Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 09:15, Lukaseop napisał:

Jesienią wykonałem taki adapter z polietylenu grubości 50mm ponieważ denerwowała mnie słaba reakcja turbinki i częste czyszczenie kanału i komunikaty o zapchanym kanale i braku obrotów. Od tego czasu przestał się pojawiać komunikat "brak obrotów wentylatora" a czyszczenie sprowadza się do przegarnięcia paleniska raz w miesiącu. Wcześniej przy małej drożności kanału powietrze w dmuchawie się kotłowało i wręcz wylatywało przez dolną część turbinki. Po zamontowaniu adaptera wentylator generuje większe ciśnienie i wypycha popiół z otworów nadmuchowych. Teraz powietrze się nie cofa przez turbinkę i jest dokładniej mierzone a co za tym idzie kocioł pracuje lepiej na niskich mocach.
cffea239a47cc63eac3ab52a9a7ce902.jpg7bc8258191de9adf841899ab0e8d5203.jpg

Kolego możesz naszkicować jaką ma konstrukcję otwór w Twoim adapterze?

Opublikowano (edytowane)

2.4.7 i nic nowego nie ma

Edytowane przez Snoopi21898
Opublikowano

Dziś przyszła paczka.

Jakaś dziwna ta przejsciowka do montażu... Ciekawe czy będzie pasować plug&play.

received_1723816407788135.jpeg

received_815250739296436.jpeg

received_193975775678404.jpeg

received_869592463857987.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz coś takiego widzę, ja dostałem z serwisu wersję z kawałem grubej blachy ocynkowanej

20200321_103840.jpg

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Oszczędność na materiale.

Coś czuję że średnica tej blachy będzie zbyt mała aby zasłonić otwór w dmuchawie.

Opublikowano

Za trzecim razem dostałem właśnie za mały krążek, ale za czwartym już wszystko pasowało.

Trzeba być ostrożnie przy montażu, żeby za długimi wkrętami nie wbić się w wirnik. Jest delikatny, więc w razie kolizji można zepsuć wyważenie.

Opublikowano

Średnica okręgu to 115 mm.

Opublikowano

Tak wydlądają oba, czarny wpadał do środka.

U Ciebie powinno być na styk, porównując te wszystkie zdjęcia.

20200317_184152.jpg

20200320_195513.jpg

Opublikowano

To coś moje jest chyba minimalnie większe od tego twojego zdjęcia z dłonią...

Się okaże jak wrócę do domu...

Opublikowano

Powinno pasować

Opublikowano

Turbinka z tą przesłona pasuje idealnie.

IMG-20201122-WA0000.jpg

Opublikowano
Kolego możesz naszkicować jaką ma konstrukcję otwór w Twoim adapterze?
Rysunek z którego frezowałem
1ae08cb33ac82eafca5464e3efcd91e3.jpg&key=ba35d53d4e699f0642daa2e163ec63acfb1d5491defd7705ddfc31883f1fe7d4
Opublikowano

Witam. Pomimo że założyłem nową tacę i koronę palnika to i tak wypala mi dziurę od strony rury podawczej. Dodam że palnik wyczyscilem i komorę powietrza też. Wygląda to tak jakby dużo więcej powietrza szło od strony podajnika jakby już niżej opał się tam spalał. Jakieś pomysły?

Opublikowano

Masz koronę z przesłoną i założyłeś ją tą przesłoną od strony podajnika?

Opublikowano

Oczywiście, ze tak. A czy w nowych palnikach jest otwór antyspalinowy w kolanie? 

Opublikowano

Już tylko kolano Ci zostało, zaklej, to się przekonasz. Faktem jest, że nowe palniki palą równo. 

Opublikowano

No właśnie mnie to zdziwiło. Puki co walczę ;)

Opublikowano

Z tego co widziałem po zdjęciu talerza, to żadnej dziury w kolanie nie ma. 

Opublikowano

No i to jest jakiś trop.

Opublikowano
W dniu 11.06.2020 o 07:10, gilal napisał:

Aktualizacja dla SPKG LUX nie dla SPK.

plik działa bez problemu również na SPK LUX

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki

A jaki teraz najnowszy?

Edytowane przez gilal
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja ze zmiany na małą turbinkę jestem zadowolony... zadana kotła 68 stopni, teraz wahania przy normalnej pracy są mas 2 stopnie.

2021-01-07 (21).png