Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten KUS fajnie pomyślany. Droga spalin ogrzewająca wymiennik przy paleniu GS jest taka sama jak przy paleniu DS jak napisał @drewniak. Na cieplejsze dni przepalanie "od góry" a na mroźną zimę palenie na okrągło "od dołu". To chyba najsensowniejsze rozwiązanie.

Opublikowano

Mój błąd, nie zwróciłem uwagi gdzie czopuch, coś mi się przywidziało z rana że do góry idzie...

KUS dobrze zaprojektowany, tylko terminy...

Opublikowano (edytowane)

No to wiesz na czym stoisz ,dostałeś standardową zgodę na ogrzewanie etażowe.Zapomnij o jakimkolwiek naginaniu prawa -to nie przejdzie .Musi ci to projektant prawidłowo zaprojektować i uprawniona osoba wykonać.(ty tylko płać i płacz).

Na zakończenie dodam ,że powinieneś zrobić OZC mieszkania ,wtedy będziesz wiedział jakiej mocy kocioł(ewentualnie  piecokuchnia ) będzie spełniała

warunki.Ty jak pamiętam masz duze mieszkanie w starej nie ocieplonej kamienicy.Tak że dopuszczalne kotły (moce )do twojego zapotrzebowania na ciepło mogą być za słabe, co skutkować będzie małą stałopalnością.(przykład sąsiadki)Dlatego moim zdaniem zamontuj piecokuchnię o odpowiedniej mocy, lub nieco większą .Pamięntaj też że do mocy dobranej na ogrzewanie CO musisz dodać około 1kW na osobę na podgrzanie CWU.

Zacznij od zrobienia OZC,- To podstawa ,chyba że projektant ci to policzy.

Z parametrów kuchni wynika że moc kotła to max 8kW , natomiast  piecokuchnia nie ma takich ograniczeń-paradoks ,prawda?

Myslę ze zdasz relacje z twojego boju z ogrzewaniem ,przyda się to innym ,którzy będą mieli podobne problemy.Taki to urok lokatorów i właścicieli mieszkań w budynkach wielorodzinnych.

pozdrawiam . henryk1953.

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano (edytowane)

w zasadzie o co chodzi z tą mocą grzewczą poszczególnych kotłów , od czego ona zależy , bo np:

Defro optima komfort 10 kw powierzchnia grzewcza 1,5 m2 jednorazowy zasyp 21 kg

a w niektórych kotłach 10 kw mają sporo mniejsze zasypy i powierzchnię grzewczą na poziomie 0,8 m2 , w większości kotłów standard to 1 m2 , więc od czego zależy moc grzewcza kotła , jak nie od powierzchni wymiennika ? , jestem w tym temacie całkowicie zielony . Dzwoniłem dzisiaj do gościa co ma mi robić C.O , powiedział że najwcześniej pod koniec kwietnia bo właśnie zaczął zakładanie całej instalacji w jednej z dużych  kamienic.

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

W gs-ie do powierzchi wymiennika powinno się liczyć również komorę zasypowa. Tam przecież też następuje wymiana ciepła.

Opublikowano

W KUSIE palenie od góry będzie utrudnione,  powietrze z popielnika pójdzie na skróty omijając opał wprost do komina. otwór palnika u dołu pod pierwszym wymiennikiem musi być zasłonięty.

Opublikowano (edytowane)

panowie dlaczego jest taka duża różnica wagowa między

setlans 9kw  -  170 kg a defro optima komfort 10kw  -  242 kg

i co daje różnica w wielkości wymiennika

setlans 1,03 m2 , defro 1,5 m2  ,

pojemność wodna

setlans 38l , defro 50l

i jak się ma powierzchnia m2 do ogrzania

setlans  max 115m2 a defro 100m2 ,

i co przemawia za tym że uważacie setlans-a lepszego od defro

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

jedyny dolniak który mi się podoba to p2ar , niestety czas oczekiwania na kocioł to listopad 2016 roku , a ja najpóźniej muszę coś mieć do końca września

Opublikowano

I to jest słuszne podejście.

W zasadzie można powiedzieć, że jedyny, którego można wstawić do mieszkania.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ogólnie obstawiam na :
Setlans Air 9kw (osobne drzwi do popielnika i rusztu pionowego) wymiennik 1,03 m2 , albo
Defro Optima Komfort 10kw (niestety jedne drzwi do popielnika i rusztu pionowego) wymiennik 1,5 m2
poradzę się jeszcze instalatora , może coś powie o w/w kotłach , albo zaproponuje coś lepszego (o ile coś takiego istnieje) w podobnej cenie

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

niech on ci jeszcze namiesza i będziesz miał łeb jak bania , ja tam na twoim miejscu bym brał jednego z tych dwóch , losowanie na zapałek ,

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Istalator najchętniej by Ci wstawił kolosa 20-25KW i kazał palić na dmuchawie na 30st :)

Opublikowano (edytowane)

no do mieszkania nie można wstawić nic większego jak 10 kw ;) ale chyba zdecyduje się nad Defro ze względu na bardzo duży wymiennik ciepła 1,5 m2 , panowie a jak jest z tym szybszym wypalaniem się opału przy ruszcie pionowym , jest to jakiś problem ?

Edytowane przez stasiu
Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

ja mam defro GS i powiem ci że nic podobnego nie zauważyłem , normalnie się pali tak jak trzeba

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Była tu jedna koleżanka która pisała że w jej defro 15kw cały zasyp wypala się w 4 godziny. Miała nick aszka lub jakoś tak. Poszukaj jej temat.

Znalazłem : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18735-niska-sta%C5%82opalno%C5%9B%C4%87-defro-optima-komfort-15-kw/

Edytowane przez SebekKry
Gość berthold61
Opublikowano

Była tu jedna koleżanka która pisała że w jej defro 15kw cały zasyp wypala się w 4 godziny. Miała nick aszka lub jakoś tak. Poszukaj jej temat.

Znalazłem : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18735-niska-sta%C5%82opalno%C5%9B%C4%87-defro-optima-komfort-15-kw/

też to czytałem bo ja też jestem palaczem od końca września ubiegłego roku i miałem problemy jak ustawić kocioł aby pracowała wg mnie a nie jak chce , pomogli mi koledzy z forum i teraz zero problemów , ja mam ciut przewymiarowany kocioł i stałopalność na samych kaloryferach to około 24 do 27 godzin natomiast jak załączę zimną podłogówkę to wiadomo że ta masa 90m2 zimnego betonu nagrzewa się 2-3 godz i kocioł idzie pełną parą do tego czasu ale potem idzie już na luzie i czas palenia to minimum 12-15 godz , tak więc krótko mówiąc uważam że kocioł bardzo oszczędny rozpalam go raz na dzień i w domu temp od 22 do 25 st (baba tak lubi) od września do teraz spaliłem niespełna 3 tony węgla po niecałe 600 zł , dom nie był ocieplony bo dopiero teraz ocieplam a strop to wylewka betonowa i poddasze nie ocieplone , jak dokończę docieplać to kocioł będę wymieniać na taki około 10kw a zapotrzebowanie średnie ma być na poziomie 4 kw tak wynika z obliczeń ciepłowłaściwe

Opublikowano

po prześledzeniu całego tematu , wiem jeszcze mniej i mam jeszcze większe obawy co do wyboru kotła :wacko:

Też mam podobny problem, ale już nawet nie sam kocioł, a odpowiednia instalacja grzewcza jest u mnie największym problemem.

Opublikowano (edytowane)

Z małych kotłów jest jeszcze

Zębiec SWK 10 kW, Zębiec Wenus 10kW,  Defro Delta 8kW, Defro Econo 8kW, Defro Optima Komfort 8kW, OGNIWO S7WC 8kW, 

Oraz Zębiec KU 6kW - dla autora za mały.

Wszystkie kotły na ciągu naturalnym z miarkownikiem

Z tego zestawienia najlepiej wypada Defro Econo 8kW z wymiennikiem 1,2m2.

Więcej o tych kotłach na stronie producentów lub tu https://www.fuego.pl/kotly-bez-nadmuchu.html

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jeżeli zasyp by starczał przy mrozach na 10-12h to czego więcej potrzeba ? Przed wyjściem do pracy rozpalasz i po powrocie do domu.