JakubS Opublikowano 29 Września 2020 #1451 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Ryni napisał: Moja uwagę w tym materiale przykuło coś innego. Wychodzi na to, że to użytkownicy muszą dopilnować jakości zakupionego opału nie mając do tego narzędzi i wygląda na to , że wielu z nas stanie prze wyborem zaryzykować i zapłacić mandat, czy szukać instytucji, która wykona nam badania paliwa na nasz koszt. Polska. Ktoś musi być winny. Któż jest lepszym kandydatem do bicia od konsumenta? Edytowane 29 Września 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu 1 Cytuj
Mef Opublikowano 29 Września 2020 #1452 Opublikowano 29 Września 2020 Witam wszystkich, Trochę między wódkę a zakąskę się wbije ale trudno - ktoś z użytkowników palił juz pelletem Alaska? Podobno ma certyfikat EN plus A1 i wychodzi ze w mojej okolicy to jeden z bardziej sensownych wyborów sądząc po cenie i odrzucając pellet po który musiałbym jechać 100+km żeby kupić kilka worków do testów. Pierwszy sezon więc szukam dobrego źródełka. Cytuj
Animus Opublikowano 29 Września 2020 #1453 Opublikowano 29 Września 2020 3 godziny temu, Ryni napisał: Wychodzi na to, że to użytkownicy muszą dopilnować jakości zakupionego opału nie mając do tego narzędzi i wygląda na to , że wielu z nas stanie prze wyborem zaryzykować i zapłacić mandat, czy szukać instytucji, która wykona nam badania paliwa na nasz koszt. Mają 2 narzędzia, portfel i rozum, ale szukają pelletu, atrakcyjnego cenowo, niestety bez certyfikatu, a to pellet bezklasowy, który produkowany jest nie tylko z czystych odpadów drewna, ale w większości z innych surowców, jak odpady płyt drewnianych poprodukcyjnych, z zakładów meblarskich, zmielonej sklejki, płyty MDF, zanieczyszczony klejami, laminatami, i innymi substancjami toksycznymi, taki pellet dedykowany jest dla przemysłu i spalany przez największe elektrownie i elektrociepłownie. Jedynie chyba zmiana granulacji pelletu, bezklasowego czy przemysłowego, na większy, uniemożliwiający spalanie go w domowych palnikach pelletowych, mogłaby skutecznie zniechęcić indywidualnych użytkowników do kombinowania i kupowania takiego pelletu do spalania w gospodarstwach domowych. Producent również musiałby w trakcie produkcji wybrać wielkość granulacji pelletu ze względu na jakość prasowanych odpadów. 1 Cytuj
eliks Opublikowano 29 Września 2020 #1454 Opublikowano 29 Września 2020 @JakubS a ty nie masz tam pellecik.pl? Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 29 Września 2020 #1455 Opublikowano 29 Września 2020 Godzinę temu, Animus napisał: Jedynie chyba zmiana granulacji pelletu, bezklasowego czy przemysłowego, na większy, uniemożliwiający spalanie go w domowych palnikach pelletowych Kiedyś kupiłem na próbę ( 2 worki) fi 10 i podajnik zasobnika z podajnikiem palnika podał bez problemu... Więc oscylowałbym zeby taki syf był produkowany minimum fi 25. Cytuj
HarryH Opublikowano 29 Września 2020 #1456 Opublikowano 29 Września 2020 Wtedy będzie palony w zasypowcach, jak brykiet z mdf Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 29 Września 2020 #1457 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) Oczywiście, że można w zasypowcach spalić, ale to bez sensu, ponieważ jest to mało ekonomiczne dla użytkownika. Takie wióry szybko pójdą w komin razem z kasą.... A jak sąsiad poczuje spalony klej, to może sąsiada podj.. Edytowane 29 Września 2020 przez Trener40 Dopisek Cytuj
Benton661 Opublikowano 29 Września 2020 #1458 Opublikowano 29 Września 2020 Z tego artykułu można wyczytać jeszcze jedną informację, akurat nie związaną z pelletem "Teraz eksportujemy tam ok. 60 proc. całej produkcji — mówi Adam Sarnaszek, prezes zarządu Polskiej Rady Pelletu i dodaje, że na Zachodzie ludzie zaczynają masowo przerabiać instalacje gazowe w domach na te opalane pelletem drzewnym, bo od przyszłego roku od gazu będzie naliczany nowy podatek w całej Unii (CO2 TAX), co podniesie koszty ogrzewania." Ciekawe, ile tego podatku będzie. Może najpierw gaz, a później pellet obłożą jakimiś dodatkowymi podatkami Cytuj
HarryH Opublikowano 29 Września 2020 #1459 Opublikowano 29 Września 2020 Ja już to przeżyłem na oleju, gazie, LPG, miale i ekogroszku - tanizna na początku, a potem jak przynęta chwyci przykręcanie śruby. Miał być jeszcze tani prąd w taryfie antysmogowej, ale podrożał, zanim zdążył potanieć :-) 1 Cytuj
arczi3333 Opublikowano 29 Września 2020 #1460 Opublikowano 29 Września 2020 Witam wwszystkich. To będzie moja pierwsza zima. Na wiosnę kupiłem pellet od lokalnego dostawcy, 1tone. Nowy dom, wygrzewanie posadzki, ciepla woda itd. Spala się calkiem ok, sporadycznie jakis spiek, ale.to raczej kwestia wygaszania/odpalania w zwiazku z zanikiem pradu kilka razy. Jeśli chodzi o sam pellet wydaje się ok. W teście wody ok, popiol ok, ale jeśli chodzi o zapach to normalnie wali jak meblami, jakims laminatem, klejem. Pellet niby sosnowy, worki przezroczyste, dymu z komina brak. Zamawiac dalej na nadchodzaca zimę? Mogę go jakoś dokladniej sprawdzic? Kociol to ferroli biopellet pro. Dodam że przy graniu cwu i co dosyć długo dobija mi temp. Na kotle do 70stopni. Jednak nie wiem czy tak ma byc, czy to moze kwestia kalorycznosci pelletu. Cenowo na 2-3t zaoszcZędzilbym ze 200zł. Może ktoś coś jakieś rady? Cytuj
eliks Opublikowano 30 Września 2020 #1461 Opublikowano 30 Września 2020 Jak masz zaoszczędzić 200zl to nie kombinuj. Cytuj
arczi3333 Opublikowano 30 Września 2020 #1462 Opublikowano 30 Września 2020 Ok, dzięki. Tak też myślałem, co prawda 200zł to nie tak mało, ale jednak nie ma co ryzykowac. Gdyby nie ten zapach to dalej bym bral od tego dostawcy, bo to po sasiedzku dostawa niemalże do kotlowni :-) Cytuj
JakubS Opublikowano 30 Września 2020 #1463 Opublikowano 30 Września 2020 17 godzin temu, eliks napisał: @JakubS a ty nie masz tam pellecik.pl? Mam, spoko jest? Cytuj
eliks Opublikowano 30 Września 2020 #1464 Opublikowano 30 Września 2020 Tak. I za psie pieniądze. Cytuj
Nowciu Opublikowano 30 Września 2020 #1465 Opublikowano 30 Września 2020 Witam wszystkich, ktos poleci dobry pelet Slupsk i okolice. Cytuj
Marek33K Opublikowano 2 Października 2020 #1466 Opublikowano 2 Października 2020 Potrzeba nam 2x więcej producentów pelletu żeby rynek był normalnie nasycony , ile kosztuje tona czystych trocin a ile tona dobrego pelletu ? Na Żywiecczyźnie dookoła lasy a producentów pelletu tylko dwóch , 3/4 peleltu przywożą ludzie z Polski centralnej ,to są jaja jak balony . W Rycerce Górnej widziałem zwały trocin wyrzucone od tak do lasu , ludzie gdzie głowa do biznesu ? potem mówią że my górale to głupi naród :) Cytuj
eliks Opublikowano 2 Października 2020 #1467 Opublikowano 2 Października 2020 Masz rację Marku, ale wiesz jak jest, trocina zanim zostanie zmieniona w pellet musi przejść długą drogę, takiej z ziemi nie zbierzesz. Cytuj
Marek33K Opublikowano 2 Października 2020 #1468 Opublikowano 2 Października 2020 Jaka długa droga ? z tartaku na kontener ,potem stabilizacja wilgotności , przesianie i trocina gotowa do maszyny . Dziś przywiezione 5 ton trocin jutro po południu będzie już pelletem ;) Cytuj
eliks Opublikowano 2 Października 2020 #1469 Opublikowano 2 Października 2020 No trocina spod traka nie nadaje się wprost do pelletowania. "Stabilizacja wilgotności" to wysuszenie trociny do odpowiedniego poziomu, najlepiej wolno, pozbycie się kory, piasku, zmielenie jeśli za gruba, dopiero wtedy robisz pellet. To co piszesz wyżej to może robi pan Heniek w garażu, nie wnikam. Cytuj
qwazar1906 Opublikowano 11 Października 2020 #1470 Opublikowano 11 Października 2020 Po ok tygodniu Olimp bez zastrzeżeń /poza ceną.../; dodatkowo ten sezon z zainstalowanym regulatorem pokojowym + ocieplenie 15 cm styropian 0,038 spalanie dobowe na razie ok 5-7 kg zamiast ok 20 w poprzednim; Cytuj
Nowciu Opublikowano 11 Października 2020 #1471 Opublikowano 11 Października 2020 Witam, czy ktoś spalał pellet firmy meral pellet z certyfikatem cena 690 a wiec atrakcyjna. Zkoncem pazdziernika zaczynam przygode z paleniem pelletu,kocioł black star fumus 16 kw ekipa z Sopotu bedzie montowac wiec trzeba kupic pellet tylko jaki Cytuj
eliks Opublikowano 11 Października 2020 #1472 Opublikowano 11 Października 2020 W tej cenie to Meral ale raczej M2. Jak na A1 to bardzo tanio. A skąd jesteś? Cytuj
bzyker Opublikowano 11 Października 2020 #1473 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, eliks napisał: W tej cenie to Meral ale raczej M2. Jak na A1 to bardzo tanio. A skąd jesteś? Też jestem ciekaw ?? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Października 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
eliks Opublikowano 11 Października 2020 #1474 Opublikowano 11 Października 2020 Znalazłem inny post. Słupsk. Cytuj
bzyker Opublikowano 11 Października 2020 #1475 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) 28 minut temu, eliks napisał: Znalazłem inny post. Słupsk. Wszystko w temacie Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Października 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi