Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie okrągłe na górze tylko dosuszające w połowie palnika pomiedzy kotłem a podajnikiem

jak ma węgiel wysoką spiekalność to trzeba niestety zejść z nadmuchem

jak spieka to jeszcze ratunkiem jest krótsze podawanie 2-3 sekundy ale trzeba często zmieniać w serwisowym bo jest kaganiec założony

Opublikowano

tak te

zaklej 3 sztuki

wtedy większa ilość powietrza trafi na palnik poprzez otwory w koronie a nie dołem od strony ślimaka. obniży to też temperaturę złoża i powinny sie zmniejszyć spieki. możliwe że po tym zabiegu będziesz musiał zmienić moc nadmuchu ponownie

Opublikowano

otwierając zasobnik robisz jakby drugi komin tóry jest bliżej paleniska i jest krótszy wiec powietrze zasuwa w jego stronę

rada- przełączać ster w tryb ręczny aby wyłaczył sie wentylator 

Opublikowano

A tak zapytam jeszcze , zawsze jak otwieram zasobnik i akurat chodzi dmuchawa leci mi z niego dym . Czy to normalne ?

Nie koniecznie musi to być dym może to być mieszanka z parą wodną ja tak miałem jak palilem groszkiem z "taniego opału" widocznie był wilgotny. Temperatura podajnika 47 więc odparowywalo w podajnika do zasobnika a zapach jakbym koksem palił. Teraz pale innym grochem i dymu ani pary nie ma wogole

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

40% dla 11 biegu to może być trochę mało

spróbuj podnosić stopniowo o 10% i zostaw na dobę aby ocenić co dała zmiana

Opublikowano

Witam miałem podobny problem temperatury zadanej nie osiągał Panowie wczoraj fachmistrz przyjechał i ustawił popierwsze primo ustawianie pieca zaczynamy od ustawienie załączenia sie pomp ja miałem na 35s teraz mam 63 centralne i wode podawanie 14s przerwa 60s dmuchawa otwarta na 1cm i moc 40% temperatura zadana na piecu 65 stopni

Opublikowano

czyli jak piec nie dojdzie do 63C to pompy nie chodzą. a co w sytuacji jak temp. spadnie dużo poniżej 63 - o ile podłoga długo się wystudza i nagrzewa o tyle w pomieszczeniach gdzie masz grzejniki będzie to odczuwalne. no i wychładzanie wody w układzie - po załączeniu pomp strzał chłodniejszej wody nie wpłynie dobrze na pracę układu oraz na spalanie.

a piec nie osiągał zadanej temperatury na pewno z innych przyczyn a nie temp. załączenia pomp - aleza mało danych

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc odnośnie ustawień pieca z podajnikiem Kawah KDC EKO DUO 20 KW. Był serwisant z firmy ustawił parametry, kazał nic nie ruszać ale piec nie osiąga zadanej temperatury jak i szybko wypala ekogroszek ok 70 kg na dzień, przy czym zdarzaja się sytuacje, że w nocy włącza się alarm temperatura nie rośnie i piec przestaje grzać.  Powierzchnia ogrzewalna dom 180 m2. Czy tak powinno to być? 

Ustawienia:

czas podawania: 10 sek

przerwa podawania: 95 sek

praca podtrzymania 10 sek

przerwa podtrzymania: 30 m

siła nadmuchu 25 bieg

wentylator w potrzymaniu czas pracy 15 s

czas przerwy 15 min

Opublikowano

70 kg to za moim zdaniem za dużo jak na 180 metrów... Masz nowy dom, dopiero go wygrzewasz ? Dom nieocieplony ?  Palnik jak widzę masz z ekoenergii jak widzę ?

Coś nie tak z tymi twoimi danymi, sprawdź to czy coś nie przekręciłaś.

Moc wentylatora przy paleniu, czas i przerwę napisałaś

Co do przerwy to napisz jeszcze raz przerwa w podawaniu 30 minut ?

Wentylator 25 ?

i znowu czas przerwy 15 min ? Co to jest

Może chodziło ci o czas wstępnego i dodatkowego nadmuchu ?

A i sterownik masz St 480 ?

Opublikowano

Tak taki mam sterownik.

Spisałam te dane z pieca tak jak ustawil ten serwiant z kawahu. Jeszcze raz podejdę i sprawdzę. Jeśli mam coś dodatkowo podać to proszę napisać to spiszę. A i dom nie jest nowy, ocieplenie jako takie tyle że już dawno to było. Steropian + panele.

Opublikowano

na razie to. Plus zdjęcie jak się pali

Opublikowano

post-72188-0-97121700-1485891857_thumb.jpg

post-72188-0-82887600-1485891872_thumb.jpg

Te dane spisalam po kolei z menu pieca.I wszystko jest tak jak podałam na początku postu. Tam na koncu jest wentylator w podtrzymaniu i przy opcji rozwijalnej jest czas pracy 15 s a czas przerwy 15 min.

Opublikowano

A jaki węgiel kupujesz z jakimi parametrami ? . Wartość opałowa, spiekalność. Opał masz suchy ? Dom pierwszy rok ogrzewasz ?  PID masz wyłączony ? Czy masz duże niedopałki w popielniku ?

Opublikowano

min 27 KJ/kg, opal raczej suchy bo zanim laduje do podajnika to lezy w worku w kotłowni to ma czas na przesuszenie. Teraz kupiłam 30KJ aby przetestowac, ale rowniez nie potrafi ogrzac do zadanej temperatury.

Pierwszy rok ogrzewam ekogroszkiem i caly czas probuje znalezc optymalne ustawienia. Na poczatku zarlo duzo ekogroszku. Potem ten serwisant zmienil na te ustawienia, ktore podalam i spalalo worek na dzien tak jak mowil(przy tym ze na dzien przestawiane bylo tylko na wode). Niestety przyszly mrozy i od grudnia spala 4 worki w 1,5 dnia, czasami nawet w 1 dzien. Podejrzewam że dlatego że nie moze zalapac zadanej temperatury i piec pracuje na okraglo pobierajac ekogroszek. A ten PID to gdzie mam sprawdzic czy jest wylaczony? 

Opublikowano

min 27 KJ/kg, opal raczej suchy bo zanim laduje do podajnika to lezy w worku w kotłowni to ma czas na przesuszenie. Teraz kupiłam 30KJ aby przetestowac, ale rowniez nie potrafi ogrzac do zadanej temperatury.

Pierwszy rok ogrzewam ekogroszkiem i caly czas probuje znalezc optymalne ustawienia. Na poczatku zarlo duzo ekogroszku. Potem ten serwisant zmienil na te ustawienia, ktore podalam i spalalo worek na dzien tak jak mowil. Niestety przyszly mrozy i od grudnia spala 4 worki w 1,5 dnia, czasami nawet w 1 dzien. Podejrzewam że dlatego że nie moze zalapac zadanej temperatury i piec pracuje na okraglo pobierajac ekogroszek. A ten PID to gdzie mam sprawdzic czy jest wylaczony? 

A producent na worku jaki napisany ? I kupowałaś na składzie autoryzowanego dystrybutora ? Ja bym na tą chwilę zrobił tak zwiększ wentylator z 25% na 45% i zmniejsz podawanie na 8 a przerwę na 65 . Jak będą niedopałki w popielniku to wydłuż czas o jakieś 4s. I kontroluj co 4 godziny. Ja przy tym samym palniku co Ty masz mam nastawy 45% wentylator, 8 podawanie i 70 s przerwa.  Dobrze jak to zrobisz rano a nie wieczorem . Albo zostaw nastawy takie jak Ci zrobił serwisant tylko wrzuć 50-60% wentylatora zamiast 25%. I zostaw na noc. Dziwne jest to że ten piec cały czas Ci chodzi jak piszesz.... i nie osiąga temperatury ? A na piecu masz wartość zadaną 65-70 C ?

Opublikowano

Nie ma producenta na worku. Worki zakupione w skladzie opalu, ktory ma wegiel z polskich kopaln. Testowałam kilka składow, czy tez z marketow, wszelkie rozne ekogroszki bo myslalam ze problem jest wlasnie w weglu. Ale zaden nie potrafi dogrzac do zadanej temperatury. Na piecu mam zadana temperature na 55 st gdyz na 65 st boje sie ze sie bedzie wylaczal ze temp nie rosnie i wtedy to wogole nie bedzie grzal. i przy tych 55 st zadanych osiaga do 48 st i tyle. I caly czas pracuje, nie ma ani razu sytuacji aby było na podtrzymaniu. Woda zadana na 46 st i osiaga na 44-45. Pokretlo nad piecem jest ustawione na skali srodkowej. To dziś wrzucę ten wentylator tak jak radzisz a jutro rano zmienię resztę ustawień i będę obserwować czy się coś zmienia i bede pisac. Dziękuje za dotychczasowa pomoc.

Opublikowano

Rozmawiałem teraz z kolegą który miał problem podobny problem jak Ty. Z tym że on miał węgiel z Obi w dodatku mokry. Piec pracował 24 g. Ale on miał ponad 50 procent niedopalonego węgla w popielnika a Ty tego nie masz. Zobaczymy czy wentylator pomoże. Zadzwoń jeszcze do firmy Tech jutro rano. Oni też mają doświadczenie w tej materii. Przy okazji sprawdza Ci ustawienia na piecu.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zapomniałem się zapytać masz czujnik temperatury spalin ?

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie mam tego czujnika. 

Tez probowalam ekogroszek z Obi, kupilam 150 kg na próbę 26 KJ bodajże i nie dość że był mokry i duzo mialu to spalił się w 2 dni. To odpuściłam całkowicie OBI. Zmieniłam ten wentylator na 55 % i narazie czekam ale nie widzę żeby wzroslo cos wyzej niz 48 na piecu ale moze potrzebuje czasu bo to dopiero 40 min, Zadzwonie jutro do tego kawaha co ustawial w pazdzierniku czy on ma jakis pomysl, i zadzwonie tez do techa jak radzisz. moze ktos w koncu ruszy ten piec bo sie biedny zadyszy pracujac 24 h a ja zbankrutuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.