rymon Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #451 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witam ponownie. Jedno pytanie. Czy wiecie co to jest. Wygląda jak klapka do skrócenia obiegu spalin. W instrukcji tego nie ma. Cytuj
knedel Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #452 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Doprowadzenie powietrza wtórnego? Cytuj
pellastex2 Opublikowano 1 Maja 2018 #453 Opublikowano 1 Maja 2018 Witam. Dzisiaj dowiedziałem się że seko Maxx le przeszło lifting. Trochę podejście do klienta nie bardzo. Kupiłem piec w grudniu mamy kwiecień a się okazuje że w nowej wersji jest inny kolor obudowy, lepsza izolacja korpusu i drzwiczek oraz ulepszony podajnik oraz zawirowywacze. Disco wejście na wentylator wyciągowy. Czy Ktoś z Was ma może już ta nową wersję i wie na czym polega różnica w podajnikach? Czy takie działanie jest w porządku w stosunku do klienta (waszym zdaniem)? Ciekawe czy w przyszłości będzie możliwość np. wymiany tego podajnika co nam na ten nowy. Cytuj
knedel Opublikowano 2 Maja 2018 #454 Opublikowano 2 Maja 2018 W DTRkach większości producentów jest napisane, że produkt może ulegać zmianom/modernizacjom. Jeśli posiadany przez Ciebie kocioł działa - w świetle prawa nie możesz wymagać nieodpłatnej modernizacji kotła do nowszej wersji. To logiczne podejście, nie widzę tu żadnego oszukaństwa. W niektórych przypadkach tylko dobrą wolą producentów jest nieodpłatne udoskonalanie zakupionego już produktu. To tak jakbyś kupił samochód, a producent za 2 miesiące wprowadziłby do oferty zmodernizowany silnik. Czy miałbyś prawo żądania nieodpłatnej wymiany posiadanego silnika? Cytuj
pellastex2 Opublikowano 3 Maja 2018 #455 Opublikowano 3 Maja 2018 Nie o to chodzi. Nigdzie nie napisałem że czegoś chce. Wydałem nie mało kasy na coś ale po bardzo krótkim czasie to coś zmodernizowano ( czy czasem do producenta nie dochodzily głosy że coś z czasem nie domaga!?). A to że coś jest unowocześniane to ok na tym to polega ale mam nadzieję że jak np. za 4 lata będzie do wymiany ślimak to będę mógł zastąpić ten co mam np. tym unowocześnionym. Cytuj
dormario Opublikowano 3 Maja 2018 #456 Opublikowano 3 Maja 2018 Kupiłeś kocioł nie od producenta a od dystrybutora wiec z pretensjami możesz uderzać do niego. Pewnie miał go na stanie i tyle w temacie. Szanujący producent powinien zapewnić części zamienne przez określony czas najczęściej jest to 10 lat. Cytuj
pellastex2 Opublikowano 4 Maja 2018 #457 Opublikowano 4 Maja 2018 Kocioł był na bieżąco produkowany. Nawet teraz jak zamawiam 2 trzeba czekać bo wszystko idzie na bieżąco. Żeby była jasność ja nie mam do nikogo pretensji tylko Was pytam czy macie jakieś doświadczenia z kompatybilnością elementów wstecz (tzn. czy producenci produkując, unowocześniając produkty robią to tak by starszy produkt można było zmodernizować)? Cytuj
knedel Opublikowano 4 Maja 2018 #458 Opublikowano 4 Maja 2018 Zapewne dopóki kocioł działa niewielu sprawdza czy modernizacje są kompatybilne wstecz. Jak zwykle wszystko wyjdzie w użytkowaniu. Nie martwiłbym się na zapas - od tego można się tylko niestrawności nabawić ;)Warto wziąć pod uwagę, że większość polskich producentów kotłów to firmy zatrudniające kilkanaście lub nieco więcej pracowników. Przy takim potencjale trudno szczegółowo dokumentować każdą zmianę technologiczną produktów. To nie potentaci rynku niczym Hewlett-Packard :| Cytuj
peha Opublikowano 10 Maja 2018 #459 Opublikowano 10 Maja 2018 Gdzie i w jakiej cenie kupiliście czy macie zamiar kupić SEKO MAXX LE. Myślałem że u SEKO czyli producenta będzie najtaniej, a tu za wersje boczną 17kW żądają 11418,29 zł brutto z transportem. W Jarbud Opole za taki sam kocioł 9250 zł (wersja prosta 9000 zł) plus koszt przesyłki ok. 130 zł. Cytuj
knedel Opublikowano 10 Maja 2018 #460 Opublikowano 10 Maja 2018 Kup kocioł z montażem (przez hydraulika), wtedy jest Vat 8% zamiast 23%. Cytuj
peha Opublikowano 11 Maja 2018 #461 Opublikowano 11 Maja 2018 Chyba że hydraulik kupi kocioł w SEKO wtedy po zysku ;) Cytuj
pellastex2 Opublikowano 12 Maja 2018 #462 Opublikowano 12 Maja 2018 Ja kupiłem mój tzn. wersja 20kW 10200zl z econet i przesyłka (nie było jeszcze dopłaty do wersji bocznej). Teraz kupiłem wersje 14kW wersja boczna z ecoster200 i wysyłka 9480zl. Mogę dać namiar na sprzedawcy. Cytuj
peha Opublikowano 12 Maja 2018 #463 Opublikowano 12 Maja 2018 Będę wdzięczny za namiary, zobaczymy co mają. Ceny się zmieniają wczoraj w firmie Jarbud kocioł 17 kW w wersji prostej kosztował 9000 a dzisiaj 9500 zł :( Cytuj
peha Opublikowano 16 Maja 2018 #464 Opublikowano 16 Maja 2018 Podobno SEKO Maxx LE przeszło jakiś lifting, dostałem najnowszy DTR tych kotłów i porównując poprzednią instrukcję z najnowszą z kwietnia br., jedyna różnica jaką zauważyłem to zmiana średnicy przyłącza zasilania z G6/4 na G5/4 cala. dtr_maxx_le_wyd_III AKTUALNE.pdf Cytuj
peha Opublikowano 24 Maja 2018 #465 Opublikowano 24 Maja 2018 Tak wygląda nowa wersja SEKO MAXX LE. Został dodany do pieca komplet czujników do zaworu, zmieniony motoreduktor z możliwością ręcznego cofnięcia opału po przez przełącznik,polepszona izolacja kotła i wiele innych unowocześnień. Cytuj
peha Opublikowano 31 Maja 2018 #466 Opublikowano 31 Maja 2018 Witam Pytanie do doświadczonych użytkowników SEKO MAXX LE. Który ekogroszek najlepiej nadaje się do tego kotła. Ogólnie polecają Retopal, Bartex silver, Eko Wesoła, Skarbek ale czy w SEKO się sprawdzą? Cytuj
diricip Opublikowano 31 Maja 2018 #467 Opublikowano 31 Maja 2018 Ja palilem cały sezon groszkiem z wesołej i wszystko było gites.Kocioł seko maxx le 40 kw. Ogrzewane 450 m2 wysokość pomieszczeń 3,5m.Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Cytuj
czared Opublikowano 31 Maja 2018 #468 Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) Panowie jak sprawuję się ten kociołek w trybie lato ? Dużo spala ? Czy jednak może wygaszacie kocioł? Edytowane 31 Maja 2018 przez czared Cytuj
Marcin0000 Opublikowano 3 Czerwca 2018 #469 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Ja ostatnio mam problem z kotłem w trybie lato, dość często wygasa. Ustawienia i węgiel mam ten sam co w tamtym roku a problem wtedy nie występował. Jako że rzadko bywam w domu ostatnio miałem czas tylko na dokładne wyczyszczenie kotła razem z wyciągnięciem czyszczaków płomieniówek ( faktycznie warto raz do roku je wyjąć i wyczyścić bo sadzy dość dużo oczywiście zależy też od węgla ) teraz jak będę w domu to jeden dzień w kotłowni na obserwacji pieca i zmiany ustawień i myślę że będzie dobrze. Z drugiej strony zastanawiałem się ile zużywa prądu bojler podgrzewany elektrycznie czy koszty nie będą podobne. Stosowaliscie liczniki prądu wkładane do gniazdka które mierzą pobór prądu danego urządzenia czy są one miarodajne ??? Cytuj
peha Opublikowano 19 Czerwca 2018 #470 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Witam Mam pytanie do właścicieli nowej wersji SeKO MAXX Le. Na silniku jest czujnik, chyba obrotów, z którego wystaje kabelek z wtyczką RJ-11 (żółta obwódka). Gdzie to podłączyć, a może to ma teraz po prostu wisieć. W poprzedniej wersji kotła widziałem zdjęcie gdzie kabelek był podłączony do puszki na silniku teraz nie ma tam gniazdka. W instrukcjach nic nie znalazłem. Cytuj
peha Opublikowano 20 Czerwca 2018 #471 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Czy ma ktoś w swoim Seko Maxx Le elektroniczną zawleczkę. Przedstawiciel z Kom Ster stwierdził że do tego silnika (30W) podajnika się nie nadaje, może z firmy TECHNIX ale trudno je dostać. Cytuj
peha Opublikowano 20 Czerwca 2018 #472 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Okazuje się że Technix już nie produkuje tych zawleczek. Cytuj
peha Opublikowano 22 Czerwca 2018 #473 Opublikowano 22 Czerwca 2018 (edytowane) Mam parę nowych wiadomości. Kabelka na silniku nigdzie się nie podłącza, powinien sobie wisieć. Do sterownika podłączony jest biały kabel opisany jak czujnik czadu, nie ma o nim jednak słowa w instrukcji. Można do niego podłączyć czujnik oferowany przez SEKO za ok. 200 zł, wystarczy wtedy wpiąć kabelek. Kupię jednak SATEL DG-1 CO który ma styki NC (normalnie zwarte) czyli tak jak powinno być. Zadziałanie czujnika czadu powoduje m. in. wyłączenie pieca (tak mnie poinformowano). Jeżeli kabelka do czujnika nie wykorzystamy, w jego wtyczce jest i musi być zworka która symuluje podłączenie czujnika i brak zagrożenia czadem. Edytowane 22 Czerwca 2018 przez peha Cytuj
czared Opublikowano 13 Września 2018 #474 Opublikowano 13 Września 2018 Witam Mam pytanie do użytkowników kotłów Seko maxx jak sprawdza się ten "nowy Fuzzy Logic" ( min-max),jaki ma wpływ na spalanie ,czy lepiej jednak przesiąść się na sprawdzony Fuzzy Logic z modulowaną mocą .Montuję ten kociołek u siebie ,a serwisant mógłby ewentualnie wgrać starszy soft Cytuj
peha Opublikowano 13 Września 2018 #475 Opublikowano 13 Września 2018 Nie wiem jaka będzie różnica ale mam ecoNET i Fuzzy Logic włączyłem sobie sam. Aby mieć taką możliwość, w ustawieniach econet trzeba wpisać odpowiednie hasło, wpisałem 0000 i się odblokowało. Na wyświetlaczy ecomaxx jest teraz informacja że mam Fuzzy Logic. Która metoda jest lepsza trzeba sprawdzić jednak Fuzzy Logic ma wielu zwolenników. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi