Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam dylemat w doborze odpowiednich pieców do remontowanego domu. Mam w nim starą instalację gazową. Chciałbym aby głównym źródłem zasilania była pompa powietrzna a gaz wykorzystywany tylko podczas mrozów. Czy moglibyście mi doradzić jaką pompę i jaki piec gazowy jaki osprzęt byłby najbardziej optymalnym rozwiązaniem dla budynku 150m2? planowane ogrzewanie podłogowe wymiana okien docieplenie budynku. Wiem że są gotowe systemy hybrydowe ale są bardzo drogie słyszałem że stosuje się konfiguracje składana czyli osobno kupuje się pompę i osobno piec tym bardziej że piec nie musi być jakiś bardzo mocny skoro nie będzie używany przez większość roku. Szukam ofert ale przy tej różnorodności każdy zachwala swoje i sprzedawcy nie są obiektywni. Będę wdzięczny za informacje

Opublikowano (edytowane)

Wylicz sobie zapotrzebowanie na cieplo.app Wyjdzie moc PC jaką potrzebujesz.

51 minut temu, szakallo napisał(a):

pc jest tu bez sensu  

Nie koniecznie zależy ile będzie go kosztowało zamontowanie PC.

@Remczysław Jeżeli nie chcesz grzać zimą PC to załóż splita.  Ja bym zamontował jakąś tanią chińską którą kupisz z wyprzedaży albo w promocji najlepiej wyprodukowane zakładach Midea, np Kaisai, Rotęso itp  . Wyszukaj sobie w internecie co byś chciał to pomożemy wybrać coś najlepszego.  Te PC są bardzo do siebie podobne. 

Z droższych rzeczy to Panasonic, Mitsubishi, Daikin

Ja bym to zrobił prosto i tanio czyli żebyś sobie sam przełącza co ma grzać. Masz ogrzewanie podłogowe to nawet bufor nie jest potrzebny.   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak duży dobrze ocieplony ma dom ale u mnie gdyby nie PV na starych zasadach to PC byłaby ekonomicznie bez sensu. 

kocioł gazowy i tak musi kupić ( opłaty za przyłącze rocznie to około  600zł rocznie) 

teraz dolicz koszt PC z montażem po kosztach to około 10k zł 

U mnie za sam gaz Co+CWU wychodziło około 2500-3000zł rocznie przy 5osobach i 120m2 

Jeśli nie ma PV na starych warunkach to bardziej myślałbym o klimatyzacji żeby latem chłodzić w domu a jak dobrą kupi to grzać będzie ekonomiczniej niż duża pompa przy 0+- temperaturach wiosna-jesień 

Jeśli już chciałby samą PC to jeszcze powiem spoko ale hybryda pc+gaz uważam że przerost formy 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
1 godzinę temu, szakallo napisał(a):

Jeśli masz PV na starych zasadach to montuj 

jeśli nie to tylko dobry kondensat gaz, pc jest tu bez sensu  

Jeśli ma jakąkolwiek PV, to warto zamontować pc

Opublikowano

Blablabla, zawsze lepiej mieć te 2-3kW niż nic i zawsze lepiej jest zużyć je na grzanie niż oddać do sieci.

Taki zimny wrzesień, marzec, czy kwiecień to nawet 2-3kW dobrze wspomaga pc

Opublikowano (edytowane)

Ale mówimy o rachunku ekonomicznym a nie to że oszczędzi 5kWh bo zaświeciło słońce. 

Za pompę ma 4-5 lat na gaz co będzie z pompą po 5 latach kto wie? 

Osobiście uważam że lepiej założyć dobre dwie klimy jeśli już ma gaz. 

https://onninen.pl/produkt/IMMERGAS-Zestaw-pompa-ciepla-hybrydowa-monoblok-4-kW-z-kotlem-jednofunkcyjnym-24-kW-zasobnik-CWU-200l-99000149,433119

Dodatkowo jak padnie to nie ma ogrzewania wcale a niby ma 2 urządzenia 

Sam kocioł gazowy +zasobnik ma za 8-9k zł

Pompa split po kosztach za 5-6k zł ma jeszcze jakiś sens  na sezon ale droższa nigdy się nie zwróci do tego często biorą po 600-1000zł nawet za przegląd roczny PC to też sporo kasy które w gazie znikłoby 

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-split-aux-8-kw-nowa-CID628-ID19wQmt.html?search_reason=search|organic

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
43 minuty temu, szakallo napisał(a):

Osobiście uważam że lepiej założyć dobre dwie klimy jeśli już ma gaz

Dwa klimatyzatory cena taka sama jak jedno PC. PC temperatura równa w całym domu a z klimatyzatorów nie Zwróć uwagę że on ma stary dom do remontu podejrzewam że mam mało otwartej przestrzeni bo tak dawno budowali.

Opublikowano

Chyba cenowo 1 pompa też wyjdzie taniej, ale klimatyzatory też maja swoje zalety