Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na zewnątrz 39*C, a pompa jeszcze podgrzewa klimat 😁 

Opublikowano

Żaluzje i okna od tygodnia zamknięte totalna ciemnica ale światło ratuje sytuację i jakoś znośnie w środku temp ok 24 stopnie ale chyba we wrześniu założę jednak klimatyzator bo i na szybko można w razie czego podgrzać a i schłodzić,pompa ma opcję chłodzenia ale podłogówką ? chyba to nie najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

Możesz klimakonwektory zamontować, a co do podłogówki, to też działa, tylko wyższa zadana musi być, żeby rosa sie nie wykraplała

Opublikowano

testowo włączyłem chłodzenie na kaloryferach i podłogówce, ale niezbyt to efektywne, wilgoć skrapla się na wszystkim. Zwykła klimatyzacja robi 10 razy lepszą robotę. 

Opublikowano

Jak ktoś ma piętrowy dom to śmiało może odpalić podłogowe na piętrze ale delikatnie z temperaturą żeby nie puszczać 15stC bo będzie mokro wszedzie 

Opublikowano

Ciekawe po co takie kombinacje , zakładasz klime i masz wywalone na upały raz na wieki wieków amen .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Normalną funkcją pompy jest chłodzenie, wiec po co zakładać klimę? Klimakonwektory działają równie dobrze, a jedno urządzenie mniej do serwisowania

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Jasne klimakonwektor dają za darmo do montażu też nic nie potrzeba .

Po rurkach skroplin też nie będzie .

Opublikowano (edytowane)

Tak samo za darmo jak klima i również odprowadzenie skroplin 👍

PS Do tego spróbuj zamontować multisplita, powiedzmy na 3 jednostki 🤣

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Multi split wychodził u mnie drożej  i więcej kłopotu mam dwie założone , idę właśnie wyłączyć bo mi stopy zaczynają marznąć bo skarpetek nie mam , z resztą ide na zewnątrz na chwilę do tego piekła 😆

Opublikowano

No właśnie, wychodzi to g... drożej, a jak sobie na kilka pomieszczeń chcesz zamontować to wyjdzie "bateria" jednostek zewnętrznych 😁

U mnie teraz tylko 30*C w cieniu, to nawet zimno w porównaniu z wczorajszym 38*C 🤣

Pompa 6kW idzie na chłodzeniu ponad 5kW i 1,4kW z sieci ciągnie 😁

Opublikowano

Ech. Jak w zimie 23 stopnie w domu, to czytamy na forum ,że kobiety marzną i trzeba do walić 25. Jak w lato 26 to tragedia, nie ma czym  oddychać i trza schłodzić do 23.

• Lubię to 2
  • Haha 1
Opublikowano

Ja ustawiłem 18 stopni na podłogę i jestem zadowolony, jest wyraźnie chłodniej. Mam wszędzie podłogówkę. Efekt najlepszy tam gdzie gres, na panelach mniej odczuwalny.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
6 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Pompa 6kW idzie na chłodzeniu ponad 5kW i 1,4kW z sieci ciągnie 😁

Zagadka 🙂

Jak to jest:

gdy roznica temperatur na zewnatrz (35C) i wewnatrz (25C) - jest 10C - to potrzeba 5kW

gdy roznica temperatur na zewnatrz (0C) i wewnatrz (25C) - jest 25C - to potrzeba 1-1,5kW

O co chodzi?

Opublikowano (edytowane)

Temperatura w granicach 0*C (średnia dobowa) i pobór prądu:

image.thumb.png.c5bb48f10bc715d996f42f8ad829cf6e.png

Średnia temperatura w domu w tym czasie między 21 a 21,9

27-29 czerwca

Średnia dobowa na zewnątrz:

image.thumb.png.2f5bd0c4f2c8988210527aad8fb445f5.png

Średnia domu:

image.thumb.png.102d8a6c5e33a60045688fece818ba56.png

Pobór prądu przez pc w tym czasie:

image.thumb.png.f0396efe935810fc79d2ec4e3e28724b.png

Uczciwie muszę napisać, że przez około 10h/doba dodatkowo pracował klimatyzator przenośny jako kanałowy, niestety o sprawności bez szału

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Taka ciekawostka:
COP przy chłodzeniu:

image.png.6e2304205c5ecc263b79342639fef948.png

Na zewnątrz 27*C w cieniu, zadana 5*C

Opublikowano
W dniu 29.06.2026 o 23:38, PioBin napisał(a):

Zagadka 🙂

Jak to jest:

gdy roznica temperatur na zewnatrz (35C) i wewnatrz (25C) - jest 10C - to potrzeba 5kW

gdy roznica temperatur na zewnatrz (0C) i wewnatrz (25C) - jest 25C - to potrzeba 1-1,5kW

O co chodzi?

Zapewne słoneczko dostarcza więcej energii  do środka domu za pomocą promieniowania niż traci się jak jest na zewnątrz 0°C a zyski słoneczne i bytowe pomagają utrzymać temperaturę.

ps. nie mam modułu chłodzenia w PC, ale tragedii nie ma. jak do domu wchodziłem z zewnątrz to była duża ulga. Jakoś wcale się bardzo nie nagrzewało pomimo ~12m² okna tarasowego na południe. Wentylacja oczywiście przez reku, a w nocy jak temp. spadała poniżej 20°C to przeciąg i "wichura" schładzająca ;-)

image.thumb.png.4d06d53f757b2454ab2cbbe1f70418cf.png

Te piki temp. zewnętrznej wieczorem to czujnik temperatury od ~18 bezpośrednio oświetlany przez słońce - jest umieszczony na północnej ścianie, ale przez część roku i tak jest oświetlany.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jak w nocy temperatura schodzi do 20*C to nie ma problemu, ale jak się utrzymuje na 29*C to dupa z ochłodzenia 😉 Na szczęście (na razie) są to sytuacje sporadyczne.

PS Nie spodziewałem się, że tak mało osób wykorzystuje pc do chłodzenia 😉

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Moduł do atlantica kosztuje (choć  teraz są tańsze tylko już niedostępne ;-) ). Nie mam kaloryferów i możliwości ich wymiany na klimakonwektery, a podłogę może i lubię chłodną, ale nie zimną. Zastanawiam się na takim druciarstwem:
podłączam jeden obieg z podłogówki (akurat niewykorzystywany) do dużej chłodnicy z wentylatorem  i pcham chłodne powietrze przez izolowane rury od instalacji DGP. Oczywiście skropliny z tej chłodnicy mam gdzie odprowadzić. Trzeba by dołożyć jakiś bufor że by zład wody się zgadzał na tym jednym obiegu, przewody hydrauliki "zimnej" konkretne izolowane.
Zobaczymy, na razie jest dobrze, i nie ma ciśnienia na aktywne chłodzenie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Mam przerobiony klimatyzator przenośny na kanałowy i pcham zimne powietrze przez rury wentylacyjne (reku w tym czasie wyłączone) w obiegu zamkniętym. Wywiewy z pomieszczeń brudnych w tym czasie są wyłączone. Teraz przerabiam to, tak aby wentylator pchający powietrze przez chłodnicę zasilana wodą  z pompy robił to samo, a klimatyzator likwiduję. System z 4kW klimatyzatorem pozwalał mi utrzymać temperaturę w domu podczas upałów tak około 5-6dni, potem niestety powoli rosła

PS Izolacja na rurach, złączkach mosiężnych zaworach etc, konieczna bo wszędzie sie woda wykrapla 😉

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Kaloryfery sie do tego nie nadają. Podłogą, schłodzisz, ale musi być w miarę wysoka temperatura zasilania, żeby ograniczyć wykraplanie

Jak ktoś mam kaloryfery, to warto założyć klimakonwektory, działa to naprawdę super. Jedyny problem to odprowadzenie skroplin, co zrobić, żeby elewacji, czy połowy domu nie kuć?  Rozwiązanie to baniak po płynie do spryskiwaczy który opróżniamy raz na jakiś czas (doba, 3 doby, tydzień, zależy jaka mamy wilgotność)

Edytowane przez o6483256