globi Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #1 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 witam chciałbym prosic o pomoc jaki kocioł wybrac ?? jestem otwarty na propozycje interesuje mnie moc około 25kW pozdrawiam Cytuj
SanitSystem Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #2 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ok a jakie paliwo ???? Cytuj
globi Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 eko groszek miał no i moze owies ale nie koniecznie bo w tym roku to chyba nikogo nie bedzie stac na owies Cytuj
JarekLub Opublikowano 8 Sierpnia 2010 #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 polecam Ci z palnikiem Brucera. Mam takowy, paliłem w nim miałem, groszkiem, eko-groszkiem, pelletem, owies tez podobno można, ale nie próbowałem, choć producent namawia. Zniesie dużo więcej niż pozostałe palniki i zawsze masz jakąś alternatywę. Obecnie do CWU używam pelletu. Cytuj
globi Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Drodzy forumowicze czakam na konkretne porady pozdrawiam Cytuj
IVEN Opublikowano 10 Sierpnia 2010 #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Wystarczy ,że poczytasz posty o wyborze kotła przynajmniej z ostatniego miesiąca, a dowiesz się że prym wiodą kotły Lazara, Klimosza, Hef-a, Sas-a, Defro i parę innych. Ostatnio na rynku pojawiła się nowa konstrukcja wg mnie dośc ciekawa, chodzi o kocioł Zębca z palnikiem półkowym lub samoczyszczącym (różnie jest nazywany). To rozwiązanie jest o tyle dobre ,że nie ogranicza nas do dwóch, trzech rodzajów paliwa, a można w nim palić prawie wszystkim :o Cytuj
JarekLub Opublikowano 10 Sierpnia 2010 #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 mam RBR EKOUNIWERSAL 23, z czystym sumieniem polecam. Podobny robi Buderus i Cichewicz, tyle, że serwis i cenę - oceniam dużo niżej :o Cytuj
0degree Opublikowano 13 Września 2010 #8 Opublikowano 13 Września 2010 Jarek napisz jakie sa wymiary twojego kotła (całego zestawu) wys/szer/głęb. rozumiem że wyjscie spalin masz do góry wiec jest mozliwosc dosunięcia do ściany. Jak się sprawuje ecoal? rzeczywiscie łatwo dostosowuje sie do zmiany kalorycznosci opału? Cytuj
miroslawm Opublikowano 14 Września 2010 #9 Opublikowano 14 Września 2010 Ja z kolei radzę rozważyć zakup kotła z podajnikiem tłokowym, sam posiadam taki piec i również jestem zadowolony i nie mam dachu czarnego od sadzy jak niektórzy piszą na forum o tłokowcach a piec jest o wiele bardziej uniwersalny niż z podajnikem ślimakowym. Cytuj
adamasz Opublikowano 14 Września 2010 #10 Opublikowano 14 Września 2010 Ja z kolei radzę rozważyć zakup kotła z podajnikiem tłokowym, sam posiadam taki piec i również jestem zadowolony ... Popieram Kolegów tłokowców ;) , z tym, że obecnie wolałbym wybrać te z PIDowym sterownikiem i ceramicznym wkładem (ograniczenie dymienia przy podaniu paliwa). Obecnie palę: zrębki drzewne+10%miał 24MJ/kg+trociny tartaczne, ale dopracowanie się ustawień trwało cały miniony sezon :) PozdrA. Cytuj
kamil777 Opublikowano 20 Stycznia 2011 #11 Opublikowano 20 Stycznia 2011 mam RBR EKOUNIWERSAL 23, z czystym sumieniem polecam. Podobny robi Buderus i Cichewicz, tyle, że serwis i cenę - oceniam dużo niżej :( witam mozesz napiszac cos wiecej o tym piecu i jak sie spisuje ruszt awaryjny?wy wykonanie pieca jest solidne i jak sie spisuja te zamki do drzwiczek.podrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi