Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

@DamianJWR nie mam ani termostatu pokojowego, ani pogodowego. Na grzejnikach tylko głowice termostatyczne. Kocioł pracuje na manualu, ręcznie zadana temperatura na grzejniki sterująca siłownikiem. Co do spalania, jest już dużo lepiej bo zeszło ok.3kg w dół, tym bardziej, że w sobotę go czyscilem, więc doszlo jeszcze rozpalenie kotła.

Zwiększ mu moc i pal w dwustanie to zobaczysz jeszcze większe oszczędności. Przez dwa miesiące bawiłem się ustawieniami i paliłem tak jak ty że mało kiedy dochodził do zadanej i sobie pyrkal na niskiej mocy. Żadne ekonomiczne korzyści z tego wręcz przeciwnie plus syf w kotle. Teraz mam ustawiony na min 13 kw i spalanie spadło. 

Ustawie mu dziś moc min 50% max 100%, histerezę załączenia na 15, popale kilka dni i zobaczymy czy będzie jeszcze wieksza poprawa. Dzięki za podpowiedzi

No wlasnie, mam ten sam dylemat z moim tytanem 25kW, dać mu w palnik mocno 80-100% wydajności i wiadomo dojdzie szybko z temp. I bedzi sie częściej rozpalał czy ma modulowac od 30% do 100%?

Zastanawiam sie czy jest sens zakładać bufor? Koszt pewnie z 4tys. 

P.S.

panowie coś mi zaczęło od czasu do czasu stukać w instalacji i to dość mocne są stuki. Ktoś ma jakieś pomysły?

Edytowane przez IzaTom

3 godziny temu, Karolpele napisał:

Ustawie mu dziś moc min 50% max 100%, histerezę załączenia na 15,

Obawiam się, że w pewnym momencie przekroczy zadaną kotła o 5+ i się wygasi. Ponownie włączy się jak spadnie temp o histerezę kotła. Jeżeli pompa od CO zrobi "stop"  to chata będzie Ci się wychładzała. Wtedy histerezę kotła musisz zmniejszyć... Sprawdź /kontroluj. 

"Osunąłem"?

Ja okleiłem szkotem.

@Trener40 kocioł mam ustawiony na 70 stopni - histereza to 55, niech spadnie do tych 50 przy rozpaleniu to i tak pompa c.o nie powinna się wyłączyć, bo ustawiłem ja na 45°C, ale zobaczymy. Oczywiscie będę obserowac 

Wymieniłem. Chyba nawet wrzucałem tu zdjęcia. 

Powodzenia w takim ustawianiu tego. U mnie się nie da. Rozpalanie mam od 50, a start pomp od 45. Kocioł nie ma szans zdążyć się rozpalić nim jego temperatura spadnie poniżej 45. Musiałbym ustawić mniejszą histerezę rozpalania, a i tak nie wiem czy to by coś dało. Ale olewam to, nie mam podłogówki. Poza tym u mnie się tak dzieje tylko rano, gdy po nocy kocioł się odpala. Potem jeszcze przez jakiś czas balansuje jego temperatura w okolicach tego 45 (pompa się parę razy wyłączy i włączy), aż w domu się trochę ogrzeje. Wtedy mieszacz się przymknie i temperatura kotła wzrasta do okolic zadanej i tak się trzyma do końca dnia. Jakbym zwiększył moc, żeby rano szybciej się nagrzewał, to z kolei w ciągu dnia by co chwilę przekraczał histerezę wygaszania i od nowa by się rozpalał.

@Trener40 będę obserwował cały weekend jak będę w domu jak to pracuje, ale zawsze gdy się ponownie rozpalal to temperatura nie spadła więcej niż 5stopni więc powinno być OK.

@Ozi80Tak jak pisałem wyżej, przy moim małym obiegu temperatura nie spada poniżej +/-5 stopni przy rozpaleniu więc jest jeszcze trochę zapasu. Kocioł też nie wygasza się za często, przeważnie stoi jak nikogo nie ma w domu i nie używana jest cwu, po południu wyhamowuje go zmiana z temperatury wody z eko na komfortowa więc tych odpaleń nie jest aż tak wiele. Mam nadzieję, że znalazłem kompromis między małym spalaniem, a częstotliwością rozpalen. Nie mam niestety videneta, żeby zobaczyć dokładne statystyki, ale w weekend będę obserwował i dam znać jak to wygląda 

Edytowane przez Karolpele
  • Zgadzam się 1

Następny błąd w Slimie.Jeżeli podajnik podaje  pellet co 20 sek. (interwał podawania)i wyświetla mi się że zużycie pelletu w tym momencie wynosi 1kg./h,to jeżeli zmienię interwał na najwyższą w Slimię wartość,czyli 40 sek.,to palnik powinien mi automatycznie zmienić wartość zużycia na godzinę,na mniejszą.Chyba to logicznie.Tak więc z ciekawości zmieniam wartość interwału na 40 sek,a w palniku nadal zużycie takie samo,czyli 1kg./h.Nie wydaje Wam się że tak nie powinno być?Czy jakaś ewentualna aktualizacja sterownika to zmienia?

I druga sprawa która nurtuje mnie od samego początku tylko nie pisałem o tym bo to rzecz raczej drugorzędna,jednak denerwująca.Czy ktoś wie dlaczego ten ślimak który pracuje w palniku  i spycha pellet do komory spalania  tak skrobie i rzęzi?Nie mogę tego pojąć,czy nie można było zaprojektować i wykonać tego palnika tak,żeby praca tego ślimaka była mniej słyszalna?Chyba macie tak samo u siebie bo niekiedy wpadają tutaj na forum filmiki z pracy palnika i tak samo jak u mnie słychać jak ten ślimak głośno pracuje.Chodzi oczywiście i palnik Fireblast.

A zwiększając interwał, czas podawania dalej jest taki sam?

U mnie myślę że chodzi cicho, w porównaniu z ekogroszkiem na retordzie ,wiem bo u ojca jest groszek i jak podaje to niesie po rurach po całej chałupie.

Mi serwisant od odpalania Tekli powiedział żeby raz na 3 miechy odkręcić te 6 śrub w palniku i wyczyścić to co tam jest. Tak zrobiłem i od tej pory znowu mam błąd jasności ognia, i oczywiście puki nie skasuje to kociołek stoi. Kombinowałem z podawaniem zmniejszyłem z 1,9 na 1,6 to samo, dmuchawę zwiększałem do 65 przy 80% mocy, nie pomogło. Dopiero czas czyszczenia z 3h na 2h ale też czasem jeszcze złapie ten błąd. Jak spojrzę w palnik to widać płomień i nie wiem czy ten ruszt czyszczący to foto zasłania czy co. Przed czyszczeniem wszytko fajnie chodziło.

IMG_20200125_161447.jpg

Fireblast standardowy, foto jak był rozkręcony, a na dole foto tej mufy którą się przykręca.

A i patrzyłem i raczej ten ruszt nie zasłania tgo czujnika, skręciłem tak samo jak było przed czyszczeniem, nic nie przestawiałem

IMG_20200125_161439.jpg

Edytowane przez Pumping

@Okman generalnie, to ja mam gdzieś to co mi pokazuje sterownik, bo jakbym na to patrzył i przeliczył, to powinienem spalić ok 16kg /dobę... Wrzucam worki i wychodzi mi niecałe 13kg. 

Ad2. 

Jak skrobie i rzęzi, to być może motereduktor kończy swój żywot. 

Kiedyś kupiłem nowy Motoreduktor i po dwoch miesiącach go reklamowałem. Nowe nie zawsze jest dobre 

Edytowane przez Trener40
Dopisek

Raczej nie mogłem tego zasłonić bo rusztu nie dotykałem

IMG_20200125_161447_LI.jpg

Ruszt to jest ta rura z nacięciami w środku, jak ja źle przykręcisz do palnika (ma być więcej nacięć na dole) to będzie ci łapał błąd.

Ja się kiedyś pomyliłem i mi wywalało błąd brak ognia/opału.