Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór pompy obiegowej LFP, Grundfos, IBO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje zakupić pompę, instalacja z termostatami na ekogroszek.  Wybór ograniczyłem do 3, a właściwie do 4 pomp o czym poniżej.

1.  kiedyś polecano mi zakup pompy LFP  ePCO 25/40-70Z jako zamiennik dużo droższego Grundfosa chociaż nie wiem dokładnie którego... Tam pompa LFP kosztuje 450zł.

Powyższą pompę można też kupić w innej dystrybucji, a mianowicie HUCH - ponoć to dokładnie to samo z tej samej fabryki za 350zł. Chociaż nie wiem czy bieżący model czy ten wcześniejszy bez Z w nazwie, Czy ktoś to może potwierdzić? I ktoś poleca te pompy i jak wypadają jej funkcja na tle poniższych?

2. Grudnfos jak myśle chodzi o ALPHA 2 czyli 700zł+ - koszt nie do przyjęcia jak dla mnie 

3. No i w końcu  IBO BETA 2 tak samo zachwalana co odradzana... najtańsza opcja, ale wiadomo chińczyk. 

Opublikowano

Kupujesz chińczyka elektronicznego, a czy to będzie IBO, czy inny klon to nie ma znaczenia. IBO Beta mam pewnie już z 7 lat i cały czas działa. Szkoda pieniędzy na te "markowe" pompy 

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Mi instalator powiedzial,že nie instaluje juž markowych,bo ten sam bol jak z niemarkowymi.Poki ma sie zepsuc,to zepsuje droga jak tania.Przed 10 latmi mowil tylko markowe,no dzisz juž nie.

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedź jest prosta:

markowa ~700zł

niemarkowa -200-300

Ile razy dłużej musiałby pracować ta markowa, żeby "przebić" dwie niemarkowe?

PS Jedyne wątpliwości może budzić ich deklarowane parametry tłoczenia, więc w razie czego warto wziąć nieco mocniejszą niż przewidujemy

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Tylko Grudnfos ALPHA 2 (czerwona) i zapominasz o pompie na długie lata.

• Haha 1
Opublikowano

Tylko chińczyk IBO i zapominasz tak samo długo, a w kieszenie zostaje jeszcze gotówka 🤣

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

mam 2x IBO i mam 1x Wilo i 1x Weberman(Ferro) Wszystkie pracują juz ok 7 lat, wszystkie elektroniczne. Dzisiaj Na pewno bym nie kupił IBO. Działać działają, ale kultura pracy i jakość sterowania jest poniżej krytyki. Weberman jest ok, działa w trybie auto przy najniższym możliwym poborze mocy. Natomiast Wilo jest idealna. Kazda następna jesli jakas padnie, to będzie Wilo. 

Grundfos jest przereklamowana i o ile nie kupimy jakiejśc z górnego przedziału,, albo tak jak do Alphy2 nie zastosujesz jakiegoś inteligentnego sterowania PWM, to niewiele różni się od IBO czy innego Chińczyka. 

Opublikowano

Grundfoss Alpfa2 - 8lat bez zajakniecia, cicha, szczelna. Parametry zgodne ze specyfikacja. Dla mnie 1 liga.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A ile energii Ci pobiera? Masz możliwość dokładnego ustalenia wydajności?

Opublikowano

Wilo płynna regulacja cicha działa 6lat.

Opublikowano
7 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

A ile energii Ci pobiera? Masz możliwość dokładnego ustalenia wydajności?

Na najnizszym „biegu” 4-6W.

Co masz na mysli „wydajnosc”? W zaleznosci od wybranego sposobu ta jest rozna. Pompy pracuja u mnie przy zmiennym odbiorze ciepla (glowice, RTL, silowniki).

Opublikowano
31 minut temu, PioBin napisał(a):

Co masz na mysli „wydajnosc”?

wydajność pompowania czyli np. maksymalna wydajność pompy dla danej charakterystyki. 

Np. zasilanie grzejników, ustawienie stałego ciśnienia. głowice termostatyczne ustawione na maksymalne otwarcie(5). Wszystkie otwarte. Twoja pompa będzie z pełną mocą tłoczyła wodę czyli z "wysokością podnoszenia" 4m i pracowała z mocą maksymalną ok 45W. Gdy jeden z grzejników zostanie stłumiony przez głowicę termostatyczną, to "moc" pompy trochę spadnie, ale będzie dalej wysokie cisnienie tłoczenia, co przełoży się na szumy w grzejniku. W mojej pompie byłby to 22W, ale ..... dodatkowo mam możliwość ograniczenia tej "wysokości podnoszenia" płynnie w zakresie 0.5-4m i dopasowanie jej do faktycznego zapotrzebowania wydajności. Przykładowo, mam kilkanaście grzejników na dwóch kondygnacjach i najefektywniej jak "wydajność" jest ustawiona na wysokość podnoszenia na 1.5m co daje prace pompy z mocą max 6W, jesli gdziekolwiek głowice stłumią przepływ to moc spada do 2-3W a jesli wszystkie sie zamkną, to moc pompy spada do 0.5W. Cała instalacja jest całkowicie bezszumowa.

Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem.

To dotyczyło pompy Wilo i pracuje ona non-stop od października do maja.

IBO magic2 (czy jakoś tak) mam jako pompa kotłowa do ładowania bufora i pompa cwu. Obie musza pracować z 35W mocą na prawie maksymalnej wydajnośći bo wtedy ma to ręce i nogi.

Weberman GPA II pracuje w trybie auto z mocą ok 6W napędzając podłogówkę, tak aby utrzymać przepływy w okolicach 1.5l/min. Też od pażdziernika do maja non-stop.

Opublikowano

No dobrze, grundfos w tych pieniądzach to odpada, a ten LFP to tez chinczyk juz? Z tego co wiem to robione u nas chyba?

Czyli mamy IBO za 300 i LFP za 350-450zł w zależności od dystrybucji. Tylko coś mało opini o LFP moge znaleźć tak jakby wiekoszc montowała tylko bardzo drogie lub najtansze chinczyki i nic posrodku.

Opublikowano

Drugą pompę jaką posiadam to firmy volt.Tania cicha działa 6 lat na pierwszym biegu pobiera 6W.

Czy warto przepłacać? 

Opublikowano

Bierz tą IBO beta 2. Koszt ponizej270zl

W tej kategorii to jeden grzyb. Bierz najtańszą. W razie czego, małe straty.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ja ku kotlu kupilem pompku wita delta top 40-25 180 na ale...  4 biegi stale,4 automatyczne,co wiecej žadac?Na 3cim stalym biegu pobor 19-21W,przy drugim nie dala rady wypompowac 25kW z kotla.Jedna z najtanszych osczednych,obudowa izolacyjna w zestawie.

Edytowane przez bercus