Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego  Kashue  co do  harmonogramu  obniżenia  nocne dla kotła  przeczytaj  stronę 139  całą  może coś pomoże .

Opublikowano (edytowane)

Kolego @Kashue, jaki masz sterownik?

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

Najmocniej przepraszam za moje niedopatrzenie, rzeczywiście posiadam ecoMAX860P3-C Touch , wcześniejszą wersję ( do mojego sterownika pasuje DTR 1.0 , w 1.1 są zmienione już wyjścia w sterowniku).

Fragment wklejony powyżej, pochodził z dtr mojego sterownika, więc nie spodziewałem się, że piszą o fikcyjnych funkcjach. Przy obecnych temperaturach przydałaby mi się możliwość wyłączenia kotła wg. harmonogramu,  obecnie dogrzewam dom ok. 6h dziennie i niestety muszę ręcznie wygaszać kocioł , bo obniżenie nawet o najwyższą możliwą wartość (20'C) nie sprawdzi się, bo nie chciałbym smolić kotła 50'C

Godzinę temu, Kordjano napisał:

Kolego  Kashue  co do  harmonogramu  obniżenia  nocne dla kotła  przeczytaj  stronę 139  całą  może coś pomoże .

Niestety moja instrukcja posiada jedynie 48 stron, oczywiście tak mogło wyjść...skoro nie podałem modelu sterownika.

PS.

Przed chwilą sterownik mnie pozytywnie zaskoczył, ze względu na wiatr jakaś linia zasilająca moją miejscowość musiała SPZ-tować , w związku z czym miałem krótkotrwały zanik napięcia, przerażony poleciałem do kotłowni i okazało się , że po powrocie , sterownik dalej był w trybie praca , więc zapewne ma jakieś podtrzymanie pamięci. Co nie zmienia faktu, że zapewne będę musiał dokupić UPS i spróbuję wpiąć się pod wejście STB w sterowniku, tak żeby po zaniku zasilania piec powoli się wygaszał.

Edytowane przez Kashue
Opublikowano (edytowane)

Widzę, że kolega przeczytał to co skasowałem. Tak 860tka ma harmonogram kotła w wersji 7 softu. Takie info dostałem od producenta KIPI. Słusznie zauważyłeś, że DTR 1.1 jest nie do naszych sterowników. Ja mam soft w wersji 4. Przypuszczam, że z harmonogramem kotła chodziło głównie o obsługę bufora. Te sterowniki, które nie mają obsługi bufora mają normalny harmonogram kotła włącz/wyłącz.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, przynajmniej jeden temat mi się rozjaśnił, teraz jeszcze kwestia dziwnego działania pomp.

Chciałbym by kocioł miał dodatkową funkcję "postój bez ponownego rozpalania"  , ponieważ teraz gdy ręcznie wygaszam w kotle, próbuje trafić w moment gdy kocioł przygotowuje się do ponownego rozpalania, bo bez sensu robić to za wcześnie, bo woda kotłowa się zmarnuje, bo sterownik wyłącza pompy.

Opublikowano

To akurat działa prawidłowo. Pompy załączają się od progu, który sobie ustawisz. Kocioł musi się trochę nagrzać inaczej długo by stał wychładzany przez obiegi na niskiej temperaturze.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się , że jednak nie działa prawidłowo...przynajmniej u mnie. Opiszę problem bardziej szczegółowo.

Posiadam 2 pompy CWU i pompę mieszacza oraz zawór 4D który dzięki dużym przekroją potrafi dogrzać powrót grawitacyjnie.

Moje ustawienia: Kocioł 70( h5 ),  Ochrona Powrotu 45 ( h5 ) , CWU 60 ( h5 )  , Mieszacz 55 (h5),  Temperatura załączania pompy CO - 40 (przy czym ja tej pompy nie posiadam) .

Sytuacja: Gdy na Kotle temperatura jest powyżej 40 C  zaczyna mi chodzi pompa mieszacza, mimo , że zawór 4D ustawia się na 0 czyli wszystko idzie na powrót , czyli pompa mieszacza niepotrzebnie pędzi zimną wodę w grzejnikach.

Uznałem , że w takim wypadku ustawię Temperatura załączania pompy CO - 80 tak by nie ingerowała w parametry (skoro i tak jej nie mam) , niestety kocioł uzależnia działanie pomp mieszacza i CWU od działania pompy CO i ich nie uruchamia jeśli nie jest osiągnięta temperatura załączania pompy CO .

W szczególności nie rozumiem dlaczego osiągnięcie temperatury załączenia pompy CO powoduje uruchomienie pompy mieszacza. 

Chwilo ustawiłem temperaturę załączenia pompy CO na 50, ale to jest minimalizowanie problemu a nie jego rozwiązanie.

Pompa mieszacza podpięta jest prawidłowo pod zaciski 18 , 17.

image.png.0089218d704ade22d81afff14fce5ee6.png

Edytowane przez Kashue
Opublikowano (edytowane)

To jest właśnie prawidłowe działanie. Masz czujnik pogodowy? Ewentualnie przełączaj sobie ręcznie tryb Lato/Zima. Możesz też pod mieszacz podłączyć termostat i wyłączać pompę z termostatu.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

Mam czujnik pogodowy, ale nie jest chwilowo używany, podpięty jest w celach informacyjnych w dodatku jeszcze znajduje się w kotłowni.

Mam ustawiony ręcznie tryb ZIMA.

Mieszacz nie korzysta z termostatu, nie sprawdzi się to u mnie , za dużo różnych pomieszczeń o innym zapotrzebowaniu na ciepło, lepszym pomysłem są głowice termostatyczne.

O ile rozumiem idee , ustawienia temperatury załączenia CO tak by nie pobierać ciepła z zimnego kotła, to nie podoba mi się to , że ta pompa chodzi zanim kocioł i powrót się dogrzeją na zamkniętym zaworze 4D.

Po przekroczeniu temperatury pompy CO, załącza się zamiast tego pompa mieszacza. Poniższe zdjęcia zostały zrobione parę sekund po sobie, jak widać na ekranie nie ma ikony uruchomienia innej pompy niż pompa CWU.

imageproxy.php?img=&key=acc5b9696ee8bf50

IMG_1304.JPG

IMG_1305.JPG

IMG_1306.JPG

Edytowane przez Kashue
Opublikowano (edytowane)

W parametrze temperatura załączenia pompy/pomp chodzi o to by nie wychładzać uruchamiającego się kotła za szybko. Ja mam załączony jeszcze wymiennik i u mnie pompa kotłowa działa cały czas, ładuje sprzęgło.  Co ciekawe uruchamia się przy ustawionej temperaturze załączenia pompy CO w moim przypadku 50st a wyłącza przy 40st.

Uruchom sobie tą pogodówkę, ZIMA/LATO w tryb auto. Temperatury sobie już dopasujesz.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
W dniu 1.10.2018 o 22:12, rzegus napisał:

Koledzy z innej beczki wydaje mi się że kiedyś podawałem w sterowniku pojemność zasobnika na pellet teraz i z instrukcją nie mogę tej opcji znaleźć.

Ustawienia serwisowe palnika-praca-pojemność zbiornika

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolego  Kashue  chodziło mi  o stronę naszego forum , sorki że tak napisałem ,mogłeś mnie nie zrozumieć .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie przejmowac sie iloscia rozpalen powiedzmy na dobe skoro palnik ma zdolnosc do samoczynnego rozpalania i wygaszania? Kiedys obilo mi sie o uszy zeby bylo rozpalen jak najmniej. Moc palnika 26kw mam ograniczona do 18kw zadana temp. 68st. Przebija w nadzor do ponad 75 st. Instalacja z zaworem 4d, pompa elektroniczna na obieg grzejnikowy i sterowanie pogodowe, druga pompa na cwu. Palnik leci na fuzzy logic. 

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

Kolego alfiorz napisz coś więcej  , jakiej mocy masz kocioł do tego palnika , czy masz bufor , podłogówkę ,narazie jest ciepło  to raczej grzejesz tylko ciepłą wodę , a jak nie to chyba tylko chwilowe przepalanie , no i  właśnie  ile masz tych rozpaleń ?

Opublikowano

No właśnie. I jak rozwiązałes kwestie powrotu? Masz ochronę czy wyłączyłeś?

Opublikowano

Pytanko... Mam co i cwu na jednej pompce. Mogę podłączyć czujnik cwu i będzie pokazywał dane bez uruchamiania w sterowniku grzania cwu (no bo przecież nie mam pompki do cwu)?

Opublikowano

Tak , będzie pokazywał temperaturę CWU.

Opublikowano

Czujnik można podpiąć. W zależności od stera reakcje mogą być różne. Jeśli pod wyjście napięciowe pompy CWU niczego nie podpiąłeś, to "sterowanie" tym wyjściem zaskutkuje zapaleniem diody, czy piktogramu pracy pompy CWU. Być może wyłączenie funkcji CWU w sterowniku ten "efekt" zlikwiduje pod warunkiem, że zostaną wskazania temperatury CWU.

Opublikowano

Kusiło, kusiło, i... wykusiło...

Powiem tak. TAkiej kity ognia u siebie jeszcze nie widziałem. Nawet na najniższej mocy 6kW mam 100% płomienia. Zobaczymy jak będzie dalej

IMG_20181009_165206.jpg

Opublikowano

Drakster  co takiego  wykusiło  eco Lambda ?

Opublikowano

Yup.

Opublikowano

A pellet jaki ? ten sam ?

Opublikowano (edytowane)

Ten sam.  Kurka, wstyd się przyznać ale dmuchałem ~ 8-10%  za mocno :) Na maks mocy oczywiście. 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Czyli eco lambda ma sens? Sprawdza się? Myślałem nad tym rozwiązaniem ale do tej pory się waham bo do tanich nie należy.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka