Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem parę worków pelletu A1 100% sosna. I było praktycznie to samo. Był żużel ale nie było co prawda jakiś wielkich brył, spieków.

Opublikowano

Witam panowie. Doszedłem do porządnego płomienia w moim kotle . 

Ale mam nadal problem, mianowicie przy takim płomieniu jasność jest 0%.

Czy możliwe że czujnik jest zabrudzony przez to że na początku zbyt rzadko działał zgarniacz?

IMG_20221106_214841.jpg

Opublikowano
14 minut temu, hubertkledzik09 napisał(a):

Ale mam nadal problem, mianowicie przy takim płomieniu jasność jest 0%.

Czy możliwe że czujnik jest zabrudzony. 

Po prostu go wyczyść. Do odkrecenia 2 śrubki oczywiście obudowę trzeba ściągnąć. 

Jakie ustawienia zastosowałeś? 

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Pytanie do posiadaczy econet24. Gdzie mogę zmienić czas odświeżania odczytu z regulatora? Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć tej opcji. A jest o niej mowa w instrukcji. Teraz dane spływają do mnie z kilkunastominutowym opóźnieniem

Edytowane przez witgit
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.11.2022 o 19:23, witgit napisał(a):

Witajcie. Pytanie do posiadaczy econet24. Gdzie mogę zmienić czas odświeżania odczytu z regulatora? Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć tej opcji. A jest o niej mowa w instrukcji. Teraz dane spływają do mnie z kilkunastominutowym opóźnieniem

Chyba jest to niezmienialne i z góry ustawione przez KIPI/PLUM u mnie jest to samo....podejrzewam że z powodu dużej ilości klientów którzy zakupili econet(y) nie wydalają im serwery i sami takie opóźnienia wstawiają.

Ogólnie nie ma to już nic podobnego z podglądem na żywo.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

No jak na urządzenie kosztujące 600-800 zł, na którym ma działać podgląd rzeczywisty to kiepsko przygotowali do tego serwery, mnie też to wnerwia, trzeba pisać do nich meile z zastrzeżeniami, albo niech to ogarną albo oddają kase za zakup bubli. Może wtedy się ogarną choć trochę.

Opublikowano
W dniu 7.11.2022 o 06:00, ManiekBasick napisał(a):

Po prostu go wyczyść. Do odkrecenia 2 śrubki oczywiście obudowę trzeba ściągnąć. 

Jakie ustawienia zastosowałeś? 

jak wyciągnąć czujnik płomienia z palnika Kipi 20kW?
piec Lumo, odkręciłem obudowę, czujnik jest w metalowej tulejce, wyciągnąć za kabel? trochę się rusza, ale boję się urwać coś.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to jest on w takim plastikowym mocowaniu na śrubki imbusowe, najlepiej wykręcić je i wyciągnąć z mocowaniem i nie ciągnąć na siłę.

tak to wygląda po wykręceniu

czujnik-optyczny-plomienia-ocp-2-plum.jpg

Opublikowano

Witam a miał ktoś taki przypadek że po zważeniu wagi peletu i wpisaniu u mnie wyszło 1460 gram,że dane po kilku dniach są  inne  w tabelce się  nie zgadzają poniżej foto

20221111_175643.jpg

Co ciekawe wydajność podajnika pokazuje 14.6kg/h

Czy wpisać  te 1460 gram tam gdzie jest teraz 1100g

Opublikowano

Witam czy mógłby ktoś sprawdzić na swoim sterowniku ten parametr co macie tam wpisane

Opublikowano

U mnie - wczoraj po dosypaniu peletu przeważone:

wydajność podajnika: 19,8 kg/h

waga paliwa: 1980 g

Opublikowano
Witam a miał ktoś taki przypadek że po zważeniu wagi peletu i wpisaniu u mnie wyszło 1460 gram,że dane po kilku dniach są  inne  w tabelce się  nie zgadzają poniżej foto
20221111_175643.thumb.jpg.4de116751c4a50a507981e28d8fd1ed8.jpg
Co ciekawe wydajność podajnika pokazuje 14.6kg/h
Czy wpisać  te 1460 gram tam gdzie jest teraz 1100g
A czasem nie aktualizowałeś sterownika ? U mnie tak się zadziało po aktualizacji.
Wpisz zgodnie z wagą
Opublikowano

Witam nic nie aktualizowalem tylko piec był odłonczony od prądu. Ciekawe za każdym razem po odłączeniu z prądu nie pamięta godziny ani daty u was też tak się dzieje sterownik ecomax860P3-c touch a teraz jeszcze problem z wagą

Chwile po wyłączeniu jeszcze pamięta ale jak na cały dzień to już nie pamięta tych ustawień może ktoś sprawdzić u siebie jak to u was wygląda

Opublikowano

No to nie masz podtrzymania, więc gubi ustawienia. Gdzieś powinna być bateria lub kondensator podtrzymujący prąd

Opublikowano

Więc chciałbym się dowiedzieć czy ma ktoś taki sterownik u siebie i mógłby sprawdzić czy występuje taki objaw.Sterownik z mają tego roku u mnie był montaż .Nie wiem czy występuje jakaś bateria.

Opublikowano

No ja mam taki sterownik i u mnie nie kasuje się data i zegar po wyciągnięciu wtyczki, po jakim czasie się kasują to nie sprawdzałem, bo bateria po jakimś czasie pada.

Opublikowano

A bez lato sterownik był u kolegi Mcgiwer cały czas w prądzie .Bo u mnie wyłączony bo pracują solary,chyba zadzwonię do  serwisu pluma

Niech się wypowiedzą

Opublikowano

Tak, ja kotła nie wyłączam z prądu przez cały rok. Jak miałeś wyłączony kocioł z prądu przez całe lato, to baterie w panelu musiały się rozładować i nie miało co podtrzymać pamięci.

Opublikowano

U mnie działo się tak od początku  a wiec od maja nawet na trzeci dzień jak załączyłem piec to trzeba było ustawić na nowo

Opublikowano

Panowie jak wpływa praca w harmonogramie oraz sterownik pokojowy ester x40 na palenie z rusztu?

Można palić niezależnie czy będzie mi rozłączać nadmuch?

Opublikowano

Nie do końca rozumiem , ale po osiągnieciu czy to temperatury zadanej kotła ,czy to temperatury pokojowej ,dobra róznica jest taka że przy pellecie palnik przechodzi w postój a przy ruszcie w nadzór ,czyli będzie przedmuch cyklicznie według ustawień .

Opublikowano

Witam sprawa z podtrzymaniem pamięci sterownika wyjaśniona na infolini kipi powiedział mi konsultant że te sterowniki nie mają podtrzymania tylko przez chwilkę po wyciągnięciu wtyczki z prądu. Kazano mi mieć piec cały czas w prądzie .Nawet po długim przestoju kasuje się nie tylko godzina i data ale niektóre ustawienia takie jak : waga z testu wydajności  podajnika. Poprostu po długim przestoju warto sprawdzić ustawienia bo u mnie się skasowały

Opublikowano

No to jakiś babol ten sterownik ,tak być nie powinno ,wyłączą na godzinkę prąd i co?  ustawiaj od nowa?