Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak soft 3.6.3

Teraz moc kotła wystarcza na 40 % gdyby nie cwu to i 30 by wystarczyło. Palę energo premium+ i on mi strasznie kopci z tego względu korekta powietrza dolna +7 a górna +10, kopci już trochę mniej, popiół jest ładniejszy tzn drobniejszy, chciał by jeszcze więcej powietrza ale kopczyk już jest taki prawie minimalny.

Czujnik dodatkowy to temperatura powrotu z samej instalacji grzewczej.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

U mnie to jeszcze nawet mrozów nie ma, odpaliłem 25 września i jeszcze nie spaliłem nawet tony. Więc w tym roku zbytnio tam nie grzebię. Ale czujnik na powrocie z instalacji też mam, widać obaj walczyliśmy z ustawieniami 4d :-)

Opublikowano

Czujnik w tym miejscu i wykres daje fajny obraz na deltę obiegu grzewczego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniłem sterownik na K1P4 - skąd można pobierać aktualizację?

Opublikowano

Przeczytaj kilka postów wyżej i natkniesz się na plik

Opublikowano

Do K1P4 chyba nie było...

Opublikowano (edytowane)

Sorry, faktycznie. Ale do Defro Duo sterownik z jednym jedynym programem pod retortę 5 klasy? Hmm... Dlaczego nie K1Pv4?

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Witam

Posiadam piec 15kW z PIDem oraz czujnikiem klapy
model sterownika K1Pv2 2.1.11/P4.0-d24
poszukuję aktualizacji do tego sterownika - w miarę stabilnego np 2.2.6 - podobno piec na nim bardzo dobrze pracuje.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Rafał
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie przejścia z softu 3.4.0 na 3.6.3

Przebrnąłem przez cały wątek i z tego co wyczytałem, sa dwie różnice :

- pojawił się konfiguracja małego halotronu oraz

- nastawienie temp C.W.U niezależnie od temp kotła

No i pytanie, jakie są jeszcze zmiany, czy warto byo przechodzić na wyższą wersję czy ktoś wracał na poprzednią ?

Jakie macie odczucia ?

Na wiosnę mam zamiar wgrać 3.6.3 ale nie jestem pewien czy warto.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniłem Turbinkę na mała, oprogramowanie 3.6.3 wszystko działa rewelacyjnie.

Opublikowano

3.6.3. to wciąż najnowsza wersja? 

Opublikowano
11 godzin temu, wwoytek napisał:

Zmieniłem Turbinkę na mała, oprogramowanie 3.6.3 wszystko działa rewelacyjnie.

Jaki model kotła i jak moc?

Chyba od 20kW nic się nie zmienia

Opublikowano (edytowane)

Defro Komfort Eko 12kW

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

@Snurq, dzięki.

Na samo sterowanie kotłem nie ma co narzekać, jest idealnie -  od 25IX do dzisiaj najmniejszych problemów nie miałem, w ogóle nie tykałem ustawień.

Ale stabilność sterowania 4d można by poprawić i dodać funkcję harmonogramu dla temperatury zaworu. Cóż - to chyba koniec wsparcia dla kotłów węglowych.

Opublikowano

@HarryH ja zmieniam skok jednostkowy na 1 lub 2 % oraz histerezę na 0,8 stopnia i stabilność sterowania siłownikiem jest dużo lepsza

Opublikowano

Tragedii nie ma, ale do diabła - sterowni PID powinien sobie zrobić nawet kilkadziesiąt wahnięć i jakoś wreszcie się ustabilizować. 

Ja podbijam minimalne otwarcie, żeby się uspokoił. 

Opublikowano

Standardowe ustawienie 5% jest zbyt duże z tego względu że w tym nowym sofcie jest błąd i ster zawsze wykonuje ruch o ustawioną wartość nie koryguje jej proporcjonalnie do różnicy temperatur jak we wcześniejszych wersjach.

Opublikowano

Ja zawsze mam 1%, bo mam zawór 1.5 cala. Nawet w mrozy max otwarcie to 17%, teraz 9.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zmiany między 3.4.0 a 3.6.3 to w tym najnowszym dodatkowo pod ikoną pompy powrotu jest widoczna temp. powrotu oraz jest możliwość załączenia pompy na powrocie jako krótkiego obiegu. Dzięki temu pompa na powrocie pracuje cały czas. W 3.4.0 ta pompę załączało się jako przewałową i żeby pracowała bez przerwy należało jej zadać wysoką temp.

Opublikowano

@mik90 dla sprostowania temperatura powrotu jest wyświetlana pod pierwsza ikoną pompy tj. pompy CO.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 09:03, Darekgra napisał:

Komfort eko lux 15 kW, kociołek z datą produkcji 05/2019 dmuchawa jak na zdjęciu, korona retorty stary typ (bez przesłony) talerz retorty nowa wersja z otworami przy wewnętrznej krawędzi.

IMG_20200125_174800_resized_20200131_084047566.jpg

1 minutę temu, Zbynio400 napisał:

Dzień dobry. Też korzystam z takiego wentylatora, ale ostatnio jakoś głośniej go słychać. Serwis zalecił mi wymianę  i zacenił sobie 420 PLN. Może jakieś sugestie co zrobić ?

1 minutę temu, Zbynio400 napisał:

Opublikowano

Zacząć od czyszczenia, bo to solidny hiszpański wentylator który żyje długie lata. Jak nie pomoże, to mozna to kupić w każdym sklepie z wentylatorami, np. Domer.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy jest coś nowszego od 3.6.3. ? Sezon pewnie w weekend trzeba będzie zacząć, bo ma być 18C zimniej, niż dzisiaj.

Edytowane przez HarryH
  • 5 tygodni później...