Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile zgodzę się z tezą, że stropem ucieka najwięcej, tak nie odpuszczę ścian. Miałem okazję kuć i powiększać otwór okienny do piwnicy, by wcisnąć kocioł oraz baniak CWU. Lita czerwona cegła na całej grubości. 5 cm styropianu to fantazja poprzedniego właściciela, który robił to ze 20 lat temu. Ścianą też ciągnie bo jak siedziałem sobie w salonie wieczorem podczas ostatnich wichur, czułem z tyłu głowy i karku, że lekko "ciągnie" od ściany. Gdybym miał włosy to mógłbym tego nie wyczuć, ale że golę głowę na zero to wyczuwam takie niuanse 😄

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie też była cegła 50 cm i na to dałem 10 styro wtedy. 15 by nie zaszkodziło ale to dawne czasy. Od ścian będzie ciągnęło dopóki nie zakumulują ciepła. A jest kupa ton to wygrzania no spore ucieczki dodatkowo....

Jak wyjeżdżaliśmy do rodziców na 2-3 dni w święta BN to po powrocie z tydzień ciągnęło zanim się z powrotem mury nagrzały...

Opublikowano

Z tym wywalanie czegoś z dachu byłbym ostrożny, może wystarczy po prostu dołożyć wełny. W Lato ta glina może mieć niebagatelne znaczenie.

Jak swoją budę ocieplałem, to wszyscy mi mówili po co tyle styro na sciany (20cm), a teraz już nikt tak nie mówi, wielu wkłada 20cm i to jest norma. Więc może na ociepleniem ścian większą grubością, też się warto zastanowić?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

teraz ma około 0,5 W/m2K na ścianach i to też tragedia. te 20 by dał to zszedł by na jakie 0,17.

Obecnie mam gazobeton + 5 cm styro to może na 0,3 mam. Kiedyś dołożę...

Opublikowano

Chciałem teraz na drugim domu położyć 30cm, ale budowa mnie pokonała finansowa i trafi tam tylko 20cm grafitu. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy sezon z kotłem galmet kwp-12kW, ze sterownikiem elider. Zawór 3d (do wymiany na 4d).              Kocioł - rozdzielacz miedź 28mm, rozdzielacz - grzejniki pex16. Na grzejnikach głowice termostatyczne. Temperatura w domu 20-21 stopni.

Ogrzewam niecałe 100 + ok 30 m2 na poddaszu (2 poziomy) bez CWU. Ściany 10cm styropian szary 0,033, połowa dachu wełna 25cm, połowa wełna 20cm 0,037. W tej chwili 4 grzejniki:

poziom I

- 2000x500 salon z aneksem kuchennym (kuchni jeszcze nie ma)

- 1600x500 nie wiem jak to nazwać ( ni to przedpokój ni to pokój)

- 1400x500 sypialnia

- 1000x600 pokój

Docelowo jeszcze:

- 2000x500 do salonu

- 800x600 lub 500 + drabinka do łazienki

poziom II (strych/graciarnia)

- 1600x600 chyba

ustawienia kotła (pid)

temp zadana 60

moc max 50%

nadmuch dla min mocy 22% dmuchawa WPA 07

większość czasu przcuje na mocy min. podawanie 2,2s przerwa 57,8s

podtrzymanie 7s/12minut

opał pieklorz Cwałowice 24Mj/kg

spalanie przy temp na zewnątrz ok 0 stopni to 5,8-6,2 kg/24h (dane ze sterownika)

spalanie realne:

31.10 zasobnik 150l zasypany do pełna. Zeszło do połowy lejka (to zwężenie na dole zasobnika). Na tym zasypie schodziłem z nadmuchem mocy min. z 28% o 1% co 2-3 dni. Jednocześnie korygując kopiec kalorycznością opału i podawaniem w podtrzymaniu.

14.11 zasyp do pełna. Do dziś ok 5 cm nad lejkiem.

Opublikowano
2 godziny temu, pawelunio4 napisał:

spalanie realne:

31.10 zasobnik 150l zasypany do pełna. Zeszło do połowy lejka (to zwężenie na dole zasobnika). Na tym zasypie schodziłem z nadmuchem mocy min. z 28% o 1% co 2-3 dni. Jednocześnie korygując kopiec kalorycznością opału i podawaniem w podtrzymaniu.

14.11 zasyp do pełna. Do dziś ok 5 cm nad lejkiem.

Witam kolegę.

Przepraszam że pytam ... to jakie w końcu jest to.... spalanie realne?.... Nieskromnie dodam ze miarą są .... kilogramy węgla wsypane do kotła (chyba)... ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

YARO.

Opublikowano

Właśnie niestety nie wiem dokładnie. Węgiel kupiony luzem. Znalazłem informację ,że 1 mwęgla waży około 730 kg.

Czyli 150l zasobnik x0,73=109,5 kg

109,5 / 14 dni = 7,8 kg

Ciężko wyczuć ile zostało w lejku. Myślę ,że ok. 10kg, więc

100kg /14 dni =7,14 kg

Opublikowano

Pierwsze słyszę, żeby ktoś podawał pojemność kosza na opał w litrach. Wszyscy podają w kilogramach. Jeśli chcesz się dowiedzieć co i jak zważ na wadze przed wsypaniem, przepal i wtedy policz. Obstawiam że wyjdzie wynik powyżej 9 kg na dobę 😉

Opublikowano

Maksymalna wilgotność może dobijać do 12% i nadal będzie to ekogroszek.

Na litry to sobie można zmierzyć wodę weń wchłoniętą po wyschnięciu, a nie opał. Wystarczy większa frakcja i już mamy mniej cukrzu w cukrze.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dlatego właśnie producent mojego kotła podaje pojemność zasobnika w litrach, bo w kilogramach może być to np. od 80 do 120 kg. (w zależności od wilgotności i frakcji grochu)

Wracając do ilości spalanego opału, to mam kupione 1530 kg (w tym 840 luzem). Jak się skończy to przeliczę.

Opublikowano

To jeszcze niech sprzedawca zacznie ci oferować opał w litrach i wtedy wszystko będzie do siebie pasować.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przecież gęstość nasypowa węgla jest różna dla różnych sortymentów. Mułu zmieścisz nawet do 1050kg w 1000l. Kostki znacznie mniej.

https://pl.abcdef.wiki/wiki/Bulk_density

Gęstość nasypowa

węgiel kamienny drobny 800-925 kg/m3

węgiel kamienny orzech i groszek 700-825 kg/nr1

węgiel kamienny niesortowany 840-1000 kg/m3

źródło: http://www.lncc.ch/surowce/wlasciwosci-wegla-kamiennego

Opublikowano

Kolega pawelunio4 ma kocioł Galmeta, a oni pojemność zasobnika podają w litrach. Inna sprawa że to przecież rzaden problem sprawdzić ile to wychodzi w kilogramach. Ja też mam Galmeta, u mnie podali że jego pojemność to 250 litrów. Ekogroszku wchodzi przeciętnie 180 kg, a zasypując go miałem wychodzi ok. 200 kg. 

Opublikowano (edytowane)

@pewelunio4

Według danych z tej strony przyjmij mnożnik między 0,7 a 0,825.

@czesław

Twój mnożnik dla groszku to 0,72. 250lx0,72=180kg

Edytowane przez digi
Opublikowano

Pojemność przyjmujemy w litrach, m3 itp, ale jak podajemy spalanie to ważymy i wsypujemy masę(ciężar) opału, nie jego pojemność. Inaczej każdemu wyjdzie inny wynik.

Opublikowano

Jak tam Panowie spalanie po tych wichurach? U mnie aktualnie temperatura 0 stopni, jeszcze trochę dmucha i spalanie 13,9 kg/doba. Stabek 24 MJ, kocioł ustawiony na 10 KW, średnia moc z ostatnich 12 godzin to 40% (najwyższa od kiedy odpaliłem kocioł czyli od 30 października). 

Opublikowano

Mi wciągnęło 18kg ale z 2 dni przed wichurą zmienilem troche ustawienia i teraz nie wiem czy wichura czy ustawienia do kitu bo wczesniej kolo 14 wciągał... Wróciłem do poprzednch ustawien... Niby tylko 1 sek pauzy mniej i 2 oczka w gore na dmuchawie... 

2 sezony temu na stabku kolo 20kg/dobe szlo w takim samym okresie. W zeszłym palilem. Lwem. Teraz znowu stabek i średnio kolo 15 pale... Kolo 200 kg jestem do przodu. Czy to pogoda lepsza czy ustawienia czy nowe sufity w wiatrolapie i przedpokoju.... 

Opublikowano
15 minut temu, MrWolf napisał:

U mnie aktualnie temperatura 0 stopni, jeszcze trochę dmucha i spalanie 13,9 kg/doba

Jaka temp. zasilania? Ja mam stary dom i musiałem dać 42-43 na zasilanie przy temp.zewn. =(-2,0) aby utrzymać 20,5 stopnia w domu. Dobrze ponad 20kg.

Opublikowano

Kocioł 50 stopni, na grzejniki idzie około 43-46 stopni, ale tym się nie przejmuję, bo termostaty elektroniczne odcinają. Są fajne bo nie działają 0-1 tylko mają płynną regulację otwarcia zaworu co 5%. Nie mam siłownika na 4D i żeby nie kręcić tym co chwilę ustawiłem "bezpieczną" temperaturę, która powinna zawsze mi dogrzać dom. Powrót jest 1-2 stopni chłodniejszy niż zasilanie. Co ciekawe taka temp jest przy 3 na zaworze 4D. Kręcenie dalej nic nie zmienia już praktycznie. Ciekawe czy SKZP dałby radę sterować czymś takim w połączeniu z siłownikiem. W łazience 23 stopnie, salon okolice 21,5. Reszta pomieszczeń 20-21 stopni. Przed wichurami spalanie w okolicach 11-12 kg na dobę. Piec cały czas moduluje i nie odstawia się. Pompa od CO i kotłowa pracuje cały czas. 

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie u mnie:

image.png.d5b812ebe42323a5d286fafeeeba72e1.png

image.png.d1d6841a9910375c42c0b49f07f13506.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

U mnie kolejny rekord. Średnia moc z 12 godzin 45% z 10 KW. Wungiel Stabek 24 MJ. Kocioł rozpędzał się po otwarciu termostatów.

IMG_20211208_064543.jpg

Opublikowano

U mnie ostatnio średnio 23kg/doba wciąga. Najwięcej w dzień idzie jak żona wietrzy chałupe 😛

Pewnie termostatami też sobie kręci.....