Swen Opublikowano 1 Listopada 2012 #1 Opublikowano 1 Listopada 2012 Czy palił ktoś w kotle zasypowym brykietem w kształcie walca ze zrębków (buk,dąb,olszyna) ? Węgiel ,drewno ,brykiet z iglaków i brykiet ze słomy już przetestowany. U mnie węgiel na nie, drewno na tak, brykiet ze słomy na nie, brykiet z sosny na tak. Jeśli ktoś już palił i może się podzielić opinią nt spalania brykietu ze zrębek to z góry dzięki za opinie. Cytuj
Swen Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor #2 Opublikowano 1 Listopada 2012 :( nikt ma zdania co do brykietu ze zrębek? Cytuj
sambor Opublikowano 1 Listopada 2012 #3 Opublikowano 1 Listopada 2012 Jest drogi :( , ja palę pelletem Pozdr. Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 1 Listopada 2012 #4 Opublikowano 1 Listopada 2012 Dokładnie tak. Jeśli taniej można kupić drewno to po co kupować brykiet? Pellet to inna bajka, bo można go spalać w kotłach z podajnikami. Cytuj
Swen Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor #5 Opublikowano 2 Listopada 2012 Drewno u mnie nie jest takie tanie ,jest po 190/200zł za metr i to roczne...więc zasmoli mi kocioł. Brykiet ma dużo mniejszą wilgotność i mam go za 550zł/t. Dzieki za odp. Chodziło mi konkretnie o opinie a dokładniej porównanie spalania brykietu ze zrębek i brykietu z wiór/trocin. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Listopada 2012 #6 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zobacz tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13670-palenie-drewnem-i-biomasa/. Ciężko będzie znaleźć kogoś kto tym pali ze względu na cenę, u mnie taki brykiet jest po prawie 700zł/t , fakt że ma mniejszą wilgotność ale to za mało. 1 Cytuj
Swen Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor #7 Opublikowano 2 Listopada 2012 Dzięki Sambor, pozostaje mi ....samemu ocenić, pozdrawiam Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 2 Listopada 2012 #8 Opublikowano 2 Listopada 2012 Kiedyś kupiłem na próbę takich brykietów każdy inny i coś mogę powiedzieć ale moje wyniki mogą być niemiarodajne albowiem miałem po dwa duże worki z każdego rodzaju i tak: brykiet ze słomy to jakaś porażka szybko się wypala dając dość dużo popiołu brykiet z pyłu drzewnego tu już wyglądało trochę lepiej jednak kopci i trudno się steruje kotłem albowiem szybko nabiera temperatury i przeciąga brykiet z wiórów drewna iglastego był twardy aczkolwiek dawał się łamać, w kotle bardzo stabilny, temperatura przyzwoita , popiół w normie lekko dymił ale na biało brykiet z drewna liściastego (ciemny ,lekko zielonkawo-oliwkowy) był bardzo twardy, spalał się podobnie jak węgiel tzn najpierw odgazowywał a później długo trzymał żar, dawał najmniej popiołu ze wszystkich typów brykietu jaki miałem jednak cena :blink: 700zł tona a to moim zdaniem dużo. Ogólnie wybrałem Drewno i zrębki/wióry albowiem to dla mnie najlepsza alternatywa dla węgla. 1 Cytuj
Swen Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor #9 Opublikowano 5 Listopada 2012 Dzięki za opinię. Właśnie przymierzam się do kupna brykietu ze zrębków za 550pln/t (+ mój transport) ,więc z tych wszystkich brykietów wg opinii powinien być najlepszy. U mnie na miarkowniku brykiet spala się bardzo ładnie i ma w miarę przyzwoity czas spalania choć w porównaniu z węglem to i drewno i brykiet nie mają z nim szans. Ale plusy są takie ,że w kotłowni jest czysto , pachnąco i ekologicznie:) Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi