Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz tzw. magazyn energii i z niego "pobierasz" energię. Jeżeli w magazynie masz 0 to płacisz za pobraną energię, jeżeli w magazynie masz np 500kWh a w styczniu pobrałeś 200kWh to dostajesz fakturę za koszty stałe plus akcyzę za zużytą energię. 300kWh przechodzi na kolejny okres rozliczeniowy.

Opublikowano

No to ładnie.

Mi narobiliście smaka i chyba zakupię jutro 6x to co na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=6803493946

mam zamiar połączyć to w dwa stringi posz 3 sztuki. do tego muszę zlutować jakiś układ mptt i będę w ten sposób zasilać początkowo grzałkę 1,5kW w bojlerze.

Jak to wypali to dokupię jeszcze 6sztuk, żeby woda w sezonie się już sama grzała.

Muszę tylko ogarnąć jakieś tanie profile, żeby zamontować te cuda na dachu.

Trzymajcie za mnie kciuki :) hehe, żebym dokonał zakupu bo wtedy nie będzie odwrotu :)

Opublikowano (edytowane)

A bo ja wiem nigdy tego tak nie liczyłem. 320kWh to take 1,5 miesiąca pochmurnego nieba, teraz powiększyłem instalację aby nałapać coś jeszcze na zimę i przepalić to w klimatyzacji w opcji grzania.

@piastun to amorficzne, nie bawił bym się raczej w nie a poszedł ku polikryształom. Ale można i zaczynać od tego.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość berthold61
Opublikowano

No to ładnie.

Mi narobiliście smaka i chyba zakupię jutro 6x to co na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=6803493946

mam zamiar połączyć to w dwa stringi posz 3 sztuki. do tego muszę zlutować jakiś układ mptt i będę w ten sposób zasilać początkowo grzałkę 1,5kW w bojlerze.

Jak to wypali to dokupię jeszcze 6sztuk, żeby woda w sezonie się już sama grzała.

Muszę tylko ogarnąć jakieś tanie profile, żeby zamontować te cuda na dachu.

Trzymajcie za mnie kciuki :) hehe, żebym dokonał zakupu bo wtedy nie będzie odwrotu :)

Nawet nawet , ciekawa propozycja zakupić ze 3-4 palety i postawić na końcu ogrodu w wystawie południowej i nie trzeba kombinować z dachami a swoje też zrobi i to w miarę rozsądnych pieniądzach , potem tylko klimatyzator kanałowy na cały dom 5-6 tys i grzanie za friko w 80% sezonu

Opublikowano

Pamiętaj o odległości i przekrojach kabli. DC nie ma sensu puszczać na większą odległość spode straty, a AC 4mm2 dla mniejszych mocy też swoje kosztuje ;)

Gość berthold61
Opublikowano

no niby tak ale kabel np 30-40 metrów za dużo nie kosztuje , a konstrukcje na dach muszą być raczej dedykowane , a tak nakupisz profili na hurtowni jakieś słupki i za połowę ceny jest

Opublikowano (edytowane)

Jak na słaby maj to wpadło trochę kWh

z 3,3kW wpadło: 415kWh

a z 1,6 wpadło:175kWh (od 6 maja)

0,59MWh a jeszcze jutro :) Więc będzie 0,6MWh!

Edytowane przez szari
Opublikowano

u mnie tea mniejsza instalacja od około 17:50 jest już zacieniana przez kolektory słoneczne i niestety zbiera trochę mniej.

Co obrazuje załączony obrazek

3a60399cdf6224d4gen.jpg

Opublikowano

Podsumowanie za maj.

Produkcja: 702 kWh  

Wydajność: 156kWh/kWp

Energia oddana do sieci: 545 kWh

Energia pobrana: 167 kWh

W magazynie: 297 kWh

Zużycie bez PV: 323 kWh

Koszt: 49zł

Koszt bez PV: 213zł

Opublikowano (edytowane)

To i u mnie:

Duża instalacja: 432kWh

Mała instalacja: 182kWh

w sumie: 614kWh

Pobrane z sieci: 116kWh

Oddane 487kWh

Już widzę że inwerter SolaX delikatnie kłamie o około 30kWh. Każda przerwa w dostawie prądu i resetuje licznik dzienny i statystyki przesyłane na serwer są pomniejszone o proporcjonalnie ile prądu dziennie wyprodukowało do wyłączenia prądu.

W ten sposób mamy nowy inwerter zainstalowany 5 maja ale zobaczcie:

7e48adf746155fef.jpg

Zobaczcie Roczną Energię i total energy

Albo to te 3 dni w których w ogóle nie było produkcji?

819998576388d517gen.jpg

Edytowane przez szari
Opublikowano

stringi równolegle łączysz w falowniku jesli jest taka możliwość

łączenie za pomocą złaczek mc4 jest karkołomne

natomiast jesli chodzi o połczenie do grzałek to mozesz na mc4 mozesz na pewex byle skutecznie

Opublikowano (edytowane)

Dlatego że tylko w PEWEX ie można było kiedyś kupić takie złączki.poz ,Hermogenes

post-25399-0-08835400-1496985428_thumb.jpg

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano (edytowane)

Do linki takie coś? i jak przy równoległym połączeniu sprawdzić poszczególne panele?

Raczej użyłbym blok rozdzielczy umieszczony w obudowie IP 65 a linki zaprasowane końcówką typu HI lub KI

Edytowane przez mittek
Opublikowano

ale te specjalne to sie palą bo za duże prądy idą a do tego temp na dachu latem spora  ,wg mnie to 2szt to mozna połączyć na oryginalnych ale więcej juz nie

Opublikowano

Jakoś wszystkie w całej UE , i te małe i węgłowe wiatraki też, są połączone równolegle i nikt sobie włosów z głowy nie wyrywa .Pewnie dlatego że suma prądów wpływających do węzła jest równa sumie prądów wypływających z tego węzła :) .poz Hermogenes