Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brak połączenia z econet24.

Pokaż kropki na wykresie 

Te wykresy są takie trochę tak  pic na wodę. Nie można ich brać dosłownie. Trzeba interpretować, co nie jest łatwe. 

Opublikowano
W dniu 25.02.2020 o 09:34, Gonzo19 napisał:

Przy VTC nie mam w ogóle ZZ przy pompie. Działa normalnie, tak jak trzeba.

Jeśli jest to jedynie obieg kotłowy, to rzeczywiście nie potrzeba ZZ. Inaczej jest, gdy mamy jeszcze wpięty obieg CWU pomiędzy kotłem a VTC, zwłaszcza gdy działa w priorytecie, wyłączając przy tym pompę za VTC.

Opublikowano

Mam też wpięty obieg cwu. 

Z reguły jest ok jak chodzi tylko pompa cwu np. w trybie lato. Choć czasami zauważyłem, że pompa kotlowa glupieje i wali błędami choć nie jest zasilana. 

W trybie zima pompy chodzą jednocześnie. Nie ma priorytetu. 

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do Was siadła mi pompa kotłowa jaką polecacie? Obecnie chodziła LFP 25/60 wiem, że za duża ale taka była pod ręką?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

Yonos pico 25/1-6

Jesli wystarczał 1 bieg pompy

Yonos pico 25/1-4

Tańsza wersja to pompy ibo beta oraz ibo magi 2. 25-60 lub 25-40

Jesli pompa tylko kotłowa to raczej wskazanie na ibo.

Jesli ma pracowac ze sprzeglem to lepiej 60

Edytowane przez kult5
Opublikowano

Dziekuje. Pracuje ze sprzęgłem i ATV 55.

Jeszcze muszę grzejnikowe kupić i zastanawiam się czy autodaptem kupować bo czasem grzejniki z termostatami na górze zagwiżdża.

Opublikowano

@sambor mam zwykły w rozdzielcz 4 zaworki na na górze 4 na dole chciałbym zapytać w jaki sposób można wyregulować przepływ bo ciągle jedno pomieszczenie słabo mi grzeje. Przykręcić zawór powrotu głównego czy próbować przykręcać poszczególne powroty pomieszczeń? Ewentualnie czy da radę wyrzucić ten rozdzielacz i wstawić coś innego.

Jest sprzęgło, vta322, pompa 25/4. 

Dziś włączyłem pompę kotłowa i podłogi na stałe zobaczę czy to cos poprawi sytuację. 

Opublikowano

Jeżeli nie ma rotametrów to tylko " na czuja" poszczególne pętle ustawić- tam gdzie jest ciepło to zostaw, tam gdzie zimno to trochę odkręć i tak ze 2 razy - na raz ciężko będzie trafić.

Pompa podłogi powinna pracować non stop.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze tylko problem ze te dwa pola są połączone ze sobą to jest najgorzej zjeb. A czy te odpowietrznik automatyczne na górze powinny być odkręcone non stop w rozdzielaczu podłogi. Ewentualnie bieg można dać wyższy narazie chodzi na 2. Jutro może spróbuję odnaleźć i odkręcić tylko te pole które słabiej chodzi. Zostawię na parę godz i zobaczę co i jak. Jaka temperature ustawić przy stałej pompie na vta? Mniej więcej bo wiadomo że każdy ma inne wymagania?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Temperatura to 32-35C, raczej ta niższa.

Odpowietrznik automatyczny raczej zakręć, jak dasz wyższy bieg pompy to grzanie się jeszcze bardziej "rozjedzie" - te mocniej grzejące będą mocno grzały a ten najsłabszy może prawie nie poczuć zmiany nastawu.

Opublikowano

Na dużej histerezie tak to wygląda @sambor

A ta podłoga w tym pomieszczeniu średnio ruszyła ale jest lepiej. Muszę to jakoś na spokojnie i cierpliwie ogarnąć. Ale na 1 biegu słabiej grzeje. Dałem 2 i przykrecilem teraz jeden powrót gdzie najbardziej grzeje. Zobaczymy co to da.IMG_20220110_211423.thumb.jpg.70cbed1fd086e8a3b126c64e7fcf7403.jpg

Opublikowano

@samborto niech pochodzi jeszcze z kilka dni?

Opublikowano

Podłączę się pod temat bo tak piszecie , ze powrót ze sprzęgła czyli pompa kotłowa to mocna musi być 25-6 ( moc równa przeciw wszystkim pompą wychodzącym z drugiej strony sprzęgła ) w moim przypadku CWU i podłoga to 25-4 oraz 25-6 na CO i powrotna kotłowa to 25-4 na 1 biegu i działa wszystko raczej dobrze zasilanie 65 powrót 60 przy 0 na dworze . (Podłogówka pompa 8w , CO auto 10w , CWU 1bieg)

Zapytam również bo jak kolega wyżej mam rozdzielacz 4 sekcje z racji , ze jest blisko kotła mogę dać fi22 oraz Fi28 z 3D calowego rezygnuje bo ma kvs12 czyli ciężko będzie to ustawić ale 3/4 to już kvs 4m3 . Vta322 zdał się słabo dlatego przeróbka . Przyszłościowo na jaka rozbudowę sekcji rozdzielacza mogę liczyć przy fi22 czy tez Fi28 ? 

Opublikowano
7 godzin temu, sambor napisał:

Na pewno 2-3 dni bez wyłączania pompy, potem zobaczysz co się będzie dziać.

Nie będzie gorzej.

A co dalej?

Juz tak zostanie. Tylko siłownik by się przydał żeby w cieplejsze dni zmniejszać temperaturę.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, adamu napisał:

pompa kotłowa to mocna musi być 25-6 ( moc równa przeciw wszystkim pompą wychodzącym z drugiej strony sprzęgła )

Nie moc a PRZEPŁYW większy o 20-30 % niż suma przepływów równocześnie pracujących pomp za sprzęgłem, jeśli ma zapewnić dodatkowo ochronę powrotu kotła. 

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Tak, ale co w przypadku większych odbiorów na instalacji? Ogrzewanie podłogowe parter i piętro, 2 mieszacze, 2 pompy. Chyba bezpieczniej będzie dać VTC na powrocie prawda?

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj, że do sprzęgła wraca jedynie tyle wody z podłogówki, ile z zasilania poszło do podmieszania 🙂

Ale masz rację- z VTC zawsze bezpieczniej.

Edytowane przez gmaj22
  • Przydało się 1
Opublikowano
9 godzin temu, gmaj22 napisał:

Nie moc a PRZEPŁYW większy o 20-30 % niż suma przepływów równocześnie pracujących pomp za sprzęgłem, jeśli ma zapewnić dodatkowo ochronę powrotu kotła. 

No to u mnie przepływ na tej pompie kotlowej jest pewnie o 30% , ale niższy i to działa . Pompa 1 bieg , żeby przebić tamte musiałbym dać jej 3 bieg i wtedy przy 22w mocy pewnie będzie zgodnie z teoria lecz co to zmieni powrót cieplejszy o 1-2 stopnie , a pompy na instalacje pewnie podniosą moc z racji przepływu .  

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam do Was prośbę juz nie będę nowego wątku zakladal jak podłączyć te dwa grzejniki zeby to chodziło tak jak trzeba? Pomiędzy jednym a drugim jest ściana. Rurki wypuszczone z korkami 1/2cala. Z góry dziękuję. 

IMG_20220920_180904.jpg

Dodam,ze to będą grzejniki aluminiowe po ok 3 lub 4 sztuki.

Opublikowano

@sambor tak bedzie to działać 

IMG_20220921_215202.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@sambor lub inni Koledzy. Czy mając wypuszczone miedziane rurki mogą wpiąć teraz te grzejniki pexem?