Panowie testuje ustawienia standardowe dla palnika i obecnie kocioł nie przekracza zadanej temperatury i pali się  ciągle przez większość czasu z mocą minimalną 5kW zużywając 1kg/h (taki miałem plan).

Co sądzicie o sztucznym wytworzeniu przerw przez skrócenie czasu czyszczenia np z 24h do 6h z mniejszą lub standardową intensywnością 3% ? Może mieć to sens ?

Niestety póki nie dokończę izolacji domu, to w trybie cyklicznym za szybko wychładza mi się kocioł i cykl u mnie trwa ok. 2h przez co mam 12-14 rozpaleń na dobę a to chyba trochę za dużo? Do tego przy paleniu ciągłym mam stabilniejsze temperatury powrotu i mieszacza do tego , z moich obserwacji wychodzi troszkę mniejsze zużycie w stosunku do cykli.

standard2_2018-12-30 12_06_2018-12-31 12_06.png

Opublikowano

W moim przypadku praca w cyklach jest bardziej ekonomiczna , niż praca ciągła.  Ale tu znaczenie będzie miała instalacja.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mhosaja napisał:

Dlaczego sugerujesz zmniejszyć moc palnika?

Jeżeli zmniejszysz moc palnika to będą podawane mniejsze dawki , jak mniejsze dawki to palnik w do spalenia tej samej ilości pelletu ma więcej czasu na który przypadnie więcej cyklów czyszczenia. Generalnie jak winna pelletu to ciężka sprawa ale nie poddawaj się jakoś musisz wymęczyć. Ja w takiej sytuacji gdyby nie było wyjścia dokupił bym dobry pellet i mieszał. Są też plusy tej sytuacji , nie nudzi sie kolega i głupoty nie chodzą po głowie :) akurat święta jest czas ...

Edytowane przez Darek21
Opublikowano
[mention=62205]mhosaja[/mention] wszystkie uwagi forumowiczów są cenne które prowadzą w dobrą stronę.  Tak , że nie wybrzydzaj ponieważ kolega [mention=44412]Darek21[/mention] ma taki sam palnik i jakoś sobie poradził u siebie ze spiekami. Ale pomału kolego.
Jeszce raz Cie proszę byś zmierzył czas podawana paliwa przez podajnik i czas jego postoju (podajnik główny ) ale nie patrząc na ikonkę na wyświetlaczu sterownika tylko patrząc w okienko wizjera podajnika. W trakcie mocy 16 KW.
Jak nie masz econetu to zrób zdjęcie z zakładki chyba podajnik tam gdzie jest praca podajnika 15 s kaloryczność itp wszystko razem. Tj ustawienia serwisowe ustawienie palnika i daj foto tych ustawień.
Zwiększ cykl czyszczenia ze 140 na 100 s i 4 % , nadmuch taki sam jak ostatnio. 
Niech się pali i daj foto najlepiej przed końcem palenia palnika i już po jego wygaszeniu.
Jak to nie pomoże pójdziemy bardziej radykalnie z ustawieniami.
I jeszcze jedno bardzo ale to bardzo nie podoba mi się ten tunel z tych cegieł grubych szamotowych. Musisz to zmienić tzn. usunąć te cegły grube i szarpnąć się na kawałek płyty wermikulitowej  grubości 2 cm i wyłożyć nią komorę tam gdzie nie ma wymiennika. Te cegły nic Ci nie dają poza tym , że pochłaniają dość znaczną cześć energii której nie odbiera wymiennik. Poza tym są za grube i widać wyraźnie , szczególnie z lewej strony , że ogień z palnika wali w czoło tej cegły odbija się to tez powoduje tak dużą temp podajnika w efekcie której dochodzi do stopienia rury spiro.
Mam nadzieję , że Tym już się zajmiesz po tym wszystkim.
Pozdrawiam

Ja nie wybrzydzam kolego robin60, ale jak to mówią: gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Dlatego staram się podążać jedna drogą. Poza tym zadałem koledze Darek21 jedynie pytanie w jakim celu powinienem zmniejszyć moc palnika.

Poszedłem trochę dalej i ustawiłem czyszczenie 4% co 80s. Jest jednak ciepły dzień i palnik od rana jeszcze nie startował. Jak tylko ruszy, to zmierzę czasy, o których piszesz i zrobię zdjęcia.

Niestety nie da się zrobić zdjęcia sterownika, na którym będą widoczne parametry, ponieważ ustawione parametry można zobaczyć jedynie pojedynczo wchodząc w każdą opcję. Są takie:

Rozpalanie:
czas testu zapłonu 10s
dawka paliwa 100g
detekcja płomienia 5%
nadmuch rozpalania 28%
czas rozpalania 6min
nadmuch po rozpalenia 26%
czas nadmuchu po rozpaleniu 50s
czas rozgrzewania 40s
czas pracy z mocą min 3min
pulsacja NIE

Praca:
termostat OFF
czas cyklu praca 15s
kaloryczność 5,5
wydłużenie pracy podajnika 2 8s

Wygaszanie:
max czas wygaszania 12min
min czas wygaszania 4min
moc przedmuchu 80%
czas przedmuchu 40s
przerwa przedmuchu 15s
start przedmuchu 10%
stop przedmuchu 5%

Czyszczenie:
czas czyszczenia rozpalania 25s
czas czyszczenia wygaszania 3min
nadmuch czyszczenia 100%
rotacyjny cykl czyszczenia 80s

Poza rotacyjnym cyklem oczyszczania i kalorycznoscia, pozostałe to nastawy fabryczne.
Opublikowano

Ten spiek podczas pracy jest kruchy czy bardziej lejący?

Opublikowano (edytowane)

Mam też palnik 16  i dla rozpalania tak bym zmienił : nadmuch rozpalania 25% , czas nadmuchu po rozpaleniu 60-65 sek. może ta dawka 100 gram nie nadąża się wypalić i nowe dawki tylko zasypują płomień. Pulsacja w czasie rozpalania to nie wiem co to :)

ps. pozostałe bez zmian

Edytowane przez Darek21
Opublikowano

Darek21 dokładnie tak miałem przed resetem :P

Ten spiek podczas pracy jest kruchy czy bardziej lejący?

Kruchy, to zdecydowanie nie kielbasa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano (edytowane)

Ok a kruszy się w dłoni czy nie 

Edytowane przez robin60