Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie piec przepala 20 kg ekogroszku 26mj z Castoramy w 7 godzin przy temperaturach jakie teraz panują,podajnik tłokowy czas podawania 4s,czas przerwy 2.30 dmuchawa na 3,dom nie ocieplony piętrowy ,rury na parterze to 1 1/2 więc wody myślę że w całym układzie będzie ok 400 litrów,metraż ok 180m, moc pieca 20kw, nie oczekuje cudów bo dom stary bez izolacji ale chciałbym choć trochę ograniczyć zużycie, wszystkie rurki na parterze nie mają izolacji,w weekend zakupie pianki i będę izolował ale czy to wpłynie jakoś na poprawę nie mam pojęcia, w instalacji nie ma żadnego zaworu 3 czy 4 d, piec ustawiony na 52 stopnie dobija do 56 przerwa w pracy to od 5 do 8 minut i spada

Opublikowano

Jak izolujesz rurki, to możesz też od razu zaizolować grzejniki, będzie lepszy efekt. Zaizoluj tam gdzie nie ma być ogrzewane pomieszczenie, reszta działa jak grzejnik. Budynek zanim się wygrzeje to zje każdą podaną ilość ciepła i nic tutaj nie zaoszczędzisz oprócz, zmniejszania temperatury w budynku.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 25.09.2026 o 06:25, knapior1989 napisał(a):

Witam, jak w temacie piec przepala 20 kg ekogroszku 26mj z Castoramy

podajnik tłokowy 

Czy nie możesz się go pozbyć? (podajnik tłokowy ).

Opublikowano

Dokładnie, izoluj tam gdzie nie grzejesz np. piwnica. U mnie zaizolowałem całą piwnicę i różnica była spora. Warto jednak jak już masz izolować i to trochę lat tak popracuję użyć dobrej izolacji. Nie tej z marketów piankową tylko takiej z wełną mineralną.
Ja kupiłem pierw jakieś tanie ale tylko się wkurzałem bo się rozpadało i wywaliłem. Obecnie mam z roockwhool i takie mogę polecić. Więc wszystko co masz od pieca izolujesz, a pomieszczenia z grzejnikami już nie, bo one też grzeją pomieszczenie, jedynie miejsca gdzie nie grzejesz izolujesz bo tracisz ciepło, a tam i tak się trochę nagrzeje. 

https://allegro.pl/oferta/otulina-rockwool-welna-mineralna-35-20-mm-800-alu-izolacja-rur-1-m-13169811047?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=997b77a6-983b-477b-9c86-738d95ba533a&utm_content=d4646e212e26

Opublikowano
W dniu 25.09.2026 o 06:25, knapior1989 napisał(a):

Witam, jak w temacie piec przepala 20 kg ekogroszku 26mj z Castoramy w 7 godzin przy temperaturach jakie teraz panują,podajnik tłokowy czas podawania 4s,czas przerwy 2.30 dmuchawa na 3,dom nie ocieplony piętrowy ,rury na parterze to 1 1/2 więc wody myślę że w całym układzie będzie ok 400 litrów,metraż ok 180m, moc pieca 20kw, nie oczekuje cudów bo dom stary bez izolacji ale chciałbym choć trochę ograniczyć zużycie, wszystkie rurki na parterze nie mają izolacji,w weekend zakupie pianki i będę izolował ale czy to wpłynie jakoś na poprawę nie mam pojęcia, w instalacji nie ma żadnego zaworu 3 czy 4 d, piec ustawiony na 52 stopnie dobija do 56 przerwa w pracy to od 5 do 8 minut i spada

Izolacja pionów/rurek, ma sens. Ot po prostu czynnik grzejny, w sensie że woda (no chyba że masz Pan w instalacji glikol bądź olej etc.) szybciej osiągnie zadaną temperaturę. A to wiąże się m.in. z tym że kocioł nie będzie osadzał sadzy na ściankach i co za tym idzie będzie miał wyższą sprawność. 

Innymi słowy. Przy tłokowcu jest tak, że przechodząc w cykl podtrzymania kocioł się praktycznie WYGASZA. Straty powoduje cykl kilkukrotnego rozpalania w kotle. Jeśli chciałby Pan ograniczyć zużycie paliwa, proszę zainwestowć w bufor. Na wtedy cykle kotła podrzymanie/praca będą ograniczone do minimum i co za tym idzie pożeranie paliwa spadnie znacząco.

Kotły z podajnikiem tłokowym sprawdzają się najlepiej przy pracy z nominalną/pełną mocą, gdy są dławione (vide teraźniejsze temperatury oscylujące około 10°C) ich sprawność spada i to bardzo(sic!)

Pozdrawiam oczywiście

10 godzin temu, Animus napisał(a):

Czy nie możesz się go pozbyć? (podajnik tłokowy ).

A dlaczego?

Mym zdaniem palniki retortowe mają dużo wad. Pierwszą i podstawową (jak dla mnie) jest niemożliwość spalania zrębki/zbóż/trocin czy też innych paliw pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych.

Zakupiłem kocioł z podajnikiem tłokowym Z PEŁNĄ PREMEDYTACJĄ. Chodzi głównie o wolność i brak uzależnienia od JEDYNIE SŁUSZNEGO opału, którego cenami spekulanci tasują do woli!

4exaple:

- pellet drzewny, w zależności od firmy ca ebałt około 2-2,5 tysia za tonę. Kaloryczność oscylująca w granicach 15MJ

- węgiel groszek/orzech/ekomiał sortowany od 1 do 1,6 tysia za tonę (w hurcie jeszcze taniej). KALORYCZNOŚĆ DWUKROTNIE WYŻSZA 25-30MJ (sic!)

Czym lepiej ogrzewać gospodarstwo, jeśli nie oddaliśmy na złom pieców zasypowych? <retorycznie>

Pozdrawiam oczywiście

• Przydało się 1