Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem nie grzeb w parametrach fl A B C , upewnij się czy są takie jak były wcześniej , wagę wpisz taką jak wyszła z testów , kaloryczność możesz zwiększyć 5.2 do 5.6 możesz moc maksymalną przyciąć może jest zbyteczna aż tak duża skoro ten czopuch parzy , dobrze by było gdybyś zaopatrzył się w czujnik spalin , ten dym to może być przez to że dmuchasz gorącem w komin a że on zimny na końcu bo z blachy i wystaje to tam się para wytrąca to takie moje przemyślenia .

Opublikowano

No i pellet ale tego nie zmieniam od miesiacs

IMG_20201018_154207.jpg

Opublikowano

Chata się nagrzała, nie ma odbioru.

Opublikowano

To wyżej nawet pelletem ciężko nazwać.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.10.2020 o 17:33, eliks napisał:
To wyżej nawet pelletem ciężko nazwać.

Ponieważ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Pellet nie jest tani iglasty..raczej bez domieszek pachnie drewnem i nie ma klopotu by go rozwalić..

40 minut temu, papen76 napisał:

Chata się nagrzała, nie ma odbioru.

Czyli co z tym zrobić? 

Zmniejszyć maksymalna moc kotła? 

Wiem że lepszy od strażaka byłby regulator smartflow ale różnica jest 5 stówek..czy warto kupić jedno albo drugie ? 

• Lubię to 1
Opublikowano

No właśnie smartflow kosztuje sporo i trudno komu kazać ot tak kup se . U mnie zdało to egzamin komin mam ceglany i jest dobrze w kominie jest cieplej i sucho jak wiatr dmucha to na kominie nie robi wrażenia , ale to jest u mnie co nie znaczy że u kogoś będzie tak samo

Moc maksymalną przytnij ale tyle żeby płomień nie stracił za bardzo na swoim majestacie .. 

A skąd taki duży kocioł i palnik u ciebie ?, przydał by się jaki bufor .

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, papen76 napisał:

Ponieważ?

Bo trocina jest zanieczyszczona, sturlana a nie spelletowana a nawet kawałek plastiku wystaje.

IMG_20201018_154207.jpg.cd7496324adbd59340052bd6acb150f0~2.jpg

Opublikowano

Panowie pellet wygląda w porządku. Nie ma co się czepiać. Ten kawałek to równie dobrze może być kawałek miazgi albo wiórek.

• Lubię to 1
Opublikowano

W każdym bądź razie peletu nie zmieniałem więc to raczej nie to..reasumując..

Obniżać moc kipirgo ? 

Czy raczej iść w smartflowa? 

Opublikowano

Ale czekaj kopci gdzie na kotłownie ? czy z komina ? to zdjęcie i dymek z komina to na jakiej mocy ? 

Opublikowano

Bo trocina jest zanieczyszczona, sturlana a nie spelletowana a nawet kawałek plastiku wystaje.

A tak wygląda nieczyszczony palnik po trzech tygodniach palenia plastikiem .

Mam pomysł. Z szacunku dla Pana wyciszę go i nie będziemy sobie więcej wchodzić w drogę. 8b063719c516e54ae0f29837ab16f657.jpg
Opublikowano

Nie rozumiem co do mnie pijesz? Chwalenie się paleniem plastiku chyba nie jest najmądrzejsze.

Opublikowano

Dymi w zbiorniku na pellet

A wcześniej nie było tam dymu..i o to całe zamieszanie

Opublikowano

Jak masz chwilę, to zobacz w ustawieniach serwisowych > palnik > czyszczenie. Jakie masz parametry? U mnie jest tak, jak na zdjęciu.
Wiesz, cały czas mnie zastanawia ta kupka popiołu przed zapalarką. Tego nie powinno tam być. Jeżeli popiół tam zalega, to izoluje zapalarkę i stąd tyle dymu z komina.
Spróbuj tez póki co obniżyć moc minimalną na 8 kW, niech startuje trochę wolniej. Daj jeszcze fotkę ze środka kotła, zobaczymy, ile tam sadzy się zrobiło.

Aha, dopiero zauważyłem. Po zakończeniu cyklu pracy w ślimaku nie powinno być peletu. Przynajmniej tak jest u mnie. W czasie wygaszania podajnik2 pracuje cały czas i komora ślimaka zostaje pusta!

143f4cee01dda74a05288bbd800d87f6.jpg&key=a9175dc6f4d7abe153914ae188b3c8869c756bc4f875a4b3be075c3751d41b10

71d9f95d68b5409429c4f8953f25fc56.jpg

Opublikowano

Czyszczenie rozpalanie na 20mialem dałem 30

Wygaszanie 2min

Nadmuch 100

Rotacja 180sek zmieniłem na 100 

Opublikowano

Spróbuj wygaszanie na 3 minuty dać.

Opublikowano

A druga sprawa.. z komina tak powinno ********..na początku było lekko pary a teraz ..

IMG_20201019_063022.jpg

Opublikowano

Wkład masz, to może być. A już chłodno rano. Chociaż powiem Ci, że tyle dymu na rozpalaniu to ma sąsiad w Defro. Ale później już nic nie widać u niego. U mnie to wogole tylko przy dużych mrozach było coś widać.
Zaciąga dalej do zbiornika?

Opublikowano

Tak..dalej dym jest w zbiorniku 

Ręce opadaja

Opublikowano

Podstawowe pytanie, czy twój palnik ma powietrze do spalania czyli czy jest "zetka" w kotłowni, otwarte okienko? 

Dymi bo nie spala prawidłowo. A nie spala, bo może nie mieć tlenu do spalania. 

Masz to napowietrzanie kotłowni?

Opublikowano (edytowane)

Zmniejsz moc maksymalną kotła , masz możliwość podglądnąć płomień podczas pracy ? dobrze by było zobaczyć ile jest paliwa w komorze spalania po dłuższej pracy , a jak procent plomienia na wyświetlaczu ? , U  Ciebie budowa wymiennika trochu przeszkadza dym najpierw musi iśc w dół i dopiero do czopucha wymagany ciuąg spalin dla twojego kotła podają 28 pa to sporo , ze smartflow się powstrzymaj . Być może za dużo pelletu w komorze spalania i palnik nie nadąża i kopci . 

To co @cezar76 To swoją drogą brak powietrza .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Ja się czepie znowu tej mocy minimalnej, bo staruje od 12 kW do 26 w FL. Jak tak rusza na 50% odrazu, to tez chyba niezdrowo. Zanim komora spalania się rozgrzeje, to już sypie grubo materiałem.
Nie wiem też jak pogodzić dymienie z szarą rurą palnika. Jakby bylo częściowe spalanie, to rura byłaby czarna wewnątrz...

Z drugiej strony czy to nie wina komina przy tych wiatrach? Sam nie wiem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To zdjęcie pokazuje że to nie wina wiatru. A sam się zmagam z problemem ciągu wstecznego u kolegi, tyle że tam jak jest problem to powietrze dosłownie wiruje wokół komina, nie pozwoli się dymowi w ten sposób do góry unieść.