Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pellet trzymam w piwnicy , ale big bagi mają wyściółke foliową.

Opublikowano

Panowie jeżeli pellet wstawicie do szopki  takiej jak opisał maronka bez rozpakowywania palety  czyli zastreczowanej to nic mu się nie stanie , ale jeżeli po worku go znów złożycie na pellecie bez zabezpieczenia to kicha , szybko złapie wilgoć i stracone pieniądze. Są kolego @maronka takie gotowe kaptury z folii na palety jak taki założysz na pellet i od spodu jeszcze w koło zastreczujesz by nie podwiewało to OK, pozostaje kwestia gryzoni.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak @robin60 mówi ja o tym nie wspomniałem musi być oryginalnie zafoliowana i paletę postawić na folii jak od dołu jej nie ma i owinąć będzie 100% pewności. Jedynie te myszki bo u mnie się dobierały podobno były w nim otręby. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

chcę mieć wszystko w razie czego obcykane i w razie pytań innych ,mieć wiedzę,czyli tak jak myślałem trochę lipa z przechowywaniem,i o to mi chodziło,wiem na czym stoję,i niestety myśl o palniku oddaliła się,puki mam drewno i węgiel bo z tym paliwem nie ma żadnych problemów ale za parę lat może być różnie z dostępem do drewna i węgla a będzie tylko pelet,to wtedy pomyslę,dzięki wszystkim za cierpliwość i fachowe odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, palacz66 napisał:

podobno były w nim otręby.

W moim podobno też są, jako lepiszcze. Czysta ekologia, w razie "W", albo bestii ze wschodu, nawet najeść się można... ;D

Opublikowano

Otręby, mączka czy inne dopalacze poprawiające kaloryczność lub spalanie są legalne nawet w certyfikowanych pelletach że Stelmetu. Tam jest tylko ograniczenie procentowe. Nawet Ci którzy piszą że jest "czysta trocina" to i tak jakiś dodatek jest bo tak jest łatwiej.

Opublikowano (edytowane)

Więc potwierdza to , że jak kogoś przyciśnie, to sru do magazynu pelletu i zamiast owsianki będzie pellet na mleku... Hahaha. Wungiel w sumie też można, ciekawe tylko czy działanie będzie takie same czy odwrotne...

I powiedźcie, że to nie ekologia w czystej postaci, i spalić można i najeść się.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
48 minut temu, maronka napisał:

chcę mieć wszystko w razie czego obcykane i w razie pytań innych ,mieć wiedzę,czyli tak jak myślałem trochę lipa z przechowywaniem,i o to mi chodziło,wiem na czym stoję,i niestety myśl o palniku oddaliła się,puki mam drewno i węgiel bo z tym paliwem nie ma żadnych problemów ale za parę lat może być różnie z dostępem do drewna i węgla a będzie tylko pelet,to wtedy pomyslę,dzięki wszystkim za cierpliwość i fachowe odpowiedzi

Za parę lat to trudno powiedzieć co i z dostępem do pelletu będzie puki co to pelletowców przybywa a nowych producentów specjalnie nie widać zwłaszcza takich u których można kupić pellet za rozsądne pieniądze , ciekawe jakie wy koledzy macie prognozy długoterminowe w tej kwestii?

Opublikowano

Prognozy podobne do tych meteorologicznych. Przejdziemy na ogrzewanie słońcem, o ile nam go nie zapitolą. Bo księżyc dwóch takich już próbowało.

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie, akcyza i podatek emisyjny wejdzie. W końcu ocieplenie nie tylko jest od zmian klimatu. Słońca też za dużo pochłaniać nie można... :)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@cezar76 dodawanie skrobii to stary patent przeniesiony do pelletu :-) Otręby to nic złego w proporcji promilowych, bo niektórzy przeginają a to mocno spieka, potem czytamy bzdury że mają piach w pellecie. 

A pelletu mamy dużo. Również producentów jest więcej. Trzeba pamiętać za 3/4 naszego rynku idzie na eksport, wystarczy żeby się te proopocje zmieniły. I nie powielajcie mitu że pellet drożeje, bo od wielu lat ceny stoją w miejscu. 

Opublikowano

Podajcie proszę parametry jakie macie dla rozpalania dla palnika 20kw. Co kilka dni mam problem z nieudanym rozpaleniem kotła.

Opublikowano

Dawka paliwa do rozpalenia 120g'. kolego a wiesz może jaką masz czujkę optyczną ? nową czy starą ?

Bez tytułu.png

Opublikowano
42 minuty temu, eliks napisał:

@cezar76 dodawanie skrobii to stary patent przeniesiony do pelletu :-) Otręby to nic złego w proporcji promilowych, bo niektórzy przeginają a to mocno spieka, potem czytamy bzdury że mają piach w pellecie. 

A pelletu mamy dużo. Również producentów jest więcej. Trzeba pamiętać za 3/4 naszego rynku idzie na eksport, wystarczy żeby się te proopocje zmieniły. I nie powielajcie mitu że pellet drożeje, bo od wielu lat ceny stoją w miejscu. 

eliks może pellet typu barlinek stoi w miejscu , ja cztery lata temu płaciłem za swój 380 zł za tone na dzień dzisiejszy kosztuje 560 zł więc nie gadaj że od kilku lat stoi w miejscu , zapytaj innych po ile kupowali pare lat temu a po ile obecnie muszą zapłacić ,zaciera sie granica pomoędzy certyfikowanym a noname w moim przypadku jesze dobrze to wygląda .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To prawda że cwaniaczki szprycuja ceny. Jak pisałem że Stelmet 9 lat (może 8) jak certyfikowal pellet to mieli towar (w zależności od regionu Polski) od 850zl. Teraz Lave w okienku letnim można było kupić po 950zl. Tylko wtedy za najniższą krajową nie kupił byś tony pelletu a za chwilę kupisz 2. Od wielu lat u mnie pelet chodzi w granicach 700zl o to jest uczciwa cena, również nowi na rynku się do tej ceny stosują, zobacz sobie taką dużą firmę jak pellecik.pl gdzie poza sezonem pellet kosztuje 700 brutto czy propellet w podobnych cenach. 

A Ci garażowi producenci podbijają ceny tam gdzie mamy dziury i tylko pellet po 1000zl. U mnie w regionie to nie przejdzie.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Kordjano napisał:

Dawka paliwa do rozpalenia 120g'. kolego a wiesz może jaką masz czujkę optyczną ? nową czy starą ?

Bez tytułu.png

Tak to wygląda u mnie.. czujka chyba stara bo kocioł kupiony w kwietniuScreenshot_20191107-184148.jpg

Edytowane przez gucio2607
Opublikowano

@eliks i z tym się zgodzę .) Kolego @gucio2607 spalisz tą grzałke 100s bez nadmuchu to owiele za dużo , sprawdz czy masz poprawnie założoną grzałkę ,czy gdzieś ci sie nie wysunęła ,czy gumka nie spadła , u mnie jedyne nieudane rozpalanie miało miejsce gdy pallet mi się zawiesił w ruże spiro miało to miejsce rok temu ,obecnie wymieniłem ta rure na gładką w środku i świety spokój a przy okazji pellet mniej szeleści jak spada .

Opublikowano

Skąd wziąłeś tą rurę @Kordjano?

Opublikowano

Dokładnie nie pamiętam , gdzieś w sklepie internetowym z częściami do palników kosztowała 60 zł a ta która nam dają w standardzie chyba 35 zł , jest nieco grubsza ale wystarczająco giętka , oczywiście jest przeznaczona do palenia pelletem.

Opublikowano

Dam, ale może jutro dziś mi się już nie chce .

Opublikowano

Leniwiec z Ciebie. Już wiem czemu palisz pelletem... Do kotłowni chodzić się nie chce... ;D

Nie ma sprawy. Wytrzymam do jutra.

Opublikowano

Lepiej linka do sprzedawcy:-)

Opublikowano (edytowane)

https://ekohaus.pl/rura-spiro-podajnika-na-pellet-pelet-pur-elastik-60-mm-1-mb-p-354.html  to jest taka ale jeszcze taniej niż ja dałem @Cezar64 wystarczy ci czy mam ci zrobić zdjecie swojej?  kurcze pomyliłem @cezar76

Edytowane przez Kordjano